En tvättmaskin ska göra sitt jobb, helst så bra som möjligt. Den ska också vara energisnål och enkel att använda. Vad är viktigast för dig? Ska maskinen framför allt tvätta bra, ska det gå snabbt eller ska den vara så energisnål som möjligt? Det är en mängd faktorer som styr valet av tvättmaskin.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken tvättmaskin vi anser vara bäst på marknaden just nu.
 • Vilken maskin vi utser till testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval.
 • Vad man bör tänka på vid köp av tvättmaskin.
 • Utförlig genomgång av de maskiner vi valt ut som marknadens bästa från såväl olika tester som recensioner från användare

Hur bör man tänka när man ska köpa en ny tvättmaskin? Idag finns det många extra finesser som är olika viktiga beroende av vad du har för behov och budget. Vad är viktigast för dig? Ska maskinen framför allt tvätta bra, ska det gå snabbt eller ska den vara så energisnål som möjligt? Det är en mängd faktorer som styr valet av tvättmaskin. I den här artikeln tar vi en extra titt på de maskiner vi anser vara bäst för tillfället. Vi klargör dessutom olika maskiners för- och nackdelar, beskriver varje maskins styrkor och svagheter, för att du ska kunna ha ett så gott underlag som möjligt innan du bestämmer dig vid köp. Att både veta vad marknaden har att erbjuda, men också vad man själv prioriterar är en bra start. Vi utser en testvinnare, beskriver bästa budgetval och även bästa bästa premiumval. Därutöver tar vi fram ytterligare ett par maskiner som är väldigt bra men som inte riktigt når hela vägen fram till prispallen.

Idag köper vi ofta våra vitvaror på nätet, då det är ett enkelt sätt att kolla och jämföra marknaden. Beställer du en maskin, kan du för en extra slant få din maskin levererad, monterad och även bli av med den gamla.

I slutet av artikeln sammanfattar vi det vi tagit upp under respektive beskrivning av tvättmaskinerna, och ger dig råd och svarar på allmänna frågor som du kan ha kring ditt köp.

Testvinnare – Samsung WW90T986ASH

Samsung WW90T986ASH

Tvättkapacitet: 9 kg
Energiklass: A
Front- eller toppmatad: Frontmatad
Centrifugeringseffekt: A
Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
Ljudnivå (Tvätt): 52 dB
Ljudnivå (Centrifugering): 72 dB
Vattenförbrukning/år: 11.000 L
Energiförbrukning per omgång: 0,53
Energiförbrukning per år: 119
Mått (B*H*D): 60 cm, 85 cm, 60 cm
Vikt: 79kg
Egenskaper: AddWash-dörr, Automatisk dosering, Barnlås, Bubble Soak, Senarelagd start, Wi-Fi, Ångfunktion

 • Snabba program
 • Bra tvättresultat
 • Automatisk dosering av vatten och tvättmedel
 • Enkel manual
 • Något svårlästa symboler

Nu när vi är vana att styra mycket från våra mobiler via appar, så kanske vi vill kunna styra även tvättmaskinen. Går det? Svaret är ja, och det öppnar upp för nya möjligheter. Samsung har skapat en app varifrån du kan anpassa programmet efter vilket typ av plagg du ska tvätta. Till exempel om det är ett känsligt material eller syntetiskt. Du kan även bestämma när tvätten ska vara klar. Du kan då praktiskt nog ställa in den så att programmet är färdigt lagom tills du kommer hem från jobbet. Med kan också felsöka med appen. En annan praktisk funktion är att det finns en liten lucka där du kan lägga i plagg efter det att maskinen startat, vilket är praktiskt om du har glömt något. 

Maskinen är utrustad med Samsungs så kallade QuickDrive, det gör tvättningen effektivare och reducerar tvättiden med upp till hälften, men ger ett lika gott resultat. Maskinen känner också av tvättmängd och graden av smuts på tvätten genom sensorer. Det gör att den kan anpassa mängden vatten och tvättmedel automatiskt till varje tvätt. Manualen är lättläst och maskinen tillhör prisklassen premium.

