Är du sugen på att haka på smartwatch-trenden eller behöver du kanske byta ut din nuvarande smartwatch. Eller funderar du på att bredda dig lite med ett nytt fabrikat?

Det finns en hel del att välja mellan. När man letar efter en ny smartwatch kan det vara svårt att orientera sig bland alla olika modeller. Vi kommer att guida dig och hjälpa dig hitta den smartwatch som enligt oss är bäst i test 2023. Denna artikel kommer att handla om:

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken smartwatch vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en smartwatch från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive smartwatch
 • Svar på generella frågor inför köp av en smartwatch
 • Goda råd inför ditt köp

När man kollar på vilken smartwatch som är den bästa just nu, så upptäcker man snabbt att olika klockor är anpassade för olika ändamål. Gillar du träning och har en aktiv livsstil så finns det klockor som passar dig bättre än andra. Samma sak gäller om du inte har en lika aktiv livsstil. Det finns något som passar alla. I det här testet listar vi för och nackdelar på flera olika produkter, så att du lätt kan hitta den som passar dig och din livsstil bäst!

Testvinnare – Garmin Forerunner 245 Music

Testvinnare smartwatch Garmin Forerunner 245 Music

Batteritid: 168h (i smartwatch mode)
Display: LCD
Färg: Svart, röd, blå, grå, vit
Vikt: 38g
Trådlöst: Bluetooth, WiFi
Skärmstorlek: 3cm
Funktioner: Accelerometer, Blodsyrenivå (SpO2), Kompass, Stegräknare, Sömnavläsning

                                                                                                                                                                 

 • Intuitiv smartwatch
 • Spelar musik oberoende av din smartphone
 • Bra GPS
 • Snygg design
 • Inte touchscreen

För dig som gillar träning

Det är ingen hemlighet att smartwatches är mest populärt bland de som vill hålla koll på sin träning och få en mer hälsosam och aktiv livsstil. Med Garmin Forerunner så får du en klocka som är anpassad för tuffa miljöer och utmanande aktiviteter. Den kan informera dig om du tränar lagom mycket eller behöver göra mer för att nå dina mål. Den kan även skräddarsy ett träningsprogram som är anpassat för just dig. Antingen kan du använda dig av den inbyggda Garmin Coach och låta den utforma ett program åt dig eller så kan du välja träningsprogram själv. Dessutom håller den koll på din puls och kan kartlägga längden på till exempel dina löprundor. Den sparar din historik och lär känna dina träningsmönster utan att du behöver göra något extra. 

Navigation

Garmin Forerunner har också en inbyggd GPS som har en mycket mindre felmarginal än många andra liknande produkter. GPS:en i Garmin Forerunner 245 Music har tre olika satellitnavigeringar så precisionen är välutvecklad. Klockan analyserar också underlaget som du springer eller går på och kan detektera om du råkar ut för en olycka. Om du till exempel stukar foten under en av dina löpturer ute i skogen betyder det att den skickar din position till de kontakter du har angett för nödsituationer i din ihopparade smartphone. 

Musik

Garmin Forerunner 245 Music synkar automatiskt med dina musikappar som du har i din ihopparade smartphone. Detta är uppskattat bland konsumenterna eftersom du inte behöver ha med dig din telefon när du tränar, är ute och springer eller går på en längre promenad. Att lyssna på musik är vanligt och för vissa till och med ett måste när man tränar. Denna klocka gör det enkelt och smidigt att lyssna på musik utan att behöva ha med sig telefonen. Dessutom lär den sig vilken musik du brukar lyssna på så att det går enkelt och snabbt för dig att komma igång med träningen. Det kan vara skönt att slippa spendera för mycket tid på att välja spellista. 

Design

Estetiken är också en viktig punkt för många när det gäller accessoarer som till exempel en klocka. Därför är det ju viktigt även när det kommer till din smartwatch att den ser bra ut på handleden. Displayen på Garmin Forerunner 245 Music är rund (liksom den är på alla Garmins smartwatches) och liknar designen på en klassisk klocka. Den är mindre än en del andra smartwatches från Garmin och är dessutom stilren och tilltalande i sin design.

