Är du på jakt efter en ny diskmaskin till köket? I vårt stora test har vi utsett den bästa diskmaskinen på marknaden och ger dig bra tips på såväl premiumalternativ som budgetvänliga val. Alla diskmaskiner är effektiva och energisnåla, samtidigt som deras resultat blir en skinande ren disk.

För att göra det enkelt för dig att hitta en bra maskin har vi noggrant och opartiskt granskat marknadens utbud och sammanställt en Topp 5-lista. Alla utvalda maskiner har bra funktioner, en godkänd ljudnivå och är mycket användarvänliga.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken diskmaskinvi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner som skiljer olika diskmaskiner åt
 • En noggrann produktgenomgång av respektive diskmaskin
 • Svar på generella frågor inför ditt köp av en diskmaskin
 • Goda råd inför ditt köp

Diskmaskinerna i vår lista har fått höga betyg av såväl vår testpanel som av användare. Vi har givetvis både läst recensioner och tester samt samlat in fristående betyg för att ge dig en rättvis bild av alla maskiner. Nu sätter vi igång!

Testvinnare – Electrolux EEM48320L

Diskmaskin bäst i test är Electrolux EEM48320L

Modell: Integrerad
Kapacitet: 14 kuvert
Energiklass: D
Ljudnivå: 44 dBa
Antal program: 6
Mått (B*H*D) : 600 * 818 * 550 mm
Program: AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Glas 45°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min, avsköljningsprogram


 • Time Manager-funktion som halverar disktiden
 • Rymlig interiör
 • Anpassad vatten- och energiförbrukning
 • 24 timmars senarelagd start
 • Inte den högsta energiklasningen

Vår testvinnare är Electrolux EEM48320L som har en standardbredd på 60 cm. Vi anser att det här är den bästa diskmaskinen för dig som vill ha en integrerad maskin med låg ljudnivå som diskar till perfektion. Användare älskar maskinen och ger den genomgående höga betyg. Den är dessutom både enkel och smidig att använda under såväl vardag som helg.

Att den här maskinen utsågs till bäst i test är inte så konstigt. Den har nämligen en mycket tillfredsställande inredning som gör det enkelt att ställa in och organisera den smutsiga disken. Tack vare MaxiFlex-besticklådan ryms rejält med bestick. Det är enkelt att ställa in glas och de står stabilt på upphöjda piggar. Generellt känns maskinen mycket rymlig och rymmer såväl större tallrikar som kastruller. Den har en kapacitet på 14 kuvert. Maskinen har flexibla korgar, bland annat kan du flytta den övre korgen i sidled även som fullastad. I den undre korgen har du två fällbara tallriksstöd. På så sätt kan du enkelt få rum med större kastruller och grytor om du vill.

Unikt vattensprut gör disken riktigt ren

Diskmaskinen har en tre gånger högre täckningsgrad när den sprutar ut vatten under diskningen. På så sätt blir disken riktigt ren. Maskinen meddelar om den är färdig eller om den diskar med hjälp av en projicerad ljuspunkt mot golvet. Om du inte vill köra maskinen när du är borta kan du använda funktionen med senarelagd start. Då kan du senarelägga starten med upp till 24 timmar.

Maskinen har en AutoFlex-funktion där den anpassar vatten- och energiförbrukningen utefter hur välfylld maskinen är. Den har 6 programval och 4 temperaturval, bland annat Eco, AutoFlex, Glas, Intensiv och Quick. Maskinen har även ett avsköljningsprogram.

Optimal torkning av disken

Något som ger Electrolux EEM48320L en stor fördel i vårt test är dess AirDry-teknologi. Denna teknologi innebär att maskinen använder sig av ett naturligt luftflöde när det är dags att torka disken. Teknologin öppnar luckan 10 cm i den sista torkfasen och därmed drar den ner på sin energiförbrukning.

Maskinen är mycket tystgående tack vare den högteknologiska invertermotorn. Ljudnivån på full effekt är endast 44 dBa. På så sätt kan ni sitta i köket och prata medan maskinen är igång. Motorn gör dessutom maskinen energisnål.

