I den här artikeln ger vi dig en komplett guide till de bästa Dyson dammsugarna som finns på marknaden. Vi täcker de viktigaste områdena som rör funktionaliteten och användarvänligheten.

I den här artikeln får du information om:

 • De bästa Dyson dammsugarna
 • Specifikationer och funktioner
 • Fördelar och nackdelar
 • En komplett köpguide med allt du behöver veta innan du köper en Dyson dammsugare

Har det blivit dags för årets stora städdag? Du har motivationen ända fram tills att du ska ta ut den gamla dammsugaren ur skåpet. Klarar den ett år till? Eller kanske har du tröttnat på att behöva lyfta runt den tunga, otympliga damsugarkroppen. Upp och ner för trapporna, vecka ut och vecka in. En skaftdammsugare kanske skulle passa dig bättre?

Missa inte våra tester av dammsugare och robotdammsugare.

Testvinnare – Dyson V11 Absolute Extra Generation

Dyson V11 Absolute Extra Generation

Vikt: 3,09 kilo
Watt: 220
Batteritid: 50 min
Kapacitet behållare: 0,76 liter
Höjd: 26,1 cm
Längd: 128,6 cm
Bredd: 25 cm


 • Kraftfull sugeffekt
 • Automatisk effektinställning
 • Bra batteritid
 • Mångsidig och lättanvänd
 • Aningen osmidig när man ska ställa ifrån sig den

Detta är en fantastisk modell och en stor utmanare till den traditionella dammsugaren och drivs på el. Med en kombination av utvecklad sugfunktion och specialgjorda munstycken kan denna pås- och sladdlösa dammsugaren nå lika effektiva nivåer som en traditionell dammsugare.

Då den är sladdlös kan den användas överallt i hemmet – i gäststugan eller i bilen, utan några problem. Har man behov av att dammsuga på lite mer svåråtkomna utrymmen kan man göra om den till en handdammsugare genom att ta av det längre munstycket, den är alltså väldigt användarvänlig och har flera funktioner. Jämfört med en traditionell dammsugare är den otroligt lätt med sina dryga 3 kilon.

Istället för en dammsugarpåse har den en behållare där dammet och smutsen samlas. Behållaren rymmer 0,76 liter och töms med hjälp av en knapp, användaren behöver aldrig komma i kontakt med innehållet vilket gör att den känns hygienisk. Vad som gör Dyson V11 Absolute Extra Pro Generation mot sina föregångare är att den har ett mer kraftfullt batteri och motor. Motorn gör att sugeffekten har förbättrats väsentligt och batteriet klarar dammsugning på upp till 50 minuter vilket är fantastiskt med tanke på den höga effekten som motorn har. Förutom detta har denna dammsugaren en skärm med display där du kan se hur mycket batteri som finns kvar samt de olika effektlägena. Det roliga är att den här dammsugaren automatiskt sköter effektinställningen baserat på underlag. Spännande, va? Så gillar du det där lilla extra är denna modell ett självklart alternativ för dig.

Bästa Budgetval – Dyson V8 Motorhead

Vikt: 2,63 kilo
Watt: 115
Batteritid: 40 min
Kapacitet behållare: –
Höjd: 22,4 cm
Längd: 124,4 cm
Bredd: 25 cm

 • Låg vikt
 • Lätt att använda
 • Två – i -ett dammsugare
 • Tvättbart filter
 • Kort batteritid

Detta är en dammsugare med en bra motor och ett effektivt munstycken som gör det möjligt för dig att dammsuga golvet oberoende av underlaget. Den har en smart och flexibel konstruktion som gör att du kan förvandla golvdammsugaren till en handdammsugare, precis som övriga dammsugare i Dysons sortiment.

Dyson V8 Motorhead har en något mindre effekt än premiumalternativen i samma serie, men den är minst lika användbar för det. Den är både sladdlös och påslös vilket innebär att den drivs av ett batteri. Batteriet har en användningstid på 40 minuter under konstant städning.

Med hjälp av cykloner i två skikt suger motorn in luft och skickar sedan ut den renare än den kom in. Filtren i dammsugaren är oerhört effektiva så att du slipper andas in bakterier och toxiner vid städning. Precis som liknande modeller har denna en oerhört hygienisk behållare som med ett klick töms utan att du behöver vidröra innehållet, behållaren har en volym på 0,54 liter. Sammanlagt väger hela dammsugaren 2,5 kilo vilket gör den till en av de lättare modellerna. Till denna modell medföljer 4 munstycken vilka används för effektiv rengöring av olika ytor. Dyson V8 Motorhead är en bra och högst användarvänlig dammsugare, men utan de där extra effekterna och med mindre motor samt batteritid. Vet du därför med dig att du ska använda den i ditt enkla hem eller kanske i din sommarstuga passar den dig perfekt. Har du olika ytor i hemmet och ett svårstädat underlag bör du kanske se över om de lite mer effektfulla dammsugarna är något för dig. Annars kan vi varmt rekommendera denna modell som fyller sin funktion.

