Vill du starta dagen med ett glas färskpressad juice? Vi har granskat, testat och jämfört en rad populära råsaftcentrifuger för att hitta den bästa på marknaden 2023. Dessutom har vi utsett det bästa budgetvalet och det finaste premiumvalet åt dig.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken råsaftcentrifug vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en råsaftcentrifug från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive en råsaftcentrifug
 • Svar på generella frågor inför köp av en råsaftcentrifug
 • Goda råd inför ditt köp

Alla centrifuger i vårt test kan pressa såväl grönsaker som frukter och du får en ren, god juice full av vitaminer och enzymer. De är dessutom enkla att både rengöra och förvara. Det här är den ultimata köksmaskinen för dig som vill kunna njuta av en lyxig juice varje dag. Tack vare vår uttömmande och informativa köpguide får du dessutom goda råd och tips på vägen när du ska köpa en centrifug.

Testvinnare – Philips HR1922

testvinnare råsaftcentrifug Philips HR1922

Volym juicebehållare: 1 liter
Volym fruktköttsbehållare: 2,1 liter
Effekt: 1200 Watt
Hastigheter: 2 st
Vikt: 4,7 kg
Mått (BHD): 25 x 43,2 x 29,6 cm
Funktioner: Fruktpress, Grönsakspress

                                                                                                                                                                 

 • Får ut maximalt med vätska
 • Kan hantera stora bitar
 • Effektiv
 • Höga betyg av användarna
 • Kort sladd

Effektiv och prisvärd råsaftcentrifug

Philips HR1922 blev den bästa råsaftcentrifugen i vårt test tack vare en kombination mellan effektivitet, kvalitet och pris. Philips har ännu en gång lyckats med att tillverka en riktigt bra hushållsmaskin som lever upp till höga förväntningar.

Centrifugen har behållare som är stora, vilket är perfekt för den stora familjen. Dels har råsaftcentrifugen en juicebehållare på 1000 ml och dels en integrerad fruktköttsbehållare på 2100 ml. Du får alltså en hel liter juice med denna maskin. Tack vare att det finns ett stort inmatningsrör, så är det enkelt att pressa juice ur stora bitar frukt och grönt. Du kan till exempel pressa juice ur hela äpplen i maskinen.

Kraftfull maskin som gör jobbet

En stor fördel med centrifugen är att den har en effekt på 1200 W, vilket skapar en mycket kraftfull motor som klarar av att pressa juice ur även de hårdaste grönsakerna. Det är den kraftfullaste maskinen i vårt test, vilket verkligen märks.

En annan fördel med maskinen är att den har en Drop Stop-funktion som hjälper dig att hålla köket rent när du använder maskinen. Den ser nämligen till så att det inte droppar juice på bänken när du tar bort juicebehållaren eller glaset, oavsett när det sker under processen.

Philips HR1922 är en mycket effektiv råsaftcentrifug. Våra tester visar att det knappt blir någon fruktsaft kvar i fruktköttet när maskinen är färdig med att pressa frukten. Juicen blir färsk och mycket god och smakrik. Den här testvinnaren är bäst i test när det gäller såväl mjuka frukter som apelsiner som hårda grönsaker som morötter.

FiberBoost ger godare juice

Denna råsaftcentrifug har en FiberBoost-teknologi som hjälper dig att få fram utsökta juicer. Framförallt så ser teknologin till att texturen på juicen blir bra och du kan även få till en krämig juice med 50 % mer fiber. Det finns alltså stora möjligheter att anpassa juicen utefter dina egna preferenser.

Den enda nackdelen med Philips HR1922 är att sladden är en meter lång, vilket innebär att centrifugen måste placeras nära ett eluttag. Maskinen är enkel att rengöra och den har även en Pre-clean-funktion där du kan rengöra maskinen mellan olika juicer. Funktionen innebär en snabb sköljning av maskinen.

Det här är en råsaftcentrifug som är mycket snyggt designad och den är väl värd att få stå framme på köksbänken när den inte används. Den har dock en relativt låg vikt, så den är enkel att ställa undan i köksskåpet.

