Planerar du att köpa en ny router? Då är det här testet för dig. Vi har nämligen granskat, testat och jämfört en stor mängd routrar för att kunna utse vilken som är bäst i test.

Nätverksutrustningen är en mycket viktigt del om du vill ha snabbt internet hemma. Fiberuppkoppling i all ära, men utan en kraftfull utrustning kommer du ändå inte komma upp i rätt hastigheter. 

Vi har därför granskat allt från prestanda och hastigheter till design för att kunna erbjuda dig en topplista med de bästa produkterna just nu.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken router vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en router från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive router
 • Svar på generella frågor inför köp av en router
 • Goda råd inför ditt köp

Givetvis har vi tagit åt oss av resultat från andra tester, användares åsikter och recensioner. På så sätt kan vi ge dig en helhetsbild av hur routrarna fungerar och hur de tas emot av användare. Missa inte heller vår eminenta köpguide i slutet om du vill veta mer om hur du väljer rätt router!

Testvinnare – Google Nest Wifi Router

Google Nest Wifi Router

Wifi-standard: Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac)
Trådlös säkerhet: Ja
Överföringshastighet: 2200 Mbps
Minne: 4 GB
RAM: 1 GB
Frekvensband: 1 x ARM 1.4 GHz
Antal LAN-portar: 2 st
Mått (BHD): 11 * 9 * 11 cm


 • Enkel att installera
 • App för smartphone och surfplatta
 • Stöd för Mesh-nätverk
 • Utmärkt helhetsintryck
 • Få portar

Täckning på upp till 200 kvadratmeter

Google Nest Wifi är den bästa routern för dig som vill ha en komplett router som klarar av att kombinera prestanda, stabilitet, hastighet och täckning. Här får du en användarvänlig testvinnare som plockar hem höga betyg av såväl vår testpanel som av användare.

Det här är en utrustning som verkligen imponerar. Det är en liten, elegant designad router som trots sin ringa storlek är mycket kraftfull. Tack vare den kan du surfa i hela hemmet. Den har nämligen en wifi-systemtäckning på hela 200 kvadratmeter. Du kan dessutom utöka med Wifi-punkter om du vill få bort döda zoner i hemmet. 

Enkel installation med möjlighet till föräldrakoll

Nätverksutrustningen är mycket enkel att installera. Du kan därför sätta upp ditt hemmanätverk med wifi på bara några minuter. Du kan använda Google Home App och Google Assistant för att få en så snabb och smidig installation som möjligt. Vår testvinnare är bara en av Googles många imponerande produkter. 

Google Nest Wifi har stöd för WPA3-kryptering och upp till 2200 Mbps sändning. Det är mycket snabbt och säkerställer att hela familjen kan surfa och streama samtidigt. Bandbredden är alltså en stor fördel med denna utrustning. Dessutom har den stöd för Mesh-nätverk. 

Om du har barn i familjen kommer du att vara tacksam över den integrerade funktionen med föräldrakoll. Tack vare denna funktion kan du nämligen blockera webbplatser som du inte vill att dina barn ska besöka. På så sätt får du bättre kontroll över hela familjens surf. Du kan dessutom stänga av internet för vissa enheter om du känner att det är nog med surf. 

2 portar

Google Nest Wifi har Dual band WiFi 802.11ac-stöd, 4×4 MIMO-strömmar och en processor på 1 x ARM 1.4 GHz. Tekniken är det alltså inget fel på i denna lilla dosa. Det finns bara två portar, en RJ45 KAN-port och en RJ45 WAN-port, men det är något som tydligt framgår vid köpet. 

Utrustningen erbjuder dig både trådlös anslutning och kabelanslutning. Anslutningen är mycket stabil och ger såväl bra uppladdning som snabb nedladdning. Google Nest Wifi har fått höga betyg i många tester utförda av amerikanska tekniksajter och vi förstår verkligen varför. Routern är rätt och slätt av mycket hög kvalitet och ger en bra signal.

