Vem har inte drömt om att alltid ha en välklippt gräsmatta. En robotgräsklippare kan förvandla bördan av att hålla gräsmattan i trim till en enkel match som klaras av utan ansträngning. Genom bara ett par knapptryck har du en personlig hjälpreda som håller gräsklippningen i schack.

I den här artikeln har vi sammanställt de enligt oss bästa robotgräsklippare på den svenska marknaden.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilka robotgräsklippare vi anser vara bäst på marknaden just nu
 • Vilken robotgräsklippare vi utser till testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval
 • Köpråd med frågor och svar inför köpet av robotgräsklippare
 • Utförlig genomgång av de robotgräsklippare vi anser vara bäst på marknaden

När det kommer till robotgräsklippare finns det dock många variationer modellerna emellan. Det är många faktorer som styr vilken robotgräsklippare som lämpar sig bäst för just din trädgård: storlek på gräsmattan, eventuella hinder som måste rundas i trädgården, vem som ska använda produkten och inte minst din egen plånbok. Våra favoriter är en sammanvägning av användaromdömen och ett flertal oberoende tester. Vi presenterar bland annat en testvinnare, vårt bästa budgetval och ett exklusivt premiumval i kategorin robotgräsklippare. Dessutom har vi med ytterligare ett par väldigt bra robotgräsklippare men som inte riktigt når upp till prispallen av en eller annan anledning.

Missa inte våra våra allmänna köpråd längre ner där vi besvarar vanliga frågor som uppstår inför valet av vilken robotgräsklippare som du ska köpa.

Testvinnare – Husqvarna Automower 315

Husqvarna Automower 315


Rek area (max): 1.500 m²
Max lutning: 40 %
Klippbredd: 22.0 cm
Klipphöjd: 2.0 – 6.0 cm
Ljudnivå: 60,0 DB
Batteritid: 70 min
Laddningstid: 60 min
Mått (H,B,D): 25,0 cm, 51.0 cm, 63.0 cm
Vikt: 9.0 kg
Egenskaper: Display, Handtag, Lyftsensor, Mobilapp,  Pinkod, Självdockning, Stöldskyddslarm, Timer

 • Kort laddningstid: 60 minuter
 • Anpassar klippningen efter vädret och hur fort gräset växer
 • Klarar av höga sluttningar upp till 40 %
 • Kan övervakas och styras via din telefon
 • Något repkänslig kaross

Det är inte sällan Husqvarna tar hem segern i produkttester, och så är fallet även i den här artikeln. Husqvarna Automower 315 är den mest effektiva robotgräsklipparen i vår genomgång och levererar snygga resultat på komplexa ytor upp till 1 500 kvadratmeter. Med sin smarta klipprocess och höga prestanda är produkten en given testvinnare.

Fyrhjulsdriven och smart robotgräsklippare

En stor anledning till Automower 315:s effektivitet är att den är både fyrhjulsdriven och får goda omdömen för egenskaper som prestanda och förmåga att arbeta i terräng. Det här är en robotgräsklippare som klarar sluttningar i din trädgård på uppemot 40 %. Det är de stora och bredmönstrade däcken som bidrar till drivkraften. Automower 315 är med andra ord en mycket flexibel robotgräsklippare som inte begränsas av höjdskillnader i trädgården. 

Utmärkande för den här modellen är också att det är en mycket smart produkt. Dels lär den känna hur snabbt gräset växer under de olika årstiderna och anpassar därefter sin klipptid utifrån vädret. Det går att ställa in för att koncentrera den till ett särskilt område där gräset är högre och den letar sig enkelt genom trånga utrymmen och passager. Använd den stora displayen på robotgräsklipparen för att anpassa maskinen efter dina egna personliga önskemål.

Tystgående och telefonstyrd

Noterbart är funktionen att du kan parkoppla din smartphone till robotgräsklipparen via Bluetooth. Från telefonen kan du följa klipprocessen samt styra inställningar, starta och parkera din Husqvarna Automower 315. Du behöver dock inte ordinera roboten tillbaka till sin laddstation när den har klippt färdigt. Tack vare guidekabeln parkerar den åter i laddstationen efter avslutat arbete utan att behöva söka efter platsen.

