Det finns många alternativ på studsmattor att välja bland, och vi har samlat de bästa så att du enkelt kan få en bra överblick inför ditt köp.

Vi beskriver för- och nackdelar samt styrkor och svagheter hos de olika modellerna. På detta sätt kan du se vilka egenskaper de olika studsmattorna har att erbjuda och vilken som bäst ger dig det du är ute efter. Vi går igenom utvalda studsmattor där vi har utsett en testvinnare, det bästa budgetvalet och det bästa premiumvalet.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken studsmatta som vi anser vara den bästa på marknaden just nu
 • Vad man bör tänka på vid val av studsmatta
 • Vilken studsmatta vi valt att utse till testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval

När man köper en studsmatta vill man gärna ha en som är både rolig och säker att använda. Det ska vara en matta med bra studs och mjuk landning, samtidigt som det ska finnas skydd mot fall och olyckor. Det är också viktigt att den är gjord av bra material med hög kvalitet som står emot väder och vind. En bra studsmatta ska gärna vara enkel och snabb att montera. Om någon del skulle behöva bytas ut är det bra om det går lätt att få tag på reservdelar.

Testvinnare – Berg Favorit 430cm + Safety Net Comfort

Berg Favorit 430cm + Safety Net Comfort


Diameter: 430 cm
Antal fjädrar: 96 st
Skyddsät inkluderat: Ja
Form: Rund
Tillgängliga färger: Grön
Max personvikt: 100 kg
Produktens vikt: 100,7 kg

 • Hög säkerhet
 • Självstängande öppning till skyddsnätet
 • Den medföljande manualen kunde varit tydligare

En av de viktigaste egenskaperna hos studsmattor är inte bara att de ska vara roliga att använda, utan även att de ska vara säkra att hoppa på. Den testvinnande studsmattan Berg Favorit erbjuder båda delarna, med alltifrån en stadig stege till ett bra kantskydd och ett stabilt skyddsnät med självstängande öppning. Då den är tillverkad i ett hållbart material som tål både väder och vind är det ingen fara att låta studsmattan stå utomhus året om. 

Stabil studsmatta med hög säkerhet, men något svårmonterad

Berg Favorit har med sin kraftiga konstruktion fått goda omdömen i flera tester när det kommer till säkerheten. Tjockleken på ramen gör den stark och tålig och den välgjorda svetsningen och galvaniseringen ger den ett bra skydd mot rost, så att man utan problem kan låta den stå utomhus även på vintern. Studsmattan upplevdes som mycket elastisk och stabil, vilket skapar en bra studs och höga hopp. 

Fjädrarna och ramen täcks bra av kantskyddet, vilket gör att det finns en väldigt liten risk att en fot skulle hamna mellan fjädrarna. Studsmattan har ett tåligt säkerhetsnät med välplacerade stolpar. Det är lätt att ta sig in och ut genom skyddsnätet, som även har en självstängande öppning, så att den inte riskerar att råka lämnas öppen. Stegen upp på studsmattan sitter stadigt och har ett bra djup.

En liten nackdel som upptäcktes i testerna var att studsmattan upplevdes av många som svår att montera. Detta berodde bland annat på att det var en något otydlig manual, men när den väl var färdigmonterad och klar vägde alla positiva aspekter upp mot detta, vilket gjorde att den utsågs till testvinnare.  

Specifikationer och egenskaper:

Berg Favorit är 430 centimeter stor och erbjuder en hoppyta på 10,75 kvadratmeter. Produktens vikt är 79 kg och den har en högsta användarvikt på 120 kg. Studsmattan är 90 centimeter hög och tillsammans med det medföljande skyddsnätet blir den totala höjden 189 centimeter. Förutom skyddsnätet ingår även en stege till studsmattan. Studsmattan har 96 fjädrar och ett kantskydd som är 38 centimeter brett, 2 centimeter tjockt över ramen och 1 centimeter tjockt över fjädrarna. Kantskyddet har även ett vattenavvisande skum och är klätt i PVC, vilket gör att studsmattan har ett bra skydd mot väder och vind. Studsmattan har en zinkbelagd ram som ger en lång hållbarhet och skyddar från rost.

