Har det blivit dags att investera i en ny rakapparat? Kanske har din gamla gett upp, eller så är detta ditt förstagångsköp – oavsett vilket vet vi att det kan vara svårt att hitta rätt 2023. 

I den här artikeln har vi samlat våra favoriter när det kommer till rakapparater. Förutom att läsa om vår upplevelse av rakapparaterna, listar vi även följande: 

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken rakapparat vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en rakapparat från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive rakapparater
 • Svar på generella frågor inför köp av en rakapparat
 • Goda råd inför ditt köp

Det finns många saker att ta ställning till när du ska köpa en rakapparat. Dels vilken typ av hud du har men också dina behov. Vissa gillar kanske att ha lite stubb medan andra vill kunna raka helt slätt. En sak som är säker är att det finns rakapparater till allt, men eftersom de skiljer sig ifrån varandra en hel del kan det vara bra att ha koll på vilka alternativ som finns.

Testvinnare – Braun Series 3 3020s

Braun Series 3 3020s

Vattentålig: Ja
Batteritid: 45 min
Laddningstid: 1h 45 
Rengöring: Rengöringsborste, Rinnande vatten 
Egenskaper: Sladdlös användning, Snabbladdning, Universalspänning, Vattentät                                                                                                                                                                    


 • Ger ett lent och jämnt resultat vid rakning
 • Robust och tålig design
 • Kort uppladdningstid
 • Stabil i handen
 • Något krånglig att rengöra

Den välkända tillverkaren Braun har tillverkat en rakapparat med fokus på tidlös design och användarvänlighet. Rakapparaten är svart, med kanter i gummi för ett så stabilt grepp som möjligt. På framsidan lyser en grön lampa som signalerar om batterinivån, precis ovanför sitter on/off knappen. 

Jämn och fin rakning

I jämförelse med sina konkurrenter är Braun Series 3 3020s något tung och bred. Därför kan det vara ovant för dig som tidigare använt en mer slimmad modell vid rakning. Vi tycker dock att den känns väldigt trygg i handen och vid rakning lämnar den ingen besviken. 

Denna rakapparat är tillverkad för att klara både platta, grova och ojämna hårstrån. Oavsett hur din behåring ser ut gör Braun Series 3 3020s jobbet. Med anledning av att den är något robust kan den tyckas vara otymplig vid rakning kring munnen och öronen. Detta gäller även dig som har lite många blemmor eller födelsemärken i ansiktet. Det är nämligen lite svårt att precisionsraka eftersom den är ganska stor. Men alla har inte heller det behovet! Resultatet av rakningen är otroligt bra och vi tycker den är bättre än sina konkurrenter när det kommer till hur len huden blir efteråt. 

Våt och torr rakning

Något vi tyckte extra mycket om med denna rakapparat är att det går lika bra att raka när du är torr respektive våt i ansiktet. Det innebär alltså att du inte behöver använda rakgelé eller annat vid rakning. Skulle du dock vilja går det fint då den klarar av vätska och är vattentålig.

När det kommer till rengöring har Braun inte riktigt investerat i att utveckla ett enkelt system, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på rakapparatens prisklass. Du får trots allt mycket rakapparat för pengarna! Dock kräver den en del vid rengöring, det är många delar och utrymmen som ska göras rena. Vi tycker dock att resultatet av rakningen väger upp detta. 

Förutom detta har den en bra batteritid på 45 minuter vid aktiv användning och för att ladda upp efteråt tar det cirka 1 h och 45 min. 

Detta är absolut en rakapparat som passar de allra flesta och levererar fantastiskt bra resultat vid rakning.

Bästa Budgetval – Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350

Vattentålig: Ja
Batteritid: 40 min
Laddningstid: 4 timmar  
Rengöring: Rengöringsborste 
Egenskaper:  Laddningsindikator, Sladdlös användning, Universalspänning, Vattentät, Wet & Dry                                                      

 • Går att använda i duschen
 • Klarar alla typer av hårväxt
 • Bra batteritid
 • Sladdlös
 • Behöver rengöras med borste

Den här rakapparaten tillhör den lägre prisklassen, men det behöver inte betyda sämre kvalité och resultat! Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350 klarar nämligen av rakning för alla typer av behåring och skäggväxt! 