Bästa Budgetval – Philips HR1855

Philips HR1855

Volym juicebehållare: 1,2 liter
Volym fruktköttsbehållare: 2 liter
Effekt: 700 Watt
Hastigheter: 1 st
Vikt: 3,5 kg
Mått (BHD): 20 x 39,5 x 20 cm
Funktioner: Fruktpress, Grönsakspress

                                                   

 • Brett matningsrör
 • Låg vikt
 • Kan maskindiskas
 • Låg ljudvolym
 • Kort sladd

Vårt bästa budgetval är Philips HR1855 som är en liten och smidig råsaftcentrifug. Den har en integrerad fruktköttsbehållare som bidrar till den slanka och fina designen. Trots att det är en liten maskin så ger den hela 1,2 liter juice. Fruktköttsbehållaren å andra sidan rymmer 2000 ml. Fruktjuicebehållaren är en mycket snyggt designad tillbringare som du kan ställa fram på frukostbordet.

En stor fördel med den här budgetmaskinen är att du kan pressa frukter och grönsaker i stora bitar. Den har nämligen ett stort matningsrör som är 75 mm brett. På så sätt går det snabbt att pressa juice precis så ofta som du själv önskar utan att lägga ner någon tid på förberedning.

Snabb maskin som tar vara på all juicen

Du kan skala morötter och framställa morotsjuice på bara några minuter. Du behöver inte hacka varken rödbetor eller äpplen för att pressa ut all vätska ur dem. Maskinen är riktigt bra och lämnar riktigt torrt fruktkött efter sig. Den tar verkligen tillvara på all juice i frukt och grönt.

Philips HR1855 får mycket bra betyg av sina användare som även lämnat bra recensioner. Användare anser bland annat att råsaftcentrifugen är liten och smidigt samt att den inte för så mycket oväsen när den används. Några anmärker dock på att den inte har en stark motor. Det stämmer delvis då motorn endast är på 700 watt. Det är dock en vanligt effekt för råsaftcentrifuger.

Smidig och lätt att diska

Centrifugen väger strax över 3 kg, vilket gör det enkelt att ställa undan den när den inte används. Den får extra pluspoäng för att den är så pass enkel att diska. Den har en QuickClean-teknik och släta ytor så att du snabbt kan rengöra den med en diskborste. Du kan även köra vissa delar i maskinen.

Det går även bra att rengöra centrifugen mellan olika juicer utan att behöva diska hela maskinen. Du kan snabbrengöra den med hjälp av ett glas vatten och en inbyggd PreClean-funktion. Då sköljs såväl locket och silen ren.

Maskinen har en något kort sladd på en meter, vilket innebär att du måste ställa centrifugen nära ett eluttag. Den har två hastigheter, vilket är perfekt när du pressar juice från frukt eller grönsaker. Den har även en Drop Stop-funktion som ser till att kranen slutar droppa när du tar undan glaset eller tillbringaren. Därmed behöver du inte bekymra dig om att smutsa ner köksbänken.

Bästa premiumval – Smeg SJF01

Smeg SJF01

Volym juicebehållare: 0,5 liter
Volym fruktköttsbehållare: 1,6 liter
Effekt: 150 Watt
Hastigheter: 1 st
Vikt: 7,2 kg
Mått (BHD): 17 x 41 x 30 cm
Funktioner: Fruktpress, Grönsakspress

                                                     

 • Reglerbar juicekonsistens
 • Mycket stabil
 • Har 2 rengöringsborstar
 • Receptbok ingår
 • Lägst motoreffekt i testet

Vårt bästa premiumval är en klassisk Smeg-maskin med en riktigt snygg design som heter Smeg SJF01. Det här är en råsaftcentrifug som du utan tvekan kan lämna framme på köksbänken mellan användningarna. Om du planerar att pressa juice flera gånger i veckan så är det därför väl värt pengarna att investera i en Smeg SJF01.

Fantastisk retrodesign

Maskinen har den klassiska Smeg-designen i 50-talsstil med rena linjer. Du får helt enkelt både design och funktionalitet till köket. Den enda nackdelen med designen är att matningsröret är något smalt, vilket innebär att du kan behöva hacka större grönsaker och frukter för att pressa juice ur dem.