Bästa Budgetval – Exit Silhouette 427cm

Exit Silhouette 427cm

Diameter: 427 cm
Antal fjädrar: 80 st
Skyddsät inkluderat: Ja
Form: Rund
Tillgängliga färger: Svart
Max personvikt: 120 kg
Produktens vikt: 76,9 kg

 • Bra skyddsnät
 • Bra kantskydd
 • Prisvärd
 • En viss utmaning att få tag på reservdelar

En viktig aspekt vid köp av studsmatta är inte bara dess kvalitet och säkerhet, utan även priset. Man vill gärna ha en bra studsmatta som uppfyller alla ens olika krav och behov, men samtidigt till en rimlig kostnad. Utifrån detta har vi utsett Exit Silhouette till det bästa budgetvalet, då det är en studsmatta som erbjuder alla de viktigaste delarna utan att kosta alltför mycket. Exit Silhouette är en lite billigare studsmatta som både är stabil, säker och ger mycket för pengarna. Om du vill ha en studsmatta med lite mer elasticitet i hoppen och en längre garantitid, kan det dock eventuellt vara bra med en studsmatta till ett lite högre pris. Detta är ändå en studsmatta som är mycket billigare än liknande modeller i motsvarande storlek, och den är dessutom gjord i ett material med hög hållbarhet. 

En rejäl studsmatta till bra pris:

Den 427 centimeter breda Exit Silhouette har en galvaniserad och pulverlackerad ram. Produktens vikt ligger på 71 kg och den klarar av en användarvikt på 120 kg. Den har fyra dubbla ben och 72 fjädrar. Studsmattan rekommenderas att användas från tre års ålder och uppåt. Det följer med ett skyddsnät till studsmattan för att minska risken att falla av, samt kantskydd för att förhindra att fötterna hamnar mellan fjädrarna. Exit Silhouette uppfyller alla kraven enligt EN71-säkerhetsnormen. Om produkten är godkänd enligt EN71 uppfyller den kraven på den mekaniska säkerheten, vilket bland annat innebär eventuella smådelar som kan lossna. För att godkännas enligt EN71 ska produkten även uppfylla krav på brännbarhet och hålla sig innanför gränsvärdena för metaller och farliga ämnen. 

Säker men utmaning att hitta reservdelar

Exit Silhouette är en studsmatta med hög säkerhet till ett mycket billigare pris jämfört med liknande modeller på marknaden. Dock så kan det vara svårt att få tag på reservdelar om någon del skulle gå sönder eller tappas bort och därmed behöver bytas ut. Då det är ett lite mindre antal fjädrar än på de flesta andra modeller påverkas också studsmattans elasticitet något på grund av detta. Stolparna till skyddsnätet har en bra placering utanför nätet vilket gör att man inte riskerar att hoppa in i dem. Det ingår ingen stege till studsmattan, utan det måste köpas till om en sådan önskas. 

Bästa premiumval – Salta First Class 427cm

Diameter: 427 cm
Antal fjädrar: 72 st
Skyddsät inkluderat: Ja
Form: Rund
Tillgängliga färger: Grön, Svart
Max personvikt: 150 kg
Produktens vikt: 122 kg

 • Robust och säker
 • Bra fjädrar som ger höga hopp
 • Lätt att montera
 • Öppningen i skyddsnätet kan upplevas som liten för vuxna

Vårt bästa premiumval är Salta First Class, vilket är en studsmatta som bjuder på starka fjädrar som ger bra studs och höga hopp. Det är även en robust konstruktion med hög säkerhet. Om du vill komma igång snabbt är detta också ett bra val, då den är lätt att montera med en manual som är enkel att följa. Studsmattan är tillverkad i ett tåligt material och med det stabila, men samtidigt mjuka skyddsnätet kan du känna dig trygg när du eller dina barn hoppar, och enbart fokusera på det roliga. Detta är ett något dyrare alternativ än andra modeller i samma storlek, men för pengarna får du en studsmatta som är både säker och rolig att använda. 

