En terrassvärmare kan användas av alla som har en terrass, balkong eller annat uterum som behöver värmas upp under kyligare kvällar och nätter.

I den här guiden ger vi dig förslag på terrassvärmare som är stående och flyttbara, samt sådana som monteras på väggen eller i taket. Vi tittar dessutom närmare på:

I den här artikeln får du information om:

 • • De bästa terrassvärmarna på marknaden
 • • Terrassvärmares användningsområden och specifikationer
 • • Fördelar och nackdelar med infraröd -kontra gasolvärmare
 • • Stor köpguide med allt du behöver veta om terrassvärmare

Nu är snart sommarsäsongen här och med den kommer långa ljusa kvällar och nätter när vi vill sitta ute och njuta i den ljumna brisen. Helt fantastiskt! Men som vi alla vet kan de svenska sommarkvällarna vara allt annat än behagliga. Vi tycker dock inte att det ska hindra dig från att sitta ute. Har du en terrass att sitta på bör du se över om en terrassvärmare skulle vara något för dig!

Bäst i test golvstående – Veito CH1800RE

Veito CH1800RE

Vikt: 2,8 kg
Typ av värmare: Infraröd
Effekt: 1800W
Höjd: 86 cm
Längd: –
Bredd: 25 cm
Överhettningsskydd: Ja


 • Har ett överhettningsskydd
 • Kommer med fjärrkontroll
 • Har en avstängningstimer
 • Automatisk temperaturkontroll
 • Finns inga direkta nackdelar

Detta är en väldesignad terrassvärmare vilket gör den lätt att placera och tar inte någon större plats. Den drivs på el och behöver därför stå vid ett tillgängligt eluttag. Den värms upp med hjälp av infraröd värme, vilket gör att den hela tiden håller en stadig temperatur. Den är mycket energieffektiv och sparsam i sin förbrukning, dess effekt uppgår till 1800W.

Något vi tycker om med Veito CH1800RE är att den har ett utvecklat säkerhetssystem mot överhettning. Detta gör att du kan känna dig säker vid användning i ditt hushåll. Värmaren slår helt enkelt av när den blir för varm. Förutom överhettningsskyddet har den automatisk temperaturkontroll. Du kan ställa in terrassvärmaren på önskad effekt med fyra olika nivåer, när den når inställd temperatur slår den helt enkelt ifrån. Om detta inte gör att du känner dig tillräckligt trygg med att använda en terrassvärmare kan vi meddela att denna modell även har automatisk avstängningsfunktion. Du kan alltså ställa in en tidpunkt då du vill att den stängs av.

Denna modell har även andra finesser i form av fjärrstyrning. Du kan alltså sätta på och stänga av den utan att trycka på knappen. Den är otroligt lätt vilket gör den användarvänlig och enkel att flytta runt och förvara, med sina 2,8 kg kan vem som helst bära runt den vid behov.

Bäst i test vägg/takmonterad – Opranic Nova 23R 2300W

Opranic Nova 23R 2300W

Vikt: 3 kg
Typ av värmare: Infravärme
Effekt: 2300W
Höjd: 19 cm
Längd: 88 cm
Bredd: 13 cm
Överhettningsskydd: –

 • Kraftfull effekt på 2300 W
 • Enkel användning
 • Tillhörande fjärrkontroll
 • Lätt att montera och börja använda
 • Inga direkta nackdelar

Denna modell är monterbar på väggar och tak. Terrassvärmaren drivs av el och behöver därför tillgång till ett eluttag. Den har en kraftfull effekt på upp till 2300W och värmen kommer från infraröd strålning. Den infraröda strålningen värmer inte upp luften utan föremål runt omkring. Detta gör att det snabbt blir varmt i utrymmet där terrassvärmaren är monterad. Den har en kapacitet till att värma upp 15 kvadratmeter framgångsrikt.

Själva produkten är enkel och fokus har lagts att vara praktisk snarare än att utveckla dess design. Eftersom den ska monteras på väggar eller tak för användning är den lätt med en vikt på 3 kilo. Den levereras med en tillhörande fjärrkontroll vilket innebär att du kan sätta på den och stänga av den på distans. Den har flera olika värmenivåer som du också kan styra via fjärrkontrollen, otroligt smidigt och bekvämt för användaren. Dessutom medföljer hölje, spik och skruv som behövs för att montera upp den och allt går att göra själv.

