Vi har sammanställt en lista över de fem bästa spabaden som finns ute på marknaden just nu. Av dessa har vi också valt ut en testvinnare, det bästa budgetvalet samt det bästa premiumvalet. Allt för att underlätta för dig när du ska skaffa dig ett spabad.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilket spabad som är vår testvinnare
 • Vad du bör tänka på när du skaffar ett spabad
 • Underhållet som krävs när man har ett spabad
 • Vilka spabad som har de funktioner som du vill ha

Tänk dig att komma hem efter en lång arbetsdag, sjunka ner i ett stort, varmt spabad och njuta en stund för att återhämta dig. Har du kanske drömt om att kunna ta ett varmt, ångande bad utomhus under vintern? Om något av detta stämmer in på dig så har du hittat rätt.

Vi har bland annat kollat på hur stort spabadet är, hur många platser det finns, samt hur bra massagefunktionerna är i badet. Några frågor som du bör tänka på när du ska välja ett spabad är bland annat hur många ni ska vara som använder badet, vilka funktioner ni behöver, samt vilken typ av massage ni vill att spabadet ska kunna ge er. 

Det är viktigt att du vet vad du ger dig in på när du skaffar ett spabad, då det kräver både en del plats och regelbundet underhåll, men för att du ska känna dig säkrare med ditt köp så har vi svarat på de vanligaste frågorna längst ner i den här artikeln.

Testvinnare: Neptun Spabad Spa Black Edition Kungsholmen

Neptun Spabad Spa Black Edition Kungsholmen

Antal jetmunstycken: 26 st
Sittplatser: 6 st
Volym: 1370 L
Effekt: 3000 W
Vikt: 345 kg
Mått (BHD): 210 * 96 * 84 cm
Funktioner: Belysning, Jet system, Ljusterapi, Nackstöd, Ozonrengöring

För- och nackdelar

 • Isolerad och anpassad för nordiskt klimat
 • Sex platser med varierande mängd munstycken
 • Massagemunstycken är välplacerade
 • Snygg och stilren design
 • Endast två valbara färger för belysningen i karet

Vår testvinnare är ett spabad som verkligen levererar när det kommer till helheten. Det här spabadet har något som alla kan uppskatta. Spabadet är utrustat med ljusterapi i form av LED-lampor, så att du tillsammans med ett antal massagefunktioner får en riktig helhetsupplevelse där allt får dig att slappna av och njuta. Ovan vatten finns det punktbelysning som hjälper er att se varandra i nattmörkret. Spabadet går att köpa i två färger på innerdelen av badet, en stilren kromfärg eller en snygg klarvit färg. Spabadet fylls upp med 1370 liter vatten med ett baddjup på 840 mm. När det kommer till spabadets massagefunktioner så finns det bottenmassage, fotmassage, sidomassage och ryggmassage att välja på. Ryggmassagen har hela 26 ryggmunstycken så att du kan få en riktigt kraftig massage. Rengöringssystemet kommer i form av en ozonrengörare, vilket gör att du för det mesta inte behöver använda lika mycket klor som i andra spabad. Det här spabadet har allt vi kan tänka oss är nödvändigt för en komfortabel och njutbar kväll med vänner och familj.

Ett spabad där alla i familjen får plats

Det här spabadet har hela sex platser så att hela familjen, och även några vänner, kan få plats i badet. Två av dessa platser är liggplatser, för den som verkligen vill slappna av helt och hållet. Att ha så många sittplatser är en fördel med det här spabadet, då de flesta andra spabad i den här prisklassen endast har fem platser, och vill man inte lämna någon utanför kan den där sista platsen vara helt avgörande.

Massage för hela kroppen

Spabadets munstycken är utplacerade så att man kan välja var man vill sitta beroende på hur mycket massage man vill ha. Vissa av sätena har ett par extra munstycken, men det finns munstycken fördelade så att du kan få massage från topp till tå på flera platser.

