Går du i tankarna om att införskaffa en ny vattenkokare? Alla vi som har eller har haft en vattenkokare vet att även en så enkel detalj i köket kan kännas som en av de viktigaste delarna. Men Ibland behöver den gamla bytas ut och du står då med frågan om vilken av alla modeller på marknaden du ska välja. 

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken vattenkokare som är bäst på marknaden just nu
 • Vilka olika funktioner respektive vattenkokare har
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive vattenkokare
 • Hur du väljer den bästa maskinen för dig
 • Tips & råd om hur du tar hand om din vattenkokare

En vattenkokares uppgift är enkel – att koka vatten. Men förutom huvuduppgiften så finns det ett antal olika egenskaper på olika vattenkokare. Vilken modell som är bäst för dig beror på vad du anser är viktigt. Om din prioritet vid köp av ny vattenkokare är att koka så mycket vatten som möjligt behöver du en med högre kapacitet, har du bråttom och vill koka ditt vatten snabbt behöver du en med högre watt. Kanske är design och antalet tillgängliga färger viktigast? Oavsett vad du tycke är viktigast så kan man numera tack vare dagens teknik få fram funktionen som värmehållning, val av temperatur och massvis av olika typer av design för att passa perfekt in i just ditt kök. Vi har utfört en stor test av flera märken och modeller, samt prisklasser och valt ut våra absoluta favoriter.

Testvinnare – Siemens TW86103

Siemens TW86103

Kapacitet: 1,5 L
Effekt: 2400W
Önskad temperatur: 70 °C, 80 °C, 90 °C
Material: Rostfritt stål/krom, plast
Vikt: 1,8 kg
Egenskaper: Sladdlös kanna, Temperaturkontroll, Torrkokningsskydd, Värmehållning

 • Tydlig vattenmätare
 • Uttagbart kalkfilter i rostfritt stål som du enkelt rengör
 • Tystgående maskin
 • 80 cm lång sladd till basen
 • Kan upplevas som tung

Denna vattenkokare från Siemens har redan vunnit bäst i test hos Rån och rön 2 gånger under tiden den befunnit sig på marknaden och är en storfavorit i de svenska hushållen. Dess stilrena design och sina många funktioner utmärker denna vattenkokare som en av de bästa genom tiderna. 

Kannan är sladdlös och har en tillhörande bas med en 80 cm lång sladd som kopplas in i vägguttaget vilken ger dig möjligheten att låta vattenkokaren stå lite längre ifrån vägguttaget och därför förhindra att köksbänken blir fullpackad med massor av maskiner och produkter som ska stå och trängas på samma plats.

Med denna vattenkanna kan du själv avgöra hur varmt vatten du vill ha genom att smidigt välja mellan 70°, 80°, 90° eller 100° och därmed få den perfekta temperaturen du behöver vid tillfället. Med håll varm-funktionen kan din kanna hålla sin temperatur i upp till 30 minuter så skulle du glömma bort att göra iordning ditt te så är det fortfarande varmt när du återigen får en stund över.

Denna vattenkokare är även utrustad med torrkokningsskydd vilket förhindrar kannan att starta om vattennivån inte är fylld till minsta nivån. Detta för att förhindra att den bränner sönder sitt värmeelement.

Bästa Budgetval – Philips HD9350

Philips HD9350

Kapacitet: 1,7 L
Effekt: 2200W
Önskad temperatur:
Material: Rostfritt stål
Vikt: 1,1 kg
Egenskaper: 360° kontaktplatta, Automatisk avstängning, Indikatorlampa, Sladdlös, Torrkokningsskydd, Vattenmätare

 • Locket kan tas loss så rengöringen blir enkel
 • Platt värmeelement för snabb kokning 
 • Micromesh-filter som säkerställer att du får rent vatten fritt från kalk och andra partiklar
 • Sladdvinda för att dölja sladden
 • Kan inte ställa in önskad temperatur

Om du söker en enkel, billig men fortfarande välfungerande vattenkokare är denna vattenkokare från Philips precis rätt för dig. Här har du en bra vattenkokare utan onödiga finesser som bara gör sitt jobb och dessutom på helt rätt sätt. 

Denna vattenkokaren är snabb, rymmer 1,7 L vilket är mer än genomsnittet och uppfyller alla de krav man kan ställa på en vattenkokare. Den har automatisk avstängning, indikatorlampa, torrkokningsskydd och vattenmätare.

Vattenkokarens kanna är sladdlös och kommer med en bas som är vridbar i 360°. Detta är en fördel i synnerhet för barn och äldre då den passar perfekt oavsett hur man placerar vattenkokaren på plattan. Det kan också vara bra om man har ont om tid på morgonen och det är bråttom att koka vatten.

Denna vattenkokare är även den med lägst vikt i detta testet och passar utmärk för de med svagare handleder eller äldre!

Philips HD9350 är även enkel att rengöra då du enkelt kan ta bort locket och filtret för att diska, torka och avkalka. Vilket är ett stort plus för användare som ofta kokar vatten.