Denna enkla men effektiva terrassvärmare passar dig som är ute efter flera finesser och kunna avnjuta en varm sommarkväll på verandan helt utan krångel. Vi kan definitivt säga att Opranic Nova 23R fyller sin funktion och håller vad den lovar.

Bästa budgetvalet golvstående – Opranic Thor 2000W

Opranic Thor 2000W

Vikt: 4,2 kg
Typ av värmare: Infraröd IR-X
Effekt: 2000W
Höjd: 105 cm
Längd: 12,7 cm
Bredd: 19 cm
Överhettningsskydd: Ja

 • Utvecklad infraröd värme med IR-X teknik, vilket gör lampans hållbarhet längre
 • Möjlighet till fjärrstyrning med hjälp av fjärrkontroll
 • Snygg design
 • Lätt att flytta runt
 • Kan uppfattas lite tung

Denna terrassvärmare är något för dig som har en lägre budget men ändå vill ha den senaste tekniken med fina funktioner. Opranic Thor har en stilren design som gör det lätt för den att passa in på din terrass, balkong eller uterum. Den fungerar även att ha inomhus för att värma upp till exempel garage eller källarrum. Denna modell värmer upp ytor med hjälp av den allra senaste infraröda tekniken: IR-X. Till skillnad från äldre modeller som har klassisk infraröd teknik, är IR-X mer tålig och har den dubbla livslängden. Dessutom är den energibesparande då den inte behöver värma upp föremål utan värmer luften direkt och bibehåller luftfuktigheten. Energin från IR filtret strålas brett ut från värmaren och ger en varm och skön atmosfär runtomkring.

Förutom allt detta kommer Opranic Thor med en mängd andra specifikationer och funktioner. Den är utrustad med ett överhettningsskydd vilket innebär att den slår av om den skulle bli för varm. Den levereras med en fjärrkontroll vilket gör att du kan sätta på den och fjärrstyra den från distans. Dessutom har den möjlighet att ställas in på 5 olika värmenivåer. Tack vare sin enkla men snygga design är den lätt att förvara och den är heller inte jättetung med sina 4,2 kg.

Med Opranic Thor får du helt enkelt en riktigt bra terrassvärmare till ett bra pris.

Bästa budgetval vägg/takmonterad – Termo Proffs 1800 W

Termo Proffs 1800 W

Vikt: 3 kg
Typ av värmare: Infravärme
Effekt: 1800W
Höjd: 8,5 cm
Längd: 66 cm
Bredd: 13 cm
Överhettningsskydd: –

 • Enkel men effektfull
 • Utvecklad infraröd teknik
 • Har medföljande fjärrkontroll och möjlighet till fjärrstyrning
 • Flera olika värmenivåer
 • Relativ liten täckyta för uppvärmning

Detta är en produkt för dig som vill ha något enklare men med kraftfull värmare för kyligare kvällar. Den infraröda värmen från Termo Proffs ger en behaglig värme och kan användas på altan, terrass eller uterum. För stängda ytor kan Termo Proffs framgångsrikt värma ytor upp till 12 kvm. Detta är en modell som monteras i taket eller på väggen vilket gör att den inte är enkel att förflytta. Den behöver tillgång till eluttag. Vid köp medföljer hölje, skruv och guide, allt som du behöver för att själv montera värmaren på väggen.

Värmen kommer från infraröda strålar, vilka har den senaste IR-tekniken. Precis som tidigare förklarat fungerar infravärme på så sätt att den värmer upp objekt och inte luft, därav påverkas värmen inte av vind och väder. Infraröd värme har inget med strålning att göra, så du behöver inte oroa dig för UV-ljus. Istället har denna form av infraröd strålning en avslappnande effekt och stimulerar blodcirkulationen. Modellen levereras med fjärrkontroll, det innebär att du kan sätta på och stänga av den från distans. Dessutom har denna terrassvärmare tre olika inställningsnivåer och styrs manuellt via fjärrkontrollen.

Själva produkten är lite mindre vilket innebär att den inte tar upp lika mycket utrymme, den har även något mindre kapacitet än övriga terrassvärmare i den här guiden. Annars är den enkelt i sin design och utförande och passar dig som vill ha en bra produkt till ett lägre pris!