Frontmatad, snabb och enkel men högljudd 

Samsung WW90T986ASH får totalt sett bra resultat och mer än väl godkänt när det gäller centrifugering och snabbhet. Programmens längd drar upp betyget. Det som också får bra betyg är manualen som är lätt att förstå och likaså de enkla reglagen och vreden. 

Att den är frontmatad är bra, men hur lätt den är att fylla drar ner betyget något. Ljudnivån vid centrifugering är ok även om den kan upplevas något hög. Att läsa av symbolerna på reglagen var dock inte så lätt. En annan faktor som är på minussidan är sköljningen av syntetplagg.  

Tekniska data

Samsung WW90T986ASH är av typen frontmatad, det betyder att luckan är på framsidan och inte på toppen, vilken gör den smidigare att placera. Den har hög energiklassning: A, vilket gör den energisnål. Kapaciteten är på 9 kg. Hastigheten på centrifugen är 1600 rpm. Höjden är 85 cm, längden 60 cm och bredden 60 cm. Totalvikten är 79 kg.

Bästa Budgetval – Electrolux EW6F6248G5

 Electrolux EW6F6248G5

Tvättkapacitet: 8 kg
Energiklass:
A+++
Front- eller toppmatad:
Frontmatad
Centrifugeringseffekt:
B
Centrifugeringshastighet:
1400 rpm
Ljudnivå (Tvätt):
50 dB
Ljudnivå (Centrifugering):
74 dB
Vattenförbrukning/år:
9.999 L
Snabbtvätt:
20 min
Energiförbrukning per år:
156
Mått (B*H*D):
60 cm, 85 cm, 60 cm
Egenskaper: Vattenskydd (AquaStop), Ångfunktion

 • Bra centrifugering och tvättresultat
 • Skonsam mot kläder
 • Låg ljudnivå
 • Anti-allergiprogram
 • Barnspärren hindrar ändringar i efterhand

En mindre budget betyder inte automatiskt en sämre maskin. Ett budgetval kan visa vara alldeles tillräckligt bra för en vanlig familj. Electrolux EW6F6248G5, är lagom för en familj upp till 4-5 personer. Kapaciteten är på 8 kg tvätt, och det får anses som lagom för en familj i den storleken. Den har också barnspärr. Den får höga betyg för tvättning och för centrifugeringen. Lite lägre får den när det gäller sköljningen. Även tidsåtgången för tvätt får lite lägre betyg. Däremot är den tystgående tack vare en borstlös motor, som dessutom har 10 års garanti. När den är igång hamnar ljudnivån på 50 db, det är bra om man betänker att normal samtalston ligger på ca 60 db. När centrifugen körs hamnar ljudnivån lite högre, ca 72 db. 

Energisnål modell som är skonsam mot kläderna

Electrolux EW6F6248G5 är energisnål med energiklass A+++, vilket gör att den inte förbrukar särskilt mycket energi, vilket är ett stort plus. Maskinen är utrustad med en funktion som kallas Fuzzy Logic, den gör så att vatten- och energimängd minimeras utan att göra avkall på tvätt-resultatet. Är du rädd om dina kläder och vill att de ska hålla sig fräscha länge, är det här modellen för dig. Maskinen har ett SensiCare system som anpassar tvättcykeln till mängden kläder. På så sätt behandlas kläderna skonsammare och behåller sin ursprungliga form och färg längre, men den saknar auto-dosering av tvättmedel. Om du brukar använda sköljmedel, så finns en funktion som kallas SoftPlus som innebär att den blötlägger kläderna innan sköljmedlet tillsätts. På så sätt fördelas det bättre bland plaggen.

Olika tvättprogram för alla sorters kläder och textilier

Med 600 EW6F6248G5 kan du välja mellan många olika specialprogram, som syntet, denim, siden, täcken, bomull, ylle, fintvätt eller sportkläder. Kläderna tvättas på bästa individuella sätt. Woolmark certifiering borgar för bra ullprogram.

