Är det dags att byta ut den gamla cykelhjälmen eller rentav dags att införskaffa en cykelhjälm för första gången? Vår testgenomgång är till stor nytta för dig som behöver investera i en ny cykelhjälm. Vi har granskat vilka cykelhjälmar för såväl vuxna som barn som står sig starkast genom ett flertal konsumenttester från såväl branschorganisationer, försäkringsbolag samt användarrecensioner.

I den här artikeln får du information om:

 • Test av såväl vuxenhjälmar som barnhjälmar
 • Testvinnare av både vuxenhjälm och barnhjälm 
 • Bästa premiumval av både vuxenhjälm och barnhjälm
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive hjälmar
 • Svar på generella frågor inför köp av cykelhjälm
 • Goda råd inför ditt köp

En cykelhjälm kan vara skillnaden mellan liv och död. För barn under 15 år är det dessutom lag på att de måste bära cykelhjälm när de själva cyklar eller blir skjutsade på cykel. Hur mycket du dock kan lita på att cykelhjälmen skyddar ditt huvud vid ett fall eller en kollision kan dock variera mellan modeller och märken.

I den här artikeln tar vi ett grepp om cykelhjälmarna på den svenska marknaden. Vi har gått igenom ett flertal konsumenttest utförda av både försäkringsbolag och cykel organisationer. Vi utser en testvinnare både för vuxna och barn och ger dig ytterligare två bra hjälmalternativ i vardera kategori att ta ställning till. Du får lära dig allt om hjälmarnas kvalité samt deras för och nackdelar.

Vår testgenomgång är till stor nytta för dig som behöver investera i en ny cykelhjälm. Utöver produktinformationen rekommenderar vi också att du tar del av våra köpråd i slutet av artikeln. Där har vi samlat svaren på många av de frågor som du som konsument bör ställa dig innan du genomför ett köp. För dig som vill läsa några av testen i sin helhet presenterar vi källhänvisningar till dessa längst ned i artikeln.

Testvinnare Vuxen – Specialized S-Works Prevail II MIPS

Specialized S-Works Prevail II MIPS

Storlek: S (51-56 cm), M (55-59 cm), L (59-63 cm)
Egenskaper: MIPS
Färger: Blå, Grå, Grön, Rosa, Svart, Vit
Synlighet: Reflexdetaljer för ökad visibilitet
Design: Aerodynamisk design

 • Komforten har verkligen prioriterats. Framför allt i varmt väder 
 • “Gutter Air System”-funktionen som håller svett borta ur ögonen 
 • Rotationsskydd från MIPS som höjer säkerhetsnivån 
 • Sensorerna känner av en krasch och larmar förvalda kontakter
 • Den annars goda komforten är inte anpassad för att bära solglasögon 

Medan vissa konkurrenter satsar på att göra snygga hjälmar i många olika färger, så har Specialized S-Works Prevail II MIPS främst satsat på funktion. Tack vare en framgångsrik design som snarare syftar till funktion så har de lyckats skapa en snygg och bekväm hjälm med smarta och säkra egenskaper.

Bra passform och hög säkerhet 

En bidragande orsak till att många väljer att hylla bekvämligheten går framför allt att finna i två saker: dels att den tillverkad i EPS, ett stötabsorberande material, samt att hjälmen har en låg placering på huvudet. Det är fördelaktigt för aerodynamiken men den sitter också bättre längs huvudets konturer. Framför allt är det dock en design som gör ditt huvud säkrare vid en eventuell krasch.  

Även om hjälmen sitter tajt innebär det skönt nog inte att hjälmen inte luftas ordentligt. Specialized har byggt in särskilda luftkanaler på fram- och baksidan vilket gör att luften blåser igenom på ett sätt som svalkar huvudet när du cyklar. Funktionen “Gutter Air System” stoppar svett från att rinna ned i ögonen och transporterar fukten åt andra håll. En mycket användbar funktion på sommaren. Nackdelen med designen är dock att det kan vara något obekvämt att bära solglasögon samtidigt som du använder hjälmen på grund av ventilernas position. 

En bokstavlig livräddare 

Den allra största styrkan hos Specialized S-Works Prevail II MIPS ligger dock i säkerheten och de smarta funktioner som hör till hjälmens säkerhetssystem. För det första är tekniken på mycket hög nivå tack vare dels rotations skyddet från MIPS,samt inte minst ANGi Crash-sensorerna. Har du kopplat upp till Specialized app går det ut en pushnotis till dina anhöriga, kontakter du väljer själv, som informerar om att en olycka har ägt rum samt var någonstans du befinner dig. 