Kombinerad trimmer och rakapparat i ett

Den här rakapparaten är en kombinerad trimmer och rakapparat. Det gör det möjligt för dig att precisionsraka ditt skägg. Dock ska tilläggas att denna rakapparat inte är utvecklad för nära rakning. Det betyder att den inte lämpar sig för dig som gärna vill raka ner skägget så långt det går, eftersom den alltid lämnar lite stubb efter rakning. På grund av att den inte har hudnära rakning fungerar den fint för dig med känslig hud. 

Den här rakapparaten gör det möjligt för dig som ofta upplever att tiden inte räcker till, att raka dig i duschen. På så sätt kan du spara några minuter varje morgon. Viktigt att veta dock är att det går minst lika bra att raka dig på torr hud som på våt. Rakapparaten är sladdlös med en batteritid på 40 minuter vid aktiv användning och ligger därför på ungefär samma nivå som konkurrenterna. Det tar heller inte överdrivet lång tid för rakapparaten att ladda fullt igen efter användning, utan är färdigladdad på cirka 4 timmar. 

Gällande rengöring kan vi varken säga bu eller bä. Du rengör den nämligen med en tillhörande borste. Vi hade önskat att det bara räckte med att lossa huvudet och spola rent den. Men borsten behövs verkligen för att komma åt ordentligt när det gäller rengöringen. 

Vi tycker definitivt att Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350 är värd pengarna. Vi hade kanske önskat lite mer hudnära rakning, men alla kanske inte tycker samma. Rakapparaten passar dig som gärna effektiviserar dina mornar i duschen och inte har så stora krav på din rakning.

Bästa premiumval – Philips Series 9000 S9711

Philips Series 9000 S9711

Vattentålig: Ja
Batteritid: 60 min
Laddningstid: 1h    
Rengöring: Rengöringspatron, Rinnande vatten 
Egenskaper: Display, Förvaringsväska/Etui medföljer, Laddningsindikator, Lyftteknologi, Snabbladdning, Utbytbart huvud, Wet & Dry                                                      

 • Digital display
 • Nanoteknik för hudnära rakning
 • Tre olika komfortinställningar
 • Enkel och effektiv rengöring

Denna rakapparat har Philips lagt ner lite extra mycket tid och kärlek på, vilket även märks på prislappen. Vi kan dock säga att det inte är förgäves, denna rakapparat lämnar ingen besviken vare sig det gäller användarvänlighet eller precision. 

Följsamt rakhuvud

Här har tillverkaren fokuserat på en snygg, klassisk design med moderna inslag och ny teknik när det kommer till rakning. Rakbladen är nämligen utvecklade med hjälp av nanoteknik för att förstärka rakbladen för att ge en så hudnära rakningsupplevelse som möjligt. Rakhuvudet är dessutom specialtillverkat och följsamt i hela 8 olika inriktningar, vilket gör att du kommer kunna följa ansiktets konturer med rakbladen utan minsta problem. Denna funktion gör det även möjligt för dig att fånga hårstrån som växer i olika inriktning och i varierande omfattning. 

Har du en känslig hud? Det spelar ingen roll för här har Philips tänkt till. Eftersom deras rakapparat är utvecklad för att raka så hudnära som möjligt, har de även utvecklat en anti-friktionsbeläggning på rakhuvudet för att undvika hudirritationer. Därför går det finfint att raka även känsliga ansikten med denna modell! 

“BeardAdapt”

Dessutom har Philips S9711 något de kallar för BeardAdapt Sensor, vilket är ett system som gör att den även klarar av att raka lite längre skäggstubb. Det gör att det går fint att använda denna rakapparat även om du inte rakat dig på några dagar. Sensorerna i rakapparaten känner nämligen av tjockleken och längden på din stubb och justerar sedan rakningen efter din skäggväxt. Enligt tillverkaren ska rakapparaten vara utvecklad för att kunna raka en 7-dagars-stubb utan några problem. 

Som om det inte vore nog där har denna rakapparat hela tre olika komfortinställningar: Normal, snabb och känslig. Beroende på vilken situation du befinner dig i kan någon av dessa tre vara mer fördelaktig än den andra. Vi tycker speciellt mycket om möjligheten för användaren att välja! Rakapparaten kan med fördel även användas av dem med skägg för att hålla sin behåring i schack. Då kan du bara sätta på ett av tillbehören med anpassade längdinställningar. 

