Är du trött på att behöva skjuta upp din löpsäsong på grund av vädret? Med ett löpband slipper du skylla på väderförhållanden och kan äntligen börja jobba på konditionen minst lika effektivt som om du hade sprungit ute.

Idag finns flera olika modeller och utföranden på löpbanden och det går att hitta något för både nybörjaren och den mer erfarne löparen. Vi har gjort en sammanställning av de löpband vi anser vara bäst i olika kategorier som vi tror kan vara till hjälp.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilka löpband vi anser vara bäst på marknaden just nu
 • Löpbandens användningsområde och specifikationer
 • Stor köpguide för dig som ska investera i ett löpband
 • Vad du bör tänka på baserat på träningsnivå

Har du funderat på att skaffa ett löpband att ha inomhus? Det har regnat eller varit minusgrader om vartannat i flera veckor. De där löpturerna som du hade bestämt dig för att börja med har uteblivit och nu funderar du på om du inte borde investera i ett löpband. I så fall är den här artikeln något för dig!

Med ett löpband kan det helt enkelt inte bli fel. Men du bör ändå se över vilka alternativ som finns och som passar just dig och dina behov.

Testvinnare – Titan Life T80 Pro

Hastighet: 0-22 km/h
Motoreffekt: 4 hk
Löpyta: 54cm
Lutning: upp till 20 nivåer
Träningsprogram: 24 st
Bredd: 87 cm
Höjd: 148 cm
Längd: 187 cm
Ljudnivå: – • Många funktioner och program
 • Kommer upp i höga hastigheter (22km/h)
 • Har Bluetooth
 • Stor yta för löpsteg
 • Finns inga nackdelar

Här är ett löpband som ger användaren en fantastisk upplevelse. Oavsett om den ska användas till att ta raska promenader eller löpträna, ger den dig och din träningsupplevelse högsta komfort. Många som köpt detta löpband tycker att det går att likställas med löpbanden på gymmet! 

Med sin breda löpyta på hela 54 cm ger den dig gott om plats för att ta ut dina löpsteg. Du behöver alltså inte vara orolig för att hamna utanför. Löpbandet är tungt och robust vilket också är viktigt för den som vill använda löpbandet för att jogga eller springa. Det förvånar oss inte eftersom löpbandet är utvecklat för den som vill träna löpning och som har höga krav på löpbandet. 

Löpbandet drivs av el och har en motor på hela 4 hk. Ett standardlöpband har en motor på runt 2 hk, vilket kan ge en viss förståelse för kraften i detta löpband. Fler hästkrafter rekommenderas om löpbandet är tänkt för att träna löpning på, en starkare motor bidrar nämligen till att man slipper ”fastna” med foten i bandet för att det inte riktigt orkar hänga med när du sätter ner foten i löpsteget. På grund av den starka motorn har löpbandet en högsta hastighetsnivå på hela 22km/h, vilket gör det optimalt för dig som älskar att träna intervaller. Dessutom har den lutningsfunktion som även där kommer relativt högt om man jämför med andra löpband, du kan välja upp till 20 nivåer i lutning. 

Den har förutom en utvecklad löparfunktion även en fantastisk display (definitivt något för dig som gillar lite mer avancerade maskiner). I displayen syns bland annat tid, kaloriförbrukning, hastighet och lutning. Så för dig som gillar statistik och hålla koll på din träning kan det här löpbandet också redovisa kroppsfett på användaren. Har du även ett intresse för att följa din puls, har det här löpbandet en handpuls placerat i handtagen. Det innebär att när du sätter dina handflator på handtagen, mäter den din puls, snabbt och effektivt! Gillar du dessutom variation i din träningsrutin kan vi glatt meddela att detta löpband har hela 24 olika motionsprogram att njuta av.

Som du säkert förstår är det här löpbandet något för dig som gillar lite extra av allt, oavsett om du är nybörjare eller vill satsa helhjärtat på din löpträning.