Smeg SJF01 har en juicebehållare på 0,5 liter, vilket innebär att du kan pressa juice åt en mindre familj på en och samma gång. Fruktköttsbehållaren rymmer däremot 1,6 liter. Eftersom allt fruktkött samlas i en och samma behållare så är det enkelt att rengöra maskinen. Centrifugen klarar av såväl bär och frukt som grönsaker. Det ingår även en juicekanna på 1 liter.

Energieffektiv råsaftcentrifug

Den här maskinen har en mycket låg effekt jämfört med övriga maskiner i testet, på endast 150 watt. Den är dock är kraftfull nog att pressa juice på ett galant sätt. Maskinen snurrar med 43 varv per minut, vilket är en låg hastighet som ser till att alla vitaminer och enzymer bevaras i juicen. En fördel med råsaftcentrifugen är att den har en reglerbar juicekonsistens. Du kan därmed bestämma hur mycket fiber du vill ha i juicen och hur krämig den ska vara.

Tester visar att de roterande silikonborstarna inne i silen ger dig en mycket ren och fin juice av hög kvalitet. Tack vare recepthäftet kan du dessutom upptäcka många spännande smaker.

Det ingår två rengöringsborstar när du beställer maskinen. Därmed är det enkelt att rengöra maskinen efter varje användning. Det är även enkelt att ta bort alla delar, inklusive silen för rengöring. Vissa delar kan även köras i diskmaskinen för enkel rengöring.

Med den här tidlösa råsaftcentrifugen får du en centrifug som användarna älskar och som ständigt plockar hem höga betyg. Den har bland annat beskrivits som stabil och mycket tyst, vilket den långsamma motorn bidrar till. Att den är stabil är tack vare motorns låga vibration och att den har gummitassar på undersidan.

Bra alternativ – Bosch MES25A0

Bosch MES25A0

Volym juicebehållare: 1,25 liter
Volym fruktköttsbehållare: 2,0 liter
Effekt: 700 Watt
Hastigheter: 2 st
Vikt: 5 kg
Mått (BHD): 31 x 31 x 18 cm
Funktioner: Fruktpress, Grönsakspress

                                                 

 • Kraftfulla sugproppar
 • Enkel att rengöra
 • Mycket tystgående
 • Stora behållare
 • Kort sladd

Bosch MES25A0 är en bra råsaftcentrifug som du kan pressa frukt och grönt i. Den har en mycket stor fördel i sin DripStop-funktion som ser till att stoppa allt droppande när du tar bort glaset eller behållaren. På så sätt spiller du inte på köksbänken när du pressar juice.

En annan fördel med centrifugen är att den har ett brett matningsrör på 73 mm. Tack vare bredden kan du pressa hela äpplen och andra stora frukter och grönsaker i hela bitar. Därmed sparar du en hel del tid på att slippa hacka och förbereda inför pressningen.

Morötter inga problem

Motorn har en effekt på 700 watt, vilket är mer än tillräckligt för att klara av att pressa även de hårdaste morötterna till morotsjuice. Det finns ett säkerhetsstopp för motorn så att maskinen är säker att använda även i närheten av barn.

Behållaren för fruktkött är på 2000 ml, vilket ger gott om plats för allt du vill pressa. Behållaren för fruktjuice är på 1250 ml, vilket ger juice för hela familjen. Du kan enkelt pressa juice tack vare de två hastighetslägena. Fruktköttsbehållaren är integrerad och dess placering gör den mycket enkel att ta bort för att tömma.

Maskinen har en skumseparator vid behållaren som ser till att du får en ren och fin juice. Det här är ett billigare alternativ mot andra centrifuger på vår topplista och du får mycket för pengarna.

Positiva användaromdömen

Bosch har lyckats med att tillverka en riktigt bra råsaftcentrifug som har fått gott om bra betyg och fina omdömen av användare. De har bland annat beskrivit centrifugen som enkel att plocka isär och rengöra, något som är viktigt hos en press.