Bästa Budgetval – Bosch SMU2ITW04S

Bosch SMU2ITW04S

Modell: Underbyggd
Kapacitet: 12 kuvert
Energiklass: E
Ljudnivå: 50 dBa
Antal program: 6
Mått (B*H*D) : 600 * 820 * 570 mm
Program: Eco, Auto 45-65°, Intensive 6, Express 65°, Glass, Favorite

 • Smidig interiör
 • Höj- och sänkbar bestickskorg
 • Elektronisk saltindikator
 • Startfördröjning i tre intervaller
 • Lägsta energiklassen i vårt test

Bosch SMU2ITW04S är den bästa diskmaskinen för dig som söker efter ett budgetalternativ. Denna vitvara håller hög kvalitet och har alla de funktioner du kan kräva av en billigare maskin. Kapaciteten är på 12 kuvert, vilket gör den lämplig även för en barnfamilj. Bredden är dessutom på 60 cm, vilket är standardbredden. Maskinen passar alltså in i de flesta kök.

Bosch SMU2ITW04S har en ljudnivå på 50 dBa. Det är något högre jämfört med vår testvinnande maskin, men det är en fullt normal nivå för en diskmaskin. Du kan fortfarande prata med dina gäster ute i köket medan maskinen är igång.

Anpassar diskningen efter mängden disk

Maskinen är underbyggd och har en snygg frontpanel. Tack vare en ljusdisplay mot golvet så ser du om maskinen är färdig eller om den är igång. Maskinen har 6 program vilket gör det enkelt för dig att bestämma hur du vill att disken ska diskas. Bland annat har den ett Eco-program, vilket är det miljövänligaste och mest energisnåla alternativet. Övriga program är bland annat Auto och Intensive. Maskinen har dessutom tre specialfunktioner i form av Home Connect, ExtraDry och HalfLoad så att du kan anpassa diskningen efter din diskmängd.

Diskmaskin med smart och flexibel interiör

Något som imponerar på detta budgetalternativ är maskinens inredning. Här får du gott om plats och kan enkelt organisera bland den smutsiga disken. Inredningen består bland annat av flera tallriksställ och en diskkorg i botten samt glashyllor och desserttallriksställ i den övre korgen. Maskinen får ett extra plus i kanten för det stopp som förhindrar att den nedersta korgen spårar ur, något som annars kan vara ett riktigt störningsmoment.

Det finns en rad smarta funktioner som gör detta till ett bra budgetval. Maskinen har bland annat en elektronisk saltindikator och en startfördröjning på 3, 6 eller 9 timmar. Andra smidiga funktioner inkluderar en höj- och sänkbar bestickskorg och en tillhörande mobilapp som låter dig styra maskinen på avstånd. Appen heter Home Connect och ger dig trådlös styrning från din mobil eller surfplatta. Tack vare de höj- och sänkbara fötterna kan du anpassa diskmaskinen efter utrymmet i köket. Det låga priset till trots så har Electrolux satsat mycket på maskinens säkerhet. På så sätt slipper du oroa dig för bland annat läckage på golvet. Maskinen har till exempel ett ångskydd och AquaStop, vilket är en funktion som minimerar vattenskador på golvet.

Bästa premiumval – Miele G 7100 SCU

Diskmaskin Miele G 7100 SCU

Modell: Underbyggd
Kapacitet: 14 kuvert
Energiklass: C
Ljudnivå: 41 dBa
Antal program: 8
Mått (B*H*D) : 600 * 805 * 570 mm
Program: Eco, Auto, Glas, QuickPowerWash, IntenseZone, Express, Intensiv, Extra Torrt

 • Hela 8 diskprogram
 • Energisparande torkning med naturligt luftflöde
 • Smidig panel med display
 • Olika språkval
 • Ingen bestickskorg för stående bestick

Om du är ute efter en energisnål diskmaskin från en leverantör som tillverkar vitvaror av riktigt hög kvalitet, då ska du satsa på en Miele G 7100 SCU. Denna maskin är vårt bästa premiumval och en stor favorit bland såväl testpanelen som användare. Den har fått många fina recensioner och höga betyg och tack vare standardbredden på 60 cm så passar den in i de flesta kök.

