Ett tyngdtäcke hjälper dig att sova djupare, minska din stress och återhämta dig bättre under natten. Det frisätter må bra-hormoner och gör dig till en lugnare och mer harmonisk människa. Det är helt enkelt en mirakelprodukt som uppskattas av alla som provat den.

Vi har testat en mängd populära täcken på marknaden för att fastställa vilket tyngdtäcke som är bäst i test och vilka som är riktigt bra utmanare. Allt för att du enkelt ska kunna hitta ett täcke av bra kvalitét som ger dig en god natts sömn.

I den här artikeln får du svar på:

 • Vilket tyngdtäcke vi anser är det bästa på marknaden just nu
 • Testvinnare, budgetval, premiumval och några bra alternativ
 • Vilka material täckena kan innehålla och dess skillnader
 • Noggrann genomgång av respektive täckes fördelar och nackdelar
 • Svar på generella frågor inför ditt köp av ett tyngdtäcke
 • En omfattande köpguide med goda råd

Med ett tyngdtäcke kan du sova gott med god komfort och vakna utvilad. Täcket ger positiva effekter och vi hjälper dig att hitta ett täcke oavsett vilken budget du har. Häng med så kikar vi!

Testvinnare – Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke

Specifikationer:
Överdrag: Bomull
Fyllning: Kiselpärlor
Vikter: 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg
Färg: Blå, Grå, Vit
Målgrupp: Vuxen

 • Medföljer en praktiskt förvaringsväska
 • Väl fördelad vikt av kiselpärlorna
 • Varmt och skönt
 • Stabilt men ändå följsamt
 • Kan bli för varmt

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke är ett mjukt och följsamt täcke som är riktigt behagligt att sova med. Därför är det inte konstigt att detta är det täcke som är bäst i test i vår stora undersökning. Såväl vår testpanel som andra användare ger Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke högsta betyg.

Precis som många andra täcken på vår topplista så har detta täcke en fyllning bestående av kiselpärlor. Kan det helt enkelt vara så att just kiselpärlor är bekvämast och följer kroppen bäst när du sover. Oavsett vilken vikt du väljer, och det finns hela fem stycken att välja mellan, så är detta täcke behagligt och du kan enkelt vända dig under täcket utan att det blir obekvämt.

Kiselpärlorna är mycket små och de är väl fördelade över hela täcket. Tyngdtäcket består av 120 små rutor med lika många pärlor i varje ruta. På så sätt kan det inte skapas en ansamling av pärlor i ett hörn av täcket.

Täckets överdrag är tillverkat av bomull och det finns en tunn polyesterfilt mellan kiselpärlorna och överdraget. Du kan enkelt tvätta täcket, vilket innebär att det kan rengöras efter svettiga sommarnätter och hudavlagringar. Du kan tvätta det hemma så länge som det ryms i tvättmaskinens trumma och du kör det på 60 grader. Täcket är tillverkat av material som håller en riktigt hög kvalité, vi vågar därför påstå att det kommer att tåla många tvättningar.

När du köper Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke så kommer det levererat i en praktisk förvaringsväska med bärhandtag. Den är perfekt att förpacka täcket i om du vill lägga undan det i förrådet eller om du ska flytta. Då håller sig täcket fräsch och skyddat mellan användningarna.

Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke prisas av många användare för att det är så varmt, mjukt och skönt att använda. Om du är en varm person så kan det dock vara så att täcket blir för varmt för dig. Några användare upplever nämligen att täcket är på gränsen till för varmt. Täcket passar utmärkt för kylig höst och kall vinter men kan upplevas som varmt under sommarmånaderna. En smart funktion med detta täcke är att det är utrustat med tygöglor i alla hörn samt i mitten så att du enklare kan få det rakt och slätt inuti ditt påslakan. Med tygöglorna kan du även fästa täcket i påslakanet.

