Espressomaskiner för alla smaker

Vem vill inte få den där extra känslan av lyx mitt i vardagen? Ett utmärkt sätt att få precis det är att ha en bra espressomaskin hemma som gör riktigt gott kaffe, gärna snabbt och samtidigt som den ser bra ut i köket. Det finns många olika espressomaskiner att välja på och vilken som passar dig bäst beror till stor del vad du tycker är viktigt och vilken typ av kaffe du uppskattar. För att det ska bli enkelt för dig att välja rätt maskin så har vi listat fem av de bästa 2023 här nedan.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken espressomaskin som vi anser är bäst just nu
 • Olika funktioner som espressomaskinerna erbjuder
 • Fördelar och nackdelar hos de olika produkterna
 • Vanliga frågor när du letar efter en espressomaskin
 • Köpråd till dig som ska köpa en espressomaskin

Om du dricker väldigt mycket kaffe och har ett stort kök där en rejäl maskin får plats så finns det mycket att välja på. Om du har ett mindre kök och kanske dricker ett par koppar om dagen men vill att de kopparna ska smaka riktigt gott finns det också flera olika alternativ.

I vårt test försöker vi lyfta olika storlekar och prisklasser, för att så många som möjligt ska bli hjälpta i sitt sökande efter den perfekta maskinen.

Testvinnare – DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

bäst i test espressomaskin blev DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

Volym på tank: 1,8 liter
Färg: vit, svart, silver
Effekt: 1450 W
Vikt: 9 kg
Mått (BHD): 238 x 430 x 351 mm
Egenskaper: Mjölkskummare, värmehållning, droppstopp, automatisk avstägning


 • Smidig design
 • Kapacitet för två koppar
 • Inbyggt rengöringsprogram
 • Inbyggd mjölkskummare
 • Den inbyggda kaffekvarnen kan uppfattas som något högljudd

Hög kvalitet

DeLonghi har en historia av att tillverka kaffemaskiner som sträcker sig flera år tillbaka och deras maskiner gör erkänt gott kaffe. Konsumenterna är nöjda med DeLonghi Magnifica och det goda kaffet samt den pålitliga maskinen.

Förutom att brygga gott kaffe (två koppar åt gången) så kan den också mala kaffet. Enligt experterna så smakar kaffet mer och bättre om det är nymalt så denna funktion är uppskattad av den kräsne kaffedrickaren.

Inbyggda extrafunktioner

Förutom den inbyggda kaffemalen så har denna modell också en inbyggd mjölkskummare. Mjölkskummaren kommer väl till pass om du vill ta ett steg till och använda din nybryggda espresso som bas i en café latte eller en cappucino. När du gör en café latte eller en cappuccino så häller du ner varm, skummad mjölk i din espresso.

Maskinen har också ett inbyggt dropptråg som gör det lättare att hålla maskinen ren då den fångar upp eventuella rester och spill. Dropptråget tål maskindisk så när det behöver rengöras är det bara att köra den med den vanliga disken i maskinen.

Helautomatisk bekvämlighet

DeLonghi Magnifica är en helautomatisk espressobryggare. Det betyder att du ställer in vilken styrka du vill ha på ditt kaffe och sedan trycker du bara på en knapp så får du din kopp. Thermoblocksystemet gör att kaffet håller precis rätt temperatur och vilken mängd kaffe du vill ha i koppen bestämmer du själv. Maskinen har ett rengöringsprogram som är lätt att använda och stänger av sig själv efter ett tag.

För den som har sällskap

Många maskiner på marknaden har kapacitet för en kopp åt gången vilket ofta kanske räcker. Magnifican kan göra två koppar simultant vilket betyder att om du har sällskap så får ni ert kaffe samtidigt. Storleken på själva maskinen passar bäst i det något rymligare köket men får plats i ett mindre kök om man inte har något emot att maskinen tar upp lite yta. Man ska dock nämna att för att vara en maskin med två hällpipar så är den smidigt utformad och mindre än många andra med jämförbar kapacitet.

Bästa Budgetval – Nespresso Essenza Mini C30

Nespresso Essenza Mini C30

Volym på tank: 0,6 liter
Färg: vit, svart, grå, röd, grön
Effekt: 1310 W
Vikt: 2,3 kg
Mått (BHD): 84 x 330 x 204 mm
Egenskaper: Rengöringsprogram, automatisk avstängning

 • Smidig maskin
 • Användarvänlig
 • Rengöringsprogram
 • Gott kaffe
 • Storleken påverkar kapaciteten

Liten och smidig

Nespresso är stora på espressomarknaden och rätteligen så. Man behöver nämligen inte punga ut med flera tusenlappar för att kunna göra riktigt god espresso hemma i det egna köket. Man kan införskaffa denna lilla smidiga maskin som kommer att bistå med kvalité och en känsla av lyx för bara några hundralappar (bästa pris just nu). 

