Cyklar som drivs med el har blivit otroligt populära de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över de bästa elcyklar av både dam- och herrmodeller som finns ute på marknaden just nu.
I den här artikeln får du information om:
- Överblick av de bästa elcyklarna såväl herrcyklar som damcyklar
- Vilka produkter som utsetts till testvinnare bland våra cyklar
- För- och nackdelar med samtliga cyklar
- Goda råd inför ditt köp
När det kommer till elcyklar finns det en stor variation i både märken, modeller och i förlängningen också bland annat funktion, hanterbarhet och hållbarhet. Det är mycket väl värt att göra en ordentlig research innan du bestämmer dig för vilken elcykel som passar dig och ditt behov bäst.
Därför presenterar vi i den här testgenomgången marknadens bästa elcyklar av både dam- och herrmodeller. Du kommer att få svar på frågor kring vilken som är den bästa elcykeln och varför den slår övriga konkurrenter på fingrarna. Utöver en testvinnare bland både dam- och herrcyklar kommer vi också att lista vilka cyklar vi bedömt att placera på andra respektive tredje plats.
Missa inte heller våra köpråd där vi besvarar vanliga frågor som kunder brukar ha innan de köper elcykel. Vi ger tips på vilka egenskaper du bör överväga lite extra och vilka fällor du ska undvika.
Testvinnare – Dam: Ecoride Ambassador ASX H-8 Damcykel
Antal växlar: 8 st
Motorplacering: Framhjul
Växelserie: Shimano Nexus 8
Batterityp: Li-lon
Vikt: 26,0kg
Färger: Grå, Röd, Svart, Turkos
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: L, M
Ram: Aluminium
Hjulstorlek: 28 tum
Stötdämpare: Nej
Laddningstid: 3 h
Räckvidd: 85 km
- Har både fotbroms och skivbroms
- Lång räckvidd
- Perfekt anpassad för pendling
- Avancerad teknik och intelligent display
- Lång laddtid jämfört med andra elcyklar
Testgenomgångens välförtjänta vinnare på damsidan är Ecoride Ambassador. Vinnaren är en åttaväxlad cykel från det svenska företaget Ecoride. Modellen har varit deras topprodukt i ett antal år och konkurrerar fortfarande med de allra senaste elcyklarna i liknande prisklasser. Stabilitet och tålighet är två nyckelord när det kommer till vår testvinnare bland elcyklarna för damer.
Effektivt transportmedel för pendling
Den egenskap som i allmänhet betygsätts högst när det gäller Ecoride Ambassador är att det är en mycket pålitlig elcykel framför allt avsedd för pendlare. I bromsväg är den utrustad med både fotbroms samt en hydraulisk skivbroms, vilket gör den säker att använda även i de skarpaste ögonblicken. Den har ett lågt placerat batteri som vid första anblick kan misstänkas påverka cykelns balans, men oväntat nog är det ingenting som du kommer märka av när du väl cyklar.
Minuset är laddningstiden av batteriet som kan ta mellan fem och sju timmar, men du kommer å andra sidan ganska långt på en laddning. Uppskattningsvis kan du cykla upp till sju och en halv mil med ett fulladdat batteri, vilket i regel är mer än tillräckligt för pendling som trots allt är den här elcykelns huvudsakliga specialitet och syfte. Du som letar efter en cykel mer avsedd för träning och snabb laddning bör titta efter en annan modell.
Avancerad teknik och behaglig komfort
Vad som inte går obemärkt förbi är Ecoride Ambassadors oväntat många assistansnivåer och funktioner. Den har en teknisk nivå som få andra elcyklar kommer upp i. Cykeln är utrustad med fem assistansnivåer samt en mycket värdefull display. En av displayens funktioner är att den kommer meddela dig när det finns behov av att serva cykeln, vilket i förlängningen gör att du ger cykeln en längre livslängd. En annan fiffig funktion är att du kan välja att avaktivera displayen. Det är ett bra stöldskydd eftersom displayen blir obrukbar fram till att du själv aktiverar den igen.
Många väljer också att betona elcykelns sköna komfort. Sadeln har prisats för sin bekvämlighet i ett flertal test, och tack vare elcykelns låga insteg är det smidigare att hoppa på igen efter att du behövt göra korta stopp vid exempelvis trafikljus. Däcken är välutrustade och skyddade med både reflexer och punkteringsskydd.
