Det finns många saker som bidrar till dålig inomhusluft. Damm, levande ljus, matos och partiklar från plastavfall är saker som bidrar till en dålig inomhusmiljö. Så det är kanske inte konstigt att luftfuktare har blivit oerhört populärt de senaste åren. Man ser dem överallt och de kommer i många olika designer. Allt ifrån små, dekorativa luftfuktare för hemmabruk till större industrivarianter för arbetsplatsen finns på marknaden. Många luftfuktare har dessutom en insats för aromaoljor som sprider en fräsch doft.

I den här artikeln har vi tittat på ett antal olika luftfuktare på den svenska marknaden som fått goda kundomdömen samt bra testresultat. De testade produkterna är lämpliga för mellan 20 kvm och 250 kvm.

I den här artikeln får du information om:

 • Populära luftfuktare på marknaden
 • Specifikationer och funktioner
 • Fördelar och nackdelar
 • Några goda tips och köpråd

Det är viktigt att vädra dagligen. På vintern är luftfuktigheten i utomhusluften låg och det är den även inomhus där vi spenderar mycket mer tid. Sovrummet är en plats där man kan uppleva att luften blir torr under natten. Det är framförallt under vintertid som man kan få problem med torr inomhusluft och känna att det kliar i hals, ögon och näsa. När det är kallt ute höjer vi temperaturen på elementen och då kan luften blir för torr. För den med astma- och allergibesvär är det extra viktigt även på sommarhalvåret att luften inomhus är ren och fräsch. Personer med torr hud och torra ögon mår också bra av hög luftfuktighet. Därför kan en luftfuktare vara ett komplement för att uppnå en behaglig inomhusluft året om.

Testvinnare – Philips Series 2000 HU4813

Philips Series 2000 HU4813

Effekt: 25 W
Volym: 2 l
Lokalyta: 44 kvm
Fläkthastigheter: 3
Mått (BHD): 24.9 * 33.9 * 24.9 cm
Funktioner: Automatisk avstängning, display, timer, vattentank, viloläge


 • Jämn luftspridning
 • Ultrafina droppar
 • Helt släckt i viloläge
 • Mäter fuktighetsgraden i realtid
 • Ingen aromafunktion

Testvinnaren verkar ha det mesta i funktion och utseende. Den här luftfuktaren kommer i enkel, stilren design i svart och fuktar ett rum upp till 44 kvm. Välj mellan tre fläkthastigheter som ger 40, 50 eller 60 % luftfuktighet. Indikatorn på displayen visar rummets fuktighetsgrad i realtid så att man kan ha kontroll på att det ligger på en lagom nivå. Den är hyfsat liten och behändig i storlek. Vattentanken har ett maxstreck så att man vet hur mycket vatten man ska ta. Luftfuktaren saknar dock aromafunktion.

Jämn fukt

Luften sprids jämnt över rummet med hjälp av en 360-graders NanoCloud-teknologi. Då sker en avdunstningsprocess som drar in torr luft från miljön omkring, fuktar den och släpper ut den igen. Fördelen med det är att det förhindrar enstaka våta fläckar som kan uppstå på ytor som träffas av vattenångan. Fuktaren förhindrar även så kallat vitt damm, alltså vita avlagringar från vattendropparna som kan uppstå på möbler och ytor. Här används ultrasonisk teknologi som ger extra fina droppar och hjälper till att förhindra detta problem.

Kall ånga

Den här luftfuktaren producerar kall ånga vilket kan vara skönt under varma årstider. Luftfuktare producerar antingen kall eller varm ånga och några modeller erbjuder båda alternativen. Det finns ingen fördel med det ena eller det andra utan är helt upp till preferens. Kall luft kan ofta upplevas som fräschare men ibland vill man ha en varmare känsla. Titta efter på produkten för att få det som passar dina behov.

Viloläge

När luftfuktaren är i viloläge under natten släcks alla indikatorlampor och den går tystare.