Eventuell oro för falska larm, till exempel om du skulle tappa hjälmen i marken, är inte befogad. Om appen har registrerat en krasch påbörjas en nedräkning som du har chans att avbryta före larmet når ut till din kontakter. Specialized S-Works Prevail II MIPS kan bokstavligt talat rädda livet på dig, på flera sätt.

Bästa premiumval Vuxen – Hövding 3

Hövding 3

Storlek: S, M, L
Egenskaper: Vattentät
Färger: Svart
Vikt: 800 g
Design: Airbagteknologi

 • Airbagen erbjuder ett unikt skydd vid olyckor
 • Hjälmen sitter bekvämt som en krage runt halsen
 • Möjlighet till datainsamling för att utveckla din cykling
 • Du kan aktivera ett larmsystem som varnar dina anhöriga om airbagen utlöses
 • Airbagen kan enbart lösas ut en gång – därefter måste den bytas ut vilket kan bli dyrt i längden

De airbag inspirerade hövding hjälmarna blir allt mer populära och det är inte svårt att förstå varför. Flera cykeltidningar samt försäkringsbolag har testat Hövding 3 och deras omdömen gör det lätt att motivera varför produkten utses till bästa premiumval.  

Unik airbag lösning 

Hövdinghjälmen står ut i mängden genom att den bärs som en krage runt halsen istället för att sitta ovanpå huvudet. Om du råkar ut för en olycka reagerar Hövding 3 genom att utlösa en airbag runt ditt huvud och nacke som en skyddande kudde. Flera vetenskapliga tester menar att airbag-funktionen ger ett effektivare skydd än traditionella huvudhjälmar.  

Airbagen blåser upp sig snabbt – det dröjer bara 0,1 sekund från att sensorerna har reagerat till att airbagen är utlöst. Pin Bike menar att Hövding 3 presterat bättre värden än medel när den utsatts för stötdämpande tester och rekommenderas även utifrån dess resultat i kollisions tester.  

Modern och bekväm 

Den här hjälmen är enkel att ta av och på och skalen kan anpassas efter både stil och säsong. Hövding 3 är resistent mot smuts och vatten och du säkerställer att den är aktiverad och redo med ljud- och ljussignaler installerade på hjälmen. Tänk på att hjälmen dock enbart ska användas vid cykling på en vanlig tvåhjulscykel. Däremot fungerar den utmärkt både i stan och på landsväg. 

Roliga funktioner är annars att du kan ansluta Hövding 3 till Bluetooth och därmed utöka användningen av hjälmen. Då kan du, likt testvinnaren, låta varna utvalda kontakter vid en olycka. Hjälmen har också möjlighet att spara din cykeldata och analysera den för konstruktiv utveckling av din cykling.

God 3:a Vuxen – TEC Nice MIPS

TEC Nice MIPS

Storlek: S , M , L
Egenskaper: MIPS
Färger: Grå, Grön, Gul, Svart
Vikt: 595 g
Design: Aerodynamisk design

 • Fjädringseffekten i samband med kollisioner
 • Lika mycket fokus på inre huvudskador som yttre 
 • Enkelt att justera storleken via ratten där bak 
 • Lätt och bekväm att bära 
 • Saknar den moderna teknologi vi hittar i testvinnaren och premiumvalet

På tredje plats bland vuxenhjälmarna finner vi återigen en mer traditionell hjälm placerad ovanpå huvudet. Flera försäkringsbolag har testat produkten och gett den i snitt fyra av fem i betyg samt gett den stämpeln “bra val”. 

Skyddar mot inre skador 

Karakteristiskt för TEC Nice MIPS är just det MIPS-system, Multi-Directional Impact Protection System, som aktiveras i samband med en olycka. Det är tack vare ett extra membran i hjälmen som rotationer och linjära krafter förebyggs i samband med att du exempelvis krockar eller ramlar av cykeln. Resultatet är att kraften reduceras och hjälmen utlöser en fjädringseffekt istället för att det blir tvärstopp.  