Positivt med Husqvarna Automower 315 är också att den med sina 60 decibel är en mycket tystgående robot. Ljudnivån på 60 decibel kan jämföras med ljudet av normal samtalston eller en kväkande groda. Det är med andra ord ingen risk att råka väcka dina grannar som ett resultat av att roboten ger sig ut och jobbar tidigt på morgonen. Det är också bra att Automower 315 är utrustad med stöldskydd. På så vis är det bara du som, via en pinkod, kan styra gräsklipparen.

Bästa Budgetval – Gardena Sileno City 250

Gardena Sileno City 250

Rek area (max): 250 m²
Max lutning: 25 %
Klippbredd: 17.0 cm
Klipphöjd: 2.0 – 5.0 cm
Ljudnivå: 58,0 DB
Batteritid: 60 min
Laddningstid: 60 min
Mått (H,B,D): 23,0 cm, 38.0 cm, 55.0 cm
Vikt: 7.3 kg
Egenskaper: Display, Lyftsensor, Pinkod, Stöldskyddslarm, Timer

 • Passar utmärkt för dig med en mindre gräsmatta och trädgård
 • Enkel att rengöra efter färdig klippning
 • Tar sig själv tillbaka till laddstationen när batteriet är på väg att ta slut
 • Möjlighet till manuell inställning av vilka dagar och tider som robotgräsklipparen ska arbeta
 • Kan inte styras via app på telefonen

Gardena Sileno City 250 visar att du inte behöver köpa den dyraste produkten för att försäkra dig om en klart godkänd robotgräsklippare. Den här produkten får fina betyg från bland annat Råd & Rön. Artikelns bästa budgetval är en flexibel gräsklippare främst avsedd för mindre trädgårdar.

Liten men smidig robotgräsklippare

Den här robotgräsklipparen fixar inte de stora ytorna likt testvinnaren, men klarar utan problem av att arbeta i en trädgård på runt 250 kvadratmeter. Sileno City 250 är en ganska liten robot på 7,3 kilo och använder ett svängbart bakhjul för att ta sig runt hinder och trånga passager. Den fixar inte sluttningar på samma sätt som de dyrare modellerna men klarar dock av att ta sig upp för lutningar på upp till 25 %. 

Batteri- och laddningstiden är ganska lik nämnda testvinnare då de ligger på 65 respektive 60 minuter. Däremot finns inte funktionen att kunna styra och övervaka robotgräsklipparen via telefonen i den här modellen. Klippschemat ställs automatiskt in genom robotens egna program. Dock är det fullt möjligt att manuellt ställa in ditt eget schema om du har specifika önskemål på var och hur gräsklipparen ska arbeta.

Behöver inte övervakas manuellt

En stor fördel med Gardena Sileno City 250 är att den är väldigt enkel att rengöra. Du kan utan problem bara spola av den från gräs och smuts med din vattenslang i trädgården utan att behöva oroa dig för att vatten letar sig in i systemet. Det är också en stor lättnad att robotgräsklipparen är utrustad med en kollisionssensor vilket hindrar den från att köra på hinder i trädgården. Därför behöver du inte heller känna att du måste övervaka roboten när den arbetar.

Precis som många av sina dyra konkurrenter är även Gardena Sileno City 250 utrustad med ett stöldskydd. Det innebär att det krävs en personlig PIN-kod för att kunna starta produkten. I förlängningen förebygger det stölder eftersom robotgräsklipparen därför inte kommer att kunna säljas eller användas av andra användare än du själv.

Bästa premiumval – Husqvarna Automower 430X

Husqvarna Automower 430X

Rek area (max): 3.200 m²
Max lutning:
45 %
Klippbredd:
24.0 cm
Klipphöjd:
2.0 – 6.0 cm
Ljudnivå:
58,0 DB
Batteritid:
145 min
Laddningstid:
50 min
Mått (H,B,D):
31.0 cm, 56.0 cm, 72.0 cm
Vikt:
13.0 kg
Egenskaper:
Display, GPS, Lyftsensor, Mobilapp, Pinkod, Självdockning, Strålkastare, Stöldskyddslarm, Timer

 • Styrs av ett lättövervakat GPS-system
 • Lär känna gräset genom vädertimern
 • Klarar stora ytor och höga sluttningar
 • Larmar till telefonen om den blir stulen
 • Kan ha problem med att runda stora äpplen

Lyxprodukten bland robotgräsklipparna är utan tvekan Automower 430X från Husqvarna. Det här är en exklusiv robot som kan ta sig an enorma ytor att arbeta på och högre lutningar än någon annan gräsklippare i artikeln. Flera som har testat produkten öser beröm över listans bästa premiumval.