God 2:a – Dam: Crescent Elda 2020 Damcykel
Antal växlar: 10 st
Motorplacering: Centrerad
Växelserie: Shimano Deore
Batterityp: Li-lon
Vikt: 22,5kg
Färger: Turkos
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: 47, 51 cm
Ram: Aluminium
Hjulstorlek: 28 tum
Stötdämpare: Framdämpad
Laddningstid: 3 h
Räckvidd: 80 km
- Enorm prestanda för sin storlek
- Nätt och enkel att hantera
- Hög kvalité på ramen
- Låg tyngdpunkt som ger behaglig stabilitet
- Hård och obekväm sadel
Nummer två på listan är en prisbelönt damcykel från Svenska Crescent. Det här är en något dyrare men nätt hybridmodell med oerhört lång räckvidd, tio växlar och grym acceleration.
Imponerande prestanda
Mest imponerande med Crescent Elda är utan tvekan dess prestanda som betygsätts med tio poäng av tio i bla. Expressens egna test. Den kanske största anledningen till den höga prestandan är att motorn från E-going är monterad lågt i mitten på cykeln vilket leder till känslan av en låg tyngdpunkt och stabil cykling. Motorer monterade centralt är i regel kraftigare jämfört med fram- eller bakplacerade motorer vilket också ökar prestandan.
Att elcykeln kan bromsas även med skivbromsar är fördelaktigt för en säker cykling i varierande väder och klimat. Precis som motorn sitter även batteriet centralt på ramen. Förväntad laddtid av ett tomt batteri är strax över fem timmar, men med snabbuppladdningen kan du ladda batteriet på enbart tre och en halv timme. Tio växlar gör att du med fördel kan hantera upp- och nedförsbackar samt både asfalt- och grusvägar.
Nätt och kraftfull
Crescent Elda väger enbart 22,5 kilo, vilket inte är unikt lågt men fortfarande lättare än många av dess konkurrenter. Den låga vikten är dock ganska speciell med tanke på prestandan och de många funktionerna, vilket gör den här elcykeln till en relativt nätt men kraftfull cykel att använda.
Anledningen till den lätta vikten är att ramen är gjord av aluminium. Det gör att du enklare kommer att kunna trampa på även i de hastigheter som motorn slutar att hjälpa till i. Byggkvalitén är generellt mycket hög. Nackdelen är möjligtvis den hårda sadeln som påminner om en sadel på en spinningscykel.
Hedrande 3:e plats – Dam: Crescent Elora Unisex
Antal växlar: 7 st
Motorplacering: Bakhjul
Växelserie: Shimano Nexus 7
Batterityp: Li-lon
Vikt: 26,7kg
Färger: Blå, Grön, Rosa, Svart
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: 47, 51, 55 cm
Ram: Aluminium
Bromstyp: Fotbroms, Rullbroms
Stötdämpare: Nej
- Fem assistanslägen
- Väl anpassad för stadscykling
- Både fotbroms och rull-trumbroms
- Flexibel elcykel med möjlighet för montering av barnstol
- Lång laddtid och inte lämplig för längre turer
Vi avslutar med ytterligare en Crescent-modell. Ganska väntat har Crescent Eloras Damcykel-modell en del gemensamt med dess Elda-variant, men det är också en hel del som skiljer dem åt.
Färre växlar men fler assistanslägen
Batteriet på Crescents Elora-modell sitter till skillnad från Crescent Elda där bak, monterad under pakethållaren. Nackdelen med detta är förstås att viktfördelningen blir något ojämn vilket också kan avspeglas i användarvänligheten. Motorn är dock i likhet med Elda mittmonterad. Den här elcykeln är utrustad med sju växlar och förstärks ytterligare av hela
fem stycken assistanslägen. Dessa kommer till god användning framför allt om du cyklar i stan och behöver stanna ofta vid exempelvis övergångsställen eller trafikljus.
Även om betyget dras ned något av den ojämna viktfördelningen är Elora på det stora hela en stabil elcykel av hög kvalité. Bromsarna är tillverkade av Shimano och inkluderar både fotbroms och rull-trumbroms. Elcykeln är dock inte dämpad och med sina 26,7 kilo kan den upplevas som något tung.
Flexibel stadscykel
Räckvidden är lägre än den förra Crescent-modellen vi gick igenom. Batteriet på Elora-varianten uppges räcka mellan fyra till sju mil, vilket kanske kan upplevas som ett något osäkert spann. Laddningstiden för ett tomt batteri uppskattas till omkring sex timmar. Crescent Elora rekommenderas framför allt för dig som vill cykla inom en och samma stad.