Bästa Budgetval – Xiaomi Mi Router AX1800

Xiaomi Mi Router AX1800

Wifi-standard:  Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 2 (802.11a), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax)
Trådlös säkerhet: Ja, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA3-SAE
Överföringshastighet: 1733 Mbps
Minne: 128 MB
RAM: 256 MB
Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
Antal LAN-portar: 3 st
Mått (BHD): 24,7 * 14,1 * 18 cm

 • Stabil överföring
 • Bra prestanda
 • Okej täckning i hela hemmet
 • Bra helhetsintryck
 • Få funktioner

Denna router från Xiaomi är det bästa valet för dig som vill köpa ett plånboksvänligt alternativ utan att behöva tumma allt för mycket på vare sig prestanda eller funktioner. För några hundralappar får du en nätverksutrustning som fungerar riktigt bra. 

Bra uppkoppling

Med Xiaomi Mi Router AX1800 får du en utmärkt utrustning med fyra antenner som ser till så att täckningen når alla hemmets hörn och vrår. Det är inte samma goda täckning som hos riktiga superroutrar, men ändå helt okej så länge du inte bor i ett slott.

Du får dessutom en riktigt bra kapacitet för såväl surf som streaming. Du kan till och med använda detta budgetalternativ till att spela online med. Uppkopplingen är mycket bra och stabil och du kan lita på att du alltid har tillgång till internet utan krångel. 

Wifi 6-router

Överföringshastigheten är något lägre än hos vår testvinnare, men den kommer ändå upp i 1733 Mbps. Med hastigheter på 1201 Mbps på 5GHz-bandet och 574 Mbps på 2.4GHz-bandet slipper du buffrande och laggande datorer, mobiler och tv-apparater när det är dags att spela eller streama film. 

Den snabba hastigheten och utmärkta kapaciteten är tack vare att detta är en wifi 6-router. Du kan ansluta upp till 128 enheter till den och ändå ha riktigt bra prestanda. För absolut bäst prestanda, hastighet och täckning bör du dock befinna dig i samma rum som routern.

Kom igång på några minuter

Xiaomi Mi Router AX1800 har tre stycken LAN-portar och en WAN-port, båda på 10/100/1000 Mbps. Dosan har dessutom ett RAM-minne på 256 MB vilket är klart godkänt. Den är simpel att installera och det går på några minuter att ansluta, logga in och konfigurera.

Routern har fått gott om bra betyg och recensioner från användare. Du kan därmed känna dig lugn med det faktum att det här är ett utmärkt budgetalternativ. Här får du lite vad du betalar för. Det låga priset syns bland annat i det faktum att det saknas extrafunktioner. Men om du bara är ute efter en väl fungerande router utan att du bryr dig allt för mycket om specifikationerna, då är det ett bra val.

Bästa premiumval – Netgear Orbi 4G LTE Tri-band WiFi Router LBR20

Netgear Orbi 4G LTE Tri-band WiFi Router LBR20

Wifi-standard: Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 2 (802.11a), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac)
Trådlös säkerhet:
WPA-PSK, 128-bitars AES-kryptering med PSK
Överföringshastighet:
2200 Mbps
Minne:

RAM:

Frekvensband:
2.4 GHz, 5 GHz
Antal LAN-portar:
1 st
Antal WAN-portar: 1 st
Mått (BHD):
17 * 22,6 * 7,9 cm

 • 2 m lång Ethernet-kabel ingår
 • 4G LTE
 • 2 externa LTE-antenner
 • Mesh-kompatibel
 • Få nätverksportar

Hög prestanda

Här får du en riktigt bra premium router som inte bara är snyggt designad och passar in i alla hem, utan den har även bra prestanda och funktioner. Tack vare de starka antennerna så täcker routern ett hem på hela 185 kvm. Du får alltså snabbt internet i alla hörn och vrår av huset eller lägenheten. 

Netgear Orbi 4G LTE Tri-band WiFi Router LBR20 har två stycken Gigabit LAN-portar, varav en är en kombinerad WAN-port, samt två uttag för externa LTE-antenner. Överföringshastigheten är på 2200 Mbps. Vilket är mer än tillräckligt för att kunna erbjuda riktigt snabbt och stabilt surf för hela familjen. Du kommer alltså inte att bli besviken på utrustningsprestandan utan det här är höghastighetsinternet i dess allra bästa form. 