Isolerad för nordiskt klimat

Spabadet är isolerat och speciellt anpassat för det nordiska klimatet. Det här är ett stort plus då det gör så att ditt bad håller värmen mycket längre, och att risken för läckage eller dylikt minskar drastiskt. Spabadet kommer också med ett termolock, så att skräp hålls ute samtidigt som vattnet hålls varmt längre.

Bästa budgetval: Spabad Swebad Carat

Swebad Spabad Carat

Antal jetmunstycken: 28 st
Sittplatser: 6 st
Volym: 900 L
Vikt: 300 kg
Mått (BHD): 200 * 92 * 200 cm
Funktioner: Belysning, Jet system, Värmare

För- och nackdelar

 • Gjort i högkvalitativ akryl, Aristech, med lång hållbarhet
 • Bra fördelning av massagemunstycken i hörnsätena
 • Ett riktigt bra alternativ för den mindre familjen
 • Går endast att köpa i ett färgval

Det här spabadet är aningen mindre än vår testvinnare, så är man inte i behov av 6 platser kan detta vara ett bra alternativ för den mindre familjen. Spabadet fylls upp med 900 liter vatten. Vattnet filtreras i ett två-filtersystem som använder sig av ozonrengöring, du behöver alltså inte använda så mycket klor i det här spabadet. Massagen i det här spabadet består av ryggmassage och fotmassage. Längden och bredden är 2000 mm, och höjden är 920 mm med ett baddjup på 570–640 mm, beroende på vilken plats du sitter på. Spabadet är även utrustat med en radio. Det här spabadet är också isolerat för ett nordiskt klimat.

Mysigt spabad för den mindre familjen

Spabadet har fem platser, en av platserna är en liggplats och alla sittplatserna är placerade så att det går lätt att prata med varandra. Två av sittplatserna har fler munstycken som masserar hela ryggen, medan de andra två har som mest två massagemunstycken. Liggplatsen har också massage för hela ryggen och för fötterna.

Har vad du behöver för en underbar kväll

Det här spabadet har inte massvis med extra funktioner, men det är ett välbyggt spabad som du inte kommer bli besviken på om du väljer att införskaffa det. I den här prisklassen kommer du att ha svårt att hitta något spabad som överträffar Spabad Swebad Carat. Massagen är skön och du kan reglera styrkan genom kontrollerna till spabadet, och det finns både ligg och sittplatser i spabadet. Det är allt detta som gör att vi utnämner det här spabadet till vårt budgetval.

Designen på spabadet är i toppklass

Spabadets insida är gjort av vit Aristech kvalitetsakryl, och utsidan är gjord i grå träimitation som är UV-resistent. Detta gör så att badet inte ska ändra färg när det står i solen under sommaren. Detaljerna är svarta, vilket ger en snygg kontrast. Den enda egentliga nackdelen är att man bara kan få spabadet i en färg, vilket inte vi anser vara en särskilt stor nackdel.

Bästa premiumval: Denform Spabad Imperial

Denform Spabad Imperial

Antal jetmunstycken: 105 st
Sittplatser: 9 st
Volym: 2350 L
Vikt: 620 kg
Mått (BHD): 228 * 100 * 300 cm
Funktioner: Belysning, Ozonrengöring

För- och nackdelar

 • Gott om utrymme – plats för totalt nio personer.
 • Massvis med ljusinställningar skapar stor trivsel
 • Hela 105 munstycken för massage, varav två extra starka munstycken
 • WiFi-modulen måste köpas till separat

Denform Imperial är ett spabad som verkligen skriker premium. Det har allt du kan tänka dig och lite till. Denform Spabad Imperial är till för dig som vill njuta riktigt ordentligt och ha funktioner som kommer att imponera på alla som sätter sig i det. Om du älskar att ha stora fester och vill att så många som möjligt ska få plats i badet så är det här spabadet för dig. Badet är hela 2,3 meter brett och 3 meter långt, samt har en höjd på 1 meter. Det rymmer 2350 liter vatten som rengörs med ozonfilter. Badet är gjort i högkvalitetsakryl från Lucite, och har vit insida med mörk panel på utsidan. Det här badet är isolerat för att klara ett nordiskt klimat, och för att vattnet ska hållas varmt så länge som möjligt och därmed minska på energiförbrukningen.