Det finns också ett Anti-Allergiprogram som genom vattenånga och ett högpresterande tvättprogram kan avlägsna samtliga bakterier i tvätten. Vill du spara ännu mer vatten, energi och tid, kan du anpassa längden på tvättprogrammet. Med TimeManager kan du ställa in tvättiden efter den tid du har. Vill du kan du även ställa in starttiden för en tvätt och på så sätt planera tvättningen efter ditt schema.

Bästa premiumval – Siemens WM6HXE0LDN

Siemens WM6HXE0LDN

Tvättkapacitet: 10 kg
Energiklass:
A+++
Front- eller toppmatad:
Frontmatad
Centrifugeringseffekt:
A
Centrifugeringshastighet:
1600 rpm
Ljudnivå (Tvätt):
48 dB
Ljudnivå (Centrifugering):
74 dB
Vattenförbrukning/år:
12.100 L
Snabbtvätt:
15 min
Energiförbrukning per år:
167
Mått (B*H*D):
60 cm, 85 cm, 59 cm
Vikt:
83 kg
Egenskaper:
Automatisk dosering, Kolborstfri motor, Vattenskydd (AquaStop), Wi-Fi

 • Produkten är både effektiv och självständig
 • Självdoseringsfunktionen ger dig exakt lämplig mängd tvättmedel och vatten
 • Du kan övervaka och kontrollera tvättprogrammet genom en app i telefonen
 • “SpeedPerfect” kan förkorta tvättprogram utan att det går ut över resultatet
 • Enligt somliga konsumentomdömen tenderar tidsangivelserna inte att alltid följas

Vårt premiumval bland tvättmaskinerna är en otroligt smart och självständig produkt. Du kommer behöva vara beredd på att lägga ut en större summa på den här Siemens-modellen jämfört med listans övriga produkter. Samtidigt är det en tvättmaskin som tar både teknik och resultat till en ny nivå. Det menar åtminstone Taenk.dk som har testat tvättmaskinen i fråga. 

Intelligent och tystgående

Den kanske mest användbara funktionen är att tvättmaskinen är självdoserande. Denna Siemens-maskin har nämligen ett automatiskt doseringssystem av hög intelligent nivå. Tack vare den funktionen behöver du inte förlita dig på ögonmått och du sparar dessutom både på tvättmedel- och vattenförbrukning. Det automatiska tvättdoseringssystemet innebär både ett renare resultat och en positiv effekt på miljön. En annan fördel är att den med sina 48 decibel är ganska diskret. Ljudet från tvättmaskinen kan jämföras med att ligga strax över ljudnivån i ett genomsnittlig kök vid matlagning.

Effektiv och appstyrd tvättmaskin

Vad som gör Siemens WM6HXE0LDN värd sin premiumtitel är däremot möjligheten att kontrollera tvättmaskinen via en app på din mobiltelefon. Det är en enorm fördel att på distans kunna överblicka och styra ditt tvättprogram, inte minst för dig som har bråttom. Genom den tillhörande Home Connect-appen kan du starta, pausa, justera inställningar eller stänga av tvättmaskinen. Genom appen får du dessutom information om systemfel och vad du rekommenderas att göra om någonting är på tok med din produkt.

Självdoseringssystemet och appen är dessutom bara några av de funktioner som bidrar till tvättmaskinens effektivitet. En annan mycket tacksam funktion i sammanhanget är SpeedPerfect. Den kan kombineras med i princip samtliga program tillgängliga i tvättmaskinen. SpeedPerfect hanterar även i regel de flesta textilier, även om du kanske bör vara något försiktig med dina allra ömtåligaste kläder. Effekten av SpeedPerfect är att ditt tvättprogram blir upp till 65 % kortare, utan att påverka resultatet negativt. Det är med andra ord ett perfekt tillägg för dig som behöver tvätta snabbt och effektivt.

