Så lyckas du med grädden – Hitta rätt elvisp!

Trött på att vispa grädden för hand? Vi förstår! Det är både utmattande och tidsineffektivt att vispa ingredienser för hand, inte bara när det gäller grädde. Visst är det mycket lättare med en eldriven visp för att få en jämn och fin pannkakssmet!

I den här artikeln har vi valt ut några av de mest populära elvisparna på marknaden för att jämföra och testa dess funktioner. Det gör att du slipper investera i en elvisp som inte alls möter dina krav och behov 2023. Istället kan du fokusera på att utveckla din matlagning! Här nedan kan du läsa mer om:

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken elvisp vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en elvisp från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive elvispar
 • Svar på generella frågor inför köp av en elvisp
 • Goda råd inför ditt köp

En elvisp finns i de allra flesta hushåll, oavsett om du är en erkänd kock eller inte. Det går nämligen väldigt mycket snabbare att använda en elvisp för att både vispa, knåda eller blanda dina ingredienser. Men det svåra är att veta vilken typ av elvisp som passar just dig. Det finns nämligen otroligt många alternativ idag på marknaden, så vi förstår att det kan vara svårt att hitta någon som känns rätt!

Testvinnare – Dualit Hand Mixer

Dualit Hand Mixer

Motoreffekt: 400W
Vikt: 1,3 kg
Medföljande vispar: Bladvisp, Ballongvisp, degkrok
Storlek: 20×9,5×15 cm
Ljudnivå: 71 dB


 • Kraftfull motor
 • Flera användbara tillbehör medföljer
 • Ligger fint i handflatan och rör sig stabilt vid vispning
 • Avancerat kylsystem av motorn
 • Snygg design
 • Begränsad användningstid på max hastighet

Eget Designspråk

Dualit är tillverkaren som är känd för sina köksredskap när det kommer till både design och prestanda. Vi kan glatt påstå att även deras elvisp lever upp till sitt rykte. 

Denna elvisp från Dualit har nämligen utvecklats för att ge användaren högsta möjliga användarupplevelse till ett så lågt pris som möjligt. Förutom att kunna njuta av enkel användning, kan du även glädjas av dess stilrena design. 

Sladdlös?

Vid användning kan Dualit Hand Mixer göras nästintill sladdlös. Det beror på att sladden kan viras in i själva kroppen på elvispen, smart va? På så vis slipper du oroa dig för sladdtrassel, både vid användning och efteråt! 

Själva handtaget på elvispen är stort och det finns gott om plats för stora händer. Trots det ligger den fint i handen oavsett storlek. Reglaget för hastigheten nås med tummen när du håller i elvispen. Det finns fem olika nivåer på hastighet. 

Kraftfull motor ger perfekt resultat

Motorn är verkligen kraftfull och det märks när vi vispar grädde, den blir klar på nolltid. Den starka motorn medför dock vissa konsekvenser vid användning. Eftersom motorn tar så pass mycket energi kan den lätt överhettas, därför rekommenderar tillverkaren användning på högsta hastighetsnivån endast cirka 5 sekunder. Det upplever vi som väldigt kort tid. Det blir liksom kortare ”pulsar” av högre hastigheter vid användning. Vi är också något förvånade över detta, eftersom dualit överlag är kända för att ha bra fläktar för kyla i motor -och växelhus.

Med anledning av den kraftfulla motorn så har elvispen en något hög ljudvolym. Vi tycker att den är något hög även om du kör på en både lägre eller högre hastighetsnivå. Men vi hade dock som sagt inte förväntat oss något annat, eftersom denna elvisp har utvecklats med fokus på styrka och hastighet och inte på att hålla nere ljudnivån. I jämförelse med andra produkter i liknande segment finns det inget att klaga på när det kommer till vikten. Den ligger som sagt fint i handflatan och rör sig utan anmärkning vid vispning. Den nästan svävar över smeten och vi kan inte känna av dess vikt på 1,3 kg nämnvärt. 