Den här luftfuktaren har 2 års garanti.

Bästa Budgetval – Beurer LB 37

Beurer LB 37

Effekt: 20 W
Volym: 2 l
Lokalyta: 20 kvm
Fläkthastigheter: 2
Mått (BHD): 21.0 * 11.0 * 25.5 cm
Funktioner: Automatisk avstängning, vattentank, ultrasonisk teknologi, nattläge

 • Aromadynor medföljer
 • Nattläge
 • Liten och nätt
 • Något högljudd

Vårt budgetval är en liten och nätt modell som fungerar bra i mindre rum. Den går tyst och har ett nattläge för en god natts sömn. Den är stilren och vit till färgen samt lätt att montera isär när man ska fylla på vatten. När vattentanken är tom stänger fuktaren av sig automatiskt.

Aromaolja

Luftfuktaren kommer med hela 15 stycken aromadynor för applicering av aromaolja, samt en rengöringsborste. Det finns fyra olika aromaoljor som kan köpas till fuktaren. Det är bra att rengöra vattentanken då och då för att ta bort eventuella avlagringar som kan bildas av olja och vatten.

Varför aromadynor?

Det är viktigt att använda de medföljande aromadynorna om man vill tillsätta doft. Att droppa olja direkt i vattnet kan göra skada inuti produkten. Istället droppas oljan på en liten dyna som har ett eget fack i fuktaren. Läs i bruksanvisningen vad som gäller då detta kan skilja sig åt mellan olika luftfuktare.

Ljud

Produkten ska vara mycket tystgående enligt tillverkaren. En del konsumenter upplever den dock som högljudd. Det framgår inte om detta gäller normalläge eller nattläge. Den här luftfuktaren har 3 års garanti.

Bästa premiumval – Hace PCMH45

Hace PCMH45

Effekt: 70 W
Volym: 30 l
Lokalyta: 250 kvm
Fläkthastigheter: 3
Mått (BHD): 74.5 * 75.0 * 44.0 cm
Funktioner: Passar större utrymmen, timer, energisnål, hjul, handtag

 • Stor räckvidd
 • Hjul
 • Stark kapacitet
 • Handtag
 • Inget nattläge

Här har vi en stor, rejäl luftfuktare som passar bra för större ytor. På grund av sin stora räckvidd lämpar den sig troligen bättre för exempelvis kontor och lagerlokaler, snarare än i hemmamiljö. Den har en kapacitet på 45 liter ånga per dag med en tank som rymmer 30 liter, alltså behöver den inte fyllas på så ofta.

Industriell design

Modellen har en industriell design utan några extra finesser, vilket inte gör så mycket med tanke på att den inte primärt är gjord för hemmabruk. Det den tappar i snygghet vinner den i kapacitet. Den saknar aromafunktion förmodligen av samma anledning att det inte är viktigt för den miljö den är gjord för. Letar man efter en rejäl luftfuktare som gör det den ska effektivt så är detta rätt produkt. Därför är den ett premiumval.

Lätt att flytta på

Eftersom luftfuktaren är ganska stor behöver den kunna flyttas smidigt. Den har både hjul och handtag att förflytta den med.

Inget nattläge

Till skillnad mot de andra modellerna i den här artikeln har den här luftfuktaren inte något nattläge eller viloläge, men timern går att ställa in på upp till 8 timmar. När tiden är slut stängs den av automatiskt.

Bra alternativ – Beurer LB 88

Beurer LB 88

Effekt: 280 W
Volym: 6 l
Lokalyta: 48 kvm
Fläkthastigheter: 3
Mått (BHD): 19.5 * 28.0 * 29.5 cm
Funktioner: Automatisk avstängning, display, genomskinlig vattentank, ultrasonisk teknologi

 • Genomskinlig tank
 • Vattenfilter för hårt vatten
 • Antikalk-pads medföljer
 • Rengöringsborste
 • Lite tråkig design

Den här modellen från Beurer passar de flesta rum upp till 48 kvm. Den kommer med 15 stycken aromadynor och lika många antikalkpads som förhindrar snabb förkalkning i vattentanken. Rengöringsborste ingår också. Den kommer i svart eller vit färg. Växla mellan tre olika fläkthastigheter. 

