Vem har inte gått runt och haft ont i rygg och axlar eller haft träningsvärk efter ett pass på gymmet. Numera behöver man inte gå till en massör för att mjuka upp musklerna då de tekniska hjälpmedlen har blivit bra nog att hantera det onda. Massagepistoler går att använda på de flesta muskelgrupperna utan problem och en del modeller kommer med olika huvuden som du kan byta mellan beroende på var på kroppen du använder den.

I den här artikeln får du information om:

 • Olika massagepistoler och dess för- och nackdelar
 •  Vad du ska tänka på när du skaffar dig en massagepistol
 • Vi kommer att utse en vinnare samt bästa budget- och premiumval
 • Råd om vad du ska tänka på när du väljer dina nya trådlösa hörlurar
 • Gå igenom skillnaderna mellan de olika utbytbara huvudena som massagepistoler ofta kommer med

Massagepistoler är till för att massera och mjuka upp muskler efter hård träning. De går även att använda innan träning för att aktivera musklerna. De ökar blodflödet och kan behandla och motverka triggerpunkter som gör ont. Behandling med massagepistol kan också minska samt förhindra träningsvärk. Du kan givetvis också använda massagepistolen för att det är skönt och avslappnande när du är hemma. De flesta kommer med flera olika hastighetsnivåer så att du kan välja den som passar dig. De flesta massagepistoler kommer med utbytbara huvuden som går att använda för olika områden på kroppen. Det är viktigt att du använder rätt huvud för att få den effekt du önskar.

I den här artikeln kommer vi att välja ut testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval samt två extra bonusprodukter som vi anser vara riktigt bra men som hamnar utanför prispallen. De massagepistolerna vi för närvarande anser vara marknadens bästa är Hyperice Hypervolt, Beurer MG55, Flowlife Flowgun, Titan Life Trigger Gun och Gymstick Massage Gun.

Längre ner i artikeln finner du en del allmänna köpråd som kan vara bra att läsa innan du ska köpa en massagepistol för första gången, eller bara om du vill veta mer.

Testvinnare – Hyperice Hypervolt

Hyperice Hypervolt

Användningsområde: Ben, Ländrygg, Lår, Nacke
Strömkälla: Uppladdningsbar
Intensitetsnivåer: 3
Vikt: 1,13 kg
Utbytbara huvuden: 5 st
Vibration: Upp till 3200 slag/min

 •  Kraftfull men relativt tyst
 • 5 huvuden att byta mellan
 • Rejält byggd
 • Lätt att justera vibrationsstyrkan
 • I början kan det vara svårt att lista ut hur man byter huvudet

Det här är helt klart vår testvinnare. Hyperice Hypervolt är extremt lätthanterlig utan något bök, har 3 timmar batteritid och 3 olika hastighetsinställningar. Massagepistolen kommer även med flera huvuden att byta mellan, alla huvuden fungerar riktigt bra, känns både bra och är lätta att byta ut.

Kraftfull massagepistol

Massagepistolen är väldigt kraftfull, men den är ändå relativt tyst för att vara så pass kraftfull som den är. Ibland kan massagepistoler låta som mindre slagborrar men den här har de lyckats bra med. Det kan vara bra att ha i åtanke att inte alltid använda den på sin högsta hastighet då det kan nästan vara lite för kraftigt, men är du väl erfaren av hur du hanterar en massagepistol så kan det vara ett riktigt bra läge för dig.

 Lagom lång batteritid

Ofta har massagepistoler inte jättelång batteritid, men den här med hela tre timmar batteritid kommer att tjäna dig när du behöver den om du råkar missa en laddning eller om du helt enkelt använder den mycket. Den har dock inte lika lång batteritid som andra massagepistoler på marknaden och är en av de med lägst batteritid på listan här. Men tre timmar är fortfarande väldigt lång tid och du kommer inte att använda en massagepistol mer än ett par minuter per dag, så vi ser inte denna batteritid som ett problem.

En tyngre massagepistol

Den här massagepistolen är rätt så tung att hålla i, vilket inte är ett problem om du är väldigt vältränad. Det kan dock vara värt att ha i åtanke ifall du planerar att använda massagepistolen på nacke, rygg och axlar då det blir lite svårare att hålla de vinklarna en längre tid. Om du är äldre och ska använda denna massagepistol för någon typ av rehabilitering så kan det också vara svårt att hålla i den under en längre tid. Men massagepistolens byggkvalité är något som de flesta användarna uppskattar.