Vid köp följer det med diverse tillbehör, både degvisp, ballongvisp och bladvisp. 

Vi kan inte annat än att utnämna denna elvisp till bäst i test baserat både på dess utförande men även på grund av dess prestationer! Den klarar av samtliga visptest utan anmärkning, med undantag för ljudnivån. Men den tänker vi är svår att ta bort i vilket fall när det kommer till köksredskap! 

Bästa Budgetval – Philips HR3740

Philips HR3740

Motoreffekt: 450W
Vikt: 1,0 kg
Medföljande vispar: Trådvisp, degkrok
Storlek: 19x9x15 cm
Ljudnivå: 79 dB

 • Lätt att rengöra och torka av
 • Bra hastighetsnivåer
 • Kraftfull motor
 • Stabil i handen
 • Väldigt hög ljudnivå

Lättanvänd och funktionell

Detta är en elvisp från Philips som har allt du behöver för enkel vispning i köket. Den är väldigt lättanvänd och nätt i sin utformning. Tillverkaren har inte direkt lagt ner tid på att ta fram en tilltalande design, men den fyller dock sin funktion trots allt. 

Den har en bra sladdlängd när det kommer till användning då den varken är för kort eller för lång. Vi hade dock önskat en lite smartare lösning än att behöva vira sladden runt maskinkroppen, eftersom denna typ av användning kan få elvispens livslängd att minska. Själva motorkroppen känns aningen plastig men det är dock föga förvånande med tanke på priset. De medföljande visparna är visserligen till största del tillverkade i rostfritt stål, men med detaljer av plast, bland annat för isättning i motorkroppen. 

Flera hastigheter inkl Turbo

Vid användning finns det inte mycket att klaga på. Den rör sig lätt och enkelt fram över ingredienserna och vispar effektivt. I jämförelse med liknande produkter i samma prisklass tycker vi att Philips HR3740 gör jobbet otroligt bra. Elvispen har fem olika hastigheter och ett läge för turbo. Själva funktionspanelen sitter på ovansidan av elvispen och nås enkelt med tummen vid användning. Detta gör att du kan växla mellan de olika hastighetslägena utan att avbryta din vispning. För att använda turbo-inställningen behöver du hålla en knapp intryckt under tiden för användning. Så fort du släpper knappen återgår elvispen till sin normala hastighet. 

Vid användning går elvispen igång ordentligt och dess höga ljudnivå blir påtaglig. Vi upplever att vispningen startar igång lite hafsigt och det stänker gärna ner omgivningen om du inte vispar i en större skål. Dock fyller den sin funktion och gör sitt jobb, grädden blir fint och jämnt vispad. Vi tycker definitivt att Philips HR3740

Lever upp till sin prisklass och fungerar fint för dig som inte kräver så mycket av din elvisp i köket.

Bästa premiumval – KitchenAid 5KHM9212

KitchenAid 5KHM9212

Motoreffekt: 850W
Vikt: 1,1 kg
Medföljande vispar: Trådvisp, Ballongvisp, degkrok, mixerstav
Storlek: 19,5x8x14,5 cm
Ljudnivå: 54 dB

 • Digital display
 • Kraftfull motor
 • Tyst
 • Stilren och klassisk design
 • Många medföljande tillbehör
 • Inga

Stabil med hög användningsupplevelse

Denna elvisp från KitchenAid har fått samma design som övriga köksapparater från samma tillverkare. Den är klassisk i sitt utförande med detaljer av rostfritt stål som matchar fint med övriga produkter i samma serie. Roligt för den som gärna vill använda köksapparater från en och samma tillverkare! 