Cykeln är flexibel och den är väl anpassad för att montera en barnstol på pakethållaren eller koppla en cykelkärra med utrymme för två barn där bak. Både stöd, lås och godkända lampor ingår när du köper en Crescent Elora cykel.
Testvinnare – Herr: Merida eSpresso 300 SE EQ 2020 Herrcykel
Antal växlar: 9 st
Motorplacering: Centrerad
Växelserie: Shimano Altus
Batterityp: Li-lon
Vikt: 22 kg
Färger: 2 st (Röd, Svart)
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: 47, 51, 55, 59 cm
Ram: Aluminium
Hjulstorlek: 28 tum
Stötdämpare: Framdämpad
Bromstyp: Skivbroms
- Robust och stabil cykel
- God komfort
- Lång batteritid och snabb uppladdning
- Tystgående motor
- Tung att bära och inte anpassad efter höghastighetscykling
Flera som har testat Merida eSpresso-modellen, har gett den fem stjärnor av fem möjliga vilket talar sitt tydliga språk. Denna högkvalitativa och bekväma elcykel är relativt ohotad som vår testvinnare bland herrcyklarna.
Smidig och bekväm – trots sin tyngd
Flera ägare är märkbart nöjda med att batteriet, som är fäst på cykelns ram och går inte missa, ändå är relativt diskret placerad. De hyllar smidigheten och att det inte ser ut som en “stor klump”. Cykeldisplayen sitter rakt i mitten på styret och lite längre åt sidan väljer du vilket körläge du vill använda. Enda smolken i bägaren är att vissa anmärker på att cykeln är relativt tung. Den väger trots allt några kilo mer än många av sina konkurrenter, men samtidigt bidrar det till en stabil balans och en bastant upplevelse även i de högre hastigheterna.
Komfortmässigt finns det inte mycket att anmärka på, förutom att sadeln möjligtvis är något smal och hård för att passa nybörjare. Du har antagligen lättare att anpassa dig till sadeln om du har erfarenhet av exempelvis spinning. Även om elcykeln har en dämpad framgaffel innebär det inte att du bör köra i terrängmiljöer med den här modellen. Däremot dämpar den vibrationerna i ojämna vägar mer än många av sina konkurrenter.
Kraftfullt batteri och motor
Det är Shinamo som står för produktion av motor, batteri och växlar i modellen och resultatet är riktigt bra. Använder du motorns ekoläge kan du cykla runt 80 kilometer på en laddning. Det är egentligen mindre än Shinamo hävdar ska kunna gå, men fullt godkänt och bättre än många andra alternativ. Att ladda ett tomt batteri till maxkapacitet går på drygt fyra timmar. Det är bland det absolut bästa i kategorin och bidrar i högsta grad till att den här elcykeln är en riktig testvinnare.
Shinamo-motorn har under vridmoment en kapacitet på 60 Nm vilket innebär en hel del kraft. Du kan välja på fyra olika lägen medan du cyklar. Dessa är Eco, Tour, Sport och Turbo. Vilket läge du väljer bör bero på faktorer som exempelvis hur mycket batteri du har kvar att använda eller vilken hastighet du cyklar i. Motorn i sig är en av de tystare och ljudet är ingenting som kommer att påverka dig under cyklingen.
God 2:a – Herr: Batavus Zonar E-Go 10-Speed 2020 Herrcykel
Antal växlar: 10 st
Motorplacering: Centrerad
Växelserie: Shimano Deore
Amperetimmar: 13,8 Ah
Vikt: 20,5 kg
Färger: Svart
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: 53, 57, 61cm
Räckvidd: 90km
Hjulstorlek: 28 tum
Stötdämpare: Nej
Bromstyp: Skivbroms
- Mycket snabb laddtid
- Fungerar bra i olika miljöer
- Display med många nyttiga funktioner för motionärer
- Enkel att underhålla
- Relativt kort räckvidd
På andra plats bland herrcyklarna hittar vi en allround elcykel med en motor från jätten Yamaha. Det här är en tioväxlad cykel som håller god standard och kan användas i flera miljöer, mer når inte riktigt hela vägen fram till toppen på grund av en kortare räckvidd än testvinnaren.