På så sätt skiljer sig TEC Nice Mips sig åt jämfört med många andra cykelhjälmar. Vanligtvis fokuserar andra hjälmar på att skydda huvudet mot yttre skador, men den här modellen levererar även ett skydd mot inre skador som kan uppstå vid en olycka. 

För aktiv träning och vardag 

Övriga egenskaper består bland annat i nio ventilationshål som svalkar huvudet medan du cyklar, ett standardiserat hakspänne och en ratt monterad på bakre delen som du skruvar på för att justera storleken. Hjälmen fungerar bra både om du tränar aktivt samt om du bara cyklar till vardags.

TEC Nice Mips är även ganska lätt, den väger enbart 595 gram, vilket är skönt då du slipper uppleva en tyngd på huvudet. Även om den är i första hand rekommenderad för vuxna personer produceras den även i ungdomsmodeller. Folksams rekommendationer och MIPS-teknologin gör det här till en säker och prisvärd hjälm.

Testvinnare Barn – Giro Scamp MIPS

Storlek: XS, S, M, L, XL
Egenskaper: In-Mold konstruktion, MIPS, Visir
Färger: Flertal färger
Spänne: Med klämskydd
Ventilationshål: 8 st
Vikt: 210 g

 • Innehåller MIPS-systemet som minskar risker för svåra hjärnskador
 • Flexibel hjälm som fungerar för fler sammanhang än cykling
 • Kan börja användas redan i mycket tidig ålder 
 • Skyddar även huvudets baksida
 • Något lägre snittbetyg av raka islag och rotationsvåld lämnar en del att önska hos produkten

Hjälmutbudet för barn är generellt sämre än för vuxna. Till exempel säljs inte airbag-hjälmar för barn, men här är en traditionell huvudhjälm som vi bedömer toppar listan bland barnhjälmar. Produkten får goda omdömen i såväl svenska tester som i internationella testgenomgångar. 

Vuxenteknik i en barnhjälm 

Det bästa med Giro Scamp MIPS är att den innehar många av de säkerhetsfunktioner som annars oftast enbart hittas i vuxenhjälmar. Bland annat är den utrustad med det redan nämnda MIPS-systemet som skyddar din hjärna vid krascholyckor. Systemet är vetenskapligt belagt att minska risken för hjärnskador och det känns därför tryggt att även barnhjälmen består av en anpassad variant av MIPS. Rotationsvåldet uppges minska upp till 40 procent tack vare MIPS-tekniken på den här hjälmen.

Det är även en fördel att hjälmen har ett passningssystem med klämskydd när det kommer till att anpassa storleken efter barnets huvud. På så sätt minskar man risken med att ömtåligt skinn hamnar i kläm när du justerar passformen. Giro Scamp MIPS är rekommenderad redan från när ditt barn kan börja träna på sina första balanscyklar, och passformen är som sagt anpassningsbar vilket gör att du inte behöver byta ut hjälmen i först taget när barnet växer.

Allround och bekväm 

Rent generellt har Giro Scamp lagt mycket fokus på komforten när det gäller den här hjälmen. Förutom nämnda klämskydd är även de åtta ventilationshålen mycket tacksamma när ditt barn är ute och cyklar under varma sommardagar. Hjälmen fungerar lika bra att använda för andra aktiviteter som kräver att huvudet skyddas, som exempelvis sparkcykel, skateboard eller rullskridskor.  

Det som möjligtvis kan ifrågasättas med hjälmen är dess förmåga till raka islag som enbart ges betyget fem av tio samt det omtalade MIPS-systemet resulterar det även bara i sex av tio i rotationsvåld enligt Råd & Röns betygsättning. Samtidigt hyllas den dock av bland annat Rascal Rides, som menar att den är perfekt redan från tolv månaders ålder upp till barnet blir runt fem år gammalt. Totalt väger hjälmen enbart 210 gram, vilket är en tacksam vikt som gör den lätt att bära upp även för de minsta.

Bästa premiumval Barn – TEC Lelle MIPS

TEC Lelle MIPS

Storlek: XS, S
Egenskaper: MIPS, Avtagbar störtbåge
Färger: Blå, Rosa, Turkos, Vit
Spänne: Justerbart
Ventilationshål: 11 st
Vikt: 295 g

 • Testvinnare i Folksams hjälmtest
 • Utrustad med MIPS-system 
 • Hjälmmössa och belysning är praktiska och säkra egenskaper
 • Lämplig redan från tidig ålder
 • Visst frågetecken för vikten. Trots In-mould teknik är den tyngre än exempelvis testvinnaren

Listans premiumval är även den en hjälm med MIPS-system. Hjälmen är utvecklad i Sverige och tester visar på mycket goda resultat såväl sneda som raka islag. Ett annat roligt inslag är att spännet är grönt vilket tilltalar många barn.