Nätverkshastigheten via kabel är 10/100/1000 och routern tillhör wifi-generation 5 med en nätverksgränssnitt på 4G. Den har dessutom tri-band-teknologi och dual-band-teknologi. Mycket mer än så kan man inte önska av en premiumrouter. Du kan växla sömlöst till 4 G LTE och därmed använda en mobil uppkoppling med riktigt snabba hastigheter. 

Mesh-kompatibel

Det här är den bästa routern i vårt test om du vill streama videor i Full HD utan lagg eller buffring. Den har Google Assistant och smarta funktioner såsom brandväggsskydd, överordnad kontroll, gäståtkomst, NANO-simkortsläsare och NETGEAR Armor. 

Nätverksutrustningen har givetvis bra säkerhet i form utav WPA-PSK och dessutom är den Mesh-kompatibel. För att använda Mesh-funktionen behöver du koppla in en Orbi-satellit och skapa ett Mesh-system. Den har fått gott om fina betyg och recensioner från användare. De kommenterar bland annat att de är riktigt nöjda med hastigheten och uppkopplingen. 

Utrustningen är mycket enkel att installera. Det finns dessutom en snabbstartsguide för dig som vill komma igång snabbt och smidigt utan krångel.

Bra alternativ – ASUS RT-AC86U

ASUS RT-AC86U

Wifi-standard: Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac)
Trådlös säkerhet:
MPPE, 128-bitars WEP, 64-bitars WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
Överföringshastighet:
2917 Mbps
Minne:
256 MB
RAM:
512 MB
Frekvensband:
2.4 GHz, 5 GHz
Antal LAN-portar:
4 st
Mått (BHD):
22 * 16 * 8,3 cm

 • Perfekt för gaming
 • Bra hastighet
 • Stabil uppkoppling
 • Enkel att konfigurera
 • Något stor

Driftsäker

Om du vill ha en router som är populär och godkänd av användare, då är ASUS RT-AC86U det optimala valet. Vår undersökning visade att den här nätverksutrustningen har kammat hem rejält med fina betyg och recensioner av nöjda användare. Det är en stabil router som alltid levererar snabba hastigheter och risken för laggande datorer när du streamar videor i 4K är minimal.

ASUS RT-AC86U har bra täckning och du kan sitta långt ifrån den men ändå ha en stabil anslutning. Wifi-styrkan räcker gott även i större hus och den är mycket driftsäker. Du kan dessutom utöka täckningen då utrustningen är Mesh-kompatibel med andra enheter från ASUS.

Perfekt router för gamer

Den här nätverksutrustningen är den bästa du kan välja som gamer. Den snabba anslutningen med en överföringshastighet på hela 2917 Mbps är inte att leka med. Kombinerat med ett minne på 256 MB och RAM på 512 MB kan du spela hur mycket du vill online och varken du eller andra som använder wifi:t kommer att bli störda. I enheten finns det en dual-core processor. Du kan dessutom öka hastigheten på din spel-nätverkstrafik genom att slå på WTFast-funktionen. En annan smidig funktion är att du kan skapa ett Gamer Private Network för att få en privat, laggfri anslutning. 

Enheten har en ethernet-hastighet på 10/100/1000 Mbps. Den har fyra Gigabit LAN-portar och en WAN-port samt två USB, varav en 3.0 USB och en 2.0 USB. De tre riktbara antennerna med Beamforming-teknik hjälper till med täckningen i bostaden. Dessutom har enheten en intern antenn. 

ASUS router mobilapp

Du kan använda dig av ASUS Router mobilapp för att ställa in de rätta nätverksanslutningarna direkt från din smartphone. Det gör det extra enkelt att installera och konfigurera utrustningen.

Enheten har MU-MIMO technology och kan hantera 4.4 dataströmmar. På så sätt kan varje enhet få sin egen dedikerade wifi-anslutning. Den har fått mycket goda betyg av amerikanska och brittiska testsajter, med allt från 4 till 5 poäng av 5 möjliga. Det beror speciellt på den perfekta prestandan.

