Att köpa ett babyskydd är ett härligt steg som skvallrar om att familjen snart ska utökas. Se till att införskaffa en trygg och säker bilbarnstol för familjens nytillskott.

Vi har valt ut och granskat de mest omtyckta babyskydden på marknaden för att avgöra vilket som är bäst i test. I testet har vi gått igenom allt från funktioner och säkerhet till design och smidighet för att kunna ge dig goda råd på vägen. Det är nämligen viktigt att tänka på allt från bälte och bärhandtag till fästsystem och isofix.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilket babyskydd vi anser vara det bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner de olika babyskydden har
 • Noggrann genomgång av stolarnas fördelar och nackdelar
 • Vilka fördelar en dyrare stol har
 • Goda råd inför ditt köp

Det är viktigt att din bebis sitter säkert och bekvämt i skyddet under alla bilresor samt att skyddet är korrekt monterat i bilen. Häng med så kikar vi på de testade modellerna!

Testvinnare – Silver Cross Dream i-Size

Silver Cross Dream i-Size

Viktgrupp: 0-13 kg
Maxlängd: 85 cm
Fästanordning: Isofix
Kan fästas med bilens bälte: Ja
Bälte: 5-punktsbälte
Säkerhetscertifiering: i-Size
Vikt: 5,3 kg
Funktioner: Bärhandtag, Förlängningsbart nackstöd, Avtagbart spädbarnsinlägg, Sufflett


 • Mycket hög komfort för bebisen
 • Hög säkerhetsnivå i flera test
 • Utrustad med 5-punktsbälte
 • Enkelt att rengöra tyget
 • sittpositionen gör att barnet riskerar att luta sig framåt

Dream i-Size från Silver Cross är det utmärkta babyskydd som vår testpanel anser är bäst i test. Det här skyddet passar mångas plånbok, har de viktigaste funktionerna och är bekvämt för din bebis att färdas i. Kort sagt är det ett perfekt skydd för alla som snart ska få tillökning!

Dream i-Size låter din bebis färdas tryggt och säkert i bilen i en bakåtvänd åkriktning. I Råd och Röns senaste test får skyddet en 8 i samlat säkerhetsbetyg vilket är mycket bra jämfört med många andra stolar i testet. Stolen har bevisats skydda bebisen mycket väl i såväl frontalkrock som sidokrock och bältet löper säkert över bebisens kropp. Bältet är ett 5-punktsbälte med mjuka muffar som är enkelt att sätta på.

Stolen anses vara enkel att montera i bilen, men det krävs lite övning för att inte montera den på fel sätt. Den tar upp ett litet utrymme i bilen, vilket är bra så att fler syskon ryms bredvid stolen.

Din bebis kan färdas i skyddet till dess att den väger 13 kilo och det är enkelt att ställa om skyddet för att anpassa det efter barnets växande kropp. För att färdas säkert i stolen måste din bebis vara mellan 40 och 85 centimeter lång. Bebisen sitter mycket bekvämt med ett utmärkt huvudstöd och förlängningsbart nackstöd och den får gott om utrymme i stolen.

En nackdel med stolen är att bebisen får en tråkig utsikt i den enligt Råd och Röns test, något som kan medföra att bebisen lutar sig framåt för att se bättre när den växer. Det är inte bra då bebisen bör färdas bakåtlutad mot stolsryggen. Som liten bebis sitter bebisen dock mycket bra och bekvämt i det avtagbara spädbarnsinlägget som ger maximalt med stöd.

Du kan enkelt rengöra babyskyddet mellan bilturerna, vilket är bra om din bebis blir åksjuk eller smutsig. Tyget är tillverkat av allergivänlig och antibakteriell bambutextil. Skyddet har även en sufflett med UV-skydd som skyddar bebisen mot solens starka strålar.

Du kan montera stolen i bilen med isofix och den är godkänd med den nya i-Size-standarden. Du kan köpa till en Dream isofixbas att montera skyddet med.

