Blir soppan aldrig så slät som du önskar? Vill du göra härliga, färgglada smoothies till frukost? I så fall behöver du en blender! 

Blendern är en uppskattad apparat i många hushåll. Inte det minsta konstigt eftersom den underlättar de vanliga matlagnings rutinerna. Men hur väljer du rätt blender? I den här artikeln ger vi dig våra favoriterer när det kommer till blenders på marknaden. Dessutom kan du läsa om:

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken blender vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en blender från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive blender
 • Svar på generella frågor inför köp av en blender
 • Goda råd inför ditt köp

En blender gör jobbet åt dig. Med det sagt slipper du finhacka och mixa livsmedlen för hand med en stavmixer, allt du behöver göra är att fylla tillbringare med valfria ingredienser, välja ett förinställt program och voilá! Du har soppa, smoothie eller valfri röra att äta.

De flesta blenders klarar dessutom av att mixa både varma och kalla maträtter och har en inbyggd iskross. Eftersom blendern har en stor tillbringare kan du laga dina rätter till hela familjen i en sittning. Mycket smidigare än så blir det inte!

Häng med så kikar vi på vilka blenders som är bäst just nu!

Testvinnare -Magimix Le Blender

Magimix 11628SK

Motoreffekt: 1300 W
Ljudvolym: 93 dB
Volym tillbringare: 1,8 l
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 5
Antal hastigheter: 4, variabel
Vikt: 4,8 kg


 • Bra program
 • Välbalanserad
 • Bra blenderstav
 • Enkel rengöring
 • Något högljudd

Mångårig tillverkare av blenders av hög kvalitet

Detta är blendern från den historiska tillverkaren Magimix som funnits sedan 70-talet. De har tillverkat köksapparater sedan en tid tillbaka och det märks att de vet vad de sysslar med. Magimix Le blender går att få i flera olika färger och har alla funktioner som vi anser att en blender bör ha: Pulsfunktion, blenderstav och förinställda program. Den är dessutom otroligt stabil och lätt att hantera. 

Smart blenderstav

Något vi tyckte extra mycket om som inte återfinns på många andra blenders är att staven är utformad som en slickepott, det gör det lättare att få ut innehållet. Tillbringaren är tillverkad i glas och under användning står den stadigt. Blendern levereras i stål, krom svart eller orange. 

Förinstallerade program

Anledningen till att Le blender blev vår bäst-i-test var att den presterade otroligt bra under samtliga tester. De förinstallerade programmen är kanon om du inte har koll på i vilken hastighet som ska användas till vilket ändamål. Något vi dock får anmärka på är att ljudvolymen är i det högsta laget, det är inte en apparat du vill sätta igång under morgonen när resten av hushållet sover. 

Enkel rengöring

En annan sak vi gillar är möjligheten att skruva av botten på tillbringaren för rengöring. På de flesta mixers går denna del inte att lösgöra och det kan därför vara svårt och knepigt att få den helt ren nere vid skärbladen. Men med Le blender kan du alltså plocka loss alla delar för att rengöra. Vi vill dock höja en varningens finger kring denna funktion. Det är som du säkert förstår otroligt viktigt att den löstagbara botten sätts tillbaka korrekt efter rengöring. Annars riskerar innehållet åka ut över hela köksgolvet när du drar igång blendern.

Bästa Budgetval – OBH Nordica Blender Hero

OBH Nordica Blender Hero

Motoreffekt: 1400 W
Ljudvolym:
87 dB
Volym tillbringare:
1,8 l
Pulsfunktion:
Ja
Förinställda program:
3
Antal hastigheter:

Vikt:

 • Lättanvänd
 • Har förinstallerade program
 • Stark motor
 • Stor tillbringare
 • Går ej att lossa botten

Tål maskindisk

Här är en blender som ger dig mycket kraft för lite pengar. Motorn på OBH Nordica Blender Hero har 1400 W och klarar därför av att mixa de mer utmanande ingredienserna. Den har en rejäl tillbringare i glas som är tålig och kan maskindiskas – det gillar vi! Den är enkel att rengöra och står stabilt med hjälp av sugproppar undertill själva maskinkroppen.