Bästa Budgetval – Borganäs Tyngdtäcke

Borganäs Tyngdtäcke

Specifikationer:
Överdrag: Bomull
Fyllning: Kiselpärlor
Vikter: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 12 kg
Färg: Grå
Målgrupp: Vuxen

 • Välfördelade kiselpärlor
 • Bra kvalité i förhållande till priset
 • Snabbtorkande täcke efter tvätt
 • Varmt och skönt
 • Begränsat antal tyngder

Borganäs Tyngdtäcke är en solklar favorit hos testpanelen och blev därför utsett till bästa budgetval bland tyngdtäckena. Med detta täcke kommer du att sova gott och din djupsömn kommer att bli bättre, vilket medför att du vaknar mer utvilad. Borganäs Tyngdtäcke är ett riktigt bra val för dig som vill uppleva ett tyngdtäckes alla positiva effekter utan att spendera allt för mycket pengar. Det är därför ett perfekt förstagångstäcke för dig som vill testa på denna trend.

Borganäs Tyngdtäcke ger en härlig tyngd mot din kropp och överdraget är tillverkat av mjuk bomull. Fyllningen är kiselpärlor och är väl fördelad över täcket tack vare det insydda rutsystemet. Det är extra tacksamt om man vänder sig mycket när man sover, då ligger tyngden nämligen kvar på sin plats. Testpanelen uppskattade den jämna tyngden som gav ett jämnt tryck över hela kroppen. Du kan välja mellan vikterna 5 kg, 7 kg, 9 kg och 12 kg för att få den vikt som är mest lämplig för din nattsömn.

Du kan enkelt tvätta täcket på egen hand i hemmet. Täcket tål tvätt i tvättmaskinen på 60 grader och bör plantorkas efter tvätt. Bomullsöverdraget torkar snabbt och därför behöver du inte sakna ditt nytvättade täcke allt för länge innan du kan använda det igen. Efter tvätt så glider täcket snabbt och enkelt in i påslakanet. Det är alltså en fröjd att bädda med Borganästäcket men glöm inte bort att det är tungt att få in i påslakanet på grund utav kiselpärlorna.

Täcket håller en riktigt bra kvalitet, är användarvänligt och kan användas året runt om man är frusen. Om man lätt blir varm så bör täcket dock läggas undan när sommarens värme närmar sig.

Många användare har köpt detta som sitt första tyngdtäcke och är riktigt nöjda över vilka positiva effekter de får. Det är något som syns bland de många positiva recensioner som går att hitta online. Det levereras i en plastväska som du även kan förvara täcket i om du vill byta emellanåt.

Borganäs tyngdtäcke har en Oeko Tex-certifiering. Därmed är detta täcke garanterat fritt från tillsatser som kan vara skadliga för användares hud och hälsa. Täcket har genomgått noggranna kontroller och du kan sova både gott och tryggt under täcket.

Bästa premiumval – Cura of Sweden Pearl Eco Tyngdtäcke

Cura of Sweden Pearl Eco Tyngdtäcke

Specifikationer:
Överdrag: Bomull
Fyllning: Kiselpärlor
Vikter: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg, 12 kg, 13 kg, 15 kg, 16 kg
Färg: Vit
Målgrupp: Vuxen

 • Ekologiskt material
 • Ingen polyester inuti täcket
 • Tillhörande miljövänlig förvaringsväska
 • Kan tvättas i maskin
 • Finns endast i en färg

Pearl Eco tyngdtäcke från Cura of Sweden är en ekologisk version av vår bäst i test-vinnare. Här får du ett mjukt och behagligt täckt med rejäl tyngd som gör att du sover gott om natten. Överdraget är tillverkat av ekologiskt odlad bomull vilket gör att du får ett miljövänligt täcke som ger dig gott samvete. Eftersom täcket är tillverkat av ekologisk bomull blev det ett givet premiumval för vår testpanel.

Pearl Eco är ett 100 % naturligt tyngdtäcke och det mest exklusiva du kan hitta hos kvalitetsmärket Cura of Sweden som återigen har levererat ett täcke väl värt pengarna. Det är inte bara överdraget som är tillverkat av bomull, utan även det inre tyg som håller kiselpärlorna på plats är tillverkat av bomullsvadd istället för den vanligare polyestern.

