En dammsugare ska vara en pålitlig städhjälp i varje hem. Den ska klara både grovsmuts som smulor och fint damm i golvspringorna. Vad man ställer för krav på sin dammsugare beror på ens eget städbehov. För den med husdjur ska dammsugaren klara att suga upp hår. För allergiker är det viktigaste att den har lågt utsläpp av dammpartiklar i luften.

I den här artikeln har vi tittat på klassiska dammsugare – skaftdammsugare och robotdammsugare ingår inte bland de testade produkterna. Alla produkter i den här artikeln har automatisk sladdvinda och justerbart rör. Vårt test av Dysons dammsugare hittar du här.

I den här artikeln får du information om:

 • Några högt rankade dammsugare på marknaden
 • Specifikationer och funktioner
 • Fördelar och nackdelar med varje dammsugare
 • En komplett köpguide med allt du behöver veta innan du köper en dammsugare

Tre saker samverkar för att skapa effektiv rengöring; motor, filter och munstycke. Faktum är att vad som gör en dammsugare bra till större del handlar om hur munstycket är utformat än om motorkapacitet. Standarddammsugare har en maxeffekt på 900 watt i enlighet med dagens energikrav, men det säger faktiskt inte allt om hur effektivt den suger.

Det är filtret som ser till att dammsugaren inte släpper igenom partiklar tillbaka ut i luften. Många filter idag går att plocka ut och skölja av så de hålla rena. Därmed slipper man köpa nya filter. Det sitter ett filter vid motorn som håller den i trim, och ett i utblåsventilen. Ju renare filter desto färre partiklar som läcker ut och mindre slitage på motorn. Det finns olika klasser som visar hur effektiva filtren är. Titta efter i bruksanvisningen vad som gäller just din dammsugare då detta inte alltid är tydligt angivet.

Idag har de allra flesta dammsugare automatisk sladdvinda som enkelt styrs med ett knapptryck med foten. Inget strul med sladd som trasslar ihop sig. Att sladden är lång är också en viktig aspekt för att enkelt kunna gå från rum till rum utan att byta eluttag varje gång.

Testvinnare – Electrolux UltraOne EUO9GREEN

Electrolux UltraOne EUO9GREEN

Motoreffekt: 850 W
Ljudnivå: 65.0 db
Påsvolym: 5 liter
Filter: AllergyPlus-filter, tvättbart
Partikelutsläppklass: A
Sladdlängd: 9 m
Vikt: 5.6 kg
Mått (B*H*D) : 307 * 255 * 502 mm
Funktioner: Indikering påsbyte, svängbara hjul, teleskoprör, PVC fri plast, kombimunstycke, sladdvinda


 • Tystgående
 • 70 % återvunnet material
 • Energisnål
 • Lättstyrd med ergonomiskt handtag
 • Finns endast i en färg

Vår testvinnare har allt som man vill ha av en dammsugare. Grundmekanismen i en dammsugare är att det skapas ett vakuum i munstycket som gör att den suger. Om vakuumet blir för starkt suger dammsugaren fast i golvet och det blir kämpigt att föra den framåt. Därför är det viktigt att flödesreglaget är bra utformat och att sugeffekten går att justera. Vår testvinnare har en kontrollpanel på ovansidan där man kan ställa in sugeffekten efter vilken golvyta man ska rengöra; parkett, matta, klinker och möbler. En indikator visar även när påsen är full och behöver bytas.

Ergonomiskt handtag

Ett extra bekvämt handtag som sitter lite högre och traditionellt kombimunstycke för att rengöra möbler och andra ytor. Den har även ett rejält handtag framtill som underlättar att bära den. Konsumenterna är eniga om att det här är en tyst och lättgående dammsugare. Dammsugarpåsen rymmer fem liter och är standardpåsar.

Minimalt partikelutsläpp

Filtret är en viktig detalj hos dammsugare. Den här modellen kommer med ett AllergyPlus filter som är tvättbart och mäter den bästa partikelutsläppsklassen (A). Ett visst partikelutsläpp förekommer i alla dammsugare men det finns olika grad av utsläpp som kan vara bra att titta på om man har problem med allergier. Klass A är den högsta och bästa klassificeringen med minimalt utsläpp.