Den brygger en kopp åt gången efter en starttid på ungefär en halv minut. Kaffet bryggs från kapslar som man lätt införskaffar i sin vanliga matbutik om man inte är en riktig finsmakare som vill ha något alldeles speciellt från Nespressos egna utbud, då får man beställa online.

Gott och snabbt

Vi är generellt mycket nöjda med kvalitén på kaffet som bryggs i denna lilla smidiga maskin. När man först startar den så behöver den en liten stund att värma upp, ungefär en halv minut, innan den kan brygga första koppen. Maskinen kan behöva köras in lite så kaffet blir som godast efter några koppar. Flera konsumenter nämner att det går snabbt att få sin kopp med kaffe och att maskinen gör riktigt gott kaffe.

Kompletterande utrustning

Essenza Mini har ingen inbyggd mjölkskummare eftersom den är utformad för att ta upp lite plats och vara enkel i sin användning och design. Däremot kan man lätt köpa till praktiska mjölkskummare från Nespresso. Till exempel kan du köpa en Aeroccino 3 som du enkelt fyller på med mjölk, trycker på en knapp och sedan sköter den resten. Aeroccino 3 värmer upp mjölken och skummar den till ett jämnt och fint skum snabbt och enkelt. 

Bästa premiumval – Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart Black

Volym på tank: 1,8 liter
Färg: svart
Effekt: 1450 W
Vikt: 10,5 kg
Mått (BHD): 255 x 365 x 465 mm
Egenskaper: Automatisk rengöring, Automatisk avstängning, Varmvattenfunktion, Programmerbar

 • Smidigt med tillhörande app
 • Följer italiensk kaffetradition
 • Tyst inbyggd kaffekvarn
 • Något klumpig design

Skräddarsytt kaffe

Med Melitta Barista TS Smart får du fulländat, skräddarsytt kaffe varje gång. Du kan välja mellan en vanlig bryggningsprocess eller Intense Aroma-funktionen för att få mer smakrikt och aromatiskt kaffe. Det betyder att du alltid kan anpassa ditt kaffe efter ändamålet, efter sällskapet eller efter humöret.

Smart espressomaskin

Melitta Barista är en smart kaffemaskin och kopplas lätt samman med din smartphone. Melitta har en app, Melitta Connect, där du kan styra kaffemaskinen och ställa in hur du vill ha ditt kaffe i appen. Detta görs via en bluetooth-anslutning. I appen kan du till exempel välja vilken typ av bönor du vill att kaffet ska bryggas på och hur mycket mjölk du vill ha i din dryck. Där kan du också välja vilken temperatur kaffet ska ha och vilken styrka.

I appen kan du också spara dina olika kaffespecialiteter så att du kan få precis samma dimensioner i din kopp flera gånger. Du kanske vill ha ditt kaffe på ett visst sätt på morgonen och på ett annat sätt efter lunch? Inga problem!

Tvådelad bön-behållare

Behållaren där man fyller på bönor till maskinens inbyggda kvarn har två fack. Ett där man kan fylla på med vanliga kaffebönor och ett där man kan fylla på med espressobönor. När man sedan väljer vilket kaffe man vill ha så kan man också välja vilka bönor maskinen ska använda sig av för att brygga kaffet. Detta ger utrymme för att experimentera lite och hitta sina absoluta favoritböner, både för vanligt kaffe och för espresso.

Italiensk tillredning

De klassiska kaffekombinationerna så som Cappuccino eller Macchiato finns förstås förprogrammerade i Melitta Barista och maskinen håller reda på vad som ska tillsätta och i vilken ordning. Visste du att det spelar roll om man tillsätter mjölken först eller sist? Det vet din maskin – och den ser till att det blir helt rätt proportioner för att din smakupplevelse ska bli så bra som möjligt.

Bra alternativ – Jura E8

espressomaskin Jura E8

Volym på tank: 1,9 liter
Färg: Svart, vit, rostfri, silver, mörkgrå, titan
Effekt: 1450 W
Vikt: 9,8 kg
Mått (BHD): 280 x 439 x 351 mm
Egenskaper: mjölkskummare, värmehållning, rengöringsprogram

 • Sparar dina favoritspecialiteter
 • Generös vattentank
 • Snygg design
 • Färgdisplay
 • Tar upp en del utrymme

En maskin som vill lära känna dig

Jura E8 finns i flera olika modeller och vi har tittat på den senaste uppdateringen. Här har du en kaffemaskin som har en inbyggd AI som lär känna dig över tid. Det betyder att när du slår på maskinen så dyker dina favoritspecialiteter upp på färgdisplayen. Detta gör kaffemaskinen avancerad men ändå enkel att använda och den gör gott kaffe redan vid den allra första koppen.