LG F4J5QN4W

LG F4J5QN4W

Tvättkapacitet: 7 kg
Energiklass:
A+++
Front- eller toppmatad:
Frontmatad
Centrifugeringshastighet:
1400 rpm
Ljudnivå (Tvätt):
55dB
Ljudnivå (Centrifugering):
73 dB
Vattenförbrukning/år:
9.200 L
Energiförbrukning per år:
121
Mått (B*H*D):
60 cm, 85 cm, 56 cm
Vikt:
66 kg

 • Mycket goda testomdömen i tvätt och centrifugering
 • Lämplig för mindre hushåll upp till fyra personer
 • Motorn drivs av kolfri motor
 • Möjlighet att välja över 20 olika tvättprogram
 • Lång tvättid och ganska högljudd centrifugering (73 decibel)

Vår fjärdeplacerade tvättmaskin från LG är en produkt som lämnar både Råd & Rön och Taenks test med mycket goda vitsord. Den når naturligtvis inte ända fram till exempelvis testvinnare och premiumprodukten, men det här är likväl en prisvärd tvättmaskin som levererar det du förväntar dig att den ska leverera. 

Högklassisk energiförbrukning

Trots att vi rör oss en bit ned i prisklasserna jämfört med mer exklusiva produkter är det skönt att veta att det inte sker på bekostnad av energiförbrukningen. LG F4J5QN4W är rankat A+++ i just sin energiförbrukning, vilket är högsta möjliga värde i EU:s klassifikationer. Tvättmaskinen är rekommenderad för hushåll på upp till fyra personer och kan klara en last på drygt sju kilo. Med en nettovikt på 63 kilo, vilket är lägre än många av sina konkurrenter, är det här med andra ord en ganska nätt tvättmaskin väl anpassad för de mindre hushållen.

Det som många verkar gilla bäst med LG:s tvättmaskin är produktens två mest grundläggande funktioner: tvättning och centrifugering. I många test kammar tvättmaskinen hem ett snitt på åtta respektive nio på en tiogradig skala när det gäller dessa funktioner. Det är värden som mäter sig med självaste testvinnaren. Däremot finns synpunkter på att tvättiden är betydligt längre än andra produkter som har testat. Det finns däremot ett program som tvättar rent dina kläder på enbart 30 minuter.

Praktisk och miljövänlig

Motorn på LG F4J5QN4W har installerats på baksidan av tvättmaskinen. Det finns flera fördelar med det valet. Bland annat innebär det att du slipper de värsta vibrationerna som en tvättmaskin annars kan orsaka. Det sliter även mindre på kläderna. Förutom de praktiska funktionerna bör det även nämnas att motorn drivs av kolfri energi. 

Även om detta är en klassisk tvättmaskin som, till skillnad från exempelvis premiumprodukten, inte kan kontrolleras via en mobilapp får den godkänt i egenskapen hanterbarhet av Råd & Rön. En stor anledning till detta är dels enkelheten i att bläddra och välja mellan fler än 20 olika tvättprogram, men också att sladden till maskinen är hela 183 centimeter lång vilket ger dig stor flexibilitet i var du vill, eller kan, placera tvättmaskinen i förhållande till dess vägguttag.

Samsung WW80M642OPW

Samsung WW80M642OPW

Tvättkapacitet: 8 kg
Energiklass:
A+++
Front- eller toppmatad:
Frontmatad
Centrifugeringseffekt:
A
Centrifugeringshastighet:
1400 rpm
Ljudnivå (Tvätt):
49 dB
Ljudnivå (Centrifugering):
73 dB
Vattenförbrukning/år:
8.100 L
Energiförbrukning per omgång:
0,51
Energiförbrukning per år:
116
Mått (B*H*D):
60 cm, 85 cm, 60 cm
Vikt:
77 kg
Egenskaper: Kolborstfri motor, Lucka för extra tvätt, Wi-Fi

 • Aktiverar trumrengöringsprogrammet automatiskt efter 40 tvättar
 • Förtvättsprogrammet “Bubble Soak” är effektivt mot de svåraste fläckarna
 • Smarta tvättprogram som anpassas efter dina behov
 • Maskinen kan övervakas via en app
 • Sämre betyg än medel när det gäller sköljning