Testpanelen är inte bara imponerade av de ekologiska materialen utan även av täckets andningsförmåga. Detta täcke blir aldrig för varmt att sova med och den fluffiga konstruktionen ger en hög komfort och en mysigare känsla än många andra platta tyngdtäcken.

Täcket levereras i en miljövänlig väska som du även kan förvara täcket i när du inte använder det. Täcket finns i fyra olika storlekar och hela åtta olika vikter. Det går alltså verkligen att anpassa detta täcke utefter dina behov, din önskade vikt och storleken på din säng. Denna variation stärker testpanelens åsikt om att Pearl Eco tyngdtäcke är testets bästa premiumval.

Täcket håller hög kvalité och du kan enkelt tvätta det. De mindre storlekarna ryms lätt i en vanlig tvättmaskin och du kan tvätta täcket på 60 grader. Därefter är det bäst om du låter det plantorka. Att täcket kan tvättas gör det fräschare att använda det under sommaren när det kan bli varmt i sovrummet.

Pearl Eco tyngdtäcke från Cura of Sweden har samlat på sig en lång rad positiva recensioner från användare runt om i landet. Det märks att denna produkt är både populär och omtyckt av användarna.

Ännu en fördel till varför det här täcket är vårt bästa premiumval är att det är Oeko-Tex-certifierat vilket innebär att det har genomgått noggranna kontroller för att inte vara skadliga för användares hud eller hälsa.

Bra alternativ – Beckasin Tyngdtäcke

Beckasin Tyngdtäcke

Specifikationer:
Överdrag: Satin, Bomull
Fyllning: Sandpellets
Vikter: 2,6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg, 12 kg
Färg: Grå, Vit
Målgrupp: Vuxen

 • • Följsam sandpellets som fyllning
 • • Enbart bomull i täcket
 • • Finns som testets lättaste vikt
 • • Hyperallergen fyllning
 • • Finns det några?

Beckasin tyngdtäcke är ett riktigt bra alternativ för dig som vill köpa ett klassiskt tyngdtäcke i en mellanprisklass. Här får du ett bekvämt och följsamt täcke i många olika vikter att välja mellan.

Detta täckte tillverkas av det svenska märket Beckasin, så här får du möjlighet att stötta ett lokalt märke. Beckasins täcke finns i fem olika vikter och faktum är att den lägsta vikten på 2,6 kilo är det lättaste täcket i hela vårt test. Det är alltså ett utmärkt val för dig som endast vill ha en liten men behaglig tyngd på kroppen när du sover. Det finns dock även tyngre modeller på upp till 12 kilo för dig som behöver rejält med tyngd för att kunna sova gott om natten.

Med ett av de tyngre täckena så sover du lugnt och behagligt utan oroa och ångestkänslor i kroppen då den tunga tyngden lugnar ner kroppen. På så sätt får du en djupare och mer effektiv djupsömn och vaknar piggare.

Beckasin tyngdtäcke är det enda testet på vår topplista som är fyllt med sandpellets, även kallade sandkristaller. Sandpellets är både fria från lukt och gifter och många användare upplever att det är ett mycket mjukt och behagligt alternativ mot till exempel kiselpärlor. Sandpelletsen är dessutom hyperallergena vilket gör detta täcke till ett bra alternativ för dig med allergi eller allergi i familjen.

Överdraget är tillverkat av satinvävd bomull med en trådtäthet på 205.0 TV. Själva täcket är temperaturreglerande vilket innebär att det är lika skönt och behagligt oavsett om du lätt blir varm eller om du är frusen av dig. Det är en stor fördel enligt testpanelen som även har sett flertalet användare kommentera detta som en fördel i sina många recensioner av täcket.

Beckasins täcke är fritt från polyester och mikroplaster, vilket gör det till ett naturnära och miljövänligt täcke. Det är alltså ett bra val både för dig som vill sova gott och för dig som även vill tänka på miljön. Att täcket är tillverkat av 100 % naturmaterial är dessutom snällt mot känslig hud.