Bästa premiumval – SMEG KLF03

SMEG KLF03

Kapacitet: 1,7 L
Effekt: 3000W
Önskad temperatur:
Material: Rostfritt stål
Vikt: 1,6 kg
Egenskaper: 360° kontaktplatta, Automatisk avstängning, Vattenmätare

 • 10 tillgängliga färger för att passa alla in i allas kök
 • Tystgående
 • Blir inte varm på utsidan
 • Kokar upp vattnet snabbt
 • Svårt att se volymmätaren 

Vår premiumvinnare i denna test är tillverkad av märket SMEG och är en rejäl vattenkokare med en kapacitet på 1.7 L. Denna vattenkokare passar den som vill koka större mängder vatten och som vill ha en vattenkokare som verkligen syns som detalj i köket. Den kommer i hela 10 läckra färger för att passa in i vilket kök som helst och fungerar därför lika bra i ett designerkök som i fikarummet på företaget. 

Kontaktplattan är vridbar 360° vilket innebär att det inte går att ställa kannan snett eller fel av misstag och inte få sitt vatten att koka. Med en knapptryckning öppnas locket av sig själv så att du som användare slipper slita och bråka med kannan vid påfyllning.

Denna vattenkokare har inte lika många egenskaper som sina motståndare men då den uppfyller alla grundliga krav vi kan ha på en vattenkokare som vikt, utseende, 3000 W, sin lite större kapacitet på 1,7 L och sina oslagbara 10 färger förtjänar den sin plats på prispallen.

Den är även utrustad med automatisk avstängning och vattenmätare vilket är bra egenskaper.

God 3a Bosch TWK8613P

Bosch TWK8613P

Kapacitet: 1,5 L
Effekt: 2400W
Önskad temperatur: 100 °C, 70 °C, 80 °C, 85 °C, 90 °C
Material: Plast, Rostfritt stål
Vikt: 1,6 kg
Egenskaper: 360° kontaktplatta, Antikalkfilter, Automatisk avstängning, Display, Dolt värmeelement, Indikatorlampa,  Sladdlös, Temperaturkontroll, Torrkokningsskydd, Vatten-mätare, Värmehållning

 • Snabb
 • Många egenskaper
 • Antikalk filter 
 • Signalerar både vid start och när den är klar
 • Gummerat handtag
 • Något Otymplig

Denna gedigna vattenkokare från Bosch har flest egenskaper i detta test och imponerande 5 temperaturval! Oavsett vad du ska göra med ditt vatten finns det en temperatur för dig. Välj smidigt mellan, 70 °, 80 °, 85 °, 90 ° eller 100 °. Perfekt för den inbitne tedrickaren! 

Denna kanna öppnas och stängs med ett enkelt tryck, och ger ifrån sig en kort signal både när den startas och när den uppnår önskad temperatur. Den har även en diskret design som gör att den inte sticker ut onödigt mycket i köket utan istället smälter in som en del att ditt kök. 

Denna vattenkokare är den enda i detta test som har en display och ett dolt värmeelement.

Den har en kapacitet på 1.5 L och har en hällpip som gör att vattnet rinner fint ur kannan och inte skapar dropp på utsidan. Kannan är även byggd för att inte vara het från utsidan vilket är en trygghet i sig om man skulle låta den stå framme. 

Denna kanna är sladdlös, har ett antikalkfilter och en indikatorlampa som tydligt visar när den arbetar.

Det finns få negativa saker att säga om denna vattenkokare men måste vi nämna något blir det att den känns lite klumpig eller med korrekt otymplig, men alla de bra egenskaperna vi tycker denna vattenkokare besitter väger upp det för oss i vår bedömning.

Med tryggheten i ett torrkokningsskydd och bekvämligheten med funktionen värmehållning har den redan vunnit över oss. 

God 4a KitchenAid Artisan 5KEK1522BER

KitchenAid Artisan 5KEK1522BER

Kapacitet: 1,5 L
Effekt: 3000W
Önskad temperatur: 100 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80 °C, 85 °C, 90 °C
Material: Plast, Rostfritt stål
Vikt: 2,15 kg
Egenskaper: 360° kontaktplatta, Antikalkfilter, Automatisk avstängning, Doltvärmeelement, Indikatorlampa,  Sladdlös, Tekokare, Temperaturkontroll, Vattenmätare,Värmehållning

 • Flest temperaturer att välja mellan
 • 3000 W vilket gör den riktigt snabb
 • Behaglig signal när vattnet når rätt temperatur
 • Fräck design
 • Tyngst kanna bland testvinnarna

Vår goda 4a i denna test blir KitchenAid Artisan 5KEK1522BER som även denna levererar snabbt kokande vatten med sina 3000 W. Vattnet kokas upp snabbt och enkelt och piper med en behaglig signal när den når rätt temperatur. Du väljer enkelt temperatur mellan alternativen 50 °, 60 °, 70 °, 80 °, 85 °, 90 ° och 100 °C, vilket är en väldigt unik egenskap. Självklart är denna även utrustad med värmehållning så om något skulle inträffa så du behöver gå iväg en stund behöver du inte värma vattnet på nytt för att få önskad temperatur.