Den sista tvättmaskinen vi ska gå igenom är ännu en Samsungmodell. Det här är dock en relativt exklusiv produkt, med exempelvis både Wi-Fi-uppkoppling och miljövänliga trumrengöringsprogram. Råd & Rön har granskat tvättmaskinen och utifrån deras expertomdöme går det att konstatera att Samsung WW80M642OPW testar högt eller genomsnittligt i de flesta av Råd & Röns kategorier.

Klimatsmart och självrengörande

Samsung WW80M642OPW marknadsför sig gärna med sitt trumrengöringsprogram kallat “Eco Drum Clean+”, som ska hjälpa dig att rengöra maskinen utan kemikalier. Den aktiveras automatiskt efter att du kört 40 tvättar om du inte valt att använda den tidigare. Programmet förebygger att rester av tvättmedel eller ludd fastnar i maskinen och bedöms förlänga tvättmaskinens totala livslängd, vilket såklart är fördelaktigt både ur ett klimatperspektiv och för din egen privatekonomi.

Flera test framhäver också Samsungmaskinens miljöstyrka, även om den inte får toppbetyg. Ur miljösynpunkt har den i snitt blivit betygsatt med sex av tio. Den stora styrkan i tvättmaskinen ligger dock i själva tvättresultatet och centrifugeringen. Maskinen har ett förtvättsprogram kallat Bubble Soak som är effektivt mot de värsta fläckarna. Den har dessutom ett Super Speed-program som kan köra fem kilo tvätt på 39 minuter. Totalt klarar Samsung WW80M642OPW en last på upp till åtta kilo. 

Anpassade och Wi-Fi-kontrollerade program

Tvättmaskinens ljudnivå ligger på en nivå strax över snittet. Totalt uppgår ljudvolymen till 49 decibel under tvättning och 73 decibel under centrifugering. Det senare kan jämföras med att ligga strax över en genomsnittlig dammsugare och är ungefär vad du kan förvänta dig av vilken tvättmaskin du än väljer. Tvättiden ligger även den på medelnivå utifrån dess resultat i flera konsumenttest. Rekommenderade tvättprogram är bland annat “Laundry Recipe”, som anpassar sitt program efter kläderna som du har lastat maskinen med. 

Även programmen “Laundry Planner” och “HomeCare Wizard” är fördelaktiga. Med det förstnämnda kan du själv välja hur lång tid programmet ska arbeta för att anpassa tvätten efter ditt eget schema. HomeCare Wizard å sin sida felsöker tvättmaskinen samtidigt som du tvättar vilket gör att du effektivt både kan identifiera och åtgärda eventuella brister med din tvättmaskin. Maskinen kan du även övervaka i din app genom att koppla upp tvättmaskinen till ditt Wi-Fi.

Köpråd

Du är mer eller mindre beroende av en tvättmaskin för att kunna leva ett normalt liv. Var då noga med att den tvättmaskin du väljer också motsvarar dina behov. Läs noga igenom våra köpråd innan du bestämmer dig för vilka egenskaper du bör titta närmare på och vad som avgör vilken produkt du åker hem med. Nedan har vi besvarat vanliga frågor kunder tenderar att ha innan de köper tvättmaskin. 

Hur mycket plats får tvättmaskinen ta?

Ingens tvättrum är den andres likt och därför behöver du vara noga med måtten. Variationerna tvättmaskiner emellan är dock i regel väldigt små. Det vanligaste är att tvättmaskiner har en bredd och ett djup på ungefär 60 centimeter och en längd på omkring 85 centimeter. Det finns självklart undantag, men det är standardmåttet för de flesta tvättmaskiner. Det du dock bör titta lite extra på är hur lång sladden är. Det är ofta det som avgör om du kan ställa tvättmaskinen där du har planerat eller inte.

Vilken kapacitet bör min tvättmaskin klara?