Specifikationer och egenskaper:

Till Salta First Class följer det med både ett skyddsnät, som gör den säker att hoppa på, och en stabil stege för att snabbt och lätt kunna ta sig upp och ner. Studsmattan är 88 centimeter hög och har 72 fjädrar. Bredden på kantskyddet är 37 centimeter och det har en tjocklek på 7,5 centimeter. Studsmattans diameter är 427 centimeter och den har en godkänd användarvikt på 150 kg. Studsmattans skyddsnät är tillverkat i ett slitstarkt och finmaskigt material. 

Bra skyddsnät och höga hopp, men med något liten öppning

Salta First Class är en robust och säker studsmatta med stabila fötter, samtidigt som den är enkel att flytta runt dit du vill ha den. Stolparna till skyddsnätet har en tjock skumvaddering för att motverka olyckor och det finmaskiga materialet på nätet gör att det blir mjukt att hoppa in i. Något som en del testare upplevde som mindre positivt var att öppningen till skyddsnätet var lite för liten för vuxna. En del användare upptäckte mindre slitage efter en kortare tid, men i övrigt har den fått goda omdömen.

Fjädrar och kantskydd av hög kvalitet

Kantskyddet är både UV-resistent för att stå emot sol och det täcker även fjädrarna bra, vilket ger ett bra skydd mot eventuella olyckor och fallskador. Det höga antalet fjädrar och dimensionen på fjädrarna gör att man lätt kan få till höga hopp och mjuka landningar. Salta First Class upplevs utöver detta som mycket lätt att montera då den har en tydlig manual, samt att det också kommer med bra verktyg för att montera fjädrarna.

Salta Trampoline Comfort 366cm + Safety Net

Salta Trampoline Comfort 366cm + Safety Net

Diameter: 366 cm
Antal fjädrar: 64 st
Skyddsät inkluderat: Ja
Form: Rund
Tillgängliga färger: Svart
Max personvikt: 120 kg
Produktens vikt: 69 kg

 • Hög säkerhet
 • Lätt att ta sig in och ut genom skyddsnätet
 • Kantskyddet tar inte skada av solen

Salta Trampoline Comfort har fått bra omdömen från flera olika håll. Det är en studsmatta av hög kvalitet med många goda egenskaper. Framförallt har säkerheten fått gott omdöme i tester av den här studsmattan. Både studsmattans skyddsnät och dess stege, samt konstruktionen som helhet, bedöms vara stabil och tålig och av hög kvalitet. Det här är en tålig studsmatta som klarar sig bra i alla väder. Den är även lätt och smidig att ta sig upp och hoppa på för både barn och vuxna.

Specifikationer och egenskaper

Med sina 366 centimeter i diameter och 80 fjädrar upplevs den här studsmattan som stabil och säker. Höjden på studsmattan är 75 centimeter och tillsammans med nätet är den 260 centimeter hög. Den är godkänd för att kunna ta upp till 120 kg i användarvikt, men har även klarat upp till 250 kg i test. Skyddsnät och stege kommer med på köpet, så detta är ingenting som du kommer behöva köpa till separat i efterhand. Stegen är 75 centimeter hög och öppningen till nätet har en dubbelsidig dragkedja. I toppen av nätet sitter en ring i metall, vilket gör att nätet sitter kvar stadigt. Kantskyddet över fjädrarna är 29 centimeter brett och 2 centimeter tjockt.

Stabil och säker studsmatta

Salta Trampoline Comfort är en studsmatta som i tester har fått omdömet att ha en fin design, samtidigt som den upplevs ha en hög säkerhet, med en metallring i toppen av skyddsnätet som ser till att det håller sig fast och att du inte faller ut. Det tjocka kantskyddet över fjädrarna runt mattan tar emot fall på ett säkert sätt och ser till så att du inte skadar dig. Kantskyddet är även behandlat med PVC, vilket skyddar materialet mot UV-strålningar och gör att den inte tar skada av solen under soliga sommardagar. Stegen som leder upp till studsmattan upplevs även den som stabil och säker att använda. Skyddsnätet böjer sig lite utåt, vilket gör så att det finns gott om plats att hoppa runt inuti mattan. Vid testet av studsmattan upplevde testpersonerna också att det var lätt att ta sig in och ut genom öppningen till skyddsnätet.