Bästa Budgetval – Britax Primo

Britax Primo

Viktgrupp: 0-13 kg
Maxlängd: –
Fästanordning: Isofix
Kan fästas med bilens bälte: Ja
Bälte: 3-punktsbälte
Säkerhetscertifiering: ECER44
Vikt: 4,9 kg
Funktioner: Bärhandtag, Sufflett, Avtagbart spädbarnsinlägg. Medföljande bas

 • Stor sittyta för bebisen
 • Har en sufflett mot solen
 • Medföljer en isofixbas
 • Prisvärd modell
 • Inget förlängningsbart ryggstöd

Om du söker efter en mer budgetvänlig bilstol för din bebis så är Britax Primo ett bra val och testpanelen utsåg den till testets bästa budgetval. Med denna stol åker din bebis tryggt och säkert bakåtvänd i bilen och den uppfyller de grundläggande säkerhetskraven för ECER44-standarden. Det är en prisvärd stol som fungerar utmärkt så vida ni inte ska färdas långa sträckor i bilen.

Stolen får genomgående höga betyg av sina användare och är ett omtyckt val. Britax är levererar många kvalitetsprodukter och denna stol är inget undantag. Bebisen får gott om utrymme i stolen och sitter bekvämt oavsett ålder. Som nyfödd så sitter bebisen bekvämt i det spädbarnsinlägg som är avtagbart när bebisen växer. Stolen har en nackkudde och stödkrage, men tyvärr saknar den ett förlängningsbart ryggstöd. Barnet sitter bakåtlutat i rätt lutning vilket gör det skyddat vid en krock.

Babyskyddet har ett 3-punktsbälte med mjuka muffar över axlarna så att det inte skaver mot bebisens axlar. Det är enkelt att fästa, men i takt med att barnet växer så måste det träs om för hand. Givetvis har stolen ett ställbart bärhandtag så att du enkelt kan förflytta stolen och det ligger bekvämt i handen. Den väger 4,9 kilo vilket testpanelen anser vara helt okej om den inte ska bäras långa sträckor.

Du väljer själv hur du vill fästa Britax Primo i bilen. Antingen kan du fästa stolen direkt i bilen med hjälp av bilbältet, eller om du vill använda den medföljande isofixbasen. Den medföljande isofixbasen upplevs som något krånglig och bökig att montera, men samtidigt är det positivt att det medföljer en bas på köpet. När basen väl sitter fast i bilen behöver du dessutom inte flytta på den såvida du inte ska byta bil.

Det är enkelt att sätta på och ta av skyddet från isofixanordningen så att du kan flytta på bebisen utan att väcka den. Se bara till att inte röra suffletten när bebisen sover. Den ger nämligen ifrån sig ett knäppande ljud när du justerar den vilket ger lite minuspoäng. Britax Primo är vårt bästa budgetval och ett utmärkt köp för dig som har en begränsad budget men ändå inte vill tumma på varken säkerhet eller komfort för din bebis.

Bästa premiumval – Cybex Cloud Z i-Size

Cybex Cloud Z i-Size

Viktgrupp: 0-13 kg
Maxlängd: 87 cm
Fästanordning: Isofix
Kan fästas med bilens bälte: Ja
Bälte: 3-punktsbälte
Säkerhetscertifiering: i-Size
Vikt: 4,8 kg
Funktioner: Bärhandtag, Förlängningsbart nackstöd, Roterbar, Inkluderat spädbarnsinlägg, Tvättbar klädsel

 • Flera praktiska funktioner
 • Roterande bas
 • Vinklingsbart sovläge
 • Genomgående hög kvalité på hela stolen
 • Axelmuffarna glider enkelt av

Cybex Cloud Z i-Size är testpanelens solklara bästa premiumval. Detta babyskydd har en mängd smidiga funktioner, är mycket väl- tillverkad och håller en hög kvalité som syns på långt håll. I denna stol kan din bebis inte bara färdas med säkerhet utan även med stil.

Bebisen sitter tryggt och säkert fast i stolen med 3-punktsbältet som är utrustat med mjuka muffar vid axlarna. Bältet är enkelt att förlänga när bebisen växer, men tyvärr har muffarna en förmåga att glida av. Det ingår ett avtagbart spädbarnsinlägg så att både de minsta nyfödda bebisarna och de större barnen ska kunna sitta bekvämt.

