Är det dags att byta ut din gamla eltandborste eller kanske dags att införskaffa en för första gången? Vad ska man tänka på när man ska köpa en eltandborste. Vi har gått igenom en mängd olika modeller i flera prisklasser och valt ut några favoriter.

I den här artikeln får du information om:

  • En genomgång av de av oss utsedda bästa eltandborstar som går att köpa i Sverige
  • För- och nackdelar med samtliga produkter
  • En testvinnare samt bästa budget- och premiumval
  • Köpråd med frågor och svar

De flesta kan nog relatera till att få kritik av sin tandhygienist på den årliga rutinkontrollen. Att du borstar för hårt och sliter på tandköttet, inte gör rent mellan tänderna eller slarvar med borstningen längs in i munnen är vanliga kommentarer som man kan få på tandläkarkliniken. De flesta av de här problemen kan en eltandborste däremot råda bot på. Jämfört med en vanlig tandborste kan en eltandborste, beroende på modell, ta bort upp till mer än sju gånger så mycket plack från tänderna. 

Hur väl din munhälsa förbättras med en eltandborste beror dock i hög utsträckning på vilken eltandborste du väljer att använda. För att undvika att borsta för hårt behöver du till exempel en modell som varnar när du trycker på. En del eltandborstar är extremt avancerade och kan med appar hjälpa dig att uppnå helt andra resultat med din tandborstning än vad du trodde var möjligt.

I den här artikeln har vi undersökt fem olika eltandborstar som du hittar på marknaden i Sverige. Vi har gått igenom testresultat i svenska Råd & Rön och danska Taenk. Vår genomgång ger dig bland annat en testvinnare, ett bästa budgetköp och ett bästa premiumval. Missa inte heller våra köpråd där du får svar på vanliga frågor i samband med att du ska köpa en ny eltandborste. I slutet av artikeln har vi också bifogat länkarna till Råd & Rön och Taenk så att du vid intresse kan läsa produkttesterna i sin helhet.

Testvinnare – Oral-B iO Series 8

Oral-B iO Series 8

Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Pulseringar/min:
Rotationer/min: 34800
Funktioner: 2-minuterstimer, Fodral ingår, Indikator för att byta borsthuvud, Laddningsställ, Trycksensor
Rörelsetyp: Oscillerande

  • Varningssystem när du borstar för hårt 
  • Den artificiella intelligensen visar var du bör borsta mer och mindre 
  • Sex olika borstlägen att välja på 
  • Timad tandborste med lång batteritid 
  • Kan uppfattas vara något högljudd 

Vårt tests solklara vinnare är eltandborsten som har genomgått ett flertal tester med mycket goda resultat. Det här är enligt konsumenttesterna en bekväm eltandborste med både rörelsesensorer och artificiell intelligens. Oral-B iO Series 8 är framtidens sätt att borsta tänderna på. 

Varnar vid hård borstning 

Den här eltandborsten har ett varningssystem som aktiveras om den märker att du trycker för hårt när du borstar dina tänder. Hastigheten dras automatiskt ned och en röd lampa lyser. Det här är med andra ord en eltandborste som aktivt gör dig mer skonsam mot ditt tandkött i samband med ditt borstande. Inte nog med att eltandborsten varnar dig när du borstar för hårt. Den visar dig även var i munnen som du tycks trycka på lite extra så du vet var du ska vara mer försiktig. Bakgrunden till denna teknik är dess Gum Guard-teknik och 360 SmartRingsams tryckkontroll i en mycket lyckad kombination. 

Sex olika borstlägen 

Vad som också bidrar till att göra Oral-B iO Series 8 till en testvinnare är de många olika borstlägen som du kan välja bland. Du kan borsta med daglig rengöring, vilket är standardläget för eltandborsten. Men beroende på vilken typ av munvård du vill prioritera kan du även borsta med Pro Clean, mjukläge, vitgörande läge, tandköttsvård samt tungrengöring.  