Eftersom dina preferenser sparas i maskinen och den vet vad du vill ha så går det mindre tid från det att du stiger upp ur sängen tills du har ditt favoritmorgonkaffe i handen. För visst är den där första slurken kaffe på morgonen verkligen något att stiga upp ur sängen för?

Mjölkskummare och kaffekvarn

Jura E8 har en inbyggd mjölkskummare som bistår med skum i olika densitet beroende på vilken kaffedryck du önskar från den. De tidigare versionerna av denna modell hade ingen inbyggd rengöring av mjölkskummaren vilket en del konsumenter tyckte var drygt då en mjölkskummare behöver regelbunden rengöring för att den inte ska bli ofräsch. Den senaste uppdateringen av Jura E8 har ett inbyggt rengöringsprogram för just mjölkskummaren som man lått använder med bara ett knapptryck.

Denna maskin har förstås också en inbyggd kaffekvarn som maler kaffet på ett sätt som utvinner mest smak och arom från bönan med hjälp av en process som kallas pulsextraktion. Detta säkerställer en perfekt smak för kaffe i små koppar, redan vid den första koppen.

Snygg design

Juras kaffemaskiner har en ganska karakteristisk design som känns igen. Jura E8 har en snygg design som redan vid första anblicken skvallrar lite om att kaffet kommer att hålla en hög kvalité. Den passar också rent estetiskt i ett lite större kök eller hos vilken kaffeentusiast som helst som inte har något emot att kaffemaskinen tar upp lite bänkyta i köket (eller var man nu väljer att ställa den).

Modellen finns i lite olika färger så att man kan välja något som smälter in och matchar resten av köket så att kaffemaskinen blir en tilltalande del av inredningen.

Bra alternativ – SMEG ECF01

Smeg ECF01

Volym på tank: 1 liter
Färg: Vit, Rostfri/krom, Svart, Aluminium, Rosa, Grön, Blå, Röd, Beige, Creme
Effekt: 1350 W
Vikt: 5 kg
Mått (BHD): 149 x 329 x 330 mm
Egenskaper: Mjölkskummare, värmehållning, droppstopp, automatisk avstängning

 • Unik design med retrofeeling
 • Enkel att använda 
 • Justerbar höjd på kopphållaren
 • Inga förprogrammerade kaffespecialiteter  

Underbar retrodesign

SMEG ECF01 är lite av ett wild card i vår testning eftersom designen onekligen är nischad. Den är främst tilltalande för den som gillar retrostilen och vill ha något på köksbänken som sticker ut litegrann och blir en intressant detalj i köket. Den här maskinen är inte helautomatisk som de flesta andra på den här listan och den har ingen digital display eller app som man kan styra den med. Den är halvautomatisk och brygger en kopp åt gången.

För dig som söker Enkelhet

Maskinen är precis så okomplicerad som den ser ut vid första anblicken. Den har tre knappar, en för en kopp, en för två koppar och en för att aktivera mjölkskummaren. Mjölkskummaren sitter på sidan av maskinen men det finns ingen inbyggd behållare för mjölken utan den får du bistå med själv.

Maskinen har ingen inbyggd kaffekvarn utan här brygger du ditt kaffe antingen på färdigmalt kaffe eller kaffe som du maler i separat kvarn. När du köper maskinen kommer det med några olika tråg för att dosera för en kopp eller två koppar så du behöver inte höfta din dosering de första gångerna. Något som man däremot får upptäcka är hur man tampar kaffet lagom hårt men det får man kläm på ganska snabbt. 

Enkel att rengöra

SMEG ECF01 är också i sin enkelhet lätt att rengöra. Det finns ett tråg som fångar upp dropp som du enkelt tar bort och rengör separat eller så kan du ta bort det för att få plats med en större kopp vilket kan komma till god användning om du vill ha en Café Latte.

Det använda kaffet tar du bort manuellt när du har bryggt din kopp med espresso och det finns smidiga små portionsförpackningar som du enkelt plockar ur maskinen. Om du har portionerat kaffet själv så är det enklast att banka ur direkt i kompostpåsen.

Att tänka på när du ska köpa en espressomaskin

Det är inte det lättaste att hitta den espressomaskin som passar just dig bäst. Dessutom finns det ju inget sätt att veta om du kommer att gilla kaffet från din maskin förrän du får hem den och provar några koppar. Nej, det är ett riskspel att lägga pengar på något som man inte vet om man kommer att uppskatta förrän man har provat några gånger men om man inte tar risken så får man ju aldrig veta. Därför har vi listat några frågor som kan vara till hjälp när du letar efter din framtida maskin.