Bästa Budgetval – Amazfit Bip S Lite

Amazfit Bip S Lite

Batteritid: 30 dagar
Display: OLED
Färg: blå, grå, svart, rosa
Vikt: 31g
Trådlöst: GPS, Bluetooth
Skärmstorlek: 1,28 tum
Funktioner: Sömnavläsning

                                                   

 • Lång batteritid
 • Vattentät
 • 150 urtavlor att välja mellan
 • Touchscreen
 • Ingen WiFi

Bra batteritid

Amazfit Bip S Lite har en transflektiv färgdisplay som alltid är på. Det gör det enkelt att alltid se det som visas på skärmen. Om du är utomhus, i solljus, så blir skärmen också ljusare vilket gör att den alltid är tydlig. Trots detta så har denna smartwatch en batteritid på 30 dagar då den har en låg strömförbrukning och väl genomtänkta komponenter. Det betyder att du inte alltid måste tänka på att ha med dig laddare när du åker hemifrån, även om du är borta i en hel vecka eller mer. 

För den aktive

Oavsett vilken typ av träning du ägnar dig åt så är Amazfit Bip S Lite en trogen sidekick. Den har en aktivitetsspårare som är vattentät upp till 50 meter och kan därför vara med dig när du simmar och till exempel hålla koll på din slagfrekvens och dina slagtider. Dessa data sparas sedan så att du kan hålla koll på din utveckling. Om du föredrar träning på torra land kan klockan också bland annat mäta hastighet och har en inbyggd stegräknare. Bip S Lite registrerar också din puls för att ge dig en god överblick över din hälsa dygnet runt. 

Aviseringar

Bip S Lite samspelar förstås också med din smartphone och kan hålla dig uppdaterad vad gäller aviseringar, meddelanden, påminnelser och massa annat från telefonen. Den visar inkommande samtal likväl som vilken musik som spelas från din smartphone. Från klockan kan du också styra musiken och välja bland låtarna på spellistan. Klockan gör det också lättare att hålla sig uppdaterad på sociala medier då den visar aviseringar från Facebook, Twitter, Instagram och andra liknande appar. Den ger dig också information om hur vädret blir och en inbyggd väckarklocka.

Bästa premiumval – Apple Watch series 7

Apple Watch series 7

Batteritid: 18h
Display: LTPO OLED
Färg: röd, grön, vit, blå, svart m.fl.
Vikt: 32g/38.8g
Trådlöst: WiFi, Bluetooth
Skärmstorlek: 40/45mm
Funktioner: Blodsyrenivå, EKG, Bluetooth, Sömnmätning, EKG (Elektrokardiografi).

                                                     

 • Personifiera genom att byta armband
 • Snabb laddning
 • Många funktioner
 • Snygg design
 • Fungerar bara med iPhone

Större och tåligare

Apple har kommit med många olika modeller av sin Apple Watch men den senaste, series 7, tål mer än de tidigare modellerna då den är tillverkad i ett mer slitstarkt material. Det betyder att även om du tränar hårt eller lever ett äventyrligt liv så kommer din Apple Watch att hänge med och tåla påfrestningarna du utsätter den för. Displayen på den senaste modellen är också 20% större än på de tidigare modellerna vilket innebär att det är lättare att se och bilden blir ännu tydligare. 

Coachar dig att utvecklas

Om du gillar att röra på dig och att pusha dig själv mot nya utmaningar så är din Apple Watch också en god coach som motiverar dig att anstränga dig lite mer hela tiden. Den håller ordning på var du har sprungit och hur långt med hjälp av GPS-funktionen och den berättar för dig vilken hastighet du har snittat på under din löprunda. Genom aktivitetscirklarna så kan du hela tiden följa din egen utveckling och jämföra med dina vänner. Du kan dela med dig av dina träningsframgångar och på så vis kan du och dina vänner utmana och pusha varandra att nå nya mål. 

Smidig navigering och betalning

Med Apple Watch kan du få vägbeskrivningar direkt från Siri som guidar dig dit du behöver gå eller köra. Med hjälp av Apple Pay behöver du inte ta fram plånboken när något ska betalas, det är bara att hålla fram handleden så betalas dina varor och pengarna dras från ditt ihopkopplade kontokort eller kreditkort. Du kan också ha biljetter och boardingkort i din Apple Watch och på så sätt få en smidigare resa eller upplevelse utan att behöva tänka på att ha med dig något extra. 

Håll koll på din hälsa

Med en Apple Watch blir det också lättare att hålla koll på din hälsa genom att kolla syrenivån i blodet eller ta ett EKG. Liksom många andra smartwatch-modeller så har även Apple Watch Series 7 en funktion för att hålla koll på din sömn. Du kan mäta hur mycket djupsömn du får och den kan kartlägga hur mycket du sover. Dessa funktioner gör det lättare för dig att hålla koll på helheten i din hälsa och kan hjälpa dig att till exempel förstå vad som får positiva effekter på din sömn.