Berg Grand Favorit 520cm + Comfort Safety Net

Berg Grand Favorit 520cm + Comfort Safety Net

Diameter: 520 cm
Antal fjädrar: 96 st
Skyddsät inkluderat: Ja
Form: Rund
Tillgängliga färger: Grön
Max personvikt: 120 kg
Produktens vikt: 111,6 kg

 • Hög säkerhet
 • Passar större grupper
 • Bra fjädring
 • Stor studsmatta som tar utrymme i trädgården

Berg Grand Favorit är en studsmatta som tack vare sin storlek passar dig som vill ha en lite större yta att hoppa på. Utöver storleken har den även ett välutvecklat fjädringssystem med Goldspring Solo-fjädrar som bidrar till en god flexibilitet. Flera tester har gett den här studsmattan ett bra omdöme, både med tanke på säkerheten och dess stabilitet. Denna studsmatta kanske inte är optimal om du inte har en så stor yta att ställa studsmattan på, men om du är ute efter mycket studsmatta för pengarna, kan det här vara ett mycket passande alternativ. Både kantskyddet och materialet i studsmattan är extra tjockt för att ge en ökad säkerhet så att du kan känna dig trygg när du eller dina barn vill hoppa och bara ha roligt. 

Specifikationer och egenskaper

Berg Grand Favorit är en 520 centimeter bred studsmatta som är utrustad med 96 Goldspring Solo-fjädrar. Dessa fjädrar är lite längre och därmed även mer flexibla än andra fjädrar på marknaden. Studsmattans tjocklek är 30 millimeter och den har även ett över- och underlager av PVC. Höjden på studsmattan är 95 centimeter och maxvikten ligger på 120 kg. Den har även ett rostskydd och säkerhetsnät medföljer. Kantskyddet till studsmattan är 38 centimeter brett och 20 millimeter tjockt över ramen och 10 millimeter tjockt över fjädrarna. 

Säker studsmatta med jämn studsning 

Studsmattans 96 Goldspring Solo-fjädrar ger ett bra fjädringssystem, vilket bidrar till en jämnare studsning jämfört med andra typer av fjädrar. Det tjocka över- och underlagret av PVC gör det till en studsmatta som dessutom får en mycket högre säkerhet än andra modeller. Den har även ett extra högt säkerhetsnät, vilket skapar en bra trygghet, så att du kan hoppa ännu högre utan att riskera att falla av. 

Bred studsyta men tar mycket plats

Berg Grand Favorit är en stabil studsmatta med en bred yta att hoppa på. Det tjocka kantskyddet minskar också risken för att skada sig om man skulle hamna lite snett. Detta gör den därmed lämplig om flera personer vill hoppa samtidigt. Dock så kan man på grund av dess storlek uppleva att den tar ganska mycket plats i trädgården, men om du är ute efter en stor och bred studsmatta kan detta ändå vara ett bra val.

Köpråd – tänk på detta när du ska köpa studsmatta

Är det nödvändigt att ha ett skyddsnät?

Det finns inga krav som säger att du måste ha ett skyddsnät, däremot är det starkt rekommenderat. Speciellt om du har yngre barn som kommer att använda studsmattan eller om det är nybörjare som ska använda den. Majoriteten av olyckorna som kan ske har att göra med att folk råkar på ett eller annat sätt hamna utanför studsmattan och skadar sig när de hamnar på marken eller dylikt. Hoppar man på en rund studsmatta själv så är det dock svårare att ramla av då det är lättare för den som hoppar att hålla sig i mitten av studsmattan. Kommer det befinna sig flera personer på studsmattan så finns det dock en större risk att dessa personer krockar med varandra och puttar varandra mot sidorna.

Kan min studsmatta stå ute under vinterhalvåret?