I Cybex Cloud Z i-Size kan bebisar färdas säkert ända tills de väger 13 kilo, på så sätt kan stolen användas i 9-12 månader. Stolen kan monteras direkt i bilen med bilens eget bälte eller på en lättmonterad bas. Basen som ska användas är isofixbasen Cybex Base Z och den upplevs vara mycket lättmonterad med färgindikatorer som vägledning.

Om du väljer att montera basen i bilen så kan du snabbt och enkelt knäppa loss babyskyddet varje gång du och bebisen ska lämna bilen. Det är något krångligt att fästa skyddet de första gångerna innan du har lärt dig att hitta rätt vinkel, men övning ger snabbt färdighet i det här fallet!

Stolen är vinklingsbar, vilket innebär att du kan luta den bakåt när det är dags för bebisen att sova. Sovläget är mycket uppskattat bland användare och stolen får höga betyg. Sovläget får givetvis inte användas i bilen under färd, men det är mycket praktiskt när skyddet är monterat på en barnvagn. Du kan dessutom vinkla skyddet till sovläget med hjälp av ett enhandsgrepp. Precis som du hör på namnet så är detta babyskydd godkänt enligt den senaste i-Size-standarden. Stolen är utrustad med ett förlängningsbart nackstöd för bebisens komfort och bärhandtaget är ergonomiskt och gör stolen skön att bära. Den väger endast 4,8 kilo och är enkel att förflytta. En annan funktion som testpanelen gillar med Cybex Cloud Z i-Size är att den är utrustad med en ljudlös sufflett som ger ett bra solskydd för barnet. Suffletten kan ställas i flera olika positioner för bäst skydd.

Bra alternativ – Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Viktgrupp: 0-13 kg
Maxlängd: 75 cm
Fästanordning: Isofix
Kan fästas med bilens bälte: Ja
Bälte: 3-punktsbälte
Säkerhetscertifiering: i-Size
Vikt: 4,55 kg
Funktioner: Bärhandtag, Avtagbart spädbarnsinlägg, Tvättbar klädsel

 • Hög komfort
 • Tryggt och säkert bälte
 • Lätt att montera på basen
 • Mysig klädsel
 • Något kort solskydd

Pebble Pro i-Size från Maxi-Cosi är ett bra alternativ till de topplacerade babyskydden på vår lista. I denna stol färdas din bebis både tryggt och bekvämt. En stor fördel med denna stol är att den har blivit godkänt i den nya säkerhetsstandarden i-Safes tester.

Babyskyddet får höga betyg av dess användare och mycket goda recensioner. Något som verkligen utmärker just denna stol är den mysiga klädseln som ger en ombonad känsla för bebisen. Givetvis ingår det ett avtagbart spädbarnsskydd så att de nyfödda bebisarna sitter säkert i stolen. Just komforten är utmärkande för stolen och barn av alla storlekar sitter skönt och stadigt i stolen.

Givetvis kan klädseln tvättas så att du kan hålla babyskyddet fräscht. Innan och efter tvätt är det enkelt att ta loss och sätta på klädseln igen.

Stolen har ett 3-punktsbälte som får höga betyg av användarna. Bältet har en smart funktion då det står rakt uppåt när det är öppet, vilket gör det enkelt att sätta ner och spänna fast bebisen. Bältets remmar kan enkelt justeras i längd när barnet växer och de får pluspoäng för att inte vara justerbara medan bältet är knäppt under färden.

När du justerar remmarna så behöver du enbart justera den ena, då den andra automatiskt justeras lika mycket. Remmarna täcks av mjuka muffar så att de inte skär in i barnets axlar utan ligger mjukt mot kroppen.

 Du kan fästa stolen direkt i bilen med hjälp av bilens eget bilbälte, men du kan även använda ett flertal av Maxi Cosis isofixbaser. Med en färdigmonterad bas blir det enkelt att snabbt och smidigt ta ur och sätta in skyddet i bilen. Basen ser något bred ut, men det är ändå inga problem att sitta bredvid den.