Bra alternativ – FitBit Sense

FitBit Sense

Batteritid: 6 dagar eller mer
Display: AMOLED
Färg: vit, guld, svart
Vikt: 30g
Trådlöst: Bluetooth, WiFi, GPS
Skärmstorlek: 40mm
Funktioner: Accelerometer, Gyroskop, Hudtemperatur,  Sömnavläsning

                                                 

 • fokuserar på din helhetshälsa
 • Hjälper dig att hantera dina stressnivåer
 • Har en snygg design
 • Tillverkad i tåliga material
 • Många funktioner är beroende av Fitbit Premium

Fysisk och mental hälsa

Fitbit Sense fokuserar mycket på din fysiska och mentala hälsa. Detta genom sömnspårning som sedan kopplas samman med stressmätning (genom EDA), syremätning och temperatur för att analysera din helhetshälsa. Sense loggar till exempel din temperatur varje natt för att fastställa en baslinje för vilken temperatur du brukar ha, vilket gör att den sedan kan läsa av avvikelser och visa förändringar över en längre tidsintervall. Den meddelar dig också när din puls blir avvikande, för låg eller för hög. 

Stressmätning

Denna smartwatch har din hälsa i fokus och därför är de flesta funktionerna inriktade på olika delar av din hälsa. Det som gör att den sticker ut lite ur mängden är just att den kan kartlägga dina stressnivåer genom en EDA-sensor. EDA-sensorn gör är att den detekterar elektrodermal aktivitet vilket är något som påvisar hur man hanterar och reagerar på stress. Detta förs sedan in i ett diagram och kopplas samman med övriga mätningar som klockan utför, vilket ger dig en tydlig bild av hur allt hänger ihop. 

Träningskompis

Genom de olika mätningarna som Sense genomför blir den också en god kamrat vid träningspass. Eftersom den hela tiden har koll på din puls och din temperatur, så kan den kartlägga hur långa dina träningspass är. Den har dessutom koll på din snittpuls på när du tränar. Det finns också olika träningsprogram som du kan välja mellan. Vill du ha något klart som du bara kan följa. Eller vill du hellre välja ditt egen träningsprogram? Oavsett så kommer klockan fortfarande att följa och logga din aktivitet genom hela ditt träningspass, likväl som övergripande aktivitet under alla dina vakna timmar.

Bra alternativ – Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung Galaxy Watch Active 2

Batteritid: 1 dag/2 dagar i stand by
Display: AMOLED
Färg: Svart, rosa, rose gold, silver, guld
Vikt: 26g
Trådlöst: Bluetooth, WiFi
Skärmstorlek: 4,4mm
Funktioner: Accelerometer, EKG (Elektrokardiografi), Gyroskop, Sömnavläsning, Trådlös laddning

                 

 • Inbyggd trådlös laddning
 • Snygg design
 • Väger mindre än många andra liknande produkter
 • Trogen träningskompanjon
 • Kort batteritid

Sov bättre

Sömnen är viktig för hälsan. Denna klocka kan hjälpa dig att spåra dina sömnvanor och ge dig tips på hur du kan få en bättre sömn. Klockan mäter även dina stressnivåer och kan meddela dig när du behöver slappna av. Den hjälper dig även att sänka din puls med hjälp av den inbyggda calm-appen. Genom att den har koll på din puls och dina sömnvanor, kan den informera dig om när du behöver ta det lugnt och när det är dags att aktivera sig. Det finns en inbyggd hälsoapp som hjälper dig att få en god överblick över vad du behöver mer av.

Snygg design

Designen på Samsung Galaxy Watch Active 2 är klassisk och påminner mycket om ett vanligt armbandsur. Den fungerar mycket bra som en accessoar och är bekväm att ha på sig var som helst. Dessutom är den lätt och smidig i sin utformning och stör inte när man ska sova eller röra på sig. Den är vattentät och behöver därför inte tas av när man badar heller. Det finns flera olika urtavlor att välja mellan och man kan byta armband för att skräddarsy klockan efter just dina önskemål. 

Nå dina träningsmål

Samsung Galaxy Watch Active 2 har inbyggda sensorer som hjälper dig att hålla en bra och jämn takt i din träning. På så vis når du dina mål mer effektivt. Genom att den mäter din puls kan klockan mana dig att öka takten eller sakta ner medan du tränar. Dvs den coachar dig till ett effektivt träningspass. Detta kan den göra oavsett om du springer, cyklar eller simmar. Den kan också hjälpa dig att få en överblick på hur mycket du behöver träna, i relation till andra aspekter så att du får en bra balans i din vardag.