Den mest användarvänliga robotgräsklipparen 

Vad som framför allt utmärker Husqvarna Automower 430X är att det är en otroligt användarvänlig robotgräsklippare. Tack vare en mängd olika funktioner är den enkel att använda och arbetar i regel helt självständigt. En av dessa funktioner är GPS-stödd navigering som gör att roboten orienterar sig i trädgården, även där det finns hinder samt ytor som den redan har klippt färdigt. Den har också en vädertimer som känner av hur snabbt gräset växer. När det är torrt skonar den gräsmattan och orsakar därmed mindre slitage.

Därtill kan du även övervaka din robotgräsklippare via den tillhörande appen som är väldigt enkel att använda. I appen kommer du se kartan över din trädgård och få information om var gräsklipparen har klippt samt övervaka i realtid var robotgräsklipparen för tillfället befinner sig. Samtidigt får du också pushnotiser om roboten skulle råka fastna eller om den flyttas utan att du har godkänt det.


Klarar höga sluttningar och stora ytor

Ytterligare en exklusivitet i Husqvarna Automower 430X:s repertoar är den stora ytan över vilken den klarar av att klippa. Upp till och med 3 200 kvadratmeter klarar den av, vilket motsvarar något mindre än en halv fotbollsplan. Precis som med testvinnaren är däcken av bredmönstrad karaktär vilket gör den stadig även på halt underlag. Roboten klarar av att klippa i lutningar på upp till 45 % vilket är högst bland de testade robotgräsklipparna.

En rolig funktion är annars att den går att sammankoppla med både Amazon Alexa och Google Home. Det innebär att du kan ge din robotgräsklippare direkta order och instruktioner enbart genom att tala in dem till den smarta högtalaren. Förutom sin intelligens karaktäriseras också Automower 430X av av sin “front bumper”. Det vill säga den gummiklädda fronten som förebygger skador om den eventuellt skulle krocka med till exempel ett träd i din trädgård.

Gardena Smart Sileno Life 1000

Gardena Smart Sileno Life 1000

Rek area (max): 1.000 m²
Max lutning:
30 %
Klippbredd:
22.0 cm
Klipphöjd:
2.0 – 5.0 cm
Ljudnivå:
58.0DB
Batteritid:
65 min
Laddningstid:
60 min
Mått (H,B,D):
23.0 cm, 39.0 cm, 58.0 cm
Vikt:
7.3 kg
Egenskaper:
Display, Lyftsensor, Mobilapp, Pinkod, Självdockning, Stöldskyddslarm, Timer

 • Sensorcut-systemet gör robotgräsklipparen till en mycket smart modell
 • Lämnar inga ränder i gräset efter sig
 • Användarvänlig och säker att använda
 • Klipper långt på bredden samtidigt som den är känslig för hinder
 • Något ojämnt klippresultat

Tester som gjorts har framför allt fastnat för dess säkerhet och instruktionsmanualen vilket de anser vara i toppklass i sitt sammanhang. Helhetsintrycket blir att Gardena Smart Sileno Life 1000 är en modern och intelligent robotgräsklippare.

Sensorcut-system som tar klippningen till nästa nivå

På många sätt är den här roboten en uppgradering från tidigare Gardena-modeller. Den är både utrustad med fler detaljer och funktioner, och är framför allt att rekommendera för dig som kanske har en trädgård med mycket möbler, prydnader eller rabatter. Eftersom produkten har en så kallad Sensorcut-teknologi inbyggd känner den av var någonstans den möter hinder och var den behöver vara försiktigare. 

Sensorcut-systemet har också fördelen att det innebär ett avbalanserat klippmönster. Det betyder att det inte blir några “ränder” som spår i gräsmattan efter var robotgräsklipparen har kört någonstans. Den klarar något mindre ytor än en del av sina konkurrenter, samtidigt är 1 000 kvadratmeter inte heller någon liten trädgård. Speciellt om den dessutom ockuperas av många prydnadsdetaljer som du inte vill att gräsklipparen ska kollidera med.

Kontrollera robotgräsklipparen var du än är

Gardena Smart Sileno Life 1000 laddar upp till fullt batteri på en timme, och batteritiden varar sedermera 65 minuter innan den letar sig tillbaka till laddstationen. Robotgräsklipparen går att koppla upp till en app vilket gör att du kan bevaka klippningen på distans utan att behöva vara hemma samtidigt. Det går även att justera instruktioner för hur och när du vill att gräsklipparen ska arbeta genom samma app.