Bra funktioner i all sin enkelhet

På panelen har du ett vred med hastighetsinställning, start och stoppfunktion samt förinställda program. Med programmen kan du göra smoothies, krossa is och använda pulsfunktion. 

Detta är blendern för dig som inte ska använda den till så mycket annat än att mixa frukt, grönt och kalla drycker. Tillbringarens glas tål nämligen inte alldeles för höga temperaturer och därför är den inte optimal för att mixa soppa exempelvis. Ljudvolymen är inget ovanligt utan den har ungefär samma ljudvolym som övriga blenders i vårt test. När motorn går igång är volymen på 87 dB. Inte i det högsta laget men definitivt inte det lägsta. 

2 års garanti

Något vi uppmärksammat är att tillbringarens botten har en skarp lutning och trots att den går att köra i diskmaskinen kan det bli problematiskt att få den helt ren. Sen vill du kanske inte behöva köra den i diskmaskinen efter varje användning. Men som sagt, den är lite svår att få ren eftersom det inte går att lossa botten. OBH Nordica lämnar i alla fall ingen besviken på deras gedigna garanti. I hela 10 år får du garanti på produktens motordelar, övriga delar har 2 års garanti. 

Vi kan inte säga annat att Blender Hero är en fantastiskt bra blender där du får mycket för pengarna. Den är väldigt lättanvänd, har en stark motor och en bra tillbringare. Passar utmärkt för dig som inte ska använda den till avancerad matlagning.

Bästa premiumval – Blendtec Classic 575

Blendtec Classic 575

Motoreffekt: 2200 W
Ljudvolym: 93 dB
Volym tillbringare: 1,8 l
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 5
Antal hastigheter: Justerbar hastighet
Vikt: 3,3 kg

 • Digital display
 • Exklusiv design
 • Bra funktioner
 • Kraftfull motor
 • Saknar blenderstav

Känd från Youtube

För den som spenderar mycket tid i köket och är förtjusta i köksapparater har Blendtec classic 575 inte gått dem obemärkt förbi. Det här är blendern som bland annat är känd från Youtube-serien ”will it blend?” och vi var bara tvungna att testa den! 

Något vi fastnar för direkt är den stilrena designen och visuella effekten den har. Vem vill inte ha den ståendes i köket? Den maffiga bottnen gör att den står stabilt medan den mixar innehållet i tillbringaren som är av glas. Hela apparaten mäter 38 cm och själva tillbringaren är 23 cm hög. tillbringaren rymmer 1,8 liter, men trots det är den lätt och smidig att använda. 

Lätt att rengöra

Tillverkaren har tänkt till när det gäller rengöring av hela apparaten. Knapparna på själva motorenheten är inbyggda för att det ska gå lätt att torka av dem med en trasa, utan att komma åt knapparna ifall att den fortfarande skulle vara inkopplad. Något vi gillade lite extra var att motorenheten har en digital display som visar en timer som räknar ned när du har igång något av de förinställda programmen. Har du inte igång något program räknar den istället uppåt, så du vet exakt hur länge du mixat. Dessutom är den här blendern utrustad med en barnsäker strömbrytare! Väldigt genomtänkt och otroligt praktiskt om du har små barn.

Kraftfull motor

Trots att Classic 575 i storlek är lite mindre än genomsnittet, har den en otroligt kraftfull motor. Med sina 2200 W är det inte konstigt att den presterar väl i tester. Den blandar otroligt släta röror, på kort tid! Den klarar allt från hummus till majsdipp och som sagt, resultatet är i en klass för sig. Blendern klarar att krossa is och resultatet blir så fint att det skulle passa fint i drinkar.