Bästa premiumval – Dyson V11 Absolute Extra Pro Generation

Dyson V11 Absolute Extra Pro Generation

Vikt: 3,08 kilo
Watt: 220
Batteritid: 60 min x 2
Kapacitet behållare: 0,76 liter
Höjd: 25,6 cm
Längd: 125 cm
Bredd: 26 cm

 • • Det ingår 8 olika munstycken
 • • Lång batteritid
 • • Ett extrabatteri medföljer
 • • Låg ljudnivå
 • • Kraftfull motor
 • • Finns inga direkta nackdelar

Denna modell är för dig som vill ha extra allt. Dammsugaren är utvecklad med den allra senaste tekniken. Precis som andra modeller ur Dysons sortiment skiljer sig deras dammsugare mot de traditionella dammsugarna som har både sladd och dammsugarpåsar.

Dyson V11 Absolute Extra Pro Generation är en av den kraftfullaste i sitt slag med en fantastisk sugeffekt och en dammbehållare på 0,76 liter.

Det som gör denna modellen ur Dysonsortimentet till ett premium-val är dels den starkare sugkraften och dels det kraftfulla batteriet. Till denna dammsugaren medföljer det två batterier, vilket gör att du har en effektiv städtid på 120 minuter. Medans du städar kan du välja mellan tre olika effekter som gör det lätt för dig att städa på olika underlag. Det medföljer hela 8 munstycken att bruka på olika underlag i ditt hem. På grund av att dammsugaren är sladdlös kan du ta med den runt i hemmet oberoende av sladduttag. Precis som många andra modeller ur Dyson-sortimentet har denna modellen två – i – en funktion där du lätt kan lösgöra det större munstycket och få en handdammsugare. En av anledningarna till att Dyson V11 Absolute Extra Pro Generation är vårt premiumval är att det medföljer ett extra batteri samt 8 munstycken vid köp.

Precis som övrig modeller är filtret framtaget för att släppa ut så lite bakterier och toxiner som möjligt vid dammsugning. Tömningen av behållaren sker även här på det allra mest hygieniska sätt där man inte behöver komma i kontakt med innehållet. Dessutom är filtret på denna modell tvättbart och utvecklad för att hålla hela dammsugarens livslängd. Vi kan verkligen säga att denna modell är något för dig som vill ha en fantastisk, funktionell, mångsidig och effektfull dammsugare med det där lilla extra.

Dyson Cyclone V10 Absolute

Dyson Cyclone V10 Absolute

Vikt: 2,67 kilo
Watt: 150
Batteritid: 60 min
Kapacitet behållare: 0,77 liter
Höjd: 25 cm
Längd: 126,6 cm
Bredd: 26 cm

 • Medföljer flera munstycken
 • Kraftfull sugeffekt
 • Batteritid på upp till 60 minuter
 • Stor kapacitet på dammbehållare
 • Kan upplevas som tung

En annan modell som vi blev särskilt förtjusta i är Dyson Cyclone V10 Absolut. Det är en mycket kraftfull dammsugare med hög motoreffekt och ett utvecklat filtreringssystem. Dessutom är designen något mer tilltalande än andra modeller i liknande utföranden.

Det utvecklade filtreringssystemet håller 99,97% av bakterier och toxiner kvar i behållaren vid användning. Anledningen till detta är för att man utvecklat ett gediget system där motor, dammbehållare samt cykloner sitter i rak linje med varandra. När dammet åker in genom munstycket tas partiklarna direkt in i cyklonerna vilket förutom att skapa en renare biprodukt, även gör sugeffekten mer kraftfull. V10 modellen har hela 20% bättre sugeffekt är V8.

Dammsugaren har en två- i -en funktion som innebär att du kan ta loss det stora röret med munstycke och få en handdammsugare som du kan använda för att komma åt vid otympliga ytor. Förutom detta har dammsugaren en fantastiskt låg ljudvolym som gör att du inte behöver störa övriga i hushållet när du städar. Eftersom Dyson Cyclone V10 Absolut är sladdlös och drivs av ett batteri är du fri att använda den även vid ytor som inte har uttag lättillgängliga. Med det kraftfulla batteriet i V10-serien kan du dammsuga hela 60 minuter per laddning. Dammsugaren har 3 olika effektlägen som gör att dammsugningen går att anpassas efter underlag, perfekt för dig som har både golv och mattor i hemmet.