Bästa Budgetval – Frontier FWB100

Frontier FWB100

Hastighet: 0-10 km/h
Motoreffekt: 500W
Löpyta: –
Lutning: Nej
Träningsprogram: 0
Bredd: 61,5 cm
Höjd: 125 cm
Längd: 115 cm
Ljudnivå: –

 • Enkel att använda
 • Enkel att flytta
 • Lätt att förvara
 • Snygg design
 • Passar mindre bra för löpning

Om du är ute efter ett löpband som kan komplettera dina raska promenadrundor utomhus är Frontier FWB100 kanske något för dig. Har du inte lust att gå på promenader ute eller känner du att du inte gillar att åka till gymmet för att ställa dig på en träningsmaskin? Detta löpband passar dig som gärna rör på dig, men inte har några direkta mål med din träning. Löpbandet fungerar utmärkt till snabba promenader, men lämpar sig inte till hastigare löprundor. Det är dels på grund av att löpbandets storlek gör det svårt att ta ut stegen vid löpning, men även att motorn inte är tillräckligt stark för att komma upp i högre hastigheter. Motorn gör att bandet kommer upp i hastigheter runt 10km/h, vilket är mer än tillräckligt för att svettas ordentligt under en rask promenad. 

Detta löpband är tack vare sitt låga pris och fantastiska funktioner med på vår lista som bästa budgetval. Frontier FWB100 har precis som sina konkurrenter en display med allt du behöver för att starta och komma igång med din träning. Vissa kan tycka att det är roligt med flera avancerade funktioner och program på sitt löpband, medan andra föredrar att hålla det så enkelt som möjligt. Denna modell passar sig för dig som gillar enkelhet då den inte har några funktioner eller program utöver hastighetsmätare. Den har heller inte någon möjlighet att lägga på lutning, vilket gör att löpbandet är i konstant platt läge. Det gör att detta löpband inte lämpar sig för dig som har tänkt använda maskinen för att intervallträna. 

Frontier FWB100 är enkel att förvara och att flytta runt där du vill ha den. På grund av dess storlek kan den lätt fällas ihop och placeras under sängen för förvaring. Som tidigare sagt har löpbandet inte några extra funktioner och inte heller några förvaringsmöjligheter för telefon, surfplatta eller vattenflaska. 

Detta är dock definitivt ett löpband som passar dig som har tänkt använda löpbandet till promenader, gillar enkla lösningar och inte bryr dig om extra funktioner. Något för nybörjaren helt enkelt!

Bästa premiumval – Assault Fitness AirRunner

Assault Fitness AirRunner

Hastighet: –
Motoreffekt: –
Löpyta: –
Lutning: Ja
Träningsprogram: Nej
Bredd: 83,3 cm
Höjd: 162,6 cm
Längd: 177,5 cm
Ljudnivå: –

 • Robust och stabilt
 • Hög komfort 
 • Har Bluetooth
 • Inte beroende av eluttag 
 • Tar upp mycket plats

Här är ett alternativ för dig som är inbiten träningsfantast eller som bara älskar att löpträna och vill komma igång på riktigt. Detta löpband är något i sitt eget slag. Till skillnad från de traditionella löpbanden har detta en konkav utformning, vilket är optimalt för intervallträning eller intensiv träning. Bandet är utformat för att användaren ska uppleva känslan av att springa i luften med minimalt motstånd från bandet. Med det som bakgrund är det bra att veta att detta löpband inte lämpar sig för promenader utan dess design och funktion är utvecklad för intensiv träning. 

Denna maskin körs till skillnad från sina konkurrenter inte på el utan drivs av energin från din träning. Den kan alltså placeras mer eller mindre vart som helst i din bostad och är inte beroende av ett eluttag. Eftersom det inte finns någon motor som löpbandet drivs av, kan man inte heller välja en förutbestämd hastighet på displayen. Hastigheten bestäms nämligen av den som brukar löpbandet. När du börjar springa på bandet omvandlar maskinen din rörelse och bandet börjar rulla. Tar du i hårt går bandet snabbare och springer du i mjukt anpassar bandet sin hastighet. Som du hör är detta en maskin som lämpar sig för den som är seriös med sin löpträning och tycker om att utmana sig själv med tunga intervaller.

Själva maskinen är robust och tung vilket är optimalt för denna typ av intensiv träning. Du har gott om plats för ditt löpsteg och behöver inte oroa dig för att maskinen ska kännas ostadig. Med sina 127kg garanterar vi att du står stadigt på marken. 

Produkten lämpar sig för dig som satsar på din träning och har en plats att ställa den på eftersom den inte är lätt att flytta runt eller förvara på grund av sin storlek. Med roliga funktioner får du dessutom ut det mesta av din träning. Du kan se din puls, koppla upp din telefon via Bluetooth och klocka din träning.