Maximal säkerhet 

Tester visar att Tec Lelle generellt klarar sig oerhört bra i de tester som utförts. Den skyddar väl oavsett vilken typ av islag den utsätts för. Självklart är det mycket positivt att även denna modellen är utrustad med MIPS för att maximera säkerheten både när det gäller yttre och inre skador på huvudet. Spännet är justerbart och twistreglaget är installerat på hjälmens nacksida, där du med en hand enkelt kan ändra passformen så att hjälmen passar aktuell huvudstorlek. 

Tack vare In-mould-tekniken är hjälmen inte heller speciellt tung. Den har fler ventiler än testvinnaren, elva stycken, och störtbågen kan tas av om så önskas. Väljer du att ha den kvar på hjälmen har dock både nacken och käken ett extra skydd om olyckan skulle vara framme.  

Praktisk testvinnare 

Det är väldigt praktiskt att hjälmen innehåller både hjälmmössa och belysning, vilket innebär att barnet kan använda hjälmen både om kalla och mörka dagar utan att det gör anspråk på hjälmens funktionalitet.  

Att hjälmen blivit en testvinnare hos försäkringsbolaget Folksam är även det en trygghet som indikerar att hjälmen är ett säkert val för ditt barn. Generellt är kvalitén mycket hög och med storlekar redan från 44 centimeter fungerar hjälmen även för de minsta barnen som precis har fått sin första cykel.

God 3:a Barn – POC Pocito Whole Spinal Jr

POC Pocito Whole Spinal Jr

Storlek: XS, S
Egenskaper: Reflexer
Färger: Blå, Grön, Orange, Vit, Rosa, Svart

 • Bekväm hjälm med mycket ventilation 
 • Hög kvalité blandat med bra säkerhet 
 • Färgerna sticker ut gör att du har koll på ditt barn
 • Spännbanden ingjutna direkt i hjälmen – undviker trassel
 • Saknar MIPS-system

Vi avslutar listan med en färgglad och snygg hjälm med stor funktionalitet. Bicykling.com menar att hjälmen är den perfekta mixen av att designmässigt sticka ut från mängden samtidigt som den skyddar hela huvudet vid olyckor. 

Solid och högkvalitativ hjälm 

Det här är ännu en hjälm med inbyggd In-mold funktion. Den är dock den tyngsta barnhjälmen vi har bedömt i listan, 350 gram, men tester visar att detta normalt inte är ett problem. Hjälmen är bekväm och bättre ventilerad än många hjälmar som är designade på liknande sätt. Sammanfattande omdöme är att det är en solid hjälm av hög kvalité. Den inkluderar både teknik från vuxenhjälmar och adderar vad de kallar för “street style” till barnets cykling. 

EPS-foder och skydd mot rotationsskador 

Färgen sticker som sagt ut när det gäller POC Pocito Whole Spinal Jr, och tillsammans med reflexdetaljerna är den unge cyklisten därmed lätt att upptäcka för annan trafik. Den innehåller både EPS-foder med vadderande effekt och ett stabilt och smart skydd som säkrar upp eventuella rotationsskador om barnet trillar av cykeln.  

Precis som de flesta andra hjälmvarianter justerar man storleken med en ratt som sitter i nacken. Det blir inget trassel med spännbanden heller eftersom de tacksamt nog är ingjutna direkt i hjälmen, vilket också är ett bekvämare alternativ. En fiffig funktion är dessutom att hjälmen är anpassad för att låta dina cykelglasögon vila på hjälmen. Perfekt när du stannat för en paus.

Köpråd – Tänk på detta när du köper ny cykelhjälm

Att välja cykelhjälm är ett beslut som om man drar det till sin spets kan få livsavgörande betydelse. Oavsett om du är barn eller vuxen är huvudet den viktigaste delen av kroppen att skydda. Försäkra dig om att du väljer en hjälm som är både praktisk, bekväm och funktionell och begrunda våra köpråd innan du bestämmer dig för ditt val.