Den här modellen är tacksamt nog väldigt enkel att installera, vilket Taenk uppmärksammar. Förmågan att klippa på bredden ligger på strax över 20 centimeter, vilket är av samma kaliber som övriga Gardena-modeller. Det är framför allt för dig som har en stor gräsmatta som bredden på klippningen blir en viktig egenskap att värdera, eftersom du alltid vill att roboten ska klara av hela klippningen på en och samma laddning.

Robomow RC308 Pro

Robomow RC308 Pro

Rek area (max): 1.500 m²
Max lutning: 36 %
Klippbredd: 28.0 cm
Klipphöjd: 1.5 – 6.0 cm
Ljudnivå: 69,0 DB
Batteritid: 70 min
Laddningstid: 90 min
Mått (H,B,D): 21,0 cm, 46.0 cm, 63.0 cm
Vikt: 11.4 kg
Egenskaper: Barnlås, Bluetooth, Display, Mobilapp, Pinkod, Regnsensor

 • Tar sig framgångsrikt fram i terrängmiljöer
 • Lång laddsladd och större valmöjligheter till placering av laddstation
 • Klarar ytor upp till 1 500 kvadratmeter
 • Styrs bäst via app i telefonen
 • Svår att installera enligt Pricerunners omdömen

Vi avslutar listan med en populär robotgräsklippare med säkerhet som främsta egenskap. Med Robomow RC308 Pro följer bland annat barnlås, pinkod och lyftsensor. Enligt flera test är det en kompetent robotgräsklippare som i regel sköter sig själv – när den väl är installerad.

Ett kraftpaket i trädgården

Robomow RC308 uppmärksammas främst med anledning av sin kompakta karaktär och att den enkelt hittar både till och från laddningsstationen du placerat ut i trädgården. Laddsladden är extra lång vilket gör att du har stora valmöjligheter kring var du vill parkera gräsklipparen. Med sina 11,4 kilo är den ett par kilo tyngre än många av sina konkurrenter i den här sammanställningen. Tyngden gör att den med kraft tar sig genom och förbi hinder som rötter, kottar och grenar utan att fastna. 

Trots sin relativt tunga vikt klarar Robomow RC308 att ta sig upp för lutningar på upp till
36 %, vilket får anses klart godkänt för en gräsklippare i den storleken. Totalt kan den på en laddning klippa mellan 60-70 minuter på en gräsyta motsvarande max 1 500 kvadratmeter. Det är en robotgräsklippare som tar sig an ganska höga grässtrån och kan leverera en klipphöjd från 15 upp till 60 millimeter. 

Styrs bäst via appen

Likt många av de alternativ på gräsklippare vi listat kan även den här produkten kontrolleras via en app. Telefonen blir då som en fjärrkontroll till gräsklipparen där du kan justera sådant som när, var och hur du vill att roboten ska ta sig an gräset. Pricerunner har i sitt test en del åsikter på installationsmomentet. Deras testresultat visar att produkten kan vara ganska komplicerad att installera, trots displayen som finns på roboten.

När den väl är installerad sköter den dock sig själv. Den tar sig automatiskt till laddstationen när batteriet tar slut och ger sig ut på gräsmattan när du programmerat den att göra så. Laddtiden är ungefär samma som klipptiden, det vill säga strax över timmen. Tack vare nämnda app kan du alltså även styra och kontrollera den, och det är också att rekommendera att du använder appen för att programmera dess inställningar.

Köpråd

När du ska köpa robotgräsklippare finns det ett antal faktorer att överväga. Innan du bestämmer dig bör du noga ha begrundat dina behov, din prisbild och vilka alternativ som finns. Nedan kan du ta del av våra köpråd där vi svarar på några av de vanligaste frågorna konsumenter har inför att köpa robotgräsklippare.

Vad är den stora skillnaden mellan robotgräsklippare och vanlig gräsklippare?

Den uppenbara skillnaden är att medan du själv måste aktivera dig och slita med en vanlig gräsklippare för att hålla gräset i trim sköter robotgräsklipparen allting åt dig. Du kan lugnt luta dig tillbaka och låta robotgräsklipparen arbeta medan du sover eller är på jobbet. Med en robotgräsklippare håller du gräset kontinuerligt på lagom längd utan att lyfta ett finger. Många robotgräsklippare har också en förmåga att känna av vilken typ av av klippning som är lämplig beroende på väder och typ av gräs, vilket är en intelligens som sällan matchas av varken vanliga gräsklippare eller deras ägare.