Bra alternativ – Master Fitness T20

Master Fitness T20

Hastighet: 0-16 km/h
Motoreffekt: 2 hk
Löpyta: 130 cm
Lutning: 0-15%
Träningsprogram: 25 st
Bredd: 75 cm
Höjd: 132 cm
Längd: 162 cm
Ljudnivå: Medel

 • Kraftfull motor
 • Justerbar lutning
 • Hög maxhastighet
 • Flera olika träningsprogram
 • Kan upplevas som skrymmande

Detta löpband passar både dig som ska ta promenader och utföra lättare jogging. Dess prestanda är i klass med mer avancerade modeller men för ett mycket lägre pris. Löpbandets motor klarar av hastigheter upp till 16km/h och har även lutning på upp till 16%, vilket gör detta löpband idealiskt för dig som vill träna lättare intervallträning. Funderar du på om ytan är liten kan vi bekräfta att så inte är fallet, löpbandets yta är perfekt för att både promenera och löpträna på. Löpbandet är mycket praktiskt och kan lätt flyttas runt där du vill förvara den. Det är dock för stort för att förvara under sängen, men det går att fälla ihop. 

Förutom att de praktiska delarna på detta löpband uppfyller de allra flestas krav, har den även många olika program och funktioner. Detta passar dig som gillar att kunna variera din träning. I den inbyggda träningsdatorn kan du välja bland en mängd olika träningsprogram, eller om du bara vill starta igång med snabbstartsfunktionen. Löpbandets kontrollpanel har en enkelt layout där du själv kan styra dess funktioner beroende på hur du vill träna, start -och stoppknapp finns tydligt utsatta. Kontrollpanelen är även utformad så att du kan ha telefon, surfplatta eller annan skärm framför sig medan du tränar. Det finns även möjlighet att ha mugg eller vattenflaska vid sidan av handtagen som har mugghållare. 

Något vi verkligen uppskattar med Master Fitness T20 är den inbyggda pulsmätaren. Gillar du precis som vi att hålla koll på pulsen under träning och ännu inte har något pulsband, kan detta löpband vara något för dig. 

Med bakgrund i produktens funktioner kan vi förstå varför den fått så högt betyg av konsumenterna. Master Fitness T20s funktioner tillfredsställer de flestas behov och kan användas till mer än bara raska promenader. Ett bredare användningsområde innebär att flera i hushållet kan utnyttja löpbandet trots olika träningsnivåer.

Bra alternativ – Titan Fitness ST690

Hastighet: 0-20 km/h
Motoreffekt: 3,5 hk
Löpyta: 52 cm
Lutning: upp till 15 nivåer
Träningsprogram: 27 st
Bredd: 83 cm
Höjd: 133 cm
Längd: 183 cm
Ljudnivå: –

 • Många funktioner och program
 • Pulsmätare i handtagen
 • Har Bluetooth
 • Hopfällbar och flyttbar
 • Finns inga direkta nackdelar

Om du är ute efter ett löpband i premiumklass men inte har budget är detta något för dig. Titan Fitness ST690 har alla nödvändiga funktioner för dig som vill ha ett löpband i hemmet. På detta löpband behöver du inte vara orolig över att inte kunna ta ut ditt löpsteg, den har nämligen en löpyta på hela 51 cm. För att ge dig som användare det där lilla extra har tillverkaren även utvecklat en stötdämpningsfunktion i bandet som gör det behagligt för dig som tränar. Den robusta stålarmen som sträcker sig runt löpbandet skapar en stabilitet som kan jämföras med löpmaskinerna på gymmet.

Titan Fitness ST690 passar sig för raska promenader, men är definitivt även något för dig som vill lägga extra tid och energi på löpning. Med en motor på 3,5 hk kommer bandet upp i hastigheter på 20km/h, i dessa hastigheter kan du utöva effektiv intervallträning utan några konstigheter. Löpbandet har dessutom upp till 15 lutningsnivåer vilket gör att du kan lägga på gott om motstånd för att avancera din träning. 

Löpbandet är lätt att förflytta med transporthjul som sitter diskret undertill. Behöver du ställa undan maskinen på mindre yta går det trots sin storlek att fälla ihop. Perfekt för dig som behöver förvara maskinen när du inte tränar! Löpmaskinen har en snygg display med flera olika funktioner. Förutom att du kan se tid, hastighet och lutning, är den även utrustad med kaloriräknare och en kroppsfettsmätare. Har du även ett intresse för pulsmätning i samband med träning, har löpbandet en inbyggd pulsmätare i handtagen framtill. Den här maskinen erbjuder även variation i din träningsrutin med 27 stycken program att använda. 

Som du ser är detta en maskin för dig som vill ha lite extra av allt och dessutom till ett förmånligt pris.

