När skägget ska trimmas eller den korta frisyren ska hållas efter, då krävs det en riktigt bra trimmer. Speciellt om du vill få samma resultat hemma som du får på en salong.

Vi hoppas att vårt test hjälper dig att hitta den ultimata hårtrimmern för dig och ditt hår!

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken hårtrimmer vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en hårtrimmer från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av olika funktioner
 • Vilka funktioner som är viktigast hos en trimmer
 • Allmänna råd inför ditt köp av hårtrimmer

I vårt oberoende test av hårtrimmers har vi utsett de fem bästa på marknaden bland det breda utbudet och dessutom utser vi testvinnaren med stort T. Alla trimmers i vårt test har noga testats och utvärderats för att hitta den maskin med bäst funktionalitet, användarvänlighet och batteritid, samtidigt som den givetvis ska ha en snygg design.

Testvinnare – Panasonic ER1611

Panasonic ER1611

Längdinställningar: 3,0 – 15,0 mm
Antal inställningar: 6 st
Batteritid: 50 min
Laddningstid: 60 min
Vikt: 160 g
Funktioner: Hårtrimning, skäggtrimning • Bra batteritid
 • Mycket mångsidig trimmer
 • Självslipande blad
 • Längdinställningar direkt på trimmern
 • Finns det någon?

Panasonic ER1611 har hyllats världen över av frisörer och barberare och dessutom får denna hårtrimmer ständigt toppbetyg av användare. Det är alltså en solklar etta i vårt bäst i test. Trimmern imponerade även på testpanelen med sin mångsidighet, den långa batteritiden och den goda kvalitén.

Panasonic ER1611 marknadsförs ofta som en premiumtrimmer, men ändå är det en prisvänlig variant för alla som vill ha det lilla extra av sin trimmer. Här får du verkligen en trimmer i toppkvalité och den är väl värd varenda krona du betalar. 

Trimmern tillverkas av välrenommerade Panasonic, ett företag som är välkänt för sina kvalitativa produkter. Motorn i den väldesignade trimmern gör 10 000 varv mer minut och den är riktigt kraftfull. Det är alltså inte märkligt att trimmern råder på såväl hår som skägg av alla tjocklekar.

När du köper en Panasonic ER1611 får du med tre stycken tillbehör att trimma håret med. Tillsammans ger de dig sex stycken längdmöjligheter mellan 3 mm och 15 mm. På så sätt kan du skapa precis den frisyr som du själv vill ha. Du kan även ställa in en längd mellan 0,8-2,0 mm direkt på trimmern utan att sätta fast ett tillbehör. 

Hårstråna blir knivskarpt avskurna, mycket tack vare högprecisionsbladen som är välslipade i en 45-gradig vinkel. Eftersom bladen slipar sig själva under klippningen behöver du aldrig oroa dig för att bladen ska bli slöa. 

Testpanelen märkte belåtet att trimmern har en låg vikt och låg väldigt behagligt i handen även när den användes under längre perioder. Efter användning kan den dessutom snabbt och smidigt rengöras med den tillhörande rengöringsborsten så att du får en fräsch trimmer vid varje användning. 

Panasonic ER1611 är en mycket praktisk hårtrimmer som har ett uppladdningsbart batteri. På så sätt slipper du oroa dig för var det närmast eluttaget sitter. Du kan alltså ta ut batteriet och placera det i ett laddningsställ för sladdlös laddning. Trimmern har en mycket smidig batteriindikator som visar när det är dags att ladda apparaten och när den är ansluten. Det här är alltså inte bara den hårtrimmer som är bäst i test, utan även det optimala valet för dig som vill slippa trilskas med sladdar.

Det tar bara 60 minuter för trimmern att bli fullt uppladdad. Själva batteriet räcker sedan i 50 minuter, vilket är gott om tid för dig som vill hinna trimma skägget men inte behöva ladda trimmern varje dag. Den är därför smidig att ta med dig på kortare resor och samtidigt lämna laddningsstationen hemma.