Bästa Budgetval – Beurer MG55

Beurer MG55

Användningsområde: Hela kroppen
Strömkälla: Sladd
Intensitetsnivåer: 2
Vikt: 1,0 kg
Utbytbara huvuden: 3 st
Funktioner: Infraröd, Steglös intensitet samt värmefunktion

 • Infraröd värme
 • Ergonomiskt grepp
 • Tre huvuden, varav ett är buckligt och perfekt för avslappning.
 • Sitter bra över öronen 
 • Många knappar på hörlurarna att hålla reda på

Det vi ser som det bästa budgetvale är Beurer MG55. Denna sticker också ut från de andra här bland toppvalen då den också har infraröd uppvärmning. Det ingår 3 huvuden och den har 2 olika massagelägen. Även om det här är vårt budgetval så har den här en funktion som verkligen får den att stå ut från resten på listan – infraröd uppvärmning.

Infraröd uppvärmning

Du kan stänga av och på den infraröda värmen samt välja om du vill ha både vibrationsmassage och infraröd värme eller bara en av dem. Eftersom syftet med mycket massage är att öka blodflödet till musklerna, speciellt innan och efter träning, så är detta ett bra verktyg för att öka effektiviteten av din massagepistol om du upplever att du känner dig stel i musklerna. Det kan även vara en bra funktion att använda ifall du har väldigt ont på en del av kroppen och det inte fungerar att använda massagefunktionen där, men du ändå vill behandla området på något sätt.

 Massagestyrkan

Tillsammans med de tre olika huvudena som du kan byta mellan så ger Beurer MG55 en bra massage. Du får med ett klotformat huvud som är gjort för stora muskelgrupper, ett som har en mindre topp för mer precis massage och ett huvud som är buckligt för avslappnande massage. Det går också att använda den för en avslappnande massage, vilket är väldigt bekvämt med den här massagepistolen.

Lätthanterligt och ergonomiskt grepp

Massagepistolen är lätt att hålla i då den både har en böjd form och är relativt lätt. Det är ett perfekt alternativ om du är lite äldre och vill massera olika områden men har svårt att hantera de större och tyngre massagepistolerna. Designen känns inte heller lika aggressiv och kantig som många andra massagepistoler på marknaden kan göra. Det ergonomiska greppet finns det massor med fördelar med. Den kantiga formen på dyrare massagepistoler kan nämligen vara svår att hitta rätt vinkel med, speciellt om man vill nå i nacken och vissa delar av ryggen. Denna som har ett längre handtag gör att det blir mycket lättare att nå de här punkterna på ett smidigt sätt.

Bästa premiumval – Flowlife Flowgun

Flowlife Flowgun

Användningsområde: Hela kroppen
Strömkälla: Uppladdningsbar
Intensitetsnivåer: 5
Vikt: 978 g
Utbytbara huvuden: 6 st
Vibration: 1400 – 3200 rpm

 • 6 huvuden att välja mellan.
 • Smidig förvaringsväska
 • Riktigt bra kvalité
 • Flowforward – du kan lämna in din produkt för återvinning och få halva priset på en helt ny massagepistol
 • Detta är en produkt utan några egentliga nackdelar

Vårt premiumval är massagepistolen Flowlife Flowgun från det svenska företaget Flowlife. När du köper Flowlife Flowgun får med en praktisk förvaringslåda med flera olika huvuden att välja mellan specifikt för vad du behöver dem till. Den har flera olika inställningar för slaghastighet varav den högsta når hela 3200 slag per minut och slaglängden är 10 mm. Något som är bra att veta om är att Flowlife har ett väldigt bra erbjudande när du använt ditt Flowgun ett tag. Produkten i sig har två års garanti, men i deras projekt som heter Flowforward kan du lämna in din produkt för återvinning och få halva priset på en helt ny massagepistol som i sin tur har två års garanti. Det gör att även om den här produkten har ett premiumpris så vet du att du kommer att kunna använda den en lång tid framöver.

 Olika huvuden att byta mellan

Den här massagepistolen kommer med hela sex olika huvuden som du kan byta mellan beroende på var på kroppen du masserar och vilken typ av massage du vill ha. Det finns bland annat ett större klotformat huvud som är perfekt för större muskelgrupper, men också de med mindre topp som är perfekta att använda för att nå små punkter. Det finns även ett platt huvud som är menat att användas för områden med en tunn yta, till exempel på sidan om vaden eller handleder. I lådan finns det också ett silikonhuvud som är gjort för att användas på platser som är ömma och som gör för ont att massera med ett av de hårdare huvudena. 

Smidig förvaring av massagepistolen

Den här massagepistolen förvaras lätt i den medföljande lådan. I lådan får du plats med alla huvuden som följer med. Det finns även ett handtag på förvaringslådan så att du kan bära med dig den om du behöver det.