En riktigt stor fördel med just Bosch MES25A0 är att motorn är tystgående och du kan pressa juice tidigt på morgonen utan att vecka hela familjen. En annan fördel är att maskinen står stadigt på köksbänken även när du använder den högsta hastigheten. Det är tack vare de kraftfulla sugpropparna som finns placerade under maskinen.

Maskinen är mycket användarvänlig och enkel att hantera. Den enda nackdelen är att sladden endast är en meter lång. På grund av sladdlängden kan den inte placeras överallt, utan måste stå nära ett eluttag.

Bra alternativ – Wilfa JE-400S

Wilfa JE-400S

Volym juicebehållare: 1,5 liter
Volym fruktköttsbehållare: 2,5 liter
Effekt: 400 Watt
Hastigheter: 2 st
Vikt: 2,45 kg
Mått (BHD): 26 x 29 x 18 cm
Funktioner: Fruktpress, Grönsakspress

                 

 • Behållare med stor volym
 • Kompakt design
 • Justerbar hastighet
 • Vridbart munstycke
 • Låg motoreffekt

Wilfa JE-400S är en användarvänlig råsaftcentrifug som är enkel att ta isär och sätta ihop. På så sätt behöver du inte bekymra dig för rengöringen när du har pressat goda juicer. Maskinen har en integrerad behållare som du enkelt kan plocka av för att tömma ut allt fruktkött.

Centrifugen har en fin och avskalad design som gör den väl lämpad för att stå framme på köksbänken. Därmed behöver du inte ställa undan den varje morgon. Framförallt så är centrifugen kompakt och ryms i små kök trots den stora storleken på behållarna.

Stor behållare – för dig som vill pressa mycket

Med Wilfa JE-400S väljer du själv vad du vill pressa. Maskinen fungerar utmärkt för såväl mjuka frukter som hårda grönsaker. Fruktköttsbehållaren rymmer 2500 ml, vilket är riktigt mycket. På så sätt behöver du inte tömma behållaren halvvägs om du ska pressa juice till många personer.

Juicebehållaren däremot rymmer 1500 ml, vilket även det är perfekt för dig med en stor familj. Det är en snyggt designad tillbringare som du kan ställa fram på köksbordet med den färdiga juicen.

Något som kan upplevas som en nackdel med pressen är att motoreffekten är rätt låg. Motorn är endast på 400 watt, men den klarar ändå av att pressa både frukter och grönsaker utan problem. Den är alltså duktig på att använda den energi som kommer in. Maskinen har två hastighetslägen, så du kan anpassa kraften utefter vad du pressar. Hårdare grönsaker kan pressas med den högre hastigheten.

Hand- eller maskindisk

Såväl maskinen som juicekannan är enkla att rengöra. Vissa delar kan köras i diskmaskinen, men de kan även handdiskas med enkelhet. Du behöver aldrig oroa dig för spill på köksbänken när du pressar juice med Wilfa JE-400S. Det är tack vare det vridbara munstycket som du vrider uppåt när du har pressat färdigt juicen.

Förutom den kompakta designen väger centrifugen endast 2,45 kg. Det gör den enkel att flytta runt på, vilket är perfekt om du inte vill förvara den framme på köksbänken.

Köpråd – att tänka på innan du köper en råsaftcentrifug

Att kunna pressa din egen juice är riktigt lyxigt. Då styr du själv över allt från ingredienser till smak. Det finns mängder med olika råsaftcentrifuger på nätet och i lokala butiker. Vi har därför sammanställt lite goda köpråd så att du vet vilken sorts råsaftcentrifug du ska leta efter.

Vad kan jag använda en råsaftcentrifug till?

Du använder en råsaftcentrifug för att pressa vätska ur frukt och grönt som sedan blir till en god juice. I många maskiner kan du själv bestämma hur mycket fiber och fruktkött du vill ha i din juice. Vissa pressar juicen saktare än andra, vilket innebär att mer vitaminer bevaras. Dessa kan liknas vid en slow juicer.

I en råsaftcentrifug kan du pressa allt från frukter och bär till grönsaker. Du kan bland annat pressa vätska ut spenat, avokado, blåbär, ingefära, jordgubbar, äpplen och melon. Ju mer frukt och grönt du använder i din juice, desto nyttigare blir den.