Bästa Budgetval – Moser 1400

Moser 1400

Längdinställningar: 0,7 – 18,0 mm
Antal inställningar: 5 st
Batteritid: –
Laddningstid: –
Vikt: 560 g
Funktioner: Hårtrimning, skäggtrimning

 • Kraftfull oscillerande motor
 • Diamantslipade stålblad
 • Rengöringsborste ingår
 • Du får en tillhörande smörjolja
 • Saknar uppladdningsbart batteri

Vårt bästa budgetval för hårtrimmers är Moser 1400 från det tyska kvalitetsmärket Moser. Det här är en apparat som ger dig mycket trimmer för en liten peng, samtidigt som du inte behöver tumma på kvalitén. 

Moser 1400 har en klippbredd på 46 mm, vilket innebär att det går fort att trimma större områden. Du kan välja mellan en lång rad trimlängder, från 0,7 mm till 18 mm. Du kan trimma upp till 3 mm utan kam och 4-18 mm med en tillhörande kam. De diamantslipade stålbladen skär av hårstråna med en knivskarp precision och ger dig en snygg finish på både skägg och hår.

En nackdel med Moser 1400 är att denna trimmer inte har något uppladdningsbart batteri. Istället måste du hela tiden ha den inkopplad i eluttaget, något som vissa användare stör sig på. Så länge du ser till att ha ett eluttag nära så är det dock inga problem överhuvudtaget och testpanelen ser ingen anledning att ge Moser 1400 några minuspoäng för avsaknaden av denna funktion. Kabellängden är nämligen hela 2 meter så du har gott om rörelsefrihet med sladden. 

En fördel med att Moser 1400 är eldriven är att du enkelt kan ta den med under resor. På så sätt slipper du släpa med dig en separat laddningsenhet. Hårtrimmern är mycket kraftfull tack vare en kraftig oscillerande armaturmotor som nu har lanserats med en 50 % högre prestanda.. 

Denna hårtrimmer håller hög kvalitet och är det optimala verktyget om du vill kunna klippa mycket kortare än med en sax. Det är dessutom mycket enkelt att ta hand om trimmern då den levereras med både rengöringsborste och smörjolja. På så sätt kan du noggrant rengöra och ta hand om bladen efter varje användning för att hålla hårtrimmern fräsch. Med smörjoljans hjälp behåller du bladen skarpa. 

Testpanelen ansåg att trimmern var lite högljudd, men den gör verkligen sitt jobb och klipper ett tillfredsställande resultat. Det är enkelt att ta på och av de olika längdkammarna och hela apparaten är både flexibel och ligger bekvämt i handen när du arbetar med den.

Apparaten har en schysst design med retrovibbar som är något enkel. Låt dig dock inte luras för inuti apparaten så finner du bara delar av hög kvalitet.

Bästa premiumval – Moser ChromStyle Pro

Moser ChromStyle Pro

Längdinställningar: 0,7 – 12,0 mm
Antal inställningar: –
Batteritid: 90 min
Laddningstid: 60 min
Vikt: 290 g
Funktioner: Hårtrimning, skäggtrimning

 • Lång klipptid
 • 4 stycken längdkammar
 • Riktigt snygg design
 • Många funktioner
 • Ganska tung

Moser ChromStyle Pro är hårtrimmern för dig som vill trimma både hår och skägg med perfekt resultat varje gång. Med denna premiumtrimmer hemma behöver du varken gå till frisören eller barberaren längre, du får nämligen samma knivskarpa resultat hemma. 

Moser ChromStyle Pro är riktigt snygg designad och utseendet bygger på känslan av exklusivitet. Trimmern kommer från det tyska kvalitetsmärket Moser och håller riktigt hög standard. Testpanelen var helt överens om att denna skulle utses till bästa premiumval.

Hårtrimmern har en riktigt lång batteritid med sina 90 minuter. På så sätt kan du trimma var och varannan dag utan att behöva ladda upp den emellan. Du kan alltså ta med dig trimmern på kortare resor utan att behöva släpa med dig laddningsstationen. Det gör att trimmern får pluspoäng i kanten som enkel, smidig och mångsidig.