Blender “med extra allt”

Classic 575 är en exklusiv blender med extra allt. Med det sagt har den väldigt hög ljudvolym när den körs. Kanske inget ovanligt men ändå något vi reagerade på. Tillbringaren är något mindre än de flesta andra blenders, så den kanske inte passar dig med stor familj som gör smoothies varje morgon. Har du inget emot ljudvolym och storleken kan vi inget annat än att applådera. Detta är en riktigt fin blender med bra funktioner och hög kvalitet.

Bra alternativ – Philips HR3752

Philips HR3752

Motoreffekt: 1400 W
Ljudvolym: 92 dB
Volym tillbringare: 1,8 l
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 4
Antal hastigheter: Variabel
Vikt: –

 • Stor tillbringare
 • Sladdvinda baktill
 • Tillhörande blenderstav
 • Höghastighetsmotor
 • Klarar inte höga temperaturer

Höghastighetsblender

Detta är en av Philips höghastighetsmodeller i blender-sortimentet. Den klarar hela 35 000 varv per minut vilket jämförelsevis med andra blenders i samma prisklass är väldigt högt. Det som gör att Philips HR3752 har tagit sig in på vår lista är dock möjligheten att mixa i vakuum.

Tillbringaren är nämligen utformad för att kunna tömmas på luft innan användning. Med hjälp av ett stativ som sitter på tillbringarens lock går det alltså att skapa ett vakuum inne i själva tillbringaren innan du startar blendern. Varför, undrar du? Enligt Philips är detta ett sätt att behålla dryckens hållbarhet och smak längre. Vi säger inte emot. 

Lätt och stabil

Knivbladen i botten av tillbringaren är vinklade uppåt, vilket möjliggör effektiv beskärning och mixning av lite mer fasta livsmedel. Själva motorkroppen har sugproppar på undersidan som gör att den står stadigt på underlaget under tillredning. Blendern är tillverkad i plast vilket gör att den är ganska lätt i jämförelse med andra blenders. Trots det är den stabil och vi tycker det är en fördel att den är så lätt.

Det går snabbt att lära sig hur vakuum regleringen fungerar och vi måste säga att det färdigmixade resultatet blir riktigt bra! Dock tål den inte mer än upp till 40 graders värme, vilket är lite tråkigt. Speciellt om du hade velat mixa soppor eller buljonger. 

Blender som sticker ut

Vakuum Funktionen och höghastighetsmotorn är det som får HR 3752 att stå ut från mängden. Smoothies blir otroligt lena i konsistensen och vi upplever även en annorlunda färgnyans, antagligen beror det på vakuum-funktionen. Snabbheten bidrar definitivt till att resultatet vid mixning av olika livsmedel är i klass med premium blenders. Detta gäller även iskrossen. Isen blir fint och jämt krossad vilket passar perfekt för finare drinkar. 

Det här är en blender som har fantastiskt fina funktioner och presterar som utlovat. Vi gillar verkligen höghastighetsmotorn och vakuumfunktionen. En mixer för dig som inte ska mixa soppor eller andra varma rätter.

Bra alternativ – Philips Avance Collection HR3653

Philips Avance Collection HR3653

Motoreffekt: 1400 W
Ljudvolym: 95 dB
Volym tillbringare: 2,2 l
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 2
Antal hastigheter: Steglös
Vikt: –

 • Stor tillbringare
 • Stabil tillredning
 • Lätt att rengöra
 • Höghastighetsfunktion
 • Något Högljudd

Här har Philips återigen tillverkat en blender med höghastighetsfunktion. Just denna modell har en kapacitet om 35 000 varv per minut vilket är väldigt många varv i jämförelse med andra blenders i samma prisklass. Den höga hastigheten på skärbladen gör att ingredienserna finfördelas och du uppnår en slätare konsistens. 