Maskinen är underbyggd och kan därför placeras under en diskbänk. Den har en mycket smidig och stilren panel på framsidan där du väljer vilket program du vill använda. Maskinen har en mycket mjuk lucka som är enkel att både öppna och stänga, utan att du behöver slita i den. Allt tack vare Mieles luckkoncept ComfortClose.

Släpper själv ut ångan efter diskningen

Något som imponerar stort med Miele G 7100 SCU är maskinens varierande diskprogram. Den har bland annat en QuickPowerWash-funktion som ser till att din smutsiga disk blir skinande ren på 58 snabba minuter. Tack vare AutoOpen-funktionen torkas dessutom disken med ett naturligt luftflöde. Funktionen ser nämligen till att maskinens lucka öppnas så att all ånga kan släppas ut. Det låter disken torka extra snabbt och energisnålt.

Ett annat program är Eco-programmet som diskar all disk med under 9 liter vatten. Om du har många gäster på besök och snabbt vill få undan disken kan du använda funktionen Express för att halvera disktiden med upp till 50 %. Maskinen har en smidig interiör och en 3D-MultiFlex-låda för liggande bestick samt en kopphylla och två glashållare.

Extremt tyst diskmaskin

Miele G 7100 SCU har en riktigt låg ljudnivå på endast 41 dBa. På så sätt kan du diska även när barnen har lagt sig – eller innan de kliver upp på morgonen. Maskinen har dessutom en barnsäkerhetsspärr så att barnen inte råkar öppna maskinen. Bland säkerhetstänket finns även ett WaterProof-system och en kontrollampa för filter.

Maskinen är utrustad med Mieles EcoPower-teknik som innebär en innovativ vattenstyrning för dig som vill diska med så lite vatten som möjligt. Det är ett miljövänlig inslag som ger extra plus i kanten. Genom att koppla in maskinens varmvattenanslutning så kan du dessutom spara upp till 50 % ström på att maskinen slipper värma upp sitt eget vatten. Varmvattenanslutningen klarar upp till 60 grader.

Bra alternativ – Bosch SPV2IKX10E

Bosch SPV2IKX10E

Modell: Integrerad
Kapacitet: 9 kuvert
Energiklass: F
Ljudnivå: 48 dBa
Antal program: 5
Mått (B*H*D) : 450 * 815 * 550 mm
Program: Eco, Auto, Intensiv, Express 65°, Favourite

 • Energisnål motor
 • Perfekt för den lilla familjen
 • Smal diskmaskin
 • Anpassad vattenförbrukning
 • Smalare än standardbredden

Bosch SPV2IKX10E är ett bra alternativ om du vill ha en integrerad diskmaskin i ditt kök. Eftersom maskinen saknar en front kan du istället montera på en kökslucka för att dölja maskinen. På så sätt syns det inte att köket har en diskmaskin.

Panelen där du väljer program och sätter på maskinen sitter placerad ovanpå maskinens lucka. Det är en mycket tydlig panel där du enkelt väljer inställningar. Trots att det här är en smal diskmaskin på 45 cm så upplever användare den som rymlig. Dessutom innebär det att den ryms även i mindre kök. Den smala designen till trots så har maskinen all interiör som behövs för att diska alla sorters disk. Det finns såväl tallriksställ som bestickskorg och plats för en kastrull eller två. I den övre korgen ryms dessutom både koppar och vinglas samt att det finns en hylla för större, liggande köksredskap.

Smarta designlösningar

Tack vare den smarta designfunktionen med ett stopp i nederdelen så kan inte den nedre krogen spåra ur när du drar ut den. En annan smidig funktion är ett InfoLight under maskinluckan som meddelar om maskinen håller på att diska eller om den är färdig.

Bosch SPV2IKX10E har en godkänt ljudnivå på 48 dBa. Det är inte den lägsta ljudvolymen du kan hitta på marknaden, men det är heller ingen störande volym. Maskinen har fem olika diskprogram att välja mellan. Bland annat finns ett Express-program för dig som snabbt vill få undan disken och ett Eco-program för dig som vill diska så energisnålt som mjöligt. Auto är dock det populäraste programmet för dig som vill ha ett program som passar för alla sorters disk. Maskinen erbjuder även en försköljning och ExtraDry för dig som vill ha. Därefter kan den anpassa vattenförbrukningen därefter.