Trimmern har även en snabb laddning så du behöver inte ladda den i flera timmar för att kunna trimma skägget. På korta 60 minuter är batteriet fulladdat och redo för din trimning. Det finns dessutom en snabbuppladdningsfunktion om du inte har hunnit färdigt innan batteriet håller på att ta slut. Den funktionen är verkligen en räddare i nöden om du som många andra glömmer att sätta din trimmer på laddning. Du ser enkelt på trimmern om den behöver laddas då en indikatorlampa lyser vid lågt batteri. 

Motorn är Moser ChromStyle Pro är riktigt kraftfull och dessutom är den chip-kontrollerad så att den alltid håller samma varvtal. De sylvassa bladen är tillverkade av rostfritt stål av riktigt hög kvalitet och använder en så kallad High precision-grinding-teknik för att skära av hårstråna. Det medföljer fyra kammar som du kan montera på trimmern för att styra över längden, de ger dig 3, 6, 9 och 12 millimeter. Du kan klippa ännu kortare än så om du väljer att inte montera på någon längdkam, nämligen så kort som 0,7 mm. 

Klippbredden är på 46 millimeter, vilket är något bredare än många andra trimmers i testet. På så sätt sparar du tid när du ska trimma, samtidigt som apparatens mångsidighet och smidighet inte gör det svårt att klippa med stor precision. När du är färdig med trimmern rengör du den enkelt med den medföljande rengöringsborsten. Det medföljer även en smörjolja som du kan smörja in bladen med för att de ska hålla sig i gott skick.

Bra alternativ – Philips Series 9000 HC9450

Philips Series 9000 HC9450

Längdinställningar: 0,5 – 42,0 mm
Antal inställningar: 6 st
Batteritid: 120 min
Laddningstid: 60 min
Vikt: 180 g
Funktioner: Hårtrimning, skäggtrimning

 • 400 inställningsalternativ
 • Riktigt lång batteritid
 • Flertal smarta funktioner
 • Intelligent touch-skärm
 • Viss negativ kritik vid längre hår

Philips Series 9000 HC9450 är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en trimmer som ger dig ett fint salongsresultat hemma. Philips är kända för att tillverka produkter av hög kvalité för hem och hälsa så här får du en hårtrimmer med lång livslängd.

Trimmern har en rad smarta funktioner och det är överlag en mycket smidig hårtrimmer som ligger bra i handen. Bland funktionerna syns bland annat en turbofunktion för dig som vill sätta lite extra tryck på motorn. Apparaten är dessutom utrustad med självslipande blad, vilket innebär att de slipas samtidigt som du använder den och du riskerar inte att bladen blir slöa.

Trimmern är utrustad med titanöverdragna blad och använder en DualCut-teknik för att knivskarpt skära av alla dina hårstrån, oavsett tjocklek. 

En trevlig funktion som testpanelen tyckte om är trimmerns pekskärm. Den har ett Digital Swipe-reglage där du bland annat kan ställa i tid och trimmerns hårlängd. Dessutom är det en intelligent trimmer med minnesfunktion som kommer ihåg dina tidigare inställningar. Det är alltså en riktigt modern och välutvecklad trimmer. 

Med Philips Series 9000 HC9450 kan du trimma både hår och skägg efter eget tycke och smak. Vissa användare tycker att apparaten ibland har svårt att fånga upp längre hår, men faktum är att hårtrimmern klarar av en hårlängd mellan 0,5 mm till 42 mm. Det är en mycket bra räckvidd för en hårtrimmer. Dessutom har den över 400 inställningar, vilket är hundratals fler än de andra maskinerna på vår topplista. Alla dessa inställningar ger dig en enorm flexibilitet och kan skapa exakt den frisyren du själv vill ha, både för skägg och för hår. 