Miljövänlig design

Den här modellen är dessutom en miljödammsugare tillverkad till 70 % av återvunnen plast, samt är den mycket energisnål. Plasten innehåller dessutom inte det skadliga ämnet PVC. En stark motorprestanda och smart munstycke gör städningen effektiv. Med en ljudnivå på 65 db ligger den på normalnivå för dammsugare men upplevs som tyst av många konsumenter.

Produkten kommer i en snygg design i svart med gröna detaljer.

Bästa Budgetval – Electrolux SilentPerformer ESP72

Electrolux SilentPerformer ESP72

Motoreffekt: 650 W
Ljudnivå: 75.0 db
Påsvolym: 3,5 liter
Filter: Tvättbart HEPA filter
Partikelutsläppklass: A
Sladdlängd: 9 m
Vikt: 5.6 kg
Mått (B*H*D) : 293 * 238 * 441 mm
Funktioner: Indikering påsbyte, svängbara hjul, teleskoprör, 360° motion teknologi, parkeringsläge, kombinationsmunstycke, sladdvinda.

 • Lågt partikelutsläpp
 • 360° motion technology
 • Två parkeringslägen
 • Anti-odör påse
 • Effektreglering för hand

Vårt budgetval har ett mer förmånligt pris men får högsta betyg av såväl konsumenter som i flera olika tester. Den får höga betyg i hur effektivt den suger upp damm, ur miljösynpunkt för att den är energisnål samt att motorn har lång hållbarhet. Den upplevs som tyst fastän den mäter standardnivå 70 db i ljudnivå. Filtret har den högsta klassen (12) på HEPA filter som släpper ut minimalt med luftpartiklar. Ett kombinationsmunstycke med möbel- och fogmunstycke ingår.

Enkel navigering runt hörn

Den här dammsugaren är utrustad med 360° motion teknologi som gör att den lätt går runt hörn och möbler så du undviker att slå i. En värdefull egenskap hos dammsugare är en lång sladd. Denna modell har hela 9 meter lång sladd så man slipper byta uttag från rum till rum.

Påse utan dålig lukt

Det sista man vill är att dammsugaren står och luktar i städskåpet långt innan det är dags att tömma den. Här är påsen något mindre än testvinnarens men är en så kallad S-bag som tar bort dålig lukt. S-bag är en vanlig påsmodell till många dammsugarmodeller. Även den här dammsugaren har inställningar för olika golvytor som ställs in manuellt med ett reglage för hand. Det kan vara ett minus att det inte är ett reglage med knappar att justera med foten. Istället måste man böja sig ner. När du behöver ta en paus sätter du enkelt munstycket i ett av parkeringslägena som finns baktill och på sidan av dammsugaren. Dammsugaren kommer i en mörkblå färg. Det här är helt enkelt en stabil och bra dammsugare för alla hem.

Bästa premiumval – Electrolux PD82ANIMA

Electrolux PD82ANIMA

Motoreffekt: 600 W
Ljudnivå: 57.0 db
Påsvolym: 3.5 liter
Filter: Tvättbart HEPA filter (klass 12)
Partikelutsläppklass: Uppgift saknas
Sladdlängd: 9 m
Vikt: 7.6 kg
Mått (B*H*D) : 300 * 238 * 442 mm
Funktioner: 3-in-1 munstycke, indikering påsbyte, teleskoprör, parkeringsläge, bärhandtag, justerbar sugeffekt, sladdvinda.

 • Mycket tyst
 • 55 % återvunnet material
 • Ergonomiskt handtag
 • Reglerar sugeffekt automatiskt
 • Partikelutsläpp anges ej

För den som vill ha en riktigt tyst dammsugare kommer här vårt premiumval som enligt tillverkaren själv är tystast i Sverige. Den väger lite mer än övriga modeller i den här artikeln men är utrustad med ett rejält bärhandtag som går att fälla upp och ner. Liksom testvinnaren har handtaget på röret en påbyggnad för ett mer ergonomiskt grepp så man slipper böja sig så mycket. Den har en kraftfull motor och en stor påse som rymmer knappt 4 liter. När påsen är full indikeras detta på displayen.