Säkerhetsfunktioner minskar risken för vattenskador

Det finns gott om säkerhetsfunktioner för att säkerställa att köket inte blir vattenskadat på grund av ånga eller läckage. Bland annat har maskinen ett ångskydd och säkerhetssystemet AquaStop.

Du kan koppla upp Bosch SPV2IKX10E till Boschs egen app Home Connect. På så sätt kan du trådlöst styra maskinen på avstånd.

Bra alternativ – Bosch SKS62E32EU

Bosch SKS62E32EU

Modell: Bänkdiskmaskin
Kapacitet: 6 kuvert
Energiklass: F
Ljudnivå: 49 dBa
Antal program: 6
Mått (B*H*D) : 550 * 500 * 450 mm
Program: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Glas 40 °C, Snabb 45 °C, Försköljning

 • Skydd mot vattenskador
 • Bra val för miljön
 • Smidig maskin för köksbänken
 • Torkar även plastföremål
 • Liten bestickskorg

Bosch SKS62E32EU är en mycket smidig liten diskmaskin som lämpar sig perfekt för det lilla hushållet som inte har plats för en golvdiskmaskin. Denna bänkdiskmaskin rymmer hela 6 kuvert och det är mer än godkänt för en maskin av denna storlek. Den är alltså mycket rymlig inuti.

Generellt är interiören mycket väl genomtänkt och smart designad. Det är dock en del användare som klagar över den lilla bestickskorgen som är något instabil. Eftersom det är en bänkdiskmaskin så finns det endast en korg att packa disken i. Det finns dock gott om tallriksställ och plats för såväl glas som muggar. Det finns även en mindre hylla för till exempel liggande köksredskap eller små skålar.

Snygg design

Bänkdiskmaskinen har en snygg design och passar in i de mest väldesignade köken. Tack vare de rena linjerna och den godkända ljudnivån så störs du inte av maskinen. Den smarta skärmen visar hur lång tid som är kvar när du diskar och du väljer enkelt ett av de sex programmen med hjälp av programvredet med integrerad startknapp. Bland programmen finns bland annat ett Auto-program för all slags disk och programmet Intensiv som tar tag i den allra smutsigaste disken.

Bosch SKS62E32EU har även tänkt till när det gäller torkningen. Här finns specialfunktionen ExtraDry som torkar all sorters disk, även svårttorkade plastföremål. När du diskar finns det fem olika temperaturer att välja mellan.

En prisvärd diskmaskin

Maskinen har ett mycket bra pris med tanke på hur mycket du får för pengarna. Det är alltså ett bra val för såväl plånboken som miljön. Bland annat har maskinen en EcoSilence Drive-teknologi som säkerställer att motorn är såväl energisnål som tyst, samtidigt som den har en lång livslängd. Även de två sensorerna AquaSensor och MängdSensor säkerställer en miljövänlig disk då de anpassar vattenmängden utefter hur fulladdad maskinen är och hur smutsig maskinen är.

Det tar dock inte slut där när det gäller maskinens alla smarta funktioner. Denna bänkdiskmaskin har även två elektroniska indikatorer som visar när saltet och glansmedlet är slut. Dessutom har den även en startfördröjning på upp till 24 timmar. På så sätt kan du själv välja när maskinen ska börja diska.

Köpråd – att tänka på innan du köper en diskmaskin

Det finns mängder med olika diskmaskiner på nätet och i vitvarubutiker. Vi har därför sammanställt lite goda köpråd så att du vet vilken sorts maskin du ska leta efter.

Vad är ett kuvert och hur mycket rymmer en diskmaskin?

För att kunna hitta den bästa diskmaskinen för just dig och ditt hushåll så gäller det att du funderar på dina behov och krav. En viktig sak att fundera över är hur stor kapacitet maskinen behöver ha. Maskinens kapacitet anges i kuvert där ett kuvert är servis för en person.