Stor bringare

Philips Avance Collection HR3653 är i en storlek för sig. Den avtagbara tillbringaren rymmer hela två liter och är tillverkad i plast. Vanligtvis hade vi önskat att tillbringaren vore i glas, men eftersom den är så stor blir det smidigare med plast eftersom den inte är så tung.

Under motordelen sitter sugproppar som gör att den står stadigt när den mixar ingredienser och vi upplever att den är stabil överlag. Trots att tillbringaren är i plast känns inte själva blendern plastig. Det ingår även en blenderstav vilket är att föredra, det blir så mycket enklare vid mixning av ingredienser. 

Fungerar för såväl varma som kalla rätter

Avance HR3653 klarar av att tillreda både varma och kalla drycker och rätter bra. Dessutom fungerar iskrossen över förväntan. Det förinställda programmet för att krossa is är dock i längsta laget, men å andra sidan blir isen riktigt finfördelad. Något du dock behöver ta ställning till när det gäller denna blender är det höga ljudet. Ljudnivån är nämligen på 95 dB vid användning. Det kan dock bero på det höga varvtalet, men därav är det ingen mixer för den som bor lyhört. 

Avtagbar botten

En funktion som vi verkligen gillar med denna modell är att botten är avtagbar. Det underlättar definitivt vid rengöring och du behöver inte oroa dig för att matrester samlas i och under skärbladen. 

Detta är blendern för den som inte har något emot ljudvolymen och har behovet av en större tillbringare. Avance HR3653 är en blender som klarar allt från soppor, röror, smoothies och att krossa is med hjälp av höghastighetsfunktionen. Här får du mycket för pengarna.

Köpråd – att tänka på innan du köper en blender

Vad används en blender till? 

En blender kan användas till många saker i ett vanligt hushåll och oftast är det ett uppskattat tillskott för hela familjen. Blenderns funktion fyller så många olika användningsområden att det blir svårt att klara sig utan den när du väl har provat en. Till exempel kan en blender användas för att göra fruktiga, näringsrika smoothies. Det går att mixa både frukt och grönsaker till en slät, tjock konsistens utan några bitar. Dessutom kan du göra konsistensen mer vattning eller fast genom att blanda i vätska eller is. Då kan smoothien få en mer sorbet-liknande konsistens. Mums! 

För vissa som tycker om att äta soppa är blendern svårslagen. Många blenders på marknaden kan nämligen mixa varma ingredienser likväl som kalla. Det gör att du kan tillaga soppan efter att du har värmt och kokat ingredienserna. Perfekt om du har små barn som inte gillar grönsaksbitarna i soppan. 

Äter du mycket vegansk mat är det vanligt att du använder en blender för att göra röror gjorda på diverse grönsaker. En blender klarar av att mixa grövre grönsaker på ett helt annat sätt än en stavmixer, dessutom har den större volym och kapacitet. En handmixer gör sällan jobbet lika väl som en blender. 

Förutom att tillreda eller underlätta i matlagningen kan en blender användas som komplement till att göra juice. Genom att mixa exempelvis gurka får du en slät röra, full av fibrer som inte går att dricka. Med en nötpåse eller liknande kan du pressa ut juicen och behålla gurkans fibrer innanför påsen. Bra va? Icke att förglömma att en blender också kan användas för att finkrossa is. Toppen för den som tycker om att bjuda på fina drinkar eller som bara vill dekorera saftglasen. 

Som sagt, en blender kan användas till mycket i ett vanligt hushåll och är många gånger uppskattad av hela familjen! 

Vem behöver en blender? 

En blender passar både den som bor ensam eller har ett större hushåll. Vanligast är att den som skaffar en blender har ett behov av att mixa råvaror för att tillaga soppor, smoothies eller röror. Blendern har blivit ett vanligt hjälpmedel i köket för de som gärna äter nyttigt och har en växtbaserad kost. Det beror på att du med hjälp av blendern kan göra så mycket av både frukt och grönsaker som inte en stavmixer eller andra hushållsapparater klarar av att göra. 