Uppvärmd ånga

Som vi redan nämnt fuktas luften antingen med kall ånga eller med uppvärmd ånga, och just den här luftfuktaren producerar uppvärmd ånga. Det kan vara att föredra en kall vinterdag. Den har hög ångspridning på 550 ml i timmen.

Vattenfilter för hårt vatten

Bor man på en plats med hårt vatten kan det bli ett problem med att avlagringar och partiklar täpper igen tanken. För det  finns ett vattenfilter inkluderat till luftfuktaren som filtrerar bort dessa partiklar.

Mindre snygg design Designen är dock lite tråkig då man verkar ha satsat mer på funktion än att den ska vara snygg. Här är det återigen upp till vad man själv gillar. Trots designen får den goda betyg av konsumenterna. En positivt sak som skiljer ut den här fuktaren från de andra är att den har en genomskinlig vattentank. Då kan man lätt hålla koll på vattennivån.

Bra alternativ – Wilfa HU-4W

Wilfa HU-4W

Effekt: 20 W
Volym: 2 l
Lokalyta: 20 kvm
Fläkthastigheter: Justerbar
Mått (BHD): 21 * 25 * 13 cm
Funktioner: 10 timmars användningstid, aromafunktion, indikator, vattentank

 • Liten
 • Tyst
 • Fuktar länge på lägsta nivån
 • Något osmidig vattenpåfyllning

Den här luftfuktaren är liten och diskret med en kapacitet på 200 ml i timmen. Den kommer i en enkel, oval design i vitt som lätt smälter in. Vattentanken rymmer 2 liter och har upp till 10 timmars användningstid. På maxnivå fuktar den luften i ungefär 6 timmar utan extra påfyllning av vatten.

Tyst och lätt

På lägsta nivån klarar den att fukta hela natten. Dessutom är den tyst och lätt att hantera vilket den får pluspoäng på i kundomdömen. 

Passar små rum

På grund av sina egenskaper passar den här luftfuktaren för ett mindre rum på en yta av max 20 kvm, till exempel i ett mindre sovrum, för att nå bästa effekt. Liksom de övriga modellerna kan man tillsätta doft. Aromaolja appliceras på en uttagbar del i botten för att man inte ska droppa direkt i vattnet.

En nackdel kan vara att man behöver fylla på vattnet på undersidan vilket kan orsaka att vatten hamnar utanför. Se till att produkten står på en säker och plan yta.

Temperatur

Produkten ska användas i temperaturer mellan 5° till 45° C när den relativa luftfuktigheten är under 90 %. Lämna inte vatten kvar i tanken om luftfuktaren inte ska användas på ett tag. Häll ur vattnet och låt lufttorka.

Köpråd – att tänka på innan du köper en luftfuktare

Vad är skillnaden mellan luftfuktare och luftrenare?

Det kan vara lätt att blanda ihop “luftfuktare” med “luftrenare”. Vad är då skillnaden?

Det korta svaret är att en luftfuktare fuktar luften i syfte att skapa ett behagligt inomhusklimat. Luftrenarens uppgift är att rena luften från föroreningar, till exempel matos, sot från stearinljus, damm och plastpartiklar som kan finnas i våra hem.

Vad ska man ha för luftfuktighet inomhus?

Det rekommenderade värdet för bostäder är mellan 30 % och 60 %. Värden under 20 % kan av många uppfattas som torr luft som är jobbig att andas. Normal nivå ligger generellt på 20 % till 40 %. För att ha koll på luftfuktigheten hemma kan man införskaffa en hydrometer att sätta upp i rummet.

Var ska luftfuktaren stå?

