Sous Vide kommer från Franskan och betyder “under vacuum”. Att laga mat med hjälp av den här tekniken har tagit sig in i restaurangköken och folks hjärtan under de senaste åren tack vare hur mycket som man kan laga med den, utan att du behöver stå i köket hela dagen. Kött, fisk och grönsaker är bara en början. Visste du till exempel att du kan tillaga perfekta ägg med en sous vide?

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken sous vide vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en sous vide från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive Sous Vides
 • Svar på generella frågor inför köp av en Sous Vide
 • Goda råd inför ditt köp

En sous vide kan användas för att få den perfekta innertemperaturen på din mat. Att stå och försöka mäta innertemperaturen med en termometer du sticker in i köttet eller fisken tillhör historien. Det blir ändå ofta väldigt fel med de termometrarna eftersom det kan var svårt att veta när man faktiskt är i mitten av det man tillagar. Det är också väldigt lätt att temperaturen blir lite för hög eller lite för låg för att man oroar sig för mycket. Med en sous vide behöver du inte oroa dig längre. Lägg din mat i en vakuumförpackning, lägg ner den i vattenbadet och tryck igång din sous vide så kommer du få en perfekt innertemperatur varje gång. 

I den här artikeln har vi tagit fram en testvinnare, det bästa budgetvalet samt det bästa premiumvalet som finns på marknaden just nu. Utöver de tre så har vi med ytterligare 2 sous vides som inte riktigt nådde upp till testvinnaren men ändå bra nog att ha med som alternativ. De sous vides som lyckats placera sig på den här listan är Steba SV 50, Melissa MSA, Anova AN600EU00, Champion CHSV310 och Steba SV 80. Alla dessa varianter är riktigt bra, och förhoppningsvis kan informationen vi tagit fram hjälpa dig att hitta den modell som passar bäst för dig.

Testvinnare – Steba SV 50

Steba SV 50

Volym: 20 L
Funktioner: Display, Timer
Effekt: 800 W
Mått (B*D*H): 8,0 cm, 10,5 cm, 37,5 cm
Vikt: 1,2 kg

 • Bästa helhet av alla sous vides vi kollat på
 • Bra konstruerad med en klämma som kan fästas på det mesta
 • Lätt att göra rent då den kan plockas isär
 • Tydlig LCD display
 • Den känns aningen plastig att hålla i

Vår testvinnare, Steba SV 50 har allt du kan behöva från en sous vide. Den har en effekt på 800 watt som kommer att fungera riktigt bra för att värma upp och hålla vattnet varmt under en lång tid. Den har en maxtemperatur på 90 grader, det kommer räcka för de allra flesta maträtterna som går att tillaga i en sous vide. Den har en temperaturavvikelse på endast cirka 0.5 grader vilket är extremt bra. Du kan som max använda dig av 20 liter vatten när du använder den här, vilket är tillräckligt mycket för det mesta du kan göra i hemmiljö. Det är dock rekommenderat att du använder lite mindre vatten än dess maxkapacitet då det både kommer ta väldigt lång tid att värma upp 20 liter vatten. Det minsta djupet du kan använda Steba SV 50 på är 15 cm. Den har inte massvis med extra funktioner såsom Wi-Fi-uppkoppling eller dylikt, men när vi jämför priset med vad man faktiskt får så är helheten tillräckligt bra för att utses till vår testvinnare.

LCD Display och timer

LCD-displayen gör den lätt att använda. På den går det att ställa in både de grader som man vill att vattnet ska bli och hålla, samt att det går att sätta en timer, som kan sättas upp till 99 timmar, ifall att man vill kunna gå iväg utan att tänka på sin sous vide.

Stabil konstruktion

Med sin stora klämma på baksidan så kan du sätta fast den i vad du än använder som kar för din sous vide. Det fungerar med en kastrull, större plastbunke eller dylikt. Även om man kan luras lite av att den känns lite plastig i konstruktionen så är den väldigt välbyggd.

Lätt att göra ren

Inte nog med att denna sous vide är väldigt tystgående. Den är också väldigt lätt att plocka isär och göra rent, något som verkligen inte ska underskattas när det kommer till sous vide-apparater.