Hårtrimmern har tre tillhörande längdkammar som du enkelt kan sätta på och ta av för att styra över hur långt eller kort du vill trimma. Själva klippbredden är 41 mm, vilket innebär att Philips Series 9000 HC9450 är något smalare än andra trimmers i vårt test. 

Något som sticker ut med trimmer är det faktum att den har en otroligt lång batteritid med sina 120 minuter. Du kan alltså trimma ditt skägg flera dagar i streck utan att behöva fundera på att ladda apparaten. Den långa batteritiden påverkar dock inte laddningstiden, utan batteriet blir fulladdat på korta 60 minuter.

Bra alternativ – Braun HC5090

Braun HC5090

Längdinställningar: 3,0 – 15,0 mm
Antal inställningar: 17 st
Batteritid: 40 min
Laddningstid: 50 min
Vikt: 416 g
Funktioner: Hårtrimning, skäggtrimning

 • Snabbladdning på 5 minuter
 • Memorerar den senaste inställningen
 • Kan sköljas av med vatten
 • Hela 16 olika längdinställningar
 • Kortast batteritid i testet

Oavsett om du vill trimma ditt skägg eller ditt hår så är Braun HC5090 är ett bra alternativ och därför väl värd en plats på vår topplista. Här får du en hårtrimmer som är väl värd pengarna och dessutom smarta funktioner. Apparaten har fått bra betyg av användare och imponerar även på testpanelen med sina knivskarpa blad och snygga design. 

Braun HC5090 kan klippa hårlängder mellan 3 mm till 15 mm och har hela 17 inställningar så att du kan få till den perfekta frisyren eller skägglängden. Det medföljer två stycken längdkammar som du snabbt och smidigt sätter på maskinen. Därmed är trimmern riktigt mångsidig och du kan själv anpassa den utefter dina behov. Denna trimmer är framförallt riktigt bra när du vill klippa detaljer och göra en snygg touch på håret.

När du har klippt klart så kan du rengöra hårtrimmern med den medföljande rengöringsborsten. Du kan dessutom skölja av den med vatten, vilket blir en ännu enklare rengöring om du inte har borsten i närheten.

Braun HC5090 har ett kraftfullt dubbelbatterisystem och batterilängden är på 40 minuter. Om du har mycket att trimma så kan den behöva laddas efter varje användning. Laddningen är dock kort och kräver bara 50 minuter för en fulladdning. Dubbelbatterisystemet bidrar till att motorn får en konstant strömförsörjning och att din hårklippning blir helt jämn. 

Du kan dessutom använda en snabbladdningsfunktion på fem minuter om du märker att batteriet börjar ta slut under användningen. Det finns en LED-indikator på trimmern som visar om apparaten laddar och när den är fulladdad. Om batteriet är urladdad när du vill använda hårtrimmern kan du istället koppla in en sladd och använda trimmern medan den drivs med el, på så sätt behöver du aldrig oroa dig för att stå utan trimmer.

En stor fördel med produkten enligt testpanelen är att den är utrustad med ett Memory SafetyLock-system. Det systemet innebär att maskinen sparar den senaste använda inställningen, vilket gör att du snabbare kommer igång vid den dagliga trimningen.

Köpråd – Hårtrimmer

Vilka funktioner är viktiga i en hårtrimmer?

När du väjer vilken hårtrimmer du ska köpa finns det vissa funktioner du ska hålla utkik efter för att köpa en så bra trimmer som möjligt.

 • Batteritiden – Batteritiden är mycket viktig. Hur länge kan du använda din hårtrimmer innan den måste laddas.
 • Hårlängder – Vilka hårlängder klarar din hårtrimmer av att klippa och kan den klippa lika kort/långt som du vill ha ditt hår och skägg?
 • Vikten: Hur mycket väger den trimmer du vill ha? En trimmer som används under långa perioder får gärna vara så lättviktig som möjligt för att vara snäll mot handleden.
 • Rengöring – Hur ska trimmern som du kikar på rengöras?