Tyvärr har denna stolen en nackdel och det är solskyddet som testpanelen betraktar som undermåligt. Det skyddar inte barnet ordentligt mot solens starka och varma strålar eftersom det är för kort. Det är något att ha med i beräkningen om du ska använda stolen under sommarmånaderna. Babyskyddet får dock ett högt genomgående betyg och de stora fördelarna ligger i enkelheten att montera det på basen och bebisens komfort. Babyskyddet väger endast 4,55 kilo så du kan enkelt bära runt på det med hjälp av det ergonomiska bärhandtaget.

Bra alternativ – Cybex Aton B i-Size

Cybex Aton B i-Size

Viktgrupp: 0-13 kg
Maxlängd: 87 cm
Fästanordning: Isofix
Kan fästas med bilens bälte: Ja
Bälte: 3-punktsbälte
Säkerhetscertifiering: UN R129, i-Size
Vikt: 3,9 kg
Funktioner: Bärhandtag, Förlängningsbart nackstöd, Inkluderat spädbarnsinlägg, Tvättbar klädsel

 • • Gott om sittutrymme för bebisen
 • • Enkel att montera på basen
 • • Hög komfort
 • • Lättviktigt babyskydd
 • • Lite trögt bärhandtag

Cybex Aton B i-Size ger dig ett säkert babyskydd som är snyggt designat och finns i flera fina färger. Det är lätt att använda och den låga vikten på 3,9 kilo gör det till en fröjd att bära runt på babyskyddet. Med detta skydd färdas bebisen bakåtvänd i bilen och flera tester ger det ett högt betyg.

Enligt Råd och Rön får testet en 8 i säkerhet och det är framförallt i tester med frontalkrock och sidokrock som stolen visar sig vara ett utmärkt val. De anser även att den smidiga 3-punktsbältet är mycket enkelt att hantera. Bältet täcks dessutom av mjuka muffar så att remmarna ligger mjukt mot bebisens kropp och inte skaver mot axlarna.

Stolen får även höga betyg när det kommer till monteringen. Du kan antingen använda en isofixbas från Maxi-Cosi eller spänna fast stolen direkt i bilen med hjälp av bilens eget bälte. Om du väljer basen så är det enkelt för dig att både montera basen och klicka i och ur skyddet.

Bebisen sitter mycket bekvämt i Cybex Aton B i-Size. Vadderingen är inte den bästa, så stolen bör inte användas under långa åkturer. Bebisen får dock ett bekvämt huvudstöd och benstöd i stolen och dessutom får bebisen gott om utrymme att sitta på. Det justerbara nackstödet kan regleras allt medan barnet växer så att det alltid kan sitta bekvämt. Nackstödet är justerbart i hela elva positioner.

Precis som du hör på stolens namn så är detta babyskydd testad och godkänd enligt den nya säkerhetsstandarden i-Size. Därför har även bebisens maxlängd angetts och bebisen få väga max 13 kilo eller vara max 87 centimeter lång för att få färdas i babyskyddet.

Cybex Aton B i-Size ger ett mycket gott helhetsintryck och är en bra stol väl värd sitt pris. Bärhandtaget är lite trögt att vinkla, men annars finns det inget att anmärka på. Genomtänkta detaljer, ett tvättbart tyg som andas väl och enkelt justerbara bältesremmar bidrar till det positiva betyget. Babyskyddet har dessutom en integrerad sufflett som skyddar mot solen med ett UV-skydd på 50+.

Köpråd

Här kommer svaren på de vanligaste frågorna du kan ha vid köp av ett babyskydd och goda råd på vägen mot ditt viktiga köp.

Säkrast för din bebis att åka bakåtvänd

Babyskydd är tillverkade för att bebisen ska åka bakåtvänt i bilen. Det är nämligen det allra säkraste för såväl små bebisar som mindre barn eftersom de då klarar av en krock bättre.

Se till att välja ett säkert skydd som är kompatibelt med din bil. Din bebis ska kunna sitta bekvämt i skyddet och om ni ofta åker på långa bilturer så är det väl värt att lägga lite extra pengar på skyddet för att få en bekvämare stol och stoppning för din bebis.

Vilka funktioner behöver ett babyskydd ha?