Med andra ord får du en oslagbar helhet när det kommer till munhygien. Det här är någonting som få andra eltandborstar kan erbjuda. Det går även att byta ut tandborsthuvuden när du märker att det börjar bli dags, bland annat till Cross Action, 3D White, Tri Zone och Sensitive Clean. 

Smart tandborste med lång batteritid 

Det är Oral-B iO Series 8 :s 3D-teknik som gör den till en eltandborste i den absoluta toppklassen. Tekniken gör det möjligt att nå över 58 000 oscilleringar, rotationer samt pulseringar under din borstning. Produkten är timad på två minuter och påminner dig med en vibration var 30:e sekund om att byta område i munnen att borsta. Det innebär att du själv inte behöver ha ansvaret att räkna ut hur länge eller hur mycket du ska borsta i varje del av munnen.

En annan fördel hos Oral-B iO Series 8 är den långa batteritiden på 40 minuter. Tandborsten drivs av ett uppladdningsbart Li-Ion-batteri. Från full uppladdning räcker batteriet upp till två veckor, om man räknar med att du borstar tänderna två gånger om dagen.

Bästa Budgetval – Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800

hilips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800

Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Borstinställningar: 1
Antal hastighetsinställningar: 2
Funktioner: Ergonomisk design, Indikator för att byta borsthuvud, Laddningsställ, Sonic, Trycksensor

  • Rengöringsprogrammet “Clean” ingår 
  • Sonic-tekniken är skonsam mot alla slags tänder 
  • Specialsvängd borste som når kindtänderna 
  • Funktioner som hjälper dig borsta rätt och lagom 
  • Något bristfälliga instruktioner för exempelvis laddning 

Du behöver inte nödvändigtvis lägga flera tusenlappar på en eltandborste av god standard. Det visar den här eltandborsten från Philips i. Du kan ta bort mer än sju gånger så mycket plack som en vanlig tandborste med testets bästa budgetval. 

Skonsam mot alla tänder 

En del har känsligare tänder än andra. Det kan bero på att du har exempelvis tandställning, fyllningar eller fasader på tänderna. Tack vare att Philip har utrustat testets budgetval med en särskild sonic-teknik är den extra skonsam mot tänder som behöver en känsligare “touch”.  

Borsthåren på tandborsten sitter väldigt tajt mellan varandra. Det är en av anledningarna till att den testar väl i flera oberoende test för borttagning av plack på tänderna. Den här produkten sägs vara upp till sju gånger mer effektiv än en vanlig tandborste. Detta mycket tack vare en specialsvängd spets på tandborsten. Den gör det möjligt att borsta ända in på kindtänderna som annars lätt missas och därmed orsakar besvär. 

Pulserar vid hård borstning 

Vårt budgetval har inte ett fullt lika välutvecklat varningssystem vid hårdhänt tandborstning som vår testvinnare, men den har likväl ett varningssystem. Istället för att varna med ljus ger eltandborsten istället ifrån sig “pulserande” ljud. Det är en värdefull egenskap som man annars inte alltid kan räkna med när det gäller eltandborstar i den här prisklassen. Eltandborsten har möjlighet att hantera runt 31 000 borsttag i minuten, vilket är betydligt färre än exempelvis testvinnaren, men fortfarande klart godkänt för en eltandborste från budgethyllan.  

Testvinnarteknik i en budgetprodukt 

Det som kan vara svårt att veta när man borstar tänderna är hur länge man ska borsta varje del av munnen. Denna budgetprodukt är däremot utrustad med teknik som hjälper dig att borsta de olika delarna av munnen lagom mycket. Någonting som du annars oftast enbart finner i de dyrare eltandborstarna. En annan del av tandborsten som hyllas av användare är hur enkel modellen är att rengöra. Trots att det här är ett budgetval i sammanhanget så ligger rengöringsresultatet ligger på en högre nivå än så. Det här är med andra ord en produkt i den lägre prisklassen som på allvar utmanar de dyrare eltandborstarna.