Eftersom du kan använda täcket året runt är det en stor fördel att du kan maskintvätta täcket hemma. Du kan tvätta täcket och sedan låta det plantorka. Mellan tvättningarna kan du även skaka och vädra det regelbundet för att täcket ska hålla sig fräscht.

Bra alternativ – Cura of Sweden Minky Tyngdtäcke

Cura of Sweden Minky Tyngdtäcke

Specifikationer:
Överdrag: Polyester
Fyllning: Glaspellets
Vikter: 6 kg
Färg: Blå, Grå, Röd
Målgrupp: Vuxen

 • • Skön tyngdfilt för soffmys
 • • Använder glaspellets som fyllning
 • • 3 vackra färger att välja mellan
 • • Kan tvättas i maskin
 • • Överdrag av polyester

Kvalitetsmärket Cura of Sweden har ännu en produkt som har lyckats kvala sig in på vårt bäst i test av tyngdtäcken. Täcket Minky är ett riktigt bra alternativ till våra topplacerade produkter och kommer att ge dig många goda nätters sömn.

Cura of Sweden är kända för att tillverka täcken av hög kvalitet med innovativa detaljer och produkten Minky är inget undantag. Det här täcket har en fyllning av glaspellets för att ge dig ett ökat välbefinnande och god sömn. Glaspelletsen formar sig efter kroppen och ger täcket en välbalanserad tyngd oavsett hur mycket du rör på dig under natten. Glaspellets är dessutom ett hygieniskt val för stoppning.

Vad är det då som är så innovativt med Minky, förutom att det är fyllt med glaspellets? Jo, Minky är en filtversion av Cura of Swedens populära tyngdtäcken, därav det fina och väl genomarbetade utseendet. Du kan absolut använda Minky som ett täckte i sängen att sova med, med denna produkt är framförallt framtagen för att användas som en härlig filt i soffan. Låt Minky omfamna dig i en stor, sex kilo tung kram när du sitter i soffan.

Det finns ingen annan viktklass än sex kilo att välja mellan, men testpanelen är ändå mycket imponerande av denna produkt och den myskänsla den ger vid soffmyset. Minky har terapeutiska och avstressande effekter och hjälper dig att varva ner fortare när du tillbringar kvällen i soffan eller fåtöljen.

Minky kommer i tre fina färger i mörk ton: blå, röd och grå. Du kan välja den färg som passar bäst in i inredningen i ditt vardagsrum. Själva täcket är så fint att du inte behöver använda något påslakan om så inte vore för att de är enkla att plocka av och tvätta. Överdraget är sammetslent och mycket mjukt mot huden, det skiljer sig alltså mot Curas klassiska bomullsöverdrag för de övriga tyngdtäckena.

Du kan tvätta Cura Minky i tvättmaskinen om den blir smutsig eller om du vill fräscha upp den. Tyngdfilten klarar av att tvättas på 40 grader och sedan bör den plantorkas. En nackdel med Minky är att detta täcke har ett yttertyg av polyester, något som skiljer sig mot övriga produkters bomullsvarianter. Det är dock inget som gör täcket till ett sämre köp så länge som du inte har något emot polyester.

Köpråd

I vårt stora bäst i test av tyngdtäcken gjorde testpanelen en noggrann utvärdering av de populäraste och mest omtyckta produkterna på marknaden. Dessutom sammanställdes det goda köpråd inför ditt viktiga köp.

Vem kan använda ett täcke med tyngd i?

De allra flesta kan använda ett tyngdtäcke, såväl vuxna som barn. Täckena har en terapeutisk och avstressande effekt vilkets är perfekt för alla som är stressade, oroliga eller som känner ångest. Många sover bättre med ett tungt täcke över kroppen som hjälper till att lugna kroppen och få ner pulsen. Även gravida kan dra fördel av ett tyngdtäcke då många graviditeter innebär sömnproblem.