Det är inte bara design man har tänkt på när man utvecklat KitchenAid 5KHM9212, utan även funktionalitet. Sladden är nämligen möjlig att vinkla för att inte vara i vägen vid användning och när du är färdig med att vispa kan du med hjälp av ett medföljande gummiband, linda sladden. Dessutom har man tänkt på att skapa bästa möjliga användningsupplevelse när man utvecklat handtaget. Det sitter nämligen gummimaterial på undersidan som gör att greppet känns stadigt vid användning. Elvispen känns otroligt stabil ligger balanserat i handflatan oavsett om vi mixar grädde eller blandar en deg. 

Digital panel

Det finns fler än en anledning till att KitchenAid 5KHM9212 blev bästa premiumprodukt i vårt test. Den sticker minst sagt ut i mängden när det kommer till funktioner. Den har nämligen en digital panel där du kan ändra inställningar. Även hastighetsmätaren är helt digital och har hela nio steg att välja mellan. 

Något vi tyckte var helt fantastiskt med denna elvisp var hur mjukt den startade vid användning. När du startar på den lägsta hastighetsnivån behöver du inte oroa dig för att bli nedstänkt utan den går igång riktigt mjukt och fint. Vid testandet av de olika nivåerna på hastigheten måste vi anmärka på det otroligt låga ljudet på de lägre hastighetsnivåerna. Jämförelsevis med andra elvispar på marknaden är ljudnivån på denna modell verkligen låg. 

Vid användning av de högre hastighetsnivåerna upptäcker vi ganska snabbt att motorn är otroligt kraftfull. Det går snabbt och smidigt att vispa ihop en skål med grädde och den klarar dessutom av att knåda degar utan några problem. Själva visparna är större än på många andra liknande modeller och de är nog en bidragande orsak till att elvispen vispar så bra. Vi kan inte annat än att rekommendera KitchenAid 5KHM9212 till alla som vill ha det där lilla extra i sin elvisp. Den levererar som sagt inte bara tidlös och klassisk design, utan även bra resultat och en hög nivå på användarvänlighet. Du kan inte bli missnöjd med varken utförandet eller funktionerna i den här pjäsen!

Bra alternativ – Bosch MFQ4030

Bosch MFQ4030

Motoreffekt: 500W
Vikt: 1,1 kg
Medföljande vispar: Trådvisp, degkrok
Storlek: 20,5×7,5×16
Ljudnivå: 62 dB

 • Relativt tyst
 • Unika tillbehör för bättre vispning
 • Effektiv och smidig vispning
 • Möjlighet att köpa till mixerstav
 • Låg hastighet på vispen

Den kända tillverkaren Bosch har här tillverkat en elvsip med fokus på tyst funktion. Trots sin prisklass tycker vi att tillverkaren har lagt ner tid på att utveckla en stilren design och trots att den är tillverkad i plast upplever vi inte att den känns instabil vid användning. 

Smart “sladdlösning”

Sladden är monterad baktill på motorkroppen och går att vinkla för att inte vara i vägen vid användning. Motorkroppen har ett litet hölje för att kunna hålla sladden på plats efter användning. 

Elvispens grepp är stort och ligger fint i handflatan. Vid användning går elvispen mjukt igenom grädden och vi upplever att den vispar jämnt. Kontrollpanelen för funktionerna sitter, likt många andra elvispar, på ovansidan motorkroppen och är enkel att nå med tummen vid användning. Hastigheten regleras med hjälp av en knapp med fem olika nivåer. Förutom hastighetsnivåer har denna elvisp även en pulsfunktion. 

Någon som gör Bosch MFQ4030 unik är att du får med dig ett speciellt tillbehör vid köp. De skickar nämligen med köparen en trådvisp som ska vara utvecklad för att vispa snabbare. På trådvispen sitter små kulor som då ska göra så att grädden eller annan liknande livsmedel blir klar på kortare tid. Perfekt för dig som behöver vispa ihop maränger på rekordtid. 

Mångsidig

Något som bosch har satsat på med denna elvisp är att den sägs vara ”super silent”. Vad de menar med detta är att de fokuserat på att utveckla motorn för att gå så tyst som möjligt. Vi tycker definit att den har en lägre ljudvolym än många andra elvispar i liknande prisklass, men långt ifrån alla. När vi vispar på högre hastigheter kommer ljudvolymen upp till cirka 62dB.