Digital display

Denna rakapparat har en digital display med information om dess batteri, angivet i procent. Den säger även till när det är dags för rengöring. I displayen kan du även ställa in reselås och byte av rakhuvud. 

Kort sagt är detta definitivt en rakapparat i premiumsegmentet men vi tycker trots allt att användaren får mycket för pengarna. Vi ger denna rakapparat ett toppbetyg och kan rekommendera den till dig som värdesätter kvalitativ rakning.

Bra alternativ – Philips Oneblade Pro QP6520

Philips Oneblade Pro QP6520

Vattentålig: Ja
Batteritid: 90 min
Laddningstid: 1h    
Rengöring: Rinnande vatten 
Egenskaper: Display, Förvaringsväska/Etui medföljer, Laddningsindikator, Laddningsställ, Utbytbart huvud, Vattentålig, Wet & Dry                                                        

 • Liten och smidig att använda
 • Skonsam mot din hud
 • Fungerar för rakning mothårs
 • Lätt precisionsrakning
 • Rakar inte helt slätt

Här är rakapparaten där tillverkaren har försökt förena en rakapparat och en rakhyvel i samma konstruktion. Själva rakapparaten ser nämligen ut som en rakhyvel men har ett rakhuvud som rör sig som en rakapparat. Den står definitivt ut vad gäller design, konstruktion och användning när det kommer till sina konkurrenter! 

Skonsam mot huden

Själva rakapparaten är nätt och lätt i handen och detsamma gäller rakhuvudet. Tanken vid utveckling av Philips Oneblade Pro QP6520 har varit att vinna över konsumenter som föredrar att raka sig med traditionella rakhyvlar. Vi måste dock poängtera att vi vid användning av denna rakapparat inte tyckte att rakningen gick att likställas. Det berodde på att den inte rakar lika nära huden som en rakhyvel och därför blir resultatet inte lika lent. Dock räddar du kanske din hud från irritation och uppkomsten av blemmor på grund av att rakningen inte blir lika ytnära, men det beror helt på vad du vill få ut av din rakning. Vissa kanske tycker att det är värt att vara mer skonsam mot huden än att raka så nära inpå som möjligt! 

Vid användning upplever vi att det tar ett tag för användaren att få till sin rakning. Det går nämligen att ställa in rakhuvudet på flera olika sätt beroende på hur du vill ha längden och utförandet på din rakning. 

Du får med dig både laddningsställ och ett trimmerhuvud som tillbehör. Tur är väl att det finns ett laddningsställ, det tar nämligen hela 8 timmar för rakapparaten att ladda fullt. Det tycker vi ändå är lite för långt, men har du apparaten i stället på nätterna kan det ändå vara okej. Vid användning räcker batteriet i 45 minuter. 

Med det sagt tycker vi dock att Philips Oneblade Pro QP6520 lämnar bra resultat vid rakning. Den passar dig som har en känslig hud, eftersom den inte rakar så nära inpå huden. Den fungerar både för torr-rakning och våt-rakning.

Bra alternativ – Philips S5110/06

Philips S5110/06

Vattentålig: Ja
Batteritid: 40 min
Laddningstid: 1 h, Snabbladdning på 5 minuter 
Rengöring: Rinnande vatten 
Egenskaper: Laddningsindikator, Lyftteknologi, Sladdlös användning, Snabbladdning, Universalspänning, Utbytbart huvud                      

 • Ergonomiskt grepp
 • Stilren design
 • Flexibelt rakhuvud
 • Lätt att rengöra
 • Svårt för att raka ojämn hårväxt

Ergonomiskt handtag

Detta är rakapparaten från Philips i den mellersta prisklassen. Den har ett ergonomiskt handtag för att rakapparaten ska ligga så stabilt i handen på användaren som möjligt. Dessutom är rakhuvudet utvecklat för att följa ansiktets konturer och göra det lätt för rakbladen att komma åt vid hudnära rakning på ojämnt underlag. 