För den som har små barn i familjen kan blendern vara ett extra välkommet tillskott. Speciellt om du har barn som inte gärna äter frukt och grönt. Många barn tycker nämligen om att få vara med och göra smoothies och har lättare för att dricka frukt och grönt än att äta. Med andra ord kan det vara lättare att få i barnen hälsosam mat. 

Är du den som tycker om att ha middagsbjudningar och göra exklusiva drinkar kan en blender vara något för dig. Många är nämligen utrustade med en iskross-funktion som gör det möjligt att få finkrossad is som är perfekt att ha i drinkar. Då slipper du stå och krossa isen själv, eller köpa den i frysdisken på Ica. Vissa blenders gör isen så fin att den går att använda som slush. 

Köpguide – allt du behöver veta innan du köper en blender 

Om du har tagit dig såhär långt så tror vi att du har koll på vad en blender är och hur den fungerar. Men det kan fortfarande vara svårt att veta vad du bör kolla på när du jämför blenders. Det finns så många olika modeller med funktioner och specifikationer, så vi förstår om det kan bli lite snurrigt. I den här köpguiden tar vi därför upp viktiga aspekter att ta ställning till när du tittar på och jämför blenders innan ditt inköp.  

Funktioner

Vilka funktioner är just du i behov av? Eftersom alla blenders kommer i olika utföranden är det viktigt att välja en som har funktioner som passar dina behov. Exempelvis behöver du ta ställning till om du kommer använda blendern för att krossa is, i så fall bör den ha en iskross. Alla blenders kommer nämligen inte med den funktionen. 

Vanliga funktioner på blendern är för övrigt program för smoothies och soppa. Men vissa har även program för automatisk rengöring. För dig som är lite lat och gillar enkel rengöring kan det vara något att titta efter. 

Motorstyrka

Motorn är det som avgör hur väl ingredienserna mixas i tillbringaren. En stark motor klarar av att mixa ingredienser som har högre densitet, exempelvis rotfrukter. Dessutom har en stark motor större förmåga att få till en slät konsistens. Är motorn svagare blir konsistensen gärna grynig på soppor och smoothies. I vissa fall behöver du även hälla på vatten för att motorbladen ska orka att dra runt innehållet. Något som inte alltid är optimalt.

Ljudvolym

Precis som många andra elektroniska apparater har blendern en ljudvolym att ta ställning till. Denna kan dock variera kraftigt beroende på modell och tillverkare. Det är inte alltid det är de billiga produkterna som låter värst, utan oftast är det de med större motor. Men vet du med dig att du bor i ett lyhört hushåll kanske du bör välja en apparat med lägre motoreffekt för att hålla nere ljudnivån. 

Material 

Alla blenders kommer i olika utföranden och vissa kan vara mer plastiga än andra. Om du uppskattar stabila, kvalitetssäkra produkter som går att slita med hälsan ska du titta efter en blender som inte till största del består av plastdelar. 

Hör du till en av dem som är väldigt noga med att utesluta så mycket plast som möjligt ur vardagslivet får du se upp. Vissa blenders har nämligen tillbringare som är tillverkade av hårdplast så därför bör du titta efter blenders med tillbringare i glas. Dessa är oftast mer hållbara än de i plast och klarar av att mixa ingredienser i högre temperaturer. Vet du med dig att du ska använda blendern till att göra soppa, kan det därför vara bra att ha koll på den aspekten. 

Behov

Kom ihåg att alltid utgå från dina egna behov när du gör ett inköp av en hushållsapparat. Kanske behöver du inte alla program eller funktioner, kanske har du bara tänkt använda den för att göra smoothies på morgonen. Då är den bästa investeringen en lättare maskin med lagom stark motor, kanske hade vårt budgetalternativ varit något för dig! 

Men har du ett större hushåll där du lagar mycket mat med stor variation till många personer, då har du kanske ett större behov av en blender som har lite extra av allt.