En tung centrifug versus en lätt centrifug

I vår topplista kan du se att de olika centrifugerna har mycket olika vikt. Det kan variera från allt mellan tre till över sju kilon. Det finns fördelar med såväl tunga som lätta centrifuger.

En lätt råsaftcentrifug är ett bra val då du enkelt kan lyfta upp den från köksskåpet och upp på köksbänken. Det är smidigt om du vill använda den ofta men inte förvara den framme på köksbänken. En nackdel kan dock vara att en lättare centrifug kan bli instabil och börja vibrera om du kör den på högsta hastighet med hårda grönsaker.

En tung råsaftcentrifug har fördelen att den står stadigt på köksbänken. Nackdelen är dock att den kan vara jobbigt att bära fram och tillbaka mellan köksbänken och köksskåpet.

Att tänka på när du väljer en råsaftcentrifug

När du köper en råsaftcentrifug gäller det att du har full koll på vad du vill ha för slags maskin, då blir det enklare att göra rätt val. Därför bör du tänka igenom följande fem saker:

 • Volym – Hur mycket juice klarar maskinen av att pressa? Ju större familj du har, desto större behållare behöver centrifugen ha.
 • Motoreffekt – Hur effektiv vill du att maskinen ska vara? Kika på råsaftcentrifugens watt för att se hur stark motorn är.
 • Design – Är designen en av de viktigaste aspekterna för dig? Hur ofta ska du förvara köksmaskinen framme på köksbänken?
 • Användarvänlighet – Det är viktigt att din nya köksmaskin är enkel att rengöra och enkel att använda.
 • Kundomdömen – Kika på användares betyg och recensioner. Höga betyg innebär att användare gillar och uppskattar centrifugen.

Genom att tänka över de fem punkterna blir det enklare för dig att direkt göra rätt val och bli nöjd med din nya centrifug.

Hur stor modell behöver jag?

Det finns en stor mängd centrifuger att välja mellan. För att den verkligen ska komma till användning så gäller det att du köper rätt storlek. Ju större familj du har, desto större volym behöver behållaren ha.

Vår testvinnare Philips HR1922 har en behållare på en liter, vilket räcker till en familj på fem personer. Premiumvalet Smeg SJF01 har däremot en behållare på 500 ml, vilket räcker till två personer. Dock har den även en tillbringare på en liter om du har en större familj.

En råsaftcentrifugs saftbehållare är alltid anpassad efter hur stor fruktköttsbehållaren är. Du kan dock välja att tömma behållaren med fruktkött om du vill pressa juice i fler behållare.

5 fördelar med en råsaftcentrifug

Det finns en mängd fördelar med att köpa en råsaftcentrifug om du tycker om färskpressad juice. Framförallt slipper du att pressa juice i en smoothiesmixer för att sedan filtrera den.

 • 1. Du får i dig viktiga vitaminer och mineraler
 • 2. Du får ut så mycket vätska som möjligt
 • 3. Du kan pressa riktigt hårda grönsaker
 • 4. Centrifugen är enkel att rengöra
 • 5. Det är billigare att pressa din egen juice än att köpa färdig

Med en råsaftcentrifug hemma på köksbänken kan du pressa juice under en stressig morgon utan att behöva lägga allt för mycket tid på det. Dessutom kan du alltid buda dina gäster på välsmakande juicer. Vissa centrifuger kommer dessutom med en receptbok.

Ska jag välja en juicepress eller en råsaftcentrifug?

En råsaftcentrifug kan pressa såväl hårda grönsaker som mjuka frukter, därmed fungerar den även som en juicepress. Det är dock ingen renodlad juicepress.

En juicepress kan liknas vid en citruspress. I den kan du pressa mjuka frukter för att få en god fruktjuice. Om du däremot vill kunna juice äpplen, morötter, rödbetor och andra hårda grönsaker så gäller det att du köper en råsaftcentrifug. Centrifugen kör med hög hastighet och har skarpa blad som enkelt kan pressa vätska ur hårda grönsaker.