Den kan stå ute, men det gör att livslängden på din studsmatta blir kortare. Det kan även göra att det blir missfärgningar eller dylikt på ytorna, till exempel kan färg på kantskydden för fjädrarna börja flagna bort beroende på kvalitén på kantskyddet.

Spelar hårdheten på studsmattan någon roll?

Det spelar roll för hur höga hopp som går att göra på studsmattan. En hårdare studsmatta gör att du kan hoppa högre medan en mjukare ger lite mindre höjd i studsen, dock är den mycket skonsammare mot kroppens leder och minskar risken för fallrelaterade skador. Så en mjukare rekommenderas för små barn eller personer med ledskador. Det är också lättare för små barn att studsa på en mjuk studsmatta då det inte kräver lika mycket muskelstyrka för att komma igång. Den egentliga skillnaden är att fjädrarna är längre ifall studsmattan är djupare medan en hård studsmatta har kortare fjädrar.

Finns det risk att fastna i fjädrarna på sidorna av studsmattan?

Om det kantskyddet du använder har bra fästpunkter och har en bra styvhet är risken väldigt låg för att fastna eller skada sig på fjädrarna. Tänk också på att om du har en rund studsmatta och det hoppar en person på denna så kommer denna person för varje hopp dras in mot mitten.

Går det att ha en studsmatta inomhus?

I praktiken är det möjligt, dock så är de flesta studsmattorna designade för utomhusbruk på gräsmatta. Tänk på att en studsmatta ofta är rätt så hög, speciellt de större varianterna. Du måste därför ta din takhöjd, studshöjd och höjden på mattan i beaktning. Tänk även på att skapa ett underlag som gör att studsmattan inte rör sig framåt och förstör golvet.

Går det att laga hål i studsmattor?

Mindre hål går att laga. Då är det rekommenderat att använda något sorts lagningskit där du får med det du behöver. Tänk dock på att det inte går att laga allt för stora hål, utan endast mindre hål under ca 8 cm. Rådfråga leverantören eller företaget som tillverkat din studsmatta ifall du är osäker.

Vad är fördelarna med att ha en rund eller rektangulär studsmatta?

En rektangulär studsmatta fördelar mittpunkten på ett annat sätt. Det vill säga att du inte kommer att dras mot mitten på samma sätt som du automatiskt gör på en rund studsmatta. Detta gör det lättare att genomföra vissa trick och övningar. Det förenklar även för flera personer att studsa på studsmattan samtidigt, då det inte finns en lika stor risk att krocka i mitten av studsmattan. Det blir också andra längdförhållanden att tänka på. En rektangulär matta har en sida som är längre och därav går det att göra andra trick än vad det går att göra på en rund studsmatta. Av samma anledning kan det också vara trevligare med en rund studsmatta om det är flera som hoppar då den inte blir lika smal. Till stor del är detta en smaksak.

Jag har sett studsmattor som ser nedgrävda ut, hur fungerar dessa?

Det är inte rekommenderat att gräva ner studsmattor med höga ben ner i marken. Oftast så används specialgjorda studsmattor för detta syfte. Dessa studsmattor har kortare ben, som inte är nedgrävda utan står på marken. Sedan grävs ett skålformat hål under själva hoppytan. Många av dessa är designade så att de ger ett intryck av att de är nedgrävda, men det är egentligen bara ett hål. Anledningen till att man skulle vilja ”gräva ner” en studsmatta är för att den inte blir lika synlig, samt att det inte blir någon fallhöjd på sidorna. Dock behövs en grävmaskin för detta syfte eller väldigt mycket handarbete. Därför är studsmattor med långa ben, kantskydd och nät fortfarande populärare.

Källhänvisningar

https://fitnessunivers.dk/trampolin-test/
https://www.dintest.se/basta-studsmattan/
https://www.byggahus.se/tomt/grava-ner-studsmatta-steg-steg
https://familjen.trygghansa.se/fritid/lek-idrott/studsmattan-skaderisk-ansvar-och-tips/
https://www.trampolinspecialisten.se/information/kopguide/