Stad och terräng
Något som bör uppmärksammas är flexibiliteten hos Batavus Zonar E-GO 2020. Däckens egenskaper består av 28 tum 37-622 CST och modellen i sin helhet är anpassad för att klara av att transportera dig både för pendling och träning. Batavus kommer från Nederländerna, ett land känt för sina vardagscyklister, och gör inte heller den svenska marknaden besviken. Det här är en elcykel som kan ta sig an både asfalterad stadsväg men också kämpigare terränger.
En stor fördel när det gäller batteriet till den här Batavus-modellen är att det laddar upp till full styrka på enbart tre och en halv timme. Dock har den betydligt kortare räckvidd än exempelvis testvinnaren, ett fullt batteri räcker mellan fyra och sju mil, men detta kompenseras rejält av den snabba laddtiden.
Anpassad för motionären
Den här cykeln är särskilt rekommenderad för dig som tycker om att motionera, och i synnerhet dokumentera din cykling digitalt. Den innehåller en avancerad display med fyra assistansnivåer som kan anpassas efter dina personliga behov. Displayen mäter och visar bland annat din genomsnittshastighet och totala distans. Positivt är också att det ingår ett ordentligt lås, stänkskärmar och en stabil pakethållare där bak. Shimano står för växlarna vilket brukar vara ett gott tecken när det kommer till att hantera underhållet.
Hedrande 3:e plats – Herr: Crescent Elmo 2021 Herrcykel
Antal växlar: 7 st
Motorplacering: Centrerad
Växelserie: Shimano Nexus 7
Batterityp: Li-lon
Vikt: 26,5kg
Färger: Grå
Max hastighet: 25 km/h
Ramstorlek: 51, 55, 59 cm
Ram: Aluminium
Hjulstorlek: 28 tum
Stötdämpare: Nej
Laddningstid: 3 h
Räckvidd: 80 km
- En stabil cykel för stadscykling
- Lång räckvidd: 80 kilometer på en laddning
- Snabb laddningstid på tre timmar
- “Koppla Light” innebär både stöldskydd och personligt anpassad cykling
- Kan upplevas något baktung med batteriet på pakethållaren
På tredje medaljplats bland herrcyklarna är Crescent Elmo från 2021. Det här är en klassisk elcykel främst lämpad för stadsmiljöer och kortare distanser. “Allt om elcyklar” har hyllat produkten och menar att det är en stabil och robust cykel för dig som vill transportera dig snabbt och lätt inom stan.
Personligt anpassad cykling
Utrustad med klassisk herram och en mittmonterad motor är detta en elcykel som står för stabilitet. Crescent Elmo 2021 förenar nytta med nöje, mycket tack vare motorsystemet kallat E-going. Detta styrs av sensorer som själv känner av vilken effekt du valt samt vilken kraft du trampar med. Det finns en display mitt på styret som hjälper dig att orientera dig bland assistansprogrammen och effekterna. Via en tillhörande app finns det också möjlighet att ha full koll på när cykeln behöver servas och underhållas.
Funktionen “Koppla Light” är användbar på så sätt att batteriet och cykeln kopplas till dig personligen. Dels anpassas cykeln efter din körning, till exempel vägens lutning och dina hastigheter. Men med denna funktion kan du även låsa batteriet till att enbart kunna fungera på din cykel, vilket bidrar till en högre stöldsäkerhet.
Snabbladdad och prisvärd
För att vara en stadscykel har Crescent Elmo ovanligt lång räckvidd. Drygt 80 kilometer kan du cykla på en hel laddning. Även själva laddningstiden är imponerande då du går från tomt till fullt batteri på enbart tre timmar. Batteriet sitter under pakethållaren, vilket är en diskret plats men ger viss obalans i vikten. Fästena för korgar och väskor som enkelt går att ta av och på är dock väldigt fördelaktiga.
Som helhet är Crescent Elmo en väldigt prisvärd elcykel och du får mycket produkt för pengarna. Med tanke på den långa räckvidden och snabba uppladdningen finns det egentligen ingenting som hindrar dig från att cykla längre sträckor, även om dämpningen inte är helt och hållet anpassad för terrängmiljöer.
Köpråd
Att köpa elcykel är en rejäl investering som inte sällan går på tiotusentals kronor. Det är därför viktigt att du noga överväger dina alternativ och väljer en elcykel som väl stämmer överens med både dina önskemål, dina behov och inte minst din plånbok. Begrunda våra köpråd vi har samlat tillsammans med några av de vanligaste frågorna kunder ställer sig innan de köper elcykel.