4: Titan Life Trigger Gun

Titan Life Trigger Gun

Användningsområde: Hela kroppen
Strömkälla: Uppladdningsbar
Intensitetsnivåer: 4
Vikt: 1,0 kg
Utbytbara huvuden: 4 st
Vibration: Upp till 3300 slag/min

 • En riktigt bra allround massagepistol.
 •  Batteritid som kan nå upp till 6 timmar.
 • Anti-slipp grepp
 • Bra allround massagepistol som passar de flestas behov
 • Väldigt enkel och rätt så plastig design.

Den här massagepistolen är Titan Lifes bästa i deras lista av produkter. Den har 4 olika hastighetsinställningar så att du kan välja mellan lättare massage och hård, intensiv massage. Den kan köra upp till 3300 slag per minut och gå ner till 1200 per minut ifall du så önskar. Massagepistolen levereras med 4 olika huvuden som du kan byta mellan. Batteritiden kan vara upp till 6 timmar när den används under mindre belastning, men kan vara upp till 4 timmar under högre belastning.

Väldigt bra allround massagepistol

Titan Life Trigger Gun är en massagepistol som inte är fullproppad med massor av funktioner och finesser som är i vägen eller som du behöver tänka på medan du använder den. Den gör sitt jobb och den gör det bra. De fyra huvuden är det du normalt sett förväntar dig från en massagepistol och du kommer inte vara missnöjd med kraften som finns i massagepistolen. Så vill du ha något som är lätt att använda, har bra kraft och har huvuden som fungerar för det mesta så är det här ett bra val för dig.

Inte lika hård design som andra massagepistoler

När du ser denna massagepistol kommer du se hur den har en design som påminner om andra massagepistoler på marknaden, men ändå är lite mjukare i designen. Den påminner inte lika mycket om en borrmaskin vilket vissa andra massagepistoler kan göra. Den har ett bekvämt anti-slip grepp och är lätt att hålla i.

5: Gymstick Massage Gun

Gymstick Massage Gun

Användningsområde: Armar, Axlar, Ben, Lår, Nacke, Rygg, Vader
Strömkälla: Uppladdningsbar
Intensitetsnivåer: 3
Utbytbara huvuden: 5 st
Vibration: 1200 rpm – 2000rpm – 2800 rpm

 • Bra instegsmodell för nybörjare
 • Ger skön och lugn massage
 • 5 utbytbara huvuden
 • Levereras med premium rese- och lagringsväska
 • Låg motoreffekt och endast 2800 i hastighet per minut

Det finska företaget Gymstick har skapat en massagepistol som är väldigt prispressad och är perfekt för dig som verkligen vill ha en massagepistol, men kanske inte har en jättestor budget att lägga på en sådan. Då kan det här vara en väldigt bra instegsprodukt för att testa på eller att ge bort till någon som vill testa på en massagepistol för första gången.

Massagepistolens huvuden

Massagepistolen kommer med hela 5 huvuden, vilket till och med är mer än vissa dyrare produkter. Dessa huvuden är av bra kvalité och har bra variation. Du får med de olika varianter som du får med de flesta andra massagepistoler. Det vill säga ett mjukare klotformat huvud, en smalare med en mindre spets, en tvådelad för nacke och rygg och en platt för områden med tunn hud. Det som är unikt för den här massagepistolen är också att du får med en som är formad som en tumme så att du kan komma så nära som möjligt en normal massage med händer.

Slaglängden

Slaglängden på den här massagepistolen är 8 mm, något som är aningen kortare än de dyrare varianterna på marknaden. Men det är fortfarande gott nog för att ge en bra och intensiv massage.

Skön massage snarare än rehabilitering

Den här massagepistolen har tre olika hastighetsnivåer. Den lägsta börjar på 1200, men kan ökas till 2000 och 2800 slag per minut. Motoreffekten är endast 20 watt, vilket är rätt lågt i jämförelse med de flesta andra massagepistoler. Den här massagepistolen kan däremot vara väldigt bra för de som i hemmet vill ha en bekväm massage och kanske inte avser att använda massagepistolen för sin träning eller för en väldigt djupgående massage.

Köpråd – att tänka på innan du köper en massagepistol

Det finns många massagepistoler på marknaden och det blir allt vanligare att personer som tränar använder sig av dem. Vare sig du ska använda massagepistolen för att motverka träningsvärk efter hård träning eller om du ska använda massagepistolen för avslappnande massage så finns det ett par saker du bör tänka på när du köper och använder din nya massagepistol.

Hur fungerar en massagepistol egentligen?

Som du antagligen vet så har massagepistolen ett huvud som rör sig fram och tillbaka väldigt snabbt för att ge massage till dina muskler. Men det som är själva finessen med massagepistolen är egentligen att när den slår mot dina muskler så skickas det ut vibrationer längst med muskeln och huden som gör att blodflödet i hela området ökas under användning. Detta även om huvudet kan verka rätt litet när du ska använda den på en stor muskelgrupp.

Var ska jag använda en massagepistol?