Alla kommer få plats i spabadet

Det finns hela nio platser i spabadet. Dessa är fördelade över fyra massageplatser, två säten anpassade för barn samt en bänkplats som rymmer tre personer. Att ha säten speciellt anpassade för barn gör att hela familjen, till och med de allra minsta, kan vara med och njuta av det här lyxiga spabadet.

Massagen kommer få dig att vilja stanna kvar i badet för evigt

Badet har 105 munstycken fördelade över sittplatserna i olika formationer, så att det går att välja vilken typ av massage man vill ha. Tre av dessa munstycken är starka pumpar med 3 hk vardera, så att du verkligen kan komma åt om det är en speciell plats du vill nå med massagen. Du kommer att känna hur hela kroppen blir behandlad av massagen.

Funktioner i mängder

Det här spabadet har flertalet olika funktioner. Det har bland annat aromaterapi, det vill säga att du med hjälp av diverse aromer kan växla mellan olika dofter i spabadet. Om du älskar att lyssna på musik eller ha andra ljud i bakgrunden när du badar så kan du koppla din smartphone till de inbyggda högtalarna i spabadet. Färgljusterapi finns också, vilken består av LED-lampor i vattenlinjen, undervattensbelysning, belysning i hörnpelarna och givetvis också belysning i högtalarna. Det går också att köpa till en WiFi-modul till alla Denform spabad, som tillåter dig att kontrollera de olika funktionerna i spabadet via en app på din telefon.

4: Comfort Garden Spabad Pluto

Comfort Garden Spabad Pluto

Antal jetmunstycken: 23 st
Antal platser: 5 st
Volym: 1000 L
Vikt: 295 kg
Mått (BHD): 201 * 83 * 203 cm
Funktioner: Ozonrengöring, Värmare

För- och nackdelar

 • Riktigt bra isolering
 • Låsbart termolock för att hålla värmen inne och oinbjudna gäster ute
 • Ojämn fördelning av massagemunstycken för sittplatserna

Det här är ett väldigt prisvärt spabad från Comfort Garden. Spabadet har tre sittplatser och två liggplatser. Det här spabadet är till för mindre familjer eller sällskap som har en pressad budget, eller för de som helt enkelt inte behöver alla funktioner och finesser som de dyrare prisklasserna erbjuder. Spabadet är 2010 mm i bredd, 2030 mm i längd, 830 mm i höjd, och fylls med 1000 liter vatten. Baddjupet är på 610 mm. Spabadet kommer i en mörkgrå färg på utsidan i träimitation, och har en vit färg på insidan, med svarta detaljer.

Fördelning av munstycken i spabadet

Det här spabadet har som sagt fem platser, varav två är liggplatser. Tre av dessa platser, en sittplats och två liggplatser har stark massage med flera munstycken, medan två av sittplatserna endast har ett munstycke i ryggen per plats. Men även om detta är en nackdel när alla fem platser är fyllda, så kan det vara en bra besparing ifall du främst kommer använda spabadet för tre personer, då de två platserna med endast ett munstycke inte behöver användas i så fall. Liggplatserna har också väldigt bra fördelad fotmassage då fötterna får hela fyra munstycken vardera som masserar fötterna från olika håll.