Modellen kräver inga dammsugarpåsar utan har en behållare som sitter på handtaget. Därför passar denna dammsugare dig som alltid drar sig för att tömma dammsugarpåsen när det behövs. Med ett enda klick töms behållaren som rymmer 0,76 liter utan att du behöver vidröra innehållet. Vid köp av denna modell ingår kombinationsmunstycke, ett fogmunstycke, ett munstycke med mjuka valsar, en mjuk dammborste samt ett motordrivet minimunstycke.

Dyson V8 Absolute

Dyson V8 Absolute

Vikt: 2,6 kilo
Watt: 115
Batteritid: 40 min
Kapacitet behållare: 0,54 liter
Höjd: 25 cm
Längd: 124 cm
Bredd: 22 cm

 • Lång batteritid på 40 minuter
 • Flera munstycken ingår
 • Två – i – en funktion (Handdammsugare samt vanlig modell)
 • Allergivänlig med lätt tömning av dammbehållare samt ett utvecklat HEPA-filter
 • Liten behållare

Här är en av den nya generationens dammsugare vilket innebär att den är både pås-och sladdlös! Dammet samlas upp i en behållare på undersidan av handtaget och rymmer 0,54 liter damm. Är du trött på att byta dammsugarpåsar är detta något för dig: Dyson har gjort tömningen av innehållet lättare än någonsin. Du slipper oroa dig för krångliga och kladdiga tömningar som på traditionella dammsugare. Bra va? Modellen är en av de senaste i Dysons V8-serie och beskrivs ha en otroligt bra prestanda som gör dammsugning lättare för ägaren.

Eftersom dammsugaren går på el har tillverkaren tänkt till vad gäller batteritid och förbrukning. För att förlänga batteritiden har man utvecklat en energisparande startknapp som ska hållas in för att kunna dammsuga, när knappen släps stängs dammsugaren automatiskt av. Vi upplever att Dyson V8 Absolute har en markant bättre batteritid än övriga konkurrenter med liknande modeller i samma prisklass. Vid normal dammsugning håller batteriet i Dyson V8 Absolut i 40 minuter.

Dammsugaren är lätt att använda och ergonomisk med sina 2,6 kilo. Med denna modell har man fokuserat på att göra det så enkelt som möjligt för användaren att komma åt på såväl golv, tak och otympliga ytor. Dyson är kända för sina utvecklade munstycken som även V8-serien har. Varje munstycke är noga testat och tillverkat till respektive ändamål: Soft Roller till hårda golv, Direct Drive till mattor, Mini Motorised-munstycke till möbler och trappor samt Combination Tool-munstycke till fint damm.

Med den kraftfulla motorn kan du förvänta dig att använda dammsugaren för rengöring av parkett samt olika typer av mattor. Trots att modellen har en motor med effekt som en elektrisk dammsugare är ljudnivån förvånansvärt låg. Vi skulle beskriva det som att man knappt hör att den är igång. Som om det inte vore nog är Dyson V8 Absolut en två -i- en dammsugare! Det går alltså att lossa det längre röret och ha den som en handdammsugare för att komma åt andra utrymmen. Dammsugaren har även ett utvecklat HEPA-filter samt ett tvättbart förfilter som gör användningen mer allergivänlig.

Köpråd – att tänka på innan du köper en Dyson dammsugare

Antingen har din gamla dammsugare gått sönder, eller så behöver ni en ny till er nya sommarstuga. Oavsett anledningen till att införskaffa en ny dammsugare finns det en del aspekter att ta hänsyn till. Det finns många bra alternativ på marknaden och i otroligt många utföranden och modeller. Vad blir bäst med tanke på dig och dina behov? Vi hoppas att vi kan hjälpa dig att besvara den frågan i vår köpguide.

Som ett första steg till att bestämma sig vilken dammsugare som skulle passa dig bäst är frågan: Vilken typ av dammsugare? Det finns som sagt dammsugare i många olika utföranden nuförtiden, så vi tänkte att vi ger en kort överblick av dina alternativ.

Traditionell dammsugare

En traditionell dammsugare är som vi redan hör på namnet – en vanlig dammsugare. Den går på el och har sladd och den har även en dammsugarpåse och filter som ska skötas om och bytas frekvent för att den ska fungera. Med en traditionell dammsugare blir du bunden till en elkontakt eftersom den går på el, det gör att det är svårare för dig att använda den ute i bilen eller i friggeboden om så skulle önskas. Den är tung och osmidig att släpa med sig till skillnad från de nyare modellerna. Många drar sig även för att behöva byta dammsugarpåsar – det är ett faktum för den här modellen.