Bästa Budgetval – Melissa MSA

Melissa MSA

Volym: 20 L
Funktioner: Aut.avstängning, Cirkulator, Display, Timer
Effekt: 1300 W
Mått (B*D*H): 8,8 cm, 13,5 cm, 36,7 cm
Vikt: 1,15 kg

 • Bra instegsmodell
 • Klarar 20 liter vatten, vilket räcker för det mesta
 • Stabil under användandet
 • Enkelt att ställa temperaturen
 • Låter mycket under användning

Melissa, vårt budgetval är en perfekt instegsmodell för dem som fortfarande tvivlar på om de behöver en sous vide men ändå är nyfiken på att ge det en chans. Det är en stav-sous vide som går att sätta fast på olika typer av kastruller och bunkar och den sitter stabilt nog för att man ska kunna lita på den i flera timmar. Den har en effekt på 1300 watt vilket är riktigt bra och kan värma upp som max 20 liter med vatten. Att värma 20 liter vatten kanske inte låter jättemycket, men om du lagar mat till bara din familj eller ett mindre sällskap så är det här absolut inga problem. Var noggrann med vilket kar du använder så att du vet att det du vill tillaga får plats så kommer detta inte vara ett problem. Temperaturen går att ställa in mellan 5 och 100 grader, vilket är ett väldigt bra spann för det mesta som man kan tänkas vilja tillaga med en sous vide.

Stabil under aktivitet

Denna sous vide kommer med en hållare som du lätt skruvar fast på sidan om en kastrull eller bunke. Detta skiljer sig från många andra sous vides med samma utformning, då dessa oftast har en klämma som man sätter fast i kanten. Att ha den här sortens utformning gör att du själv kan dra åt hållaren så mycket du kan, istället för att vara beroende av kraften som finns i klämman. Vi vet alla att olika typer av plastklämmor tappar sin kraft om de används mycket, men med den här utformningen behöver du inte tänka på det.

Lätt att använda och få igång

Eftersom det här är en budgetmodell så har den inte särskilt många extra funktioner, så som Wi-Fi eller dylikt. Den har en liten display med tre knappar, en startknapp, ett hjul man snurrar på för att ställa in temperatur och tid samt en knapp som är till för att starta timern. En viktig sak att tänka på med den här sous viden är att alltid hålla vattennivån nära maxnivån då den annars kan låta lite extra mycket när luft kommer in i systemet. Antingen så införskaffar du ett kar som har ett lock avsett för sous vide eller sätter en extern timer för att kolla vattennivån lite då och då.

Bästa premiumval – Anova Precision Cooker WIFI 2.0

Anova AN600EU00

Volym: 20 L
Funktioner: Cirkulator, Display, Inbyggd Wi-Fi, Måttskala, Tillhörande mobilapp
Effekt: 1000 W
Mått (B*D*H): 13,5 cm, 7,8 cm, 32,5 cm
Vikt: 0,89 kg

 • Wi-Fi och Bluetooth funktioner med app
 • Klarar av att cirkulera upp till 20 liter vatten
 • Snabb uppvärmning
 • Väldigt tyst
 • Skulle gärna sett högre temperaturinställningar

Den sous vide som vi har valt ut som “bästa premiumval” är fullspäckad med funktioner och kommer att göra såväl nybörjaren som entusiasten nöjd med det som tillagas med den. Den har en kapacitet på 1000 watt och du kan använda den för hela 20 liter vatten. Den passar alltså perfekt när du ska göra allt från stekar till hela kycklingar eller andra råvaror som tar mycket plats. Det går att ställa in temperaturen mellan 0 till 92 grader och den har en extremt liten felmarginal på endast 0.1 grader. Även om vi önskar att den hade gått lite högre i temperatur, i alla fall till 100 grader som vårt budgetval, så är det här ändå ett väldigt bra spann som fungerar för det allra mesta du kan tänka dig. Trots att den har en del extra funktioner så är denna också väldigt lätt att komma igång med på grund av sin intuitiva design och skärm.

Wi-Fi och Bluetooth

Anova har en egen app som du kan koppla din sous vide till via Bluetooth eller Wi-Fi. Med appen kan du ställa in och få information kring temperatur och timer. I appen kan du också få recepttips såsom tider om hur länge vissa saker ska tillagas. Detta är något vi ser som en väldigt stor fördel. Du behöver inte längre springa fram och tillbaka till köket för att se hur det står till eller hur mycket tid som är kvar, det är bara att öppna appen. Appen fungerar med både Android och Apple iOS.

Värmer vattnet snabbt och tyst

Denna sous vide är klart tystare än jämförbara sous vides på marknaden. Detta är ett stort plus eftersom en sous vide ofta är på i flera timmar, och kan upplevas irriterande om den låter för mycket. Den värmer också upp vattnet väldigt snabbt när du ska börja använda den då den cirkulerar cirka åtta liter per minut.