Vad är fördelarna med en elcykel?
Den största fördelen med att investera i en elcykel är att du slår två flugor i en smäll: du kombinerar en insats för miljön genom att välja bort bilen samtidigt som du får vardagsmotion. Elcykeln ger dig som exempelvis pendlar en rimlig belastning och är både enklare och snabbare än om du skulle cykla på en vanlig cykel. Inte minst i uppförsbackarna.
Hur fort går en elcykel?
Du har själv kontroll över hastigheten på din elcykel beroende på hur hårt du trampar. Motorn hjälper dig dock med en hastighet upp till 25 km/h. Därefter kan du såklart fortfarande öka hastigheten, men det är ditt eget trampande som avgör vilket också blir tyngre eftersom motorn inte driver på.
Behöver jag körkort för att få köra elcykel?
Nej, för de elcyklar med maxhastighet på 25 km/h behövs inget körkort. En del elcyklar av snabbare varianter kan dock kräva någon form av licens. Regler kan också förändras och du rekommenderas därför att uppdatera dig genom myndigheter som exempelvis Transportstyrelsen.
Vad spelar det för roll var motorn är monterad?
En motor monterad i främre delen av cykeln kan å ena sidan upplevas framtung, men fungerar å andra sidan väl med olika växeltyper. Om motorn är monterad där bak har du ofta ett bra grepp och den känns diskret “undangömd”. Samtidigt är det inte kompatibelt med alla växeltyper och om du behöver ta av bakhjulet för underhåll innebär det rejält med merjobb. En mittmonterad motor är ofta det bästa alternativet eftersom tyngdpunkten blir lägre och balansen upplevs som stabilare. Samtidigt får du vara beredd på att ofta höja ditt pris när du letar efter cyklar med den typen av motorplacering.
Hur lång räckvidd behöver jag?
Vad du planerar att använda din elcykel till är svaret på frågan kring hur lång räckvidd du behöver. Ska du använda elcykeln för att pendla flera mil till jobbet, eller gillar att åka på längre cykelutflykter, bör du kanske inte nöja dig med en cykel med mindre än sju mils räckvidd för att vara på den säkra sidan. Men håller du dig inom stan och har möjlighet att ofta ladda ditt batteri behöver naturligtvis inte räckvidden vara avgörande för ditt val.
Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
Bland de cyklar vi har tittat på i testet varierar laddtiden av batteriet mellan tre och en halv till sex timmar. Somliga elcyklar är utrustade med ett “snabbladdningssystem” vilket kan öka hastigheten av en laddning från tomt till fullt batteri en aning.
Vilken roll spelar assistanslägen?
Elcykelns assistanslägen är det som ger dig möjlighet att använda elen och motorn till att driva cykeln framåt. Det är inte alltid nödvändigt att använda samtliga assistanslägen, som ofta varierar mellan fyra och fem stycken. Du sparar en del batteritid genom att begränsa din assistans och kan därför utnyttja dem till att accelerera vid behov eller ta dig upp för uppförsbackar.
Vad behöver jag displayen till?
Inte alla elcyklar är utrustade med display, men de som är det bidrar med att dokumentera din cykling. Uppgifter som högsta och genomsnittliga hastighet kan övervakas i displayen, precis som din totala distans du har cyklat. En del displayer kan även avaktiveras och bara aktiveras igen med en personlig kod du själv har bestämt. Det kan ge dem ett visst stöldskydd eftersom tjuvarna då inte kan använda displayen eller sälja den vidare.
Hur många växlar är nödvändigt?
Växlarna på din elcykel har i princip samma funktion som växlarna på din vanliga cykel. Ju fler växlar din elcykel är utrustad med, desto större variation och anpassning kan du få i din cykling beroende på vad du cyklar på för underlag eller i vilken lutning. Du behöver vara medveten om att fler växlar erbjuder större flexibilitet, men det drar också upp priset på din elcykel.
Källhänvisningar
https://m3.idg.se/2.1022/1.562664/elcykel-test#Merida%20Espresso%20300%20EQ
https://www.alltomelcyklar.nu/test/Sportiga-Elda-%C3%A4r-rustad-f%C3%B6r-vardagens-resor
https://www.radron.se/tester/bil-cykel–transport/elcykelkomponenter/sa-valjer-du-ratt-elcykel/