När du ska köpa ett babyskydd bör du fundera på vilka funktioner som är viktigast för dig. De vanligaste är:

 • Integrerat solskydd
 • Ställbart nackstöd
 • Klädsel som andas
 • Ställbart bärhandtag
 • Enkel att montera på en bas
 • Tvättbar klädsel

Det finns dock fler funktioner om du går upp en prisklass. Dyrare premiumval har till exempel vinkelbart sovläge och roterbar bas.

Hur monterar jag ett babyskydd i bilen?

Hur du monterar skyddet i bilen beror bland annat på vad du känner för och vilka möjligheter som finns. I de flesta fall kan du montera skyddet med hjälp av bilens eget bälte. Det kan upplevas som lite krångligt de första gångerna.

Om babyskyddet är kompatibelt med en bas så kan du köpa till en bas som du monterar i bilen. Basen monterar du antingen med bilens eget bälte eller med isofix. För att du ska kunna montera basen med isofix så måste din bil vara utrustad med isofix.

Men en bas blir det enklare för dig att ta loss skyddet från bilen för att snabbt och smidigt montera det på barnvagnens fästanordning. Då slipper du flytta på din sovande bebis och kan istället ta med dig hela stolen.

Så länge kan du använda ett babyskydd

Hur länge du kan använda din bilbarnstol beror på hur stor maxvikten är för stolen. De flesta skydd har en viktgrupp på 0-13 kilo. De flesta av dessa har en maxvikt på 13 kilo, vilket innebär att du kan använda stolen tills bebisen väger 13 kilo. Det innebär att stolen kan användas från nyfödd bebis till 9-12 månader.

Enligt den nya standarden i-Safe ska tillverkarna dock ange maxgränsen i längd istället för vikt. Det anses ge en mer korrekt riktlinje för när stolen har blivit för liten.

Ett babyskydd kan oftast användas i flera år. I ett för gammal skydd kan dock plast och liknande torka ut så använd inte ett för ålderstiget skydd. Du ska inte heller använda ett skydd som har varit med om en krock då det kan ha skadas invändigt, ett krockskadat skydd ska alltid kasseras. Detta är något som är viktigt att ha i åtanke om du köper ett begagnat skydd eller lånar av en kompis.

Så ska bältet sitta i babyskyddet

När du använder ett babyskydd är det mycket viktigt att din bebis sitter korrekt i skyddet samt att bältet har satts fast på ett korrekt sätt. Om bältet sitter för löst kommer din bebis inte att skyddas lika väl vid en krock.

För en liten bebis ska bältet sitta mitt över axlarna. Det får varken sitta för nära halsen eller för långt ut åt sidorna. Det måste sitta nära kroppen och det bör inte vara en tjock vinteroverall mellan bebisen och bältet.

Därför ska ditt babyskydd vara i-Size-märkt

År 2013 började man fasa in en ny säkerhetsmärkning för bilbarnstolar och denna kallas för i-Size. Den är dock inte fullt implementerad ännu. Om du köper en bilbarnstol med en i-Size-standard så vet du dock att din bebis kommer att färdas så tryggt som möjligt i bilen

Enligt den nya i-Size-standarden måste bilbarnstolar för bebisar upp till 15 månader vara bakåtvända och bilbarnstolarna måste vara kompatibel med bilen. Stolarna har testat för både frontalkrock och för sidokrock och dessutom måste tillverkaren ange vilken längd som stolen passar för, istället än bebisen vikt.

Är babyskydd i olika prisklasser lika säkra?

Alla babyskydd som har rätt säkerhetscertifiering är säkra att använda. I Europa måste bilbarnstolar gå igenom mycket strikta tester för att bli godkända. De säkerhetscertifieringar som finns är bland annat UN R129, ECER44 och den nyaste i-Safe.

Dyrare bilbarnstolar är alltså inte säkrare för din bebis, däremot kan de ha fler funktioner än en mer budgetvänlig variant. Dessutom har de ofta en bättre stoppning så att bebisen sitter skönare vid långa bilturer samt högre kvalité på allt ifrån tyg till sömmar.

Källhänvisningar

Råd&Rön