Bästa premiumval – Oral-B Genius X 20000N

Oral-B Genius X 20000N

Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Pulseringar/min:
14700
Rotationer/min:
10500
Funktioner:
2-minuters timer Tryck-sensor, Bluetooth, Laddning via USB, Roterande rörelser
Tillgängliga färger:
Vit, Grå, Guld, Rosa

  • De olika borstningslägena ger en behaglig upplevelse av tandborstningen 
  • Hastigheten och trycket är justerbart 
  • Appen ger dig möjlighet till en komplett och noggrann borstning 
  • Batteritiden är över förväntan 
  • Oklart hur väl sensorerna och AI:n i tandborsten kopplat till appen fungerar 

Från den översta prishyllan hittar vi Oral-B Genius X 2000N. Det här är en dyrare eltandborste som imponerar på de flesta med sin användarvänlighet och mångsidighet.  

Bekvämlighet och hållbarhet 

Den här eltandborsten imponerar på Taenk så pass mycket att de utnämner den som bäst i test. Danskarna hyllar framför allt produkten för sitt rengöringsprogram och CrossAction-borsthuvudet som når de absolut högsta poängen i Taenks konsumenttest. Det är det så kallade “3D White”-borsthuvudet som är det som tar hem vinsten i borsthuvudtestet. Eltandborsten erbjuder två rengöringsprogram: Pro Clean och Daily Clean. I vissa tester visade det sig att det förstnämnda rengöringsprogrammet inte tog bort mer plack än Daily Clean, samtidigt som det förbrukade mer än 35 % av det uppladdningsbara batteriet. Det är därför att rekommendera att du använder Daily Clean-programmet om du bestämmer dig för att investera i den här eltandborsten. 

Smart och exklusiv 

Den här produkten ger dig mycket av det som du förväntar dig av en eltandborste i premiumklassen. Den blinkar när du borstar för hårt och du kan justera eltandborstens kraft och hastighet samt aktivera tandborstens timerfunktion. Dessutom har den en bluetooth-funktion och kan kontrolleras via en tillhörande mobilapp. Som de flesta moderna eltandborstar både roterar och oscillerar den. Det finns sex olika tandborstlägen att välja mellan. Bland annat kan du använda exklusiva funktioner som att ställa in borstningen för tandblekning, omsorg kring gommen eller att den ska vara extra känslig mot både tänder och tandkött.  

Klart godkänd batteritid 

Taenk har även testat batteritiden på Oral-B Genius X 2000N. Just batteritiden är inte den bästa som finns på marknaden, men samtidigt visar testet att den räcker gott och väl i åtminstone två och en halv vecka. Det är räknat på om du borstar två gånger om dagen och två minuter varje gång. Det är till och med längre än vad som anges i produktbeskrivningen, vilket får anses klart godkänt. Oral-B Genius X 2000N gör med andra ord skäl för sin prislapp och exklusivitet. Appen är förstås ett stort plus och kan hjälpa dig att bland annat få hjälp att borsta jämnt över hela munnen. I just den här modellen tar den hjälp av sensorer i tandborsten för att skicka datan till appen.

Plats 4: Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803

Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Borstinställningar:
1
Antal hastighetsinställningar:
1
Funktioner:
2-minuterstimer, Ergonomisk design, Sonic, Trycksensor

  • Enkel och billig eltandborste 
  • Timerfunktionen stoppar dig från att borsta för länge 
  • Svängborstarna gör rent längst bak i munnen 
  • Brush Sync-tekniken mäter borsthuvudets livslängd 
  • Det finns enbart ett tandborstsläge

Det känns nästan orättvist att placera en så uppskattad produkt så långt ned på listan. Den här eltandborsten från Philips får mycket goda betyg både av alla som testat den. Även konsumentomdömen är genomsnittligt höga som lämnats av användare. Likväl placerar vi den på fjärde plats i vår lista. 