Höj- och sänkbart fäste

Den här sous viden går att använda både om du har lägre eller högre kanter på det kar som du använder. Många andra sous vides kommer med en klämma vilket gör att det inte går att justera höjden.

4: Champion CHSV310

Champion CHSV310

Volym: 15 L
Funktioner: Display, Timer
Effekt: 800W
Mått (B*D*H): 13 cm, 11 cm, 38 cm
Vikt: 1,2 kg

 • 15 liters kapacitet
 • Når 92 grader trots en lägre prisklass
 • Snygg och stilren design
 •  noggrannhet på +/- 0,1C°
 • Det kan ta lite lång tid att nå rätt temperatur på vattnet

Det här är en väldigt stilren sous vide som fyller sin funktion väl. Den befinner sig lite mellan andra modeller på listan när det kommer till hur kraftig den är. Den stilrena designen är däremot något som kan vara avgörande för vissa personer. Den körs med 800 watt och klarar av att cirkulera 15 liter vatten, vilket kan utökas till 20 liter ifall du använder ett kar med lock. Maxtemperaturen är 92 grader. Timern måste vara på för att du ska kunna starta upp sous viden, men timern har en maxtid på 99 timmar så det är inte ett problem i någon större utsträckning. Det vi sett är att denna modell kan ta en del tid på sig att värma upp vattnet när du ska börja använda den, men när temperaturen väl är uppe så är det bara att dra igång fantasin och experimentera med dina matidéer.

Stilren design som ser snygg ut i de flesta kök

Den har en snygg kombination av rostfritt stål och svart plast och gör sig väl i de flesta kök. Den har ett hjul där du kan ställa in temperatur och tid för timern. Klämman på baksidan gör att du kan fästa den på karet du använder. Klämman är formad med en liten utbuktning så att du lätt kan fästa den även om det finns en stor kant på karet du ska använda.

Bra modell för den som vill ha något som bara fungerar

Den här modellen är inte heller fullproppad med funktioner så som Bluetooth och Wi-Fi, men med 15 liters kapacitet så är det svårt att bli missnöjd. Det enda du behöver tänka på är valet av kar du använder eftersom klämman som håller fast den är fixerad på sous viden och inte går att höja eller sänka. Det kan alltså vara bra att dubbelkolla så att du kan nå rätt vattennivå när du väljer vilket kar du ska använda.

5: Steba SV 80

Steba SV 80

Volym: 20 L
Funktioner: Cirkulator, Display, Inbyggd Wi-Fi, Tillhörande mobilapp, Timer
Effekt: 800 W
Mått (B*D*H): 7,5 cm, 11,5 cm, 39,0 cm
Vikt: 1,6 kg

 • Wi-Fi- och appfunktioner
 • Kraftfull och snabbuppvärmd
 • Lättanvänd med tydliga inställningar
 • Vattentät
 • Fästfunktionen kan ha lite problem med höga kanter

Det här är en till riktigt kraftfull sous vide och en av de två på den här listan som har Wi-Fi-funktioner. Den har dessutom en kraft på 800 watt och cirkulerar hela 12 liter vatten per minut. De två faktorerna innebär väldigt snabb uppvärmning av vattnet när du ska sätta igång och laga mat. Dessutom innebär det också att den kommer hålla temperaturen jämn under användning. Temperaturinställningarna tillåter 0 – 90 grader, så det går att använda denna sous vide för att tillaga de flesta råvaror som du kan tänka dig. Den behöver ett vattendjup på 15 – 30 centimeter samt en vattenmängd på som mest 20 liter för att fungera som bäst. Den har också en IPX7 vattentätning, vilket innebär att den i teorin kan sänkas ner till en meters djup i vatten under 30 minuter, så du behöver inte oroa dig över att något kan gå sönder under användning eller rengöring på grund av kontakt med vatten.

App-funktioner och kokbok via Wi-Fi

Med den här sous viden så har du tillgång till en app som har flertalet funktioner som underlättar användandet. Du kan hålla koll på uppvärmningstemperaturen så du vet när det är dags att lägga i maten, samt hålla koll på att temperaturen hålls jämn under matlagningen. Du får också tillgång till en kokbok där du kan få tips och råd när det kommer till att tillaga olika råvaror med din sous vide. Detta är en ofta underskattad funktion då det kan vara väldigt svårt att veta vilka grader och hur länge något ska tillagas utan tidigare erfarenhet.

Alternativ till vår testvinnare

Denna sous vide är