Hur länge håller en cykelhjälm? 

Det finns ingen garanti för att den sprillans nya hjälm du köper kommer hålla si eller så många år. Det finns rekommendationer som säger att den bör bytas vart tredje till vart femte år, men allt handlar om vilket yttre våld den utsätts för eller det generella slitaget. Väljer du en hjälm med airbagfunktion kommer du behöva byta ut airbagen efter att den utlösts en gång. Egentligen gäller samma princip för alla hjälmar: har den blivit utsatt för yttre våld förlorar den sin funktion och bör bytas ut.

Vad betyder rotationsvåld? 

Det här är ett begrepp som förekommer en del i vår testgenomgång. Kort sagt är rotationsvåld någonting som uppstår om du slår i huvudet. Vid rotationsvåld är risken stor för att dragningar orsakas mellan hjärnans nervtrådar, blodkärl och hjärnvävnad. En vanlig effekt är då hjärnskakning, men vill det sig illa kan det leda till nervskada eller till och med en blödning. Det är helt klart en viktig del av hjälmen att begrunda hur den har testats när det kommer till att skydda mot just rotationsvåld. 

Vad är MIPS? 

En hel del hjälmar har ett MIPS-system som bidrar till en ökad säkerhet. Kortfattat betyder MIPS “Multi-Directional Impact Protection System” och innebär att hjälmen är skyddad oavsett från vilken vinkel våldet utsätts från. Ofta testas hjälmar enbart mot våld som kommer rakt på hjälmen i en 90-gradersvinkel, men inte sällan innebär de flesta olyckor att huvudet, eller hjälmen, snarare stöter i marken i en snedare vinkel. MIPS-systemet gör att det yttersta lagret av hjälmen kan röra på sig, samtidigt som det inre lagret skyddar ditt huvud. 

Var ska du cykla – och på vad? 

Vilken hjälm du väljer bör vara anpassat efter rätt ändamål. Beroende på om du exempelvis ska cykla mountainbike i terräng, på landsväg eller inne i stan behöver valet av hjälm inte alltid vara detsamma. Ditt huvud är förstås skyddat oavsett vilken hjälm du väljer, men det går alltid att maximera säkerheten genom att välja hjälm efter ändamål.

Är det nödvändigt att prova hjälmen först? 

Det är alltid rekommenderat att du provat hjälmen innan du ger dig ut i skarpt läge. För att maximera skyddet är det mycket viktigt att hjälmen har rätt passform. Den ska varken kunna trilla av eller glida bakåt, samtidigt som den bör täcka panna, hjässa och bakdelen av ditt huvud. Det är även viktigt att prova hjälmen av estetiska skäl och för bekvämlighetens skull. Hjälmen ska användas det är viktigt att du eller ditt barn trivs i den. Gör inte misstaget att köpa en för storm hjälm som du tänker att ditt barn ska växa i.

Hur viktig är ventilationen? 

Att hjälmen har en ventilerande funktion är mycket viktigt. Det kan vara tortyr om varma dagar att vara fast med huvudet i hjälm som inte luftar ordentligt. Motsvarande är det otroligt uppfriskande med en cykelhjälm som cirkulerar luften på huvudet. Det minskar risken för huvudvärk och uttorkning eftersom du också kommer att svettas mindre. Ventilationen ska gärna vara utformad så att luften tas emot via fronten och släpps ut genom hjälmens baksida. Ibland kan det vara fördelaktigt om hålen är utrustade med nät för att slippa få in insekter och smuts i hjälmen, men det är naturligtvis en smaksak. 

Är det lag på att använda cykelhjälm? 

Både ja och nej. Det är obligatoriskt enligt lag för barn under 15 år att bära hjälm när de färdas på cykel.

Vilka säkerhetsregler gäller för cykelhjälmar? 

En cykelhjälm får inte säljas i svenska butiker om de inte uppnår en viss standard när det gäller krav på säkerhet. Den måste vara märkt med koden CE EN 1078 som är grönt ljus för att hjälmen uppnår säkerhetsklassifikationerna för cykling. Dock är det enbart lägsta möjliga nivå. Vill du ha den säkraste av de säkraste hjälmar behöver du leta efter ytterligare information som visar detta.

Källhänvisningar

Folksam
Bicykling.com
WanderingJustin
Råd&Rön