Köpråd – att tänka på innan du köper en smartwatch

Som vi nämnde i början kan det vara överväldigande att hitta rätt smartwatch. Förhoppningsvis har du redan fått hjälp av våra rekommendationer ovan. Men det finns fler saker man kan hålla i åtanke när man ska köpa en smartwatch. Här är några frågor som du kanske ställer dig i sökandet efter den perfekta smartwatchen.

Varför behöver man ens en smartwatch?

Det här är ju en fråga man kan ställa sig, särskilt när man börjar botanisera kring alla olika modeller som finns. Dessutom inser man snabbt att att priserna skenar tillsammans med kvalitén. Den här frågan är dock enkel att svara på. Om du ska ha en klocka på armen som informerar dig om tiden, varför då inte skaffa en som ger dig mycket mer än så? De flesta ”vanliga” klockorna av jämförbar kvalité kostar nämligen ungefär lika mycket, men saknar övriga egenskaper som du får med en smartwatch.

En smartwatch kommer att göra ditt liv smidigare och mer effektivt. Du kommer att få koll på dina värden och din hälsa och kanske inse nya saker om dina egna rutiner på samma gång. Dessutom kommer du snabbt att upptäcka att det är bekvämt att ha en smartwatch på armen. Om det ringer behöver du inte ta upp telefonen för att se vem det är, och om du får ett meddelande kan du bara kolla på klockan. Ska du byta musik när du är ute och springer behöver du inte stanna och krångla fram din smartphone. Du behöver bara ändra spellista eller välja nästa låt på klockan. Bekvämt, eller hur?

Vilken smartwatch passar just mig bäst?

Den här frågan kan ju egentligen bara du svara på själv, men ett sätt att ta reda på svaret är att ställa en motfråga. Vad är viktigt för just dig? Om det är viktigt att hålla koll på sömnen och EKG:t eller syresättningen i blodet, så behöver du ha en modell som är pålitlig när det kommer till just de bitarna. Om du däremot mest vill ha en klocka där du också kan läsa meddelanden och få reda på hur vädret kommer att bli, så välj en modell som har de funktionerna. För den som älskar träning och mest av allt vill kartlägga träningspass och kaloriförbränning, så passar en klocka som är utformad och anpassad för just det ändamålet, till exempel vår testvinnare här ovan. Kort och gott ska du välja en smartwatch som passar dina behov. 

Kan jag lyssna på musik via min smartwatch?

Det här varierar från smartwatch till smartwatch. De flesta modeller kan främst styra musiken som i sin tur strömmas från telefonen som du har undanstoppad i en ficka någonstans. Ett annat alternativ är att ladda ner musik från telefonen till klockan vilket också många smartwatches har stöd för. Det finns modeller, som vår testvinnare, som synkar musiken med telefonen så att du sedan kan ge dig ut och träna utan att behöva ta med dig telefonen. Det är möjligt med andra modeller också men klockan behöver ha stöd för den musikal som du använder. Det är enkelt att kolla vilka appar som stöds när du ska köpa. 

Blir det inte klumpigt med en smartwatch på handleden?

Jo, det kan det bli. Särskilt vissa modeller kan upplevas som lite klumpiga, särskilt om du är van vid att inte ha något på handleden eller om du är van vid en smidig lite pulsklocka eller ett vanligt armbandsur. De flesta modellerna finns i flera storlekar, oftast två olika. Om man är orolig att det ska bli klumpigt så kan man välja den mindre storleken.

Det är dock mest i början man upplever det som klumpigt, sedan vänjer man sig. Dessutom finns det modeller som är smidigare än andra, till exempel Galaxy Watch Active 2 som vi har med i vårt test ovan. Sedan kan man alltid välja att köpa till ett par olika armband till sin smartwatch för en del material är bekvämare mot huden än andra.

Hur skyddar man sin smartwatch från att repas eller skadas?

Precis som till en Smartphone så finns det skärmskydd även till den lilla skärmen på din smartwatch. Det kan vara en god idé att investera i ett sådant för att skydda din klocka från just slitage eller repor. Bästa sättet att skydda klockan från slitage är förstås att vara försiktig, men eftersom den alltid är med dig och sitter där runt armen kan det ju finnas omständigheter då det är svårt att vara försiktig. Skydd till skärmen finns både i plast och i glas, det är bara att leta upp den variant som passar dig och dina behov bäst. Om armbandet slits ut eller skadas är det lätt att byta ut armbandet till ett nytt.