Hur kan jag känna igen en bra espresso?

Namnet espresso kommer från den bryggprocessen som kaffet genomgår när man framställer drycken. Beroende på vilket tryck som appliceras så blir det översta lagret i koppen olika tjockt. Det är ett väldigt fint skum som är ljusbrunt och kallas crema. På en riktigt bra espresso håller creman en hög kvalité i det att den är lagom tjock och riktigt krämig när man dricker den. Det är ett bra tips att kolla creman på espresson för att avgöra kvalitén.

För den oerfarne kan det nämligen vara lite svårt att avgöra kvalitén bara på smaken eftersom smaken också är riktigt stark. Espresso är ju egentligen riktigt starkt kaffe och vad som är gott kaffe är ju i viss mån en smaksak. 

Hur vet jag om jag vill ha en helautomatisk eller manuell maskin?

Skillnaden på helautomatisk och manuell är stor. När du köper en helautomatisk maskin så behöver du alltid bara trycka på några knappar för att få din färdiga kaffedryck i koppen, om det så är en Espresso eller en Cappuccino. Det är bekvämt och du får antagligen en god kopp kaffe som är perfekt dimensionerad. Med en manuell eller halvautomatisk maskin så behöver du göra mer själv. En del tycker att detta har sin charm eftersom det betyder att man kan påverka processen mer.

I vår lista här ovan så är det bara en maskin som inte är helautomatisk och det är SMEG ECF01 som är halvautomatisk. När man gör espresso i en manuell eller halvautomatisk maskin så får man utöva hantverket i viss mån själv, det finns en finess i att framställa en perfekt espresso. Många tycker detta är tilltalande.

Hur väljer jag rätt espressomaskin?

Det första du ska gå på är estetik. Det spelar ingen roll hur gott kaffe din maskin ger dig om du tycker att det sticker i ögonen att titta på den. Detta spelar förstås olika mycket roll beroende på vem man är och vad man tycker är viktigt men de flesta vill ändå ha en maskin som är estetiskt tilltalande och passar bra i köket (eller loungen). När du har valt ut några som du tycker är trevliga att titta på så är det dags att fundera på om du vill ha en helautomatisk, halvautomatisk eller manuell maskin. När du väl har klurat ut det är det en bra idé att jämföra priser och läsa recensioner.

Ett bra sätt att börja är ju att kolla in de olika modellerna vi listar här ovan. Du kanske vill ha en Jura E8? Eller varför inte den gulliga lilla Nespresso Essenza? Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du bara välja vår testvinnare eller premiumvalet och veta att du får en bra och kvalitativ produkt som kommer tjäna dig väl och ge dig många goda koppar kaffe. 

Hur sköter man om sin espressomaskin på bästa sätt?

Hushållsmaskiner kräver ju visst underhåll för att de ska fungera optimalt. Espressomaskinen är inget undantag. Den behöver rengöras och underhållas för att den ska må bra och fortsätta bistå dig med utmärkt kaffe. Om du köper en helautomatisk espressomaskin så finns det med allra största sannolikhet ett rengöringsprogram som du kan köra lite nu och då. Hur ofta du gör det beror förstås på hur mycket du använder maskinen. Om man inte gör det någorlunda regelbundet så kommer din maskin att antingen säga ifrån eller sluta fungera. En del maskiner säger till när de vill bli rengjorda och vissa andra får man bara lära sig att tolka rätt. En halvautomatisk eller manuell maskin har kanske inte något inbyggt program för rengöring, då får man komma ihåg att ta loss de lösa delarna och göra rent dem ibland. 

Generella köpråd

När du har bestämt dig för att du vill ha en espressomaskin så betyder det att kaffe ändå är relativt viktigt för dig. Det är lätt att förblindas av kampanjer eller reapriser eller bara köpa den som säljaren säger är bäst i den första butiken du går in i. Det är ett klassiskt misstag att låta sig förföras men det är klokare att börja i andra änden.

Börja med att ta reda på vilka maskiner du är intresserad av och gå sedan till butiken eller in på hemsidan och se vart du kan få ett bra pris på den maskinen du vill ha. Då är det större chans att du blir nöjd. Om du dessutom kan hitta ett ställe som erbjuder provsmakning så är ju det toppen men ganska ovanligt i de större elektronikkedjorna. Större chans att få provsmaka har du om du går direkt till tillverkaren, om de har en butik som är tillgänglig för dig. Kom ihåg: Du kan nästan inte vara för kräsen när det gäller din espressomaskin, ni kommer att följas åt länge och genom många koppar med kaffe.