Bästa premiumvalet golvstående – Bluegaz Bullet Terrassvärmare

Bluegaz Bullet Terrassvärmare

Vikt: 20 kg
Typ av värmare: Gasol
Effekt: 5-13 kW
Höjd: 225 cm
Längd: 85 cm
Bredd: 85 cm
Överhettningsskydd: Ja

 • Snygg och stilren design
 • Inte bunden till ett vägguttag tack vare gasoltuben
 • Kraftfull brännare med kapacitet på uppvärmning av 30 kvm
 • Flera effektlägen
 • Tung och kan vara svår att flytta runt

Bluegaz Bullet Terrassvärmare är produkten för dig som vill kombinera design med fantastiska funktioner. Det är inte bara effekten som gjort att Bluegaz Bullet intar platsen som bästa premiumval, utan även den lyxiga känslan som infinner sig vid användning. Den är stilren och tidlös och fyller sin funktion på bästa sätt. Terrassvärmaren är tillverkad i rostfritt stål med en högeffektiv brännare. Största skillnaden på denna modell och ovan modeller är att den värms upp med hjälp av gasol. Den är alltså inte bunden till ett eluttag utan sköts via en gasolbrännare med en effekt på 5-13 kW. Med sin kraftfulla brännare har denna värmare kapacitet att värma upp utrymmen på upp till 30 kvadratmeter.  Gasolen är placerad i foten och värmen kommer från ovandelen, vilken är designad som en lampa.

Förutom kraftfulla effekter och stilren design har den här terrassvärmaren elektronisk tändning. Tyvärr finns det inte möjlighet till att sätta på den med fjärrkontroll eftersom den till skillnad från de andra terrassvärmarna går på gasol. Den har dock flertalet effektlägen vilket gör att du kan variera värmenivån. Om lågan i värmaren skulle slockna slår gasoltillförseln ifrån, så att du inte behöver oroa dig för att den läcker gasol. En mycket uppskattad säkerhetsfunktion som kan spara många kronor.

Bluegaz Bullet Terrassvärmare är en gedigen modell som mäter 225 cm och har en vikt på 20 kilo. Det innebär att den är mindre lätt att flytta runt. Dock har den en praktisk design som gör det möjligt att förvara den i skrymmande utrymmen. Den är utrustad med hjul för att lättare förflyttas. Detta är definitivt för dig som vet vad du vill ha och behöver en terrassvärmare med hög kapacitet!

Läs mer om Bluegaz terassvärmare på deras sajt. Information om deras övriga sortiment av gasolvärmare hittar du här.

Bästa premiumval vägg/takmonterad – Veito Blade 2000W

Veito Blade 2000W

Vikt: 2,2 kg
Typ av värmare: Infravärme
Effekt: 1800W
Höjd: 9 cm
Längd: 90 cm
Bredd: 13 cm
Överhettningsskydd: Ja

 • Hög effekt och uppvärmningsyta
 • En fjärrkontroll kan användas till samtliga värmare
 • Inbyggt överhettningsskydd
 • Tål regn
 • Går att vinkla
 • Inga direkta nackdelar

Veito Blade är terrassvärmaren för dig som vill ha en högst funktionell och professionell lösning. Denna produkt används flitigt vid barer, restauranger och caféer men även av privatpersoner som är ute efter det lilla extra. Det stora och effektiva aggregatet har en täckyta på hela 25 kvadratmeter och kan användas utomhus såväl som inomhus.

Produkten levereras med fjärrkontroll och väggfästen, det enda du behöver göra är att ha ett tillgängligt vägguttag och en skruvmejsel. Med fjärrkontrollen går det att fjärrstyra fler än en värmare, vilket innebär att du kan använda samma kontroll om du har fler än en värmare. Med fjärrkontrollen kan du välja värmenivå och värmaren slår automatiskt ifrån om det går över vald temperatur. Värmaren har fyra olika värmenivåer som du kan ställa in både med hjälp av fjärrkontrollen, men även via en knappsats som sitter direkt på värmaren.

Veito Blade har ett inbyggt överhettningsskydd vilket garanterar dig säkerhet vid oförutsedda händelser. Du ska inte behöva montera upp/ner produkten eller täcka över den vid regn och rusk, den tål det allra mest oförutsägbara väder. Det gör att den kan användas trots att det regnar direkt på värmaren vid användning.

Den infraröda värmen är av en speciell teknik kallad Carbon, vilket är en kortvågig infraröd värme. Ljuset från värmaren är milt för att du och dina gäster inte skall bländas av ljuset eller uppleva det som obehagligt att sitta nära värmaren.

En av många effekter som vi uppskattar med Veito Blade är att den är mångsidig även om den monteras på väggen eller i taket. Den går nämligen att vinkla trots att den sitter fast och detta går att göra medan den är påslagen och igång. Många andra liknande typer av infravärmare som monteras upp saknar denna funktion.  