Bra sugeffekt

Sugförmågan får höga omdömen i flera test. Dammsugaren känner själv av underlaget och reglerar sugförmågan med hjälp av SmartMode teknik. Behöver man ändå reglera sugeffekten manuellt gör man det på kontrollpanelen på dammsugaren. En smart grej är att inställningarna på panelen kan styras med knappar som sitter uppe på handtaget.

Tystaste dammsugaren

Ingen annan av våra dammsugare är så tyst som den här. Munstycke och motor samverkar till att dammsugaren håller en låg ljudnivå. Mätningen är gjord på matta respektive golv och siffran 57 db i specifikationerna anger ljudnivån på matta. Det är också en mycket energisnål modell (21.8 kWh årligen). Att både gå tyst och rengöra effektivt är mycket bra omdömen i den här produktkategorin.

Dammsugaren är till 55 % tillverkad av återvunnen plast och kommer i en djupröd färg. Helt enkelt en dammsugare som verkar ha allt och lite till.

Bra alternativ – Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine SGEE0

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine SGEE0

Motoreffekt: 900 W
Ljudnivå: 76.0 db
Påsvolym: 4.5 liter
Filter: AirClean
Partikelutsläppklass: B
Sladdlängd: 8.5 m
Vikt: 7 kg
Mått (B*H*D) : X*227*496 mm
Funktioner: Golvmunstycke, möbelmunstycke, fogmunstycke, sugpensel, turboborste, teleskoprör, parkeringsläge, sladdvinda.

 • Lång sladd
 • Anpassad för djurägare
 • Bullerreducering
 • Turboborste
 • Filter ej tvättbart

Här kommer modellen för alla med husdjur. Som namnet säger passar den här dammsugaren från Miele bra till katt och hundägaren. Våra fyrfota vänner är trevliga familjemedlemmar men har nackdelen att de kan fälla en hel del päls. Man kan rentav behöva dammsuga flera gånger i veckan. Då behöver man en pålitlig och effektiv dammsugare som gör jobbet.

Turbomunstycke

Dammsugarmodeller som fungerar bra på pälshår har ofta ett munstycke som kallas för turbomunstycke. Det består av roterande borstar som har lättare att fånga upp långa hårstrån. Så är fallet även här.

Många tillbehör

Det är alltid trevligt med tillbehör för många olika användningsområden. Fem tillbehör ingår utöver det vanliga golvmunstycket. Tillbehören förvaras inuti maskinen, eller så fästs de på utsidan intill dammsugarröret, så att de alltid är tillgängliga under städning. Om du behöver pausa mitt i dammsugandet klickar du i munstycket i parkeringsläget. Sugeffekten ställs in manuellt med knappar på dammsugarens ovansida, bara att trycka med foten. Vårt produktval har en riktigt kraftig motor men är utrustad med något som kallas Silence-system som reducerar buller. Bland dammsugarna i den här artikeln mäter den här modellen högsta ljudnivån. Vad man upplever som högt är ändå upp till var och en men absolut något att tänka på. Den är även bland de tyngsta med en vikt på 7 kg. AirClean filtret som följer med neutraliserar dålig lukt men verkar inte gå att tvätta, vilket är ett litet minus. Däremot står filtret sig bra i fråga om partikelutsläpp. Dammsugaren är röd till färgen.

Bra alternativ – Bosch BGLS4PET2

Bosch BGLS4PET2

Motoreffekt: 600 W
Ljudnivå: 75.0 db
Påsvolym: 4 liter
Filter: HEPA filter, tvättbart
Partikelutsläppklass: Uppgift saknas
Sladdlängd: 7 m
Vikt: 4.5 kg
Mått (B*H*D) : 295 * 265 * 410 mm
Funktioner: Indikering påsbyte, teleskoprör, ergonomiskt handtag, möbel- och fogmunstycke, parkeringsläge, justerbar sugeffekt, sladdvinda.

 • Lättviktig
 • Extra långt fogmunstycke
 • Hög prestanda
 • 10 års motorgaranti
 • Inget litet borstmunstycke

Till ett lite bättre pris kommer här en standarddammsugare som har det lilla extra i uppsugningsförmåga. En fördel med Bosch är deras generösa garantier – motorn har 10 års garanti. Dammsugarpåsen är hyfsat stor på 4 liter samt att dammsugaren har högklassigt filter som går att tvätta. I likhet med testvinnaren har handtaget en påbyggnad som gör det högre och lättare att manövrera. Den har även ett handtag framtill för när man vill ställa den i upprätt läge.