Men trots detta är den mångsidig! Den har som sagt flera tillbehör och klarar av att göra jobbet finfint. När vi testar dess degknådare upplever vi att den blir något ansträngd vid knådning på maxvikten, 500 gram deg. 

Men över lag måste vi säga att vi tycker att Bosch MFQ4030 presterar över förväntan. Vi tycker om dess funktioner och tillbehör. Ett ytterligare plus är att det går att köpa till en mixerstav som tillbehör. 

Bra alternativ – Electrolux EHM6300

Electrolux EHM6300

Motoreffekt: 500W
Vikt: 1,6 kg
Medföljande vispar: Ballongvisp, degkrok
Storlek: 30,6x12x20 cm
Ljudnivå: 54 dB 

 • Låg ljudnivå
 • Lätt att använda
 • Turbofunktion
 • ”soft start” – funktion
 • Stor och något tyngre än konkurrenterna

Ännu en stor gigant vad gäller tillverkare av köksredskap har hamnat på vår lista. Denna gången är det Electrolux som står för testad produkt. Vi vill börja med att säga att denna modell inte lämnar dig besviken. Trots att den hör hemma i den lägre prisklassen, har tillverkaren inte tummat på att utveckla dess funktioner och design. 

“Soft start”

Motorkroppen är tillverkad i svart plast men har detaljer i rostfritt stål vilket vi tycker ser trevligt ut. Själva handtaget passar både större och mindre händer och har ett skönt grepp vid användning. Elvispen rör sig mjukt vid vispning och vi tycker den känns stabil, vilket gör att det inte skvätter. Här har tillverkaren nämligen tänkt till och skapat en funktion de kallar för ”soft start”. Det betyder att när du börjar vispa, startar den mjukt för att sedan gå upp i hastighet vid behov. Du behöver alltså inte oroa dig för att stänka ner hela köket med innehållet i din bunke. Förutom fem olika hastighetsnivåer och soft-start funktionen har elvispen en turboknapp som med fördel används vid behov av mer kraft. Vi märker inte av att elvispen väger 1,6 kg eftersom den rör sig väldigt fint vid vispning.

Tystast i testet

Elvispen har fem olika hastighetsnivåer precis som många andra liknande elvispar. En annan sak som Electrolux har lyckats med är ljudnivån. De har nämligen lagt extra mycket fokus på att dämpa motorns ljudvolym. Till skillnad från andra liknande elvispar har Electrolux i detta fall lyckats tillverka en elvisp som faktiskt håller nere ljudvolymen vid användning. 

Detta är definitivt en elvisp som passar dig som uppskattar köksredskap med lägre ljudvolym, men som inte vill lägga för mycket pengar på en elvisp. Electrolux EHM6300 fyller sin funktion och mer därtill trots sin prisklass och vi kan inte annat än att rekommendera den till alla som är i behov av en elvisp. 

Köpråd – att tänka på innan du köper en elvisp

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du ska välja en elvisp. Därför har vi satt ihop en lite köpguide med olika faktorer som kan påverka ditt val av elvisp här nedan. 

Tillbehör 

Vilka tillbehör har den elvisp som du har tittat på? De flesta elvispar kommer nämligen med olika typer, antal och utföranden. De allra flesta elvispar i den övre prisklassen har flertalet tillbehör, men det behöver inte betyda att det är rätt för just dig. Många av de billigare alternativen har oftast de tillbehör som är allra vanligast att använda, bland annat trådvisp och degkrok. Ibland följer det även med mixerstav, eller möjligheten att köpa till just detta tillbehör. 

Välj därför en elvisp med tillbehör som passar dig och dina behov, eftersom det är viktigt att du kan använda elvispen till det du har köpt den för.