Detta är en produkt som rekommenderas till dig med en stor terrass eller som har ett behov av flera terrassvärmare och vill ha så stora användarmöjligheter som möjligt.

Köpguide

Det finns diverse saker att se över innan du väljer att investera i en terrassvärmare. Dels vad du har för behov men även vilka ytor du vill värma upp. Det positiva är att det finns otroligt många alternativ, men det kan också göra det svårt att välja vilken som är rätt för dig. Därför har vi satt ihop en köpguide som gör det lättare att fundera över vilka faktorer du bör tänka igenom innan du köper en terrassvärmare.

Olika typer av värmekällor

Det finns i huvudsak två olika typer av terrassvärmare för användning på uteplats eller balkong. Den ena är gasolvärmare och den andra är infravärmare. Beroende på vad du har för behov kan det vara bra att överväga vilken av dessa som passar dig bäst, eftersom de båda alternativen fyller olika funktioner.

En värmare som drivs av infravärme fungerar utmärkt i mindre utrymmen som är väderskyddade, de monteras under tak eller finns som stående alternativ. De drivs av ström och är därför alltid beroende av eluttag. Fördelen med en infravärmare är att den värmer bra trots blåst och vind, värmen som kommer från infrastrålningen påverkas nämligen inte av att det blåser. De modeller som inte monteras upp på väggen utan är stående på marken väger oftast mindre än en gasolvärmare, vilket gör den lättare att flytta runt.

En gasolvärmare passar dig som behöver värma upp öppna ytor som till exempel uteplatser utan tak. Terrassvärmare med gasol som värmekälla är till skillnad från värmare med infravärme helt portabel. De behöver inte ha tillgång till någon typ av el eller annan källa utan drivs helt av gasol. Värmen från gasol fungerar på litet annorlunda sätt än infraröd värme, den påverkas av blåst men har en större kapacitet att få ytor varma. En gasolvärmare behöver du inte skydda från regn och väder, den tål att stå ute när det är dåligt väder och behöver inte vara placerad under tak.

Vägg/tak eller stående

Innan du bestämmer dig för vilken typ av terrassvärmare du ska köpa bör du se över ytan där den ska placeras. Beroende på var den ska stå och hur utrymmet är planerat kan du välja mellan tre olika utföranden. Antingen investerar du i en modell som kan monteras i taket eller på väggen. En av fördelarna med denna typ är att den tar lite plats, nackdelen är att den inte går att flytta runt lika enkelt som en stående värmare. Vet du med dig att du kommer vilja flytta runt värmaren (kanske har du flera utrymmen), kan det vara bra att fundera över ifall du inte ska ha en stående modell istället.

Tänk på att en stående terrassvärmare kan drivas av gasol eller el. En gasoldriven är oftast tyngre och större, medan en infraröd värmare något mindre och lättare att flytta. Dock är den infraröda värmaren beroende av el och ett eluttag vilket man slipper tänka på med en gasolvärmare.

Tänk på att en terrassvärmare som drivs av gasol inte passar sig att använda inomhus, man vill gärna slippa andas in resterna från gasolen. Istället kan en stående infraröd terrassvärmare fungera för den typen av utrymme.

Värme och effekt

Hur stor är din yta där du ska nyttja terrassvärmaren? Om du är behov av att värma en större yta behöver du nämligen en terrassvärmare med högre effekt. Olika värmare har olika kapacitet till att värma stora eller små ytor. Stående gasolvärmare har oftast större möjlighet att värma stora, öppna ytor. Medan monterade terrassvärmare på vägar eller tak fungerar bra på lite mindre, stängda ytor.

Funktioner

Vet du med dig att du inte är i behov av några typer av funktioner är valet ganska enkelt för dig. Med ett budgetalternativ får du inte mycket mer än bara möjligheten till en extra värmekälla. Men vet du med dig att du skulle behöva ha en terrassvärmare med automatisk avstängning, överhettningsskydd, olika värmenivåer, och så vidare bör du ta detta i beaktning vid inköp. En budgetvariant, oavsett om det är gasol eller infraröd motor, har oftast inte många funktioner. De lite dyrare alternativen kommer oftast med fjärrstyrning, automatisk avstängning och möjligheten till att justera värmenivåerna.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du har fått mer kunskap om vilka alternativ som finns att tillgå när det kommer till terrassvärmare. Förhoppningsvis känner du dig redo att investera i en modell som du känner fyller dina behov.