Ett enkelt alternativ 

Den här eltandborsten har en hel del gemensamt med listans budgetprodukt. Själva tandborsten ser likadan ut som budgetalternativets motsvarighet. Tandborsten är ett billigt alternativ med fokus på enkelhet, samtidigt som testar visar på att rengöringen ger ett resultat likt dyrare produkter. En stor skillnad från exempelvis premiumprodukten och testvinnaren är dock att det enbart finns ett tandborstläge att välja på. Ett läge som kort och gott kallas ”Clean”. Läget i sig redovisar som sagt goda resultat i tester. Samtidigt menar andra tester att Philips tandborstar överlag inte når hela vägen fram till Orals B:s nivå när det gäller tandborstningen. 

Unik teknologi 

Tandborsten roterar 62 000 gånger per minut och har en inbyggd timer så att du borstar lagom länge och inte sliter på tänderna. Tandborsten kommer att “säga till” när du är färdig. Precis som budgetalternativet är den utrustad med “svängborstar” för att nå längst in i munnen.  

Det är som är bra med just Sonicares teknologi är att den faktiskt tar sig in mellan tänderna och under tandköttskanten. Ställen i munnen där du ofta tenderar att kanske missa. En annan stor fördel är Brush Sync-tekniken. Den håller koll på både hur hårt du har borstat samt om borsthuvudet har använts så pass länge att det behöver bytas ut.

Plats 5: Oral-B Genius X 20100S

Oral-B Genius X 20100S

Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Borstinställningar:
6
Antal hastighetsinställningar:
6
Funktioner:
2-minuterstimer, Appstöd, Bluetooth, Display / Ikoner, Fodral ingår, Laddningsställ, Trycksensor

  • Tandborsthuvudet är kompatibelt med tio olika borstalternativ 
  • Tandköttsskyddet och trycksensorn varnar när du borstar för hårt 
  • Appen ger möjlighet till fullt kontrollerad tandborstning 
  • 6 olika tandborstlägen
  • Pro Clean-programmet är både ineffektivt och batterikrävande

På en femte plats hittar vi Oral-B Genius X 20100S som är i god klass med sina andra motsvarigheter från Oral-B. Den enda svagheten som nämns är att du behöver ta med dig din smartphone in i badrummet.

Flera tandborsthuvuden 

Många egenskaper i den här eltandborsten känner vi igen från tidigare produkter. Tryckkontroll, varningslampa och instruktioner för att göra rent i hela munnen är några av dessa. Det som skiljer Oral-B-tandborstarna från exempelvis Philips är antal tandborstlägen. Inte heller där är denna tandborste något undantag. Det finns Sex stycken tandborstlägen, däribland läget för vitare tänder samt tungrengöring. Vad som också är positivt är att tandborsthuvudet är utbytbart mot en rad olika alternativ. Bland annat 3D White, Dual Clean och Sensi Ultrathin. Vilket läge du väljer avgör du naturligtvis själv men enligt Taenk är det 3D White du ska använda för mest effektiv rengöring. Exempelvis SensiUltrathin kommer inte alls upp i samma resultat enligt Taenks testgenomgång. 

Artificiell intelligens i tandborsten

Precis som med premiumprodukten ingår det även till den här eltandborsten en app som du kan ladda ner på din mobiltelefon. Använd den för att undersöka var i munnen du behöver borsta mer, och var du behöver borsta mindre. Tack vare rörelsesensorerna och tandborstens artificiella intelligens känner den igen vilka områden i munnen du tenderar att prioritera. Denna funktion måste sägas ha varit närmast revolutionerande för tandborstningen. Oral-B:s eltandborstar är i en klass för sig och du kommer definitivt kunna hålla munvården i skick även med Genius X 20100S. Den är något billigare än både testvinnaren och premiumprodukten, vilket såklart gör att du får mycket kvalité för pengarna.

Köpråd: Frågor och svar

Innan du gör någonting förhastat rekommenderar vi att du går igenom våra köpråd. Att välja eltandborste ska göras med både omsorg och eftertanke. Detta för att i största möjliga utsträckning matcha dina behov med mest lämpliga tandborste. Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågeställningarna kunder funderar över innan de bestämmer sig för sitt val.