Ett kuvert består av:

 • 1 platt tallrik
 • 1 sopptallrik
 • 1 assiett
 • 1 kopp med tefat
 • 1 glas
 • 1 uppsättning bestick

Ju fler personer ni är i hushållet, desto fler kuvert bör maskinen rymma. Det gäller speciellt om du inte vill köra maskinen mer än en gång per dag. En person använder i snitt tre kuvert per dag.

En liten bänkdiskmaskin rymmer vanligtvis 4-6 kuvert medan större maskiner kan rymma 12-15 kuvert.

Bra saker att tänka på när du köper en diskmaskin

Om du har tröttnat på att handdiska och ska köpa en diskmaskin, då finns det många saker att ha i åtanke när du är på jakt och jämför utbudet. Det finns nämligen både olika modeller och olika storlekar att välja mellan.

Välj rätt modell för ditt kök

Det finns en rad olika modeller när det kommer till diskmaskiner. Det är viktigt att du vet vilken modell du är ute efter både när du läser vår topplista och när du sedan ska köpa din diskmaskin.

 • Fristående – En fristående maskin har en komplett design och konstruktion. Du kan ställa den i ett valfritt utrymme, till exempel synligt under en diskbänk.
 • Underbyggd – En underbyggd diskmaskin har en förmonterad front och du placerar den direkt under diskbänken. Den saknar däremot förmonterade sidor.
 • Integrerad – Denna diskmaskin saknar topp, sidor och lucka. Maskinen ska nämligen integreras i din befintliga köksinredning. Det innebär bland annat att du monterar en vanlig kökslucka på fronten. Det här är den vanligaste modellen för modernare kök och maskinen döljs av inredningen.
 • Bänkdiskmaskin – En bänkdiskmaskin är en liten modell som du ställer direkt på köksbänken. Det är den minsta sortens maskin och passar perfekt för små kök och små hushåll.

Diskmaskinens storlek

Diskmaskiner finns i en rad olika storlekar. Det är inte som med klädesplagg där man kan välja en diskmaskin och sedan välja vilken storlek man önskar. Istället finns det vanligtvis endast en storlek per modell. Var därför noga med att kika på diskmaskinens storlek innan du börjar läsa på om den.

De vanligaste storlekarna för diskmaskiner är: 40 cm, 60 cm, 70 cm, 80 cm och 90 cm. Standardbredden för en maskin är 60 cm och det är även den vanligaste bredden i utbudet.

Hur länge håller en diskmaskin?

En diskmaskin av bra kvalité håller oftast runt 10 till 15 år. Du kan därför känna dig lugn när du lägger lite extra pengar på denna vitvara, den kommer nämligen att användas länge.

Om din maskin skulle gå sönder under årens lopp så är det oftast enkelt att laga den. En diskmaskin kan bland annat få stopp i slangen eller börja läcka. Då är det bara att tillkalla en reparatör och se om din försäkring eller garanti täcker felet.

Vilken energiklass ska jag välja?

Alla diskmaskiner är indelade i olika energiklasser. Genom att kika på vilken energiklass maskinerna har så ser du hur effektiva de är. Energiklasserna bestäms av Energimyndigheten och går från A+++ till G. Energiklass A+++ är effektivast och mest energisnål. Dyrare diskmaskiner har ofta en högre energiklass än billigare modeller.

De bästa programmen för maskindisk

Genom att diska med en diskmaskin så använder du bara en fjärdedel av det vatten som en handdiskare använder. Nackdelen är dock att diskningen tar lite längre tid.

Alla maskiner kommer med förprogrammerade val som du kan göra. Se till att din nya diskmaskin har de program som du vill använda när du diskar.

De vanligaste programmen är:

 • Auto – Ett snabbt och bra resultat som passar all sorters disk.
 • Snabb – Ett program som snabbt diskar färdigt disken. Ett snabbprogram kräver dock mer energi och varmare vatten.
 • Intensiv – För riktigt smutsig disk.
 • Eco – Ett skonsamt program som använder minimalt med energi.

Många maskiner har även smarta funktioner där en sensor scannar av disken för att se dels hur smutsig den är och dels hur mycket disk det finns i maskinen. Då kan maskinens vattenförbrukning anpassas vid varje diskomgång.