Köpråd för dig som ska investera i ett löpband

Om du har funderat på att köpa ett löpband har du säkert sett att det finns olika typer av modeller på marknaden. Behovet ser olika ut för alla och därför kan det vara bra att ha koll på vissa funktioner och program som kan vara något för dig. Vi tycker att det är viktigt att du vet vad du letar efter för att få ut så mycket som möjligt av ditt löpband och träning! Därför har vi satt ihop en köpguide som kan hjälpa dig att komma fram till rätt val. 

Praktisk information

Först är det bra att ha klart för sig vem som kommer att nyttja löpbandet. Är det bara du och din nivå är nybörjare, då är det ganska solklart. Men är det både du och din partner och din partner är något av en van löpare, då kanske du får tänka om. 

Vart ska löpbandet stå? Tänk igenom utrymmet, vart den ska få plats och hur måtten bör vara. Tänk på att löpbandet behöver tillgång till ett eluttag. 

Motor och hastighet

Motorn på löpbandet ska vara anpassad utefter vilken typ av motion du har tänkt utföra. Styrkan på motorn mäts vanligtvis hästkrafter. Ett löpband på 2hk och lägre kan funka om man endast ska använda löpbandet för att gå promenader. Vet du dock med dig att du både kommer promenera och springa bör du satsa på fler hästkrafter eftersom du behöver komma upp i hastighet på löpbandet. Svagare motorer har inte möjligheten att komma upp i samma hastighet som en starkare motor. Därför är det viktigt att ha koll på löpbandets motor och hastighetsnivåer innan du gör ett inköp. 

Löpyta 

Skaffar du ett löpband för att i huvudsak springa bör du se till så att ytan på själva bandet är tillräckligt stort. Många löpband är smala och korta och därför svåra att springa på. Ett löpband som ska användas för att springa på bör vara 50-55 cm i bredd och runt 150 cm i längd. Det kan givetvis vara både bredare och längre, men bör inte vara mycket mindre. 

Funktioner och program

Många tycker att träning på löpband är enformigt och därför kan vissa funktioner och program göra upplevelsen lite roligare. Det kan ge användaren större motivation om träningspassen går att variera genom funktioner på löpbandet. Det är dock inte alla löpband som har detta, oftast är de lite dyrare löpbanden som har de flesta variationsmöjligheterna. Fundera en extra gång på om det kan vara värt att investera i ett löpband som har möjligheten att variera träningspasset eller om du är nöjd med själva löpfunktionen. 

Rekommendationer utifrån träningsnivå: 

Nybörjare: 

För en nybörjare som inte har tidigare träningserfarenhet som önskar komma igång med promenader eller lättare jogging, fungerar ett löpband med mindre motor. Ett sådant löpband har oftast mindre funktioner och en minimal design. Samtidigt är det mer än nog för dig för att komma igång med din träning. 

Erfaren:

För dig som är van vid att träna på löpband eller ta löpturer utomhus och vill ha möjligheten att springa i hemmet, rekommenderar vi ett lite mer robust löpband. Vi antar att du i första hand vill använda löpbandet för just löpning och inte promenader. Därför bör det ha möjlighet till en högre hastighet och lutning. Löpbandets yta bör vara över 50 cm för att du ska kunna ta ut ditt löpsteg ordentligt, samtidigt skall motorn vara tillräckligt stark för att dra runt bandet. Vi rekommenderar en motor på över 2 hk för att du ska känna att du får ut något från din träning. 

Expert: 

Är du en expert på löpning tror vi att du spenderar flera dagar i veckan på din löpning, du springer gärna utomhus men även på gymmets löpband när vädret är sämre. Du bör definitivt överväga att skaffa ett löpband med fler funktioner än en standardmaskin. Förutom en starkare motor, högre hastighet samt möjlighet till lutning, bör du se över att bandbredden är över 50 cm. Förutsatt att du gillar att följa dina framsteg genom statistik, kan du även överväga att skaffa ett löpband med pulsmätare. Många löpband har även program du kan välja för att få ut det mesta möjliga av din träning.

Delad glädje är dubbel glädje!

Vi hoppas att du har fått med dig det du behöver veta efter att ha läst vår artikel. Antingen är du nu redo att ta nästa steg och investera i ett löpband, eller kanske känner du någon annan som behöver veta mer inför sitt köp? I vilket fall som helst får du gärna dela med dig av vår guide till den som behöver veta mer om löpband. Sprid träningsglädje med vår artikel via dina sociala kanaler!