Isolerat med polyuretanskum och låsbart lock

Att ha ett spabad kan synas på din elräkning eftersom det alltid ska stå på, så att vattnet rör på sig och inte fryser eller bildar alger och bakterier. Då är det perfekt att spabadet är väl isolerat med skum som gör att ditt spabad håller värmen bättre. Det gör att ditt spabad inte kommer förbruka lika mycket energi när det hållas igång året runt. Även panelen som går runt om spabadet är täckt i termofolie för att hålla inne vattnets värme ännu bättre. Ett stort plus är att spabadet kommer med ett termolock som dessutom är låsbart. Att ha ett låsbart lock kan vara bra att ha när det är mycket vind ute, så att locket inte blåser upp av sig självt. Det håller också oinbjudna gäster ute, ifall det skulle vara ett problem. Om du har mindre barn som kan tänka sig att försöka ta ett spontanbad och du oroar dig över detta, så är ett låsbart lock en funktion som du inte bör underskatta.

5: Swebad Spabad Fasett

Swebad Spabad Fasett

Antal jetmunstycken: 46 st
Antal platser: 5 st
Volym: 900 L
Vikt: 300 kg
Mått (BHD): 200 * 92 * 200 cm
Funktioner: Belysning, Jet system, Värmare

För- och nackdelar

 • Belysning, Jet system, Värmare
 • Bra placerade platser så att alla kan prata med varandra utan att sitta axel mot axel
 • Många sittplatser
 • Har inte bottenmassage

Det här spabadet är väldigt rymligt och har gott om plats för fem personer. En av de fem platserna är en liggplats som har massage för hela benen, och har även massagemunstycken som täcker hela ryggen. Även detta spabad har speciellt anpassad isolering för de nordiska klimaten för att minska energiförbrukningen, och därigenom driftkostnaderna. Bredden och längden på detta spabad är 2000 mm vardera, och det har en höjd på 920 mm med ett baddjup på 690 mm. Det är också utrustat med LED-lampor med ljusterapi och ett ljudsystem. Filtersystemet har ett cylinderfilter och ozonrengöring.

Helkroppsmassage i toppklass

Det här är det spabad på den här listan som vi anser har bäst fördelning av massagemunstycken. Som vi nämnde ovan så har liggplatsen väldigt bra täckning för hela kroppen, med massage för hela benen och ryggen, samt kroppens sidor. Två av sittplatserna har också en liknande mängd massagemunstycken som kommer att ge hela kroppen massage, från topp till tå. De två resterande sätena har två munstycken vardera i ryggen, samt fotmassage. Det går även att enkelt reglera trycket för platserna på sidorna. Dessa massagemunstycken varierar även mellan luft-och vattenmunstycken. 32 av alla munstycken är vattenjets och 14 är luftmassagejets. Tyvärr har inte badet någon bottenmassage, men det vägs upp av att liggplatsen har extra mycket massage för hela benen.

Ozonrengöring med cylinderfilter

Det här spabadet har, som de flesta andra spabad på den här listan, ozonrengöring. Det är alltså en sorts generator som gör om syret i vattnet till ozon. Det minskar mängden av olika föroreningar i vattnet samt reducerar bakterier. Cylinderfiltret hjälper till att hålla ditt spabad rent från olika partiklar i vattnet såsom smink, hår och pollen, och kan lätt tas bort och göras rent när du genomför underhåll på ditt spabad.

Köpråd – att tänka på innan du köper ett spabad

Att köpa spabad kanske känns lite svårt om du inte gjort det förut, men här kommer några frågor, svar och tips på vad du ska tänka på när du planerar att införskaffa ett spabad.

Var kan jag ställa mitt spabad?

Det viktigaste är att det står på en stabil grund, exempelvis en gjuten platta eller en stenmjölsbädd med hård cellplast. Det går att ställa den på altandäck också, men tänk på att spabad kan bli väldigt tunga, så försäkra dig om att det verkligen kommer att hålla. Tänk också på att placera spabadet så att du kommer åt för att kunna kontrollera runt om badet, samt så att du kommer åt att byta filter och genomföra annat underhåll på spabadet.

Kan jag använda ett spabad året runt?