De allra minsta barnen kan dock inte sova med ett täcke med tyngd i och som vuxen bör man inte använda ett tungt täcke om spädbarn eller mindre barn sover i samma säng. Spädbarn och de minsta barnen kan nämligen inte flytta på täcket själva och dessutom har de inte den välutvecklade lungkapacitet som krävs för att sova med ett tungt täcke över sig.

Hur väljer jag rätt tyngd på täcket?

Om du inte har använt ett tyngdtäcke förut kan det vara svårt att veta vilken vikt du ska välja, därför finns det bra generella vikter att följa. Det kan dessutom vara bra att börja med ett lättare täcke.

De generella vikterna ser ut enligt följande:

 • Kroppsvikt på 40-50 kg: 5 kg täcke
 • Kroppsvikt på 50-65 kg: 7 kg täcke
 • Kroppsvikt på 65-80 kg: 9 kg täcke
 • Kroppsvikt på 80-90 kg: 11 kg täcke
 • Kroppsvikt på 90+ kg: 13 kg täcke

Man kan även säga att ett täcke ska väga 10-15 % av ens egna kroppsvikt. Om man däremot har stora sömnproblem, känner stark oro och ångest eller liknande så kan ett ännu tyngre täcke vara en god idé. Då kan man följa riktlinjen 15-20 % av den egna kroppsvikten.

Förutom vikt måste du även välja hur stort tyngdtäcke du behöver eller vill ha. Det finns nämligen flera olika storlekar att välja mellan, både täcken för enkelsängar och täcken för dubbelsängar. Se därför till att dubbelkolla vikt och storlek när du köper eller beställer ett täcke.

Vilka fördelar har ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke har en mängd positiva fördelar och effekter. De flesta känner av de positiva effekterna redan efter de första nätterna.

De vanligaste effekterna är:

 • Bättre sömn
 • Minskad oro och ångest
 • Minskad stress
 • Lindrad värk
 • Bättre återhämtning under natten

Med ett täcke som tynger ner din kropp stimuleras frisättningen av oxytocin och serotinin, vilket är två viktiga må bra-hormoner. Samtidigt sänks stresshormonet kortisol vilket gör att du slappnar av och får en bättre djupsömn. Tyngdtäcken har även visats ha mycket positiva effekter hos människor med bland annat grava sömnsvårigheter, OCD, ätstörningar och neuropsykiatriska sjukdomar och därför föreskrivs de av sjukvården.

Kan jag tvätta mitt täcke?

Du kan tvätta ditt täcke, men lägg märke till om det täcke du funderar på att köpa kräver kemtvätt, handtvätt eller om det kan tvättas i din vanliga tvättmaskin. Tänk även på att de allra största och tyngsta täckena kan ha svårt att rymmas i din vanliga tvättmaskin.

De flesta täcken kan tvättas på 40 eller 60 grader och bör sedan plantorkas. Du kan även hänga ut dina täcken på vädring för att fräscha upp dem. De bör dock inte piskas då de kan gå sönder.

Vilken fyllning är den bästa?

Förr i tiden var det vanligast med kedjetäcken, men numer fyller tillverkare sina täcken med allt från sandpellets till glaspärlor, specialbehandlad textil, bollar och kiselpärlor.

Alla material är bra för fyllning, men kiselpärlor och sandpellets är extra bra när det gäller att fördela vikten över hela tältet. Detta är viktigt då många vänder sig mycket i sömnen och då måste tyngden ligga kvar över hela kroppen. Täcken med dessa fyllningar är dessutom följbara, mjuka och sköna. Användare tycker om alla sorters fyllningar och det är mest en smaksak vad man föredrar.

Kan allergiker använda tyngdtäcken?

Allergiker brukar inte ha några problem med att använda täcken med tyngder i eftersom de flesta är tillverkade av polyester eller naturmaterial såsom bomull. Det finns mycket få täcken med dun eller andra fjädrar. Om du är osäker så kan Beckasin tyngdtäcke vara ett extra bra val då fyllningen är tillverkad av hyperallergen sandpellets.