Använd massagepistolen där du vet att du har muskler, undvik områden med ben så mycket som möjligt. Detta är extra viktigt vid övre nacke och ryggrad. Undvik därför dessa områden så gott det går eller ta hjälp av någon annan. Storleken på dina muskler spelar stor roll för hur mycket du ska använda massagepistolen samt vilket massagehuvud du ska använda just där. Testa dig fram för att hitta vad som passar dig.

Ska jag tänka på något om jag använder massagepistolen innan träning?

Det vi skulle rekommendera är att köra den med en lägre hastighet och bara massera ytligt. Om du inte gör detta så finns det risk att din träning inte kommer ha samma effekt på dina muskler. Tänk på att syftet med att använda en massagepistol före träning är att hjälpa dig att få igång blodcirkulation i musklerna, inte att lösa träningsvärk eller dylikt. Det gör du när du använder massagepistolen efter träningspasset.

 Hur ofta ska jag använda en massagepistol?

Enligt företaget Flowlife som gör massagepistoler kan du använda dem cirka 10 minuter per dag för att få bra effekter av din massagepistol. De säger också att det finns studier som pekar på att hormonerna dopamin, endorfin och serotonin ökar vid kontinuerlig användning samt att kortisol minskar.

Det finns så många massagehuvuden, vilket ska jag använda för vad?

Till största del handlar detta om vad du gillar och vad som fungerar för dig. Men generellt sett så finns det ett större klotliknande huvud som används för större muskelgrupper. En med en mindre topp som du använder för att massera triggerpunkter eller om du vill vara väldigt exakt med din massage. Det brukar också komma med ett tvådelat huvud, den är jättebra vid till exempel nacken eller längst med ryggen. Ett annat användbart huvud är det som är rätt mycket större, ibland gjort av silikon, som används för väldigt mjuk massage. Det huvudet kan du använda för att till exempel massera områden som är väldigt ömma eller om du mest vill massera för avslappningens skull på andra ställen. Det ingår ibland också ett platt huvud som används där huden är tunn, till exempel på bröstkorgen, sidan av vaderna eller vid handleder. Självklart finns det flera andra huvuden som vissa tillverkare gör variationer på, men dessa är de mest populära huvudena.

Vad är skillnaden mellan en massagepistol och en massageapparat?

Massagepistoler når mycket längre in i musklerna, vilket ger dig en djupare massage som blir mer effektiv och hjälpsam. Många massageapparater masserar oftast bara på ytan av musklerna vilket inte behandlar triggerpunkter, även om det kan öka blodflödet.

Jag går redan och får massage, är det värt att skaffa en massagepistol?

En massagepistol är anpassad för att snabbt och effektivt nå djupt i dina muskler och hjälpa dig att göra det själv. En traditionell massage med händerna gör samma sak om den är utfärdad av en erfaren och professionell massör. En massagepistol är däremot bara en engångskostnad, samt att du kan göra detta hemma, när du känner att du behöver det.

 Spelar massagepistolens vikt någon roll?

Ja, det kan spela roll för dig. Om du inte är väldigt stark i dina armar kan tyngre massagepistoler bli väldigt svåra att hålla i när du använder dem i vissa vinklar, så som på ryggen, nacken eller axlarna. Är du äldre eller har inte använt en massagepistol tidigare så kan det därför vara bra att välja en av de lättare för att bli van vid känslan av att använda en massagepistol. För många är detta inget problem, men det beror helt på din egen styrka i armarna.

Finns det några faror med att använda en massagepistol?

Det finns en aning blandade budskap kring detta, men de flesta hävdar att det inte finns några faror med att använda en massagepistol så länge du håller dig till stora muskelytor eller utbildar dig själv i vilka områden som är bäst att behandla och på vilket sätt. Var också försiktig ifall du känner att det gör väldigt ont när du använder den. Använd inte heller massagepistolen under allt för långa perioder på en gång, använd den bara några minuter per område per gång. Tänk också att massagepistolen är menad att användas på muskler, undvik därför leder och ben. Det är också extra viktigt att undvika ben som nyligen har blivit brutna eller skadade.

Vilka ska undvika en massagepistol?

Om du har pacemaker eller annan medicinskt elektrisk utrustning kopplad till sig så ska du inte använda en massagepistol överhuvudtaget. Det är inte heller rekommenderat att gravida personer använder en massagepistol.

Kan jag använda en massagepistol om jag är skadad?

Det beror på din skada. Har du en inflammation i muskeln är det inte rekommenderat att använda massagepistolen där. Handlar det om olika spänningsrelaterade problem så kan det hjälpa till att mjuka upp muskeln. Det är däremot rekommenderat att du pratar med en läkare ifall du är osäker.

Källhänvisningar

Hypervolt
Fitnessuniverse
Testsektionen