Det finns två nackdelar med ASUS RT-AC86U. En nackdel är att den är relativt stor och den andra är att enheten måste stå upprätt.

Bra alternativ – TP-Link Archer AX10

TP-Link Archer AX10

Wifi-standard: Wi-Fi 1 (802.11b), Wi-Fi 3 (802.11g), Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax)
Trådlös säkerhet: 128-bitars WEP, 64-bitars WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2-PSK
Överföringshastighet: 1151-1900 Mbps
Minne: 16 MB
RAM: 256 MB
Frekvensband: 2.4 GHz, 5 GHz
Antal LAN-portar: 4 st
Mått (BHD): 38,6 * 26 * 13,5 cm

 • Bra täckning
 • Snabb hastighet
 • Lätt att installera
 • Utmärkt helhetsintryck
 • Få funktioner

Mesh-kompatibel

TP-Link Archer AX10 levererar en riktigt snabb anslutning tack vare Next-Gen wifi 6. Nätverket laddar snabbt och du kan njuta av en överföringshastighet på 1201 Mbps. Med den här enheten får du hög prestanda till ett överkomligt pris. Tack vare detta slipper du lagg när du gamear. 

TP-Link Archer AX10 är något stor och du behöver gott om utrymme för den här enheten. Du får dock fyra externa antenner som ger perfekt täckning till hela din bostad. De är dessutom utrustade med Beamforming-teknologi för att optimera täckningsgraden. Täckningen är riktigt bra, men enheten är även Mesh-kompatibel vilket innebär att du kan koppla ihop den med fler enheter från TP-Link. 

Optimerad för gaming

Den här nätverksutrustningen är optimerad för gaming. Du behöver därför inte bekymra dig för hur väl enheten ska prestera när du är mitt inne i spelets värld. TP-Link Archer AX10 är utrustad med 2×2 MU-MIMO-strömmar och därmed kan du skapa en egen dedikerad wifi-anslutning till ett flertal enheter, något som vår testpanel ger extra pluspoäng för. 

Givetvis är enheten utrustad med säkerhet som skyddar ditt nätverk mot hot utifrån. Det skyddas av WPA2-PSK. Du kan även skydda din integritet samtidigt som du delar ditt wifi med gäster, allt detta genom att använda den tillhörande appen Tether. Du kan även skydda dina barn genom att blockera webbsidor som de inte får besöka med hjälp av funktionen föräldrakoll. Med den funktionen kan du även ställa in surfschema och tidskvoter. 

Snabbstartsguide

Enheten har fyra LAN-portar och en WAN-port. Den har inget överflöd av funktioner, men du får den prestanda du behöver för att kunna utnyttja din internethastighet till fullo. 

Tack vare snabbstartsguiden är det enkelt att snabbt installera enheten, dessutom är den förkonfigurerad. Det är många användare som kommenterar just hur enkelt och smidigt det är att installera routern. Det här helt enkelt något som uppskattas, kanske speciellt för en budgetvänlig enhet som denna.

Köpråd – att tänka på innan du köper en router

Inget hem är komplett utan en router med bra prestanda och snabb uppkoppling. Det gäller att skaffa en välfungerande enhet med bra täckning som når hela hemmet, annars spelar det ingen roll hur snabbt bredband du betalar för. 

De flesta routrar går idag att använda med såväl kabel som wifi, håll gärna utkik efter en enhet med wifi 6-standard. 

De 3 viktigaste parametrarna för en router

När du köper en router så finns det tre saker som är extra viktiga, nämligen hastighet, räckvidd och nätverksstandard. Om du har koll på dessa tre så kan du alltid välja en bra nätverksutrustning.

Hastigheten är den viktigaste faktorn, du hittar den angiven i Mpbs. Både vilket bredband du betalar för och vilken enhet du har är viktiga för att få ett snabbt wifi. För den snabbaste hastigheten måste din enhet ha en bra nätverksstandard. De flesta enheter har minst wifi-5, men wifi 6 är det bästa. Även räckvidden är viktigt så att du kan ansluta till din enhet även om du befinner dig långt bort. 