Det är det som är meningen. Det här är den största fördelen med ett spabad jämfört med att ha en pool utomhus. Poolen går oftast bara att använda under sommarsäsongen, medan ett spabad är rekommenderat att hållas igång året runt. Därmed går det också att bada i hela året. Det är även under vinterhalvåret som det oftast är som mysigast att sjunka ner i ett varmt bad utomhus. Om spabadets temperatur sjunker under 5 grader så måste du tömma badet för att det inte ska skadas av frosten, se instruktioner för just ditt spabad angående detta. Tänk också på att ta bort snö från locket så att det inte tar skada av tyngden.

Vad för underhåll behöver jag göra på mitt spabad?

Att kolla pH-värde och klorhalt är något av det absolut viktigaste du måste komma ihåg att göra med jämna mellanrum, året om. Om du inte gör detta riskerar du att skada de olika delarna i spabadet. När du ska göra rent spabadet så ska du inte heller använda löddrande rengöringsmedel. Du bör också byta vatten ett par gånger per år. Att tvätta av sig innan du hoppar ner i badet reducerar också mängden bakterier i spabadet, och gör så att du inte behöver rengöra filtret lika ofta.

Hur ofta ska jag rengöra mitt filter?

Det beror till viss del på hur ofta du badar och om du badar utan att duscha innan. Men en gång i veckan rekommenderas ofta, kolla i manualen till ditt filter för att se hur du ska sköta om det. De flesta filter rengörs lätt genom att skruvas loss och sedan sköljas med varmt vatten med lågt tryck.

Hur ofta behöver jag tömma och byta vatten på mitt spabad?

Det är rekommenderat att byta vattnet i spabadet absolut minst tre gånger per år, före vintern, efter vintern och mitt i sommaren. Man kan behöva byta ut vattnet oftare ifall du använder spabadet mycket, håll koll på vattenkvaliteten om du är osäker och byt när kvaliteten på vattnet går ner.

Spabad är väldigt stora, ska jag tänka på något vid leveransen?

Det beror på hur många personer du kan få ihop och hur starka de är. Men du bör fundera på att boka en kranbil som kan ställa spabadet där du vill ha det, eller se om installation ingår i leveransen.

Vad är ozon för något?

Spabadets ozon skapas av syret i vattnet med hjälp av en ozongenerator. Ozonet renar vattnet i spabadet och håller nere tillväxten av bakterier och mögel. Det är ett ämne som inte lämnar kvar några restprodukter i vattnet. Det gör också att du kan minska klormängden.

Kan jag stänga av mitt spabad?

Du bör alltid ha spabadet helt fullt med vatten, och det bör vara igång hela tiden. Det beror också på om ditt spabad har någon sorts funktion för när det inte är i drift, något slags “sleep mode”. Men för att spabadet ska kunna hålla bra vattenkvalitet, motverka bakterier och inte vara kallt när du ska använda det så är det rekommenderat att det är igång konstant. Det är därför de flesta spabaden i listan också har en isolering som är specialgjord för det nordiska klimatet, så att elektroniken inte behöver kämpa lika hårt för att hålla vattnet varmt. Det minskar därigenom energiförbrukningen.

Vattnet luktar illa, är det något som är fel?

En av de vanligaste orsakerna till att vattnet luktar illa i ett spabad är att du har doserat med för mycket klor. Det löser du enkelt genom att vänta ett par dagar och sedan minska klordoseringen. Se också till att pH-värdet stämmer.

 Vilket pH-värde ska vattnet ha?

Det ska varken vara för surt eller basiskt, så ett pH-värde mellan 7.2–7.6 är rekommenderat.

Det börjar bli en kant på ytan i spabadet, hur ska jag göra rent?

Detta kan indikera att alger börjat bildas. Alger kan också komma i form av små vita flarn i vattnet. Kolla så att alla värden ser bra ut, samt se om du kan använda någon typ av algrengöring i ditt spabad.

Källhänvisningar

Bygghemma