Den här rakapparaten har utvecklats med en speciell teknologi som ämnar att lyfta varje hårstrå från huden för att underlätta rakningen. Genom denna typ av rakning skonar du nämligen huden, samtidigt som rakapparaten kommer åt att raka hårstrået så nära huden som möjligt. Därför passar denna rakapparat även dig med känslig hud. Vid användning tycker vi dock inte att resultatet vid rakning blir så jämnt som vi trott, och vi behöver göra om proceduren vid ett antal tillfällen. Vi tror att det är för att den inte riktigt klarar hårstrån som växer i olika riktningar. Vi får dock poängtera att trots att vi fick stryka rakapparaten över huden flertalet gånger, upplevde vi att rakningen kändes skonsam för huden. 

Enkel rengöring

Tillverkaren har tänkt till när det kommer till rengöring av Philips S5110/06. Du öppnar enkelt rakhuvudet med ett knapptryck och spolar sedan av den med vatten direkt från kranen. Du behöver inte vara orolig för att det ska läcka in vatten eller liknande eftersom den är vattentålig. Det betyder även att den fungerar lika väl vid torr rakning som vid våt rakning. När det kommer till batteritiden håller den i 40 minuter vid aktiv användning, vilket är på samma nivå som sina konkurrenter. Det vi dock vill uppmärksamma är möjligheten att snabbladda denna rakapparat. På bara 5 minuter kan du få upp batteriet tillräckligt för att kunna genomföra en rakning. 

Detta är en rakapparat för dig som vet med dig att du har en jämn skäggväxt. Detta eftersom den fungerar bäst på hårstrån som växer åt samma håll och med så få ojämnheter som möjligt. Vi tycker dock att S5110/06 är skonsam vid användning och därför skulle den även fungera bra för dig som har känslig hud.

Köpråd – att tänka på innan du köper en rakapparat

Trots att vi har testat de mest populära rakapparaterna som finns på marknaden kan det vara svårt att ta ställning till vilken som passar just dig och dina behov. Därför har vi satt ihop en köpguide där vi tar upp aspekter som kan vara bra för dig att ta ställning till innan du bestämmer dig för en rakapparat. 

Det är viktigt att du funderar på vilka behov du har och vad du vill ha ut av din rakning. Detta eftersom alla har olika skäggväxt men även olika rutiner för hur man sköter sin ansiktsbehåring. Vi vill med denna köpguide hjälpa dig att ta ställning till vad du behöver innan du gör ditt inköp av rakapparat. 

Batteritid 

Batteritiden är angiven i aktiva minuter, det innebär antalet minuter som rakapparaten faktiskt används för rakning. De flesta rakapparater har en aktiv användningstid på cirka 45 minuter, vilket räcker gott och väl. Det är sällan någon står och rakar sig i en halvtimma på morgonen. Men beroende på hur effektiv rakningen är, kan du behöva svepa flera gånger över samma område för att få det resultat du behöver. Därför tror vi att en batteritid på 45 minuter fungerar för de allra flesta. 

Om du är en flitig användare av rakapparaten kan du behöva ta ställning till om du borde införskaffa en rakapparat med laddningsställ. Detta för att inte råka ut för att batteriet är urladdat dagen efter användning. Har du ett ställ där rakapparaten kan ställas tillbaka snabbt och smidigt på morgonen, laddas rakapparaten medan du är på jobbet eller sover. De flesta rakapparater har nämligen en hiskeligt lång uppladdningstid. Det finns dock alternativ där rakapparaten är utrustad med så kallad snabbladdning, men det är långt ifrån alla modeller som har detta. 

Vattentålig

Behöver du använda rakapparaten i duschen, eller vill du bara inte behöva torr-raka dig? Vet du med dig att din rakapparat kommer komma i kontakt med vatten på en daglig basis, är det viktigt att den klarar av att bli blöt. Vissa rakapparater är vattentåliga, men kanske inte till den grad att de kan användas i duschen på morgonen. Kolla därför alltid ifall den rakapparat du funderar på att investera i, är vattentålig. 

Vattentåliga rakapparater är många gånger lättare att rengöra eftersom de går att spola rent under rinnande kran. De rakapparater som inte klarar av vatten är ofta både svårare att rengöra och kräver mer vid användning. 