Är du i behov utav ett Mesh-nätverk?

Om du vill kunna koppla ihop din nätverksutrustning till ett Mesh-nätverk, då måste du köpa en enhet som är Mesh-kompatibel. Det här är den senaste generationens hemnätverk och det hjälper dig att få täckning i hela hemmet med hjälp av ett flertal seriekopplade enheter.

Alla enheter är trådlöst sammanlänkade och du kan placera dem överallt i hemmet. Det är extra bra med en Mesh-kompatibel router om du bor i en stor bostad. Tänk på att alla Mesh-enheter måste komma från samma tillverkare. Det gäller speciellt om du ska köpa en ny enhet att komplettera din nuvarande med. 

Hur många uttag behöver du?

Många routrar har 3-4 LAN-portar, medan andra bara har en. Frågan är dock hur många du egentligen är i behov av och om du verkligen behöver stryka en enhet med få portar från inköpslistan? 

Ofta är en LAN-port fullt tillräckligt eftersom kopplar ihop ditt modem med routern via WAN-porten. Men om du är i behov av flera stabila anslutningar så kan du behöva fler LAN-portar. Om du vill ha den bästa upplevelsen när du spelar online så är det bäst att ha en kabel snarare än wifi. 

4G eller fast internetuppkoppling?

Det börjar bli populärt att använda en nätverksutrustning med 4G och ofta kan 4G ge en snabbare uppkoppling än vad det fasta nätet kan ge. Om du vill använda 4G så måste din router vara 4G-kompatibel.

Med 4G kan du teckna ett mobilt bredband och sedan sätta in ett SIM-kort i enheten. Det här är ett bra val för dig som inte har snabbt fiber, eller som flyttar ofta och inte vill teckna upp dig på ett långt abonnemang för fast internetuppkoppling. 

Så hittar du den bästa routern

För att hitta den bästa routern för just ditt hem är det bra att jämföra så många olika modeller som möjligt. Därför har vi samlat ihop de fem bästa i vårt test och placerat dem på en topplista.

Det som vi har kikat på, och som även du bör kika på när du väljer nätverksutrustning, är följande saker:

 • Wifi-standard – Vilken wifi-standard stödjer enheten? Det bästa är om den stödjer den nyaste, wifi 6.
 • Prestanda – Hur bra prestanda har den enhet som du är intresserad av? Här bör du kika på en rad detaljer, såsom överföringshastighet, frekvensband, minne och RAM-minne. 
 • Räckvidd – Hur bra är täckningen och hur lång är räckvidden? Det här är extra viktigt om du bor i en stor bostad där wifi-täckningen måste nå många rum. 
 • Funktioner – Vilka funktioner har enheten och vilka vill du att den ska ha? Exempel på populära funktioner bland användare är en smartphoneapp att styra inställningarna ifrån, många portar och att den är Mesh-kompatibel.
 • Användarvänlighet – Hur enkelt är det att hantera enheten? Är den smidig att installera och är den förkonfigurerad.

Vad ska man tänka på när man köper en router?

Det finns många saker som är bra att tänka på när du ska köpa en ny nätverksutrustning. Hit räknas givetvis de ovan nämnda sakerna såsom prestanda, räckvidd och funktioner. Men det finns mer än så att ha i åtanke.

Du bör till exempel fundera på hur många ni är som ska använda nätverket i familjen och vad det ska användas till. Ju fler personer, desto kraftfullare enhet behövs. Det behövs dessutom en kraftfull enhet om du ska syssla med gaming eller använda tunga program. 

Det finns många billiga alternativ på marknaden, det är perfekt om du har en mindre budget. Det är dock bra att veta att man får vad man betalar för, även om de billigare alternativen är helt okej. Välj ett billigt alternativ om du har en liten bostad och mest surfar och jobbar från datorn. Om du däremot bor stort eller spelar online, då krävs en kraftfull prestanda och lång räckvidd.