Vad säger din tandläkare?

Först och främst bör du rådgöra med din tandläkare innan du köper en ny eltandborste. Tandläkaren kan ge svar på hur din munhälsa ser ut och var i munnen som dina största behov för förbättringar finns. Det är avgörande kunskap när du sedan väljer tandborste. Har din tandläkare till exempel berättat för dig att du borstar för hårt och sliter på tandköttet missar du målet om du väljer en eltandborste utan funktionen att varna när du trycker för hårt.

Hur stor är egentligen skillnaden från en vanlig tandborste?

Det finns de som säger att skillnaden inte är så stor om du använder en vanlig tandborste, detta förutsatt att du använder rätt teknik. Faktum är dock att det är svårare än du tror, och eltandborsten ger dig verktyg som en manuell borste helt enkelt inte kommer i närheten av. En vanlig manuell tandborste kan inte kontrollera om du borstar för hårt, för länge eller missar viktiga ställen – vilket inte är ovanliga påpekningar under tandläkarbesök.

Hur viktigt är priset?

Somliga skulle säga att det inte går att sätta ett pris på munhälsa, men faktum är att du kommer behöva göra en avvägning i ditt produktval beroende på din plånboks storlek. En eltandborste är i regel en ganska dyr investering. Samtidigt är det lätt att gå miste om värdefulla funktioner om du köper en alltför billig variant. Förutom prislappen bör du alltså titta på vad du faktiskt får för pengarna.

Hur många borstlägen är nödvändiga?

För en vanlig och generell rengöring av tänderna klarar du dig i regel ganska långt även på de eltandborstar som enbart har ett borstläge. För dig som exempelvis har tandställning, känsliga tänder, skadat tandkött eller väldigt gula tänder kan det dock vara värt att tänka ett steg längre. De eltandborstar med fler borstlägen att välja på är ofta bättre anpassade för att klara av en större variation av tänder och munnar. De har även möjlighet att tillfredsställa större och bredare behov i din munhygien.

Vilken slags eltandborste kommer åt kindtänderna?

Det är inte ovanligt att missa att göra rent längs in i munnen. Extra utsatt är området kring kind- och visdomständerna. När det blir smutsigt är det lätt hänt att det uppstår smärta. Det är inte alla eltandborstar som är utrustade för att förebygga detta optimalt. Om du vet att du lätt slarvar med den delen av munnen kan det vara en stor fördel att välja en eltandborste med så kallade svängborstar som har bättre förutsättningar att göra rent överallt i munnen.

Hur viktig är timern?

Att tandborsten har en inbyggd timer är naturligtvis inget måste. Rekommenderad borsttid är två minuter och det finns ingenting som hindrar dig från att ta tiden på annat sätt. Däremot är det en rolig och exklusiv funktion för dig som vet att du brukar borsta för länge och därmed riskerar att slita mer på tandköttet än du rengör det.

Vilken betydelse har en eventuellt tillhörande app?

Fler och fler produkter vi använder i vardagen blir smartare och kan kontrolleras via app. Det ligger än så länge en bit in i framtiden att via en app få eltandborsten att borsta tänderna åt dig. Däremot finns det ett par andra intressanta funktioner. Det är i apparna som datan kring din tandborstning sparas. Det är också där du ser var du borstar för mycket och var du tenderar att missa. Appar ger en helt ny och ovärderlig inblick och information som i längden förbättrar din munhälsa.

Är det viktigt att borsten varnar vid hårt tryck?

Att eltandborsten har en funktion som med ljud, ljus eller vibration varnar dig när du trycker för hårt med tandborsten är oerhört viktigt. Det är en av de absolut främsta fördelarna med att använda en eltandborste. När du trycker för hårt med tandborsten sliter du onödigt mycket på tandköttet. Det här är en funktion som är högst rekommenderad att du kontrollerar att den ingår när du köper ny eltandborste.

Källhänvisningar

Taenk
Råd&Rön
Taenk