Kommer robotgräsklipparen att störa mina grannar?

Ljudnivån på robotgräsklippare varierar modeller emellan. Det är dock vanligt att flera modeller ligger på en nivå runt 60 decibel, ibland till och med under. Det är en ljudnivå som motsvaras av en normal samtalston i ett kontorslandskap. En vanlig gräsklippare har dock en ljudnivå på ungefär 90 decibel, så det är troligtvis ingen svår gissning vad dina grannar hade valt att behöva stå ut med. Många låter sina robotgräsklippare jobba på natten eller tidiga morgnar.

Tar sig robotgräsklippare upp för lutningar?

Få trädgårdar består av enbart platt mark, vilket gör att robotgräsklippare måste klara av någon form av variation i lutningen för att klara av sitt jobb. Alla robotgräsklippare kan ta sig upp för viss sluttning. Hur brant sluttning som robotgräsklipparen orkar kan variera mellan så stora skillnader som 25-45%. Ett lägre pris på produkten är ofta en indikation på att roboten klarar av en mindre lutning än dyrare alternativ.

Kan robotgräsklipparen klippa hela trädgården?

Svaret beror helt och hållet på hur stor trädgård du har och vilken typ av robotgräsklippare det gäller. Det är klokt att välja robot efter storleken på ytan som ska klippas. Robotgräsklippare i den dyrare prisklassen klarar av ytor på över 3 000 kvadratmeter, vilket motsvarar lite mindre än en halv fotbollsplan, medan de billigare kan ha en maxkapacitet på 250 kvadratmeter. Oavsett kommer du vilja ha en robot som kan ta sig an hela din gräsmatta på en dag. Detta för att undvika att gräset växer ojämnt i längden.

Klarar robotgräsklippare av att ta sig runt hinder?

En stor farhåga hos många tomtägare med prydnadsdetaljer i trädgården är att klippningen ska bli ojämn eller utebli runtomkring den typen av hinder. Det är dock ingen oro som behöver bli långvarig. Robotgräsklippare tar sig i regel runt och förbi hinder genom att känna av dem med rörelsesensorer och hitta en väg förbi. Du kan också planera gräsklipparens rutt i förväg och ställa in var, hur och när den ska svänga för att undvika hinder i trädgården.

Måste jag vara hemma när min robotgräsklippare arbetar?

Flera robotgräsklippare har idag funktionen att de kan både övervakas och kontrolleras på distans via en app i telefonen. Det innebär att du inte fysiskt måste vara på plats i din trädgård för att starta, pausa eller ändra rutten på din robotgräsklippare. Var dock medveten om att klippningen fortfarande sker på ditt ansvar och att det åligger dig att säkerställa att inga barn, djur eller egendom kommer till skada under gräsklippningen. 

Kan mina husdjur vara ute samtidigt som robotgräsklipparen arbetar?

Mardrömmen är att ditt husdjur som till exempel hunden eller katten skulle få in en tass under robotgräsklipparens sylvassa klippblad. Idag är i regel robotgräsklippare utrustade med så kallad Sensorcut-teknologi vilket gör att den är programmerad att sakta in, stanna och pausa klippningen när den känner av att det finns hinder i närheten. För att vara på den säkra sidan kan det dock vara klokt att låta dina husdjur, och mindre barn, vara inomhus medan robotgräsklipparen arbetar.

Vad händer om min robotgräsklippare blir stulen?

Eftersom många föredrar att låta robotgräsklipparen arbeta utan att vara där och fysiskt övervaka den är det lätt att tro att den är exponerad för tjuvar. De flesta robotgräsklippare är dock utrustade med olika funktioner som gör den oanvändbar om den flyttas från din gräsmatta. Till exempel kan de vara låsta med pinkod och går därför inte att nollställa eller programmera om utan din personliga kod. En del avger också ett larm om de flyttas från kartan de är programmerade att följa. För robotarna som styrs via telefon får du i regel en pushnotis om robotgräsklipparen lämnar sin ordinarie rutt. Keramik i Höllviken Räng Sand

Källhänvisningar

Robotic-Lawn-Mower
Råd&Rön
taenk.dk