Det här är en fråga som helt och hållet avgörs av hur många ni är i hushållet som delar på tvättmaskinen alternativt hur mycket kläder du önskar tvätta åt gången. Vanligast är att en tvättmaskin klarar en last på mellan sju till tio kilo, men det varierar ofta beroende på vilken prisklass du väljer att titta på. Frågan om hur stora laster du vill att din tvättmaskin ska kunna tvätta är avgörande, framför allt för dig som ser värdet i effektivitet och som vill tvätta mycket kläder på samma gång – snarare än färre kläder utspritt över fler tvättar.

Vad spelar programmen för roll?

Vissa kanske tänker att det räcker med ett program som får kläderna att bli rena. Det rekommenderas då att du vidgar vyerna och tänker lite större när det gäller vad din tvättmaskin kan erbjuda. Variationen av program är oftast avgörande både när det gäller effektivitet och resultat. När du drabbats av ordentliga fläckar kan det vara så att en tvättmaskins förtvättsprogram är enda räddningen. Likaså finns det ett stort värde i att kunna välja mellan allt från snabbprogram till program anpassade för dina allra ömtåligaste kläder. Med program som exempelvis “Laundry Recipe” kommer dina kläder att hålla betydligt längre än med ett standardiserat tvättprogram.

Har jag någon användning av tvättmaskinens Wi-Fi-anslutning?

Svaret på den här frågan beror helt och hållet på vad du vill ha ut av din tvättmaskin. Att tvättmaskinen kan anslutas till ett Wi-Fi och sedermera styras via en app kan såklart erbjuda en stor dos bekvämlighet, samt säkerheten att kunna övervaka en tvätt på distans. Men den allra största och mest praktiska funktionen ligger troligtvis i att felsökningar och eventuellt åtgärdande av problem effektiviseras. Oftast diagnostiseras tvättmaskinen nämligen direkt i appen. Wi-Fi är inte på något sätt avgörande för att tvätta rent dina kläder, men kan förenkla processen runt omkring betydligt.

Vilken ljudvolym behöver jag acceptera?

En del tvättmaskiner är högljuddare än andra. Du lär dock tyvärr inte kunna hitta en tvättmaskin som understiger runt 48 decibel vid tvättning och omkring 72 decibel vid centrifugering. Ljudnivån när du tvättar kan jämföras med att ligga mellan genomsnittsvolymen när någon arbetar i ett kök och medelvolymen på en väldigt stilla stadsgata. Centrifugeringen är ungefär på samma nivå som att sitta i en bil. Är du väldigt ljudkänslig bör du titta på produktens specifikationer för att välja ett så lågt decibelvärde som möjligt. Mycket handlar dock snarare om var i bostaden du placerar tvättmaskinen.

Hur svårt är det att rengöra tvättmaskinen?

Denna fråga är beroende av din tvättmaskins eventuella egenskaper. Som vi har sett i vår testgenomgång finns det exempel på tvättmaskiner som innehåller automatiserade program som rengör tvättmaskinen åt dig. Tvättmaskiner med den typen av program kommer att underlätta enormt i arbetet med att hålla maskinen ren från rester av ludd samt tvätt- och sköljmedel. Det är helt klart en rekommendation att du försäkrar dig om att tvättmaskinen du väljer har den funktionen. Att för hand rengöra tvättmaskinen kan vara ganska komplicerat och det är svårt att veta exakt när behovet finns.

Vilken slags tvättmaskin är mest miljövänlig?

Vill du försäkra dig om att din tvättmaskin gör klimatet en tjänst snarare än tvärtom finns det i synnerhet två egenskaper du ska kontrollera. Den första är vilken klassificering energiförbrukningen har. En tvättmaskin med energiklass A+++ är att rekommendera när det handlar om energiförbrukning, både för din egen och planetens skull. Det du också kan tänka på är om kemikalier används i tvättprogrammen, vilket också kan vara skadligt för miljön.

Källhänvisningar

taenk
Råd&Rön