Fuktaren får endast användas i torra utrymmen. Den får absolut inte användas i badrum eftersom detta redan är en fuktig miljö och luftfuktaren då kan orsaka fuktskador. Det rekommenderas inte heller att ha den i fönstret ovanför varma element och där den kan utsättas för starkt solsken.

Hur ofta ska man byta vatten?

Det viktigaste är att inte låta luftfuktaren stå med vatten en längre tid när den inte är igång. Töm helst behållaren när fuktaren inte används om inte vattnet tagit slut. Under användning stänger luftfuktaren av sig själv när vattenbehållaren är tom.

Hur rengör man luftfuktaren?

De flesta luftfuktare rengörs genom att man sköljer ur vattenbehållaren och torkar av med trasa. Ifall avlagringar har bildats på insidan kan man behöva skrubba lite extra. Luftfuktaren ska alltid tömmas på vatten när den inte används och lämnas att lufttorka.

Vilka risker finns med luftfuktare?

Eftersom det är en elektrisk produkt så är den brandfarlig om den står på ett osäkert ställe, en ojämn yta till exempel. Sladdar och mekaniska delar får inte komma i kontakt med vatten och produkten ska inte stå nära värmekällor eller i direkt solljus. Både för att fungera optimalt och för att undvika att fuktaren påverkar eller påverkas av saker omkring den.

Luftfuktare kan i värsta fall orsaka fuktskador på möbler och väggar. Därför är det viktigt att ha koll på fuktighetsnivån i rummet där den står och att ångan inte kommer direkt på stoppade möbler som kan absorbera fukten. Många modeller släpper ut ångan rakt uppåt eller har fördelen med ett justerbart munstycke så att man själv kan välja riktning.

Vad är tecken på låg luftfuktighet?

Förutom att mäta fuktigheten med en hydrometer kan man märka att luften är för torr genom att ögon, näsa och hals känns torra och kliar. Näsan kan vara täppt utan att man är sjuk och det kan även kännas tungt att andas inomhus. Särskilt på morgonen märker många av dessa besvär. I en bostad med god ventilation bör minst hälften av luften i ett rum bytas ut varje timme.

Det är tyvärr inte ovanligt att våra bostäder idag har dålig inomhusluft. Det är särskilt flerbostadshus som inte lever upp till kraven. Detta är en följd av dålig ventilation som i sig är en följd av förtätning i stadsmiljön. Det kan vara en idé att prata med sin bostadsvärd för att se om det går att göra något åt ventilationen ifall man upplever problem.

Hur lång är garantin?

De produkter vi tittat på i den här artikeln har upp till 3 års garanti. Kolla på produkten eller fråga i butiken för att ta reda på hur lång garanti det är.

Kräver luftfuktaren övrigt underhåll?

Som vi nämnt flera gånger är det viktigt att använda nytt, fräscht vatten till varje användning, för att få bästa rena luft och undvika partiklar. Luftfuktare har ofta ett filter som gärna ska bytas ett par gånger om året för att hålla bästa kapacitet. I övrigt ska den stå på en torr, plan yta där den inte utsätts för direkt solljus.

Går den på batteri?

Samtliga luftfuktare i den här artikeln ansluts till ett eluttag. Det finns mindre modeller luftfuktare som går på batteri men har då betydligt mindre volym på knappt en liter. Denna typ av luftfuktare ger kortsiktig fukt på ett mycket begränsat område, och hjälper kanske inte den som har svårare problem med torr luft. Välj efter behov.

Källor

https://www.philips.se/c-p/HU4813_10/series-2000
https://www.beurer.com/web/gb/products/wellbeing/air-and-aroma/air-purifiers_air-washers_air-humidifiers/lb-37-white.php
https://www.wilfa.se/product/klimat-och-varme-sv/luftfuktare-sv/lotus-ultrasonisk-luftfukter/
https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/inomhusklimat/luftfuktare/134261/hace-luftfuktare-pcmh45
https://www.radron.se/vardagskunskap/fixa-frasch-luft-inne/