Den påminner i sin design om de gamla tekannorna vi förr satte på spisen som tjöt när de var klara, här slipper vi dock det tjutandet ljudet. På kannan finns en tydlig temperaturmätare som visar exakt hur varmt innehållet är och den är även utrustad med värmehållnings-funktionen.

Det mjuka grepphandtaget gör upphällningen av ditt vatten bekvämt och på grepphandtaget finns även knappen som du med ett enkelt tryck öppnar locket med. Kannan rymmer 1.5 L vilket är standard på de flesta vattenkokare och hällpipen gör det enkelt att sikta rakt ned i koppen utan spill och droppar på utsidan.

Om vi måste nämna något negativt med denna vattenkokare skulle det vara att denna är tyngst i detta test och inget för svaga handleder. Med sin unika design förlåter vi dock KitchenAid för tyngden och uppskattar den när den står där så fint på sin plats på köksbänken.

Köpråd

Vilka egenskaper bör en vattenkokare ha?

Vilka egenskaper din nya vattenkokare behöver är högst individuellt. För vissa är designen det viktigaste så den antingen smälter in i omgivningen på diskbänken och knappt syns alls eller lyser upp diskbänken med sin närvaro och verkligen syns flera hus ifrån där den står.

En kannas kapacitet är också en viktig detalj för många och avgörs av hur mycket vatten du vill kunna koka upp samtidigt. 

Är du en riktig tedrickare kanske du borde kolla närmare på de vattenkokare som har temperaturkontroll och där du som användare själv kan välja vilken temperatur du vill att ditt vatten ska nå för att slippa vänta tills vattnet svalnat innan du kan lägga ned dina teblad i koppen. En sak som kanske är mer relevant för våra äldre användare och kan avgöra köpet är kannans vikt. En kanna väger i genomsnitt mellan 1–1,5 kg utan vatten och kan vara svår att hantera med svaga handleder även för en ung person.

Oavsett vad du tycker är viktigt finns det alltid en kanna som passar dig. Ibland behöver man dock kanske välja bort några ”nya” funktioner och nöja sig med en som bara gör det den ska och inget annat. För det viktigaste är ju att vattnet blir kokat.

Hur rengör jag min vattenkokare?

Beroende på vad du har för vattenkokare finns det olika saker som behöver göras. Om du vid hällpipen har ett filter sittandes behöver du plocka ut denna för att rengöra den. Har din vattenkokare uttagbara delar ska dessa plockas ut och rengöras.

Avkalkning

Alla vattenkokare behöver avkalkas. I instruktionerna för din nya vattenkokare hittar du tillverkarens rekommendationer men de flesta kan rekommendera att du avkalkar med ett avkalkningsmedel, ättika eller ättiksprit.

 1. Häll i 1 dl ättika (eller 2 dl ättiksprit) samt 3 glas vatten och koka upp.
 2. Fyll sedan vattenkokaren till maxvolym och koka upp igen.
 3. Häll ut all vätska och skölj ut vattenkokaren. 
 4. Koka vattenkokaren med bara vatten 3–4 gånger så att all ev. smak och lukt av ättika försvinner.
 5. Om du fortfarande ser kalkavlagringar i vattenkokaren så gör om hela processen. 

Hur ofta ska jag rengöra min vattenkokare?

Du kan med fördel torka av vattenkokaren efter varje användning.

Om du har hårt vatten bör du avkalka varannan månad alternativt oftare om du ser kalk i vattenkokaren. Kalk på värmeelementet kommer att förkorta produktens livslängd.

Hur ofta behöver jag köpa ny vattenkokare?

Genomsnittlig livslängd på en vattenkokare är ca 5 år men alla vattenkokare är olika och deras livslängd avgörs efter både kvalité och hur bra du som användare tar hand om den. Några av de vanligaste anledningarna till att en vattenkokare behöver kasseras är exempelvis rost. Om du upptäcker rost i din vattenkokare är den inte längre säker för dig och bör bytas ut.

Ju bättre du tar hand om din vattenkokare och är noga med rengöringen desto länge livslängd ger du den.

Tips om hur du löser enkla problem med din vattenkokare

Svårt att hälla ut vattnet

Troligen finns det kalk i ett filter nära hällen som behöver rengöras. Kontrollera även att filtret sitter rätt.

Vattenkokaren stänger av sig utan att vara färdig

Det kan finnas för mycket kalkavlagringar på vattenkokarens botten, kontrollera och rengör.
Du kan även ha fylla din vattenkokare med för mycket eller för lite vatten. Fyll vattnet så den når minsta utmärkta nivå och håll dig till maxnivån.

Apparaten startar inte

Säkerhetsfunktionen att inte koka torrt kan ha startat för att du inte fyll på med vatten.

Kontrollera att sladden inte är skadad. Om sladden är skadad ska denna lämnas in för att bytas.
Kontrollera att kontakten är inkopplad.

Det kan saknas elektrisk försörjning i vägguttaget. Kontrollera att huvudströmbrytaren är tillkopplad eller om ni har råkat ut för strömavbrott.

Källhänvisningar

KitchenAid
Bosch
Råd&Rön Vattenkokare