Hög prestanda

Dammsugaren har ett PowerProtect system som gör att den håller en jämn prestanda även när påsen är full. Om man dessutom använder PowerProtect dammsugarpåsar ska uppsugningsförmågan öka med hela 60 % enligt tillverkaren. Det här är en av de mer lättviktiga dammsugarna bland våra utvalda produkter, med en vikt under fem kilo, i en lite mindre och rundare design.

Turbomunstycke för djurhår

Den här dammsugaren har turbomunstycke, möbelmunstycke och ett fogmunstycke som är extra långt. Tack vare det speciella turbomunstycket är den mycket effektiv på djurhår och grövre smuts. Borsten har en fiffig självrengörande egenskap. Den rengörs med en knapptryckning. Filtret håller även i detta fall hög kvalitet och tar bort 99.95 % partiklar från utblåsluften. I likhet med de övriga modellerna i artiklen går det att tvätta filtret. En nackdel med den här produkten kan vara att det inte ingår ett mindre borstmunstycke bland tillbehören.

Köpråd – att tänka på innan du köper en dammsugare

Hur stor dammsugare ska man ha?

Välj dammsugare efter vad du klarar av att lyfta. En klassisk dammsugare är ju av förklarliga skäl lite klumpig på grund av motordelen och den långa slangen. Men det finns lättare och tyngre modeller. I den här artikeln väger den lättaste produkten 4 kg och den tyngsta 7.6 kg. Var handtaget är placerat på dammsugaren kan också ha betydelse för hur tung den känns att lyfta. Titta på mått och vikt i specifikationerna för att avgöra om dammsugaren passar dig.

Hur ofta ska man rengöra filtret?

Det finns mycket att läsa på om när det gäller filter, men det viktiga är att titta i bruksanvisningen vad som gäller för varje modell. Idag är det vanligt med filter som kan tvättas och det är att föredra eftersom man inte behöver byta så ofta. Därmed är det också mer miljövänligt. Rekommendationen är att rengöra filtret var femte dammsugning. Skölj i kallt vatten och låt torka 24 timmar innan du sätter tillbaka det. Byt gärna ut filtret var sjätte månad.

Ljudnivå

60-70 db är normal ljudnivå för dammsugare. Vad man anser är högljutt är förstås subjektivt men många modeller har bullerreducerande system. Sedan 2017 är gränsen för maxeffekten 900 W enligt lag.

Hur ska jag tänka om jag är allergier och känslig mot damm?

För de med allergier är det extra viktigt att filtret har minimalt partikelutsläpp. Det här kan skilja sig mycket från produkt till produkt. Många dammsugare har en angiven partikelutsläppsklass där A är högst – alltså släpper ut minst partiklar. Kolla alltid om dammsugaren du vill köpa är allergivänlig.

Husdjur

När det gäller husdjur ska dammsugaren klara av att plocka upp hår som är långa och grova och kanske pälstussar. Många dammsugarmodeller som har animal eller liknande ord i produktnamnet, är utrustade med ett turbomunstycke. Ett sådant munstycke har borstar som ska fånga upp håren lättare. Dock behöver man inte stirra sig blind på just detta, för det finns vanliga munstycken som fungerar lika bra.

Ska man rengöra dammsugaren?

Om man håller dammsugaren ren så håller den längre. Se till att rengöra både utblåsfilter och motorfilter om det går. Utblåsfiltret kan oftast tvättas av och återanvändas. Byt filter mellan var sjätte månad upp till ett år. Töm påsen när den är full. Rensa munstycket från ludd om det samlats på där. Förvara den på ett torrt ställe. Håller man dammsugaren ren fortsätter den att vara effektiv och behåller sin starka sugförmåga.

Vilken är den bästa sladdlängden?

Det finns inga konkreta rekommendationer när det gäller sladdlängd. Det låter vi vara en fråga om smak. Dammsugartillverkare marknadsför ofta sladden för att visa på bekvämlighet, för visst är det praktiskt att slippa behöva byta eluttag för varje rum som ska dammsugas. Våra utvalda produkter i den här artikeln mäter minst 7 meter i sladdlängd.

Källor

pricerunner
råd&rön
electrolux
bosch-home
miele