Skäggväxt 

Hur ser din skäggväxt ut? Kanske har du grövre strån, som växer i olika riktning i ansiktet. Eller kanske har du mindre skäggväxt och släta, fina strån. Alla rakapparater presterar olika beroende på vad tillverkaren har fokuserat på vid utveckling av rakapparaten. Det finns rakapparater som är speciellt tillverkade för att klara av lite längre skägg, med grova hårstrån och sen finns det de som inte klarar denna typ av rakning alls. Vet du med dig att du tycker om att ha kvar lite stubb, kanske du inte behöver en rakapparat som rakar helt slätt. Många rakapparater har nämligen inte hudnära rakning. 

Det som är väsentligt för dig är att ta reda på hur din skäggväxt skiljer sig från andra för att kunna köpa en rakapparat som möter dina behov. 

Din hudtyp 

På samma sätt som att det är viktigt för dig att känna din skäggtyp, behöver du även fundera över vilken hudtyp du har innan du köper en ny rakapparat. Vissa rakapparater har nämligen mer eller mindre hudnära rakning. För de rakapparater som har hudnära rakning är det därför viktigt att de har ett väl fungerande system för friktion. Detta eftersom det annars gärna lätt blir irriterat i huden när rakapparaten sveps över kinden. Det finns rakapparater som har speciellt utvecklade funktioner för att skydda känslig hud mott friktion som kan orsaka hudirritation och röda prickar. 

Har du känslig hud kan det även vara bra att inte raka dig torr, utan med rakgelé eller annan vätska. Då kan du även behöva ha en rakapparat som är vattentålig för denna typ av rakning. 

Rengöring 

Är du en av de som tycker om att ha det rent och snyggt runtomkring dig, men som värdesätter effektivitet? Vi förstår! Rakapparater kan vara krångliga att rengöra, eftersom vissa har så många, små delar som måste plockas loss och sedan rengöras för att bli ordentligt rena. Sedan finns det rakapparater där tillverkaren har tänkt till ordentligt och skapat en rengöringsrutin som är enkel, lätt och smidig. 

Oftast är det de lite dyrare rakapparaterna som har en enkel rengöringsrutin. Kanske kan det därför vara värt att investera i en högre prisklass? 

Vanliga frågor och svar 

Här nedan svarar vi på vanliga frågor som konsumenter har om rakapparater. Vi bistår dig gärna med övriga frågor om du fortfarande känner dig osäker. Kontakta oss för vägledning på mail eller telefon. 

Hur undviker jag hudirritation vid rakning? 

Vet du med dig att din hud ofta blir irriterad vid rakning kan det vara så att du har en känslig hudtyp. En känslig hudtyp kan behöva mer skydd och fukt för att klara av rakning med både rakhyvel eller rakapparat. Därför bör du använda rakgelé eller liknande för att skydda huden vid rakning. Då är det också viktigt att du har en rakapparat som är vattentålig.

Vissa rakapparater är anpassade för att klara av rakning av känslig hud. Dessa har i så fall inte lika hudnära rakning som många andra rakapparater. Vissa kan även ha ett rakhuvud med speciell teknologi för att minska friktion i huden som många gånger kan orsaka irritation. Det som är viktigt är att du känner din hud och därefter skaffar en rakapparat som kan möta dina behov. Kom ihåg att inte stressa huden med rakning som inte är skonsam, kolla alltid upp vilka alternativ som finns för dig med känslig hud. 

Måste man använda en rakapparat? 

I denna artikel har vi tagit upp våra topp fem rakapparater för att kunna bistå dig i att göra ett val av rakapparat. Men med det sagt behöver du självklart inte använda en rakapparat för att raka dig. Det beror helt på dina egna förutsättningar, alltså är behovet individuellt.

Men om du inte rakar dig med en rakapparat kan du använda dig av en rakhyvel istället. Skillnaden på en rakapparat och en rakhyvel är att en rakhyvel oftast är vassare, mer hudnära och kanske även mindre skonsam för huden vid rakning. Rakning med en rakhyvel kräver att du använder rakgelé eller rakskum, men med en rakapparat kan du välja att torr-raka dig.

Alla har individuella behov när det kommer till rakning. Välj därför en metod som passar just dig!

Se även vårt test av hårtrimmers:

Test Hårtrimmer