Hastighet och effekt 

Elvispen drivs av en roterande motor i själva motorkroppen. Motorn driver runt visparna och beroende på motorns styrka, kan elvispen antingen vara snabb eller långsam. Det vanligaste är att det finns fem hastighetsnivåer på en elvisp. Ibland kan det dessutom finnas en turbo-funktion som kan användas när ingredienserna är lite mer krävande. Hastigheten är avgörande för hur väl elvispen klarar av att vispa lättare ingredienser, som till exempel grädde eller andra liknande vätskor. Men motoreffekten har även inverkan på hur tunga ingredienser den klarar av att vispa runt, som till exempel deg. Men något vi vill framföra är att ju högre effekt på motorn, desto bättre hastighet och styrka när det kommer till vispning. 

Så därför är det bra om du vet med dig att du kommer att använda elvispen för att knåda deg, fundera över om du inte borde investera i en elvisp med högre effekt. Med en kraftfull motor blir det nämligen lättare för elvispen att dra runt ingredienserna och mixa dem effektivt. Det finns väl inget värre än en dåligt blandad deg! 

Ljudnivå 

En sak att ta ställning till vid valet av elvisp är ljudnivån. Detta är en vanlig aspekt att överväga vid valet av köksmaskin, eftersom de flesta har en högre ljudvolym. Men det finns faktiskt elvispar som tillverkats för en lägre ljudnivå. Om du bor i ett hushåll med flera personer kan det vara en fördel med en elvisp som är mer tystlåten än en som brötar på högsta volym. Oftast är de flesta elvisparna ganska högljudda. Men som sagt, en del modeller har utvecklats för att hålla nere ljudvolymen, utan att tumma på motoreffekten. 

Användning

Vad ska du använda elvispen till? Beroende på dina egna behov kan valet av elvisp variera. Har du enklare behov, som till exempel vispning enstaka tillfällen, då kanske en elvisp i den lägre prisklassen är något för dig. Ofta är dessa elvispar enklare och har precis just de funktioner som behövs i ett hushåll med normal matlagning. Men är din matlagning mer avancerad, bakar du ofta och har ett behov av att mixa ingredienser, då kanske en elvisp i den dyrare prisklassen är något för dig! Oftast kommer dessa elvispar nämligen med mer och fler tillbehör, möjligheter och kraftfullare motor. 

Vissa värdesätter även design på elvispar. Det finns många kända tillverkare som gör modeller som matchar övriga köksredskap i samma sortiment. Exempelvis KitchenAid och Dualit. 

Vanliga frågor och svar

Här nedan besvarar vi konsumenternas vanligaste frågor och svar. 

När behöver jag använda en elvisp? 

Det går egentligen att vispa det mesta för hand – om du har en gedigen muskelstyrka. Om du inte har det, är en elvisp definitivt något du behöver. Elvisp används vid tillagning av diverse olika rätter: pannkakor, omelett, vid bakning, med mera. Idag har dessutom elvispen flera olika användningsområden förutom att blanda ingredienser eller göra vispad grädde. Med rätt tillbehör kan den användas för att knåda deg eller fungera som en stavmixer. 

Vad är en paddelvisp? 

Vid köp av en elvisp får du oftast flertalet tillbehör i form av olika slags vispar. Den allra vanligaste som folk använder är trådvispen, men som även kallas för paddelvisp. Paddelvispen har platt yta och används för att vispa grädde, pannkaksmix eller äggvita för att få in mycket luft och göra ingredienserna fluffiga. 

Vad behöver jag tänka på när jag ska köpa en elvisp? 

Fundera på vad du ska använda elvispen till. Då kan du fatta ett beslut om vilka funktioner du behöver för att få största möjliga användning för elvispen. När du vet vilka funktioner du behöver kan du sedan ta ställning till vilken prisklass du hamnar i. Tänk på att det finns flera väldigt bra elvispar i den billigare prisklassen, men dessa kanske inte kommer med lika många tillbehör. 

Följ gärna vår köpguide om du känner dig osäker inför ditt inköp.