Alla dessa funktioner är viktiga, så fundera på hur du vill att din nya hårtrimmer ska fungera.

Hur kan jag använda min hårtrimmer?

Du kan använda din hårtrimmer på de flesta delar av kroppen. En trimmer behöver inte endast användas till skägget och huvudhåret, utan den kan till exempel användas för att raka bröstet. Det gäller bara att vara försiktig så att du inte skär dig på de vassa bladen, speciellt på händerna där huden är extra tunn.

Vilka längdinställningar behöver min trimmer ha?

Glöm inte att kika på vilka längdinställningar de olika apparaterna har. Vår bäst i test produkt Panasonic ER1611 klipper till exempel 3-15 mm, medan alternativet Philips Series 9000 HC9450 klipper 0,5-42 mm. Det är alltså viktigt att se till så att den trimmer du köper klarar av att klippa precis så långt eller kort hår som du vill ha.

Alla apparater kommer med ett flertal längdkammar som du enkelt monterar på apparaten för att bestämma hur långt eller kort håret ska trimmas. På så sätt kan du använda flera olika längder vid en och samma klippning.

Är en trimmer med uppladdningsbart batteri bättre?

Många vill ha en trimmer med ett uppladdningsbart batteri, då slipper man sladdtrassel när man trimmar skägget. Även en eldriven hårtrimmer är dock bra. Det enda du måste tänka på om du köper en eldriven hårtrimmer är att du måste ha ett eluttag nära handfatet.

Om du köper en batteridriven hårtrimmer måste du kika på hur lång batteritiden är och hur mycket du alltså hinner trimma under den tiden. Både batteritiden och uppladdningstiden skiljer sig mellan alla olika produkter på topplistan. 

Om du väljer en batteridriven hårtrimmer framför en eldriven trimmer så måste du dessutom alltid se till att ha den laddad när du vill använda den. 

Håll bladen i trimmern skarpa

En viktig del med en hårtrimmer är att den har riktigt skarpa blad så att den enkelt kan skära av hårstrån av alla tjocklekar. En hårtrimmer med skarpa blad kommer att ge dig en trimmer med längre livslängd.

Det finns olika sätt att se till att en trimmer har skarpa blad. Bland annat är det mycket viktigt att alltid rengöra trimmern efter användning. De flesta trimmers har en medföljande rengöringsborste som du kan borsta bort allt hår med. Sedan kan du smörja in bladen med en medföljande smörjolja på många trimmers. Det rekommenderas att du smörjer in bladen efter var tredje användning.

Vissa hårtrimmers har dessutom en funktion med självslipande blad, något som är riktigt bra för att förlänga apparatens och bladens livslängd. Självslipande blad innebär att bladen slipas medan du klipper håret. 

Är en manuell eller digital trimmer bäst?

På vår topplista finns det både manuella och digitala hårtrimmers att välja mellan. Det är smidigt att använda en digital hårtrimmer där du enkelt kan ställa in vilken hårlängd du vill klippa och dessutom spara den senaste inställningen. Den digitala trimmern ger dig en större precision när det kommer till att välja hårlängd. 

Många apparater är dock manuella vilket även det fungerar mycket smidigt. Här är det helt enkelt en smaksak vilket man föredrar. En manuell hårtrimmer är ofta lite billigare än en digital hårtrimmer. 

Är det skillnad på en skäggtrimmer och en hårtrimmer?

Det spelar ingen roll vad du vill klippa eller trimma. En hårtrimmer fungerar för alla sorters hår och för alla hårstråns tjocklekar. Du kan alltså använda en vanlig hårtrimmer även till ditt skägg. En hårtrimmer och en skäggtrimmer kan helt sägas vara två ord för en och samma produkt. 

Det finns dock även skäggtrimmers och ofta är de något mindre och mer anpassade för att klara av grövre hårstrån. Med en riktigt bra hårtrimmer med skarpa blad har du dock inte något behov av att ha båda apparaterna i din ägo.

Se även vårt test av rakapparater:

Test Rakapparater