På det positiva behöver du inte bekymra dig för att batteriet tar slut och du behöver inte heller vänta på att det ska ladda upp igen. Med en traditionell dammsugare får du en knapp där du kan sätta på och stänga av och that’s it! Inga tekniska inställningar eller effektnivåer.

Skaftdammsugare

Denna nya typ av modern dammsugare har utvecklats för att ge samma effekt som en traditionell dammsugare, men drivs på el. Du slipper krångla med sladdar och att befinna dig nära en kontakt medan du sveper genom huset. Med en skaftdammsugare som går på el är du fri att ta den med för att dammsuga på andra utrymmen än inne i huset. Den är oftast väldigt lätt, väger mellan 2-3 kilo och du bär runt den i ett handtag som sitter på själva skaftet.

Skaftdammsugare har inga påsar att tömma. Istället samlas smuts och damm i en behållare på skaftet. Beroende på modell är behållaren olika i storlek, det finns de som rymmer drygt en halv liter och andra som rymmer närmare en liter. Många skaftdammsugare är idag utvecklade på så sätt att du kan tömma behållaren med en enkel knapptryckning, då slipper du komma i kontakt med dammet som du annars gör när du tömmer en dammsugarpåse. Man har även utvecklat filtret på skaftdammsugarna. Det gör att du slipper oroa dig för att andas in det du dammsuger, som man annars lättare gör vid dammsugning med en traditionell dammsugare.

En skaftdammsugare kan även ge dig fler funktioner än en traditionell dammsugare. Många modeller har nämligen möjlighet att ”göras om” till en handdammsugare. Vissa har flera funktioner som du kan ställa in via en skärm som sitter på handtaget. Skaftdammsugaren är för dig som känner att du vill ha det där lilla extra och den mer moderna tekniken som finns på marknaden.

Andra typer av dammsugare

Vi vill bara nämna att det finns flera typer av dammsugare som du kan ta ställning till om du behöver. Exempelvis finns den senaste, mycket populära robotdammsugaren som sköter städningen av sig själv. Eller kanske är du i mer behov av en lite mindre dammsugare som en handdammsugare. Som ni hör, det finns många olika utföranden.

Sugeffekt

Motorn är den som driver hur kraftigt dammsugaren kan suga upp smuts från golvet. Effekten anges i Watt så det är det du bör hålla utkik efter när du letar efter dammsugare. Det är dock inte bara motorns kraft som avgör hur väl dammsugaren suger upp smuts från golvet. Vissa dammsugare är idag utvecklade med fantastiskt bra munstycken som gör dammsugningen effektiv, men utan att behöva förbruka så mycket ström.

Ljudnivå

Alla vet att en dammsugare vanligtvis har en hög ljudnivå och alltid för oväsen vid användning. Detta gäller dock inte alla de nyare modellerna, speciellt inte de batteridrivna. Om du är känslig för hög ljudnivå, eller om någon annan i hushållet är det, kanske en batteridriven dammsugare skulle passa er? Håll utkik efter ljudnivån som ofta anges vid köp av dammsugare om du är ute efter en som för mindre oväsen.

Filter

För dig som är känslig mot damm och kvalster är det viktigt att din dammsugare är utrustad med ett bra filter. Många filter idag är utvecklade för att ha en allergihämmande effekt, exempelvis HEPA-filter. Det förhindrar att partiklar kommer ut vid dammsugning, så att användaren inte andas in luft fylld av damm och bakterier.

Storlek

Har du ett stort hus och många trappor? Välj en dammsugare som är enkel att ta med sig runt om i huset. Det är många modeller idag som väger mycket mindre än vad man är van vid. Se gärna över vikten på dammsugaren innan du bestämmer dig.

Dina behov

Vi vill alltid råda dig som köpare att utgå från dina egna behov. Även om en produkt blir ”bäst i test” kanske den inte passar för just ditt hem: Du kanske bor tillsammans med ett pälsdjur och behöver ett specifikt munstycke. Skapa dig en egen uppfattning efter att ha tittat på produktens specifikation.

Avslutningsvis

Vi hoppas att ni har fått med er vad ni behöver i vårt stora test och köpguide. Kanske känner du dig redo nu för att testa på en Dyson skaftdammsugare? Eller kanske känner du att du är nöjd med det du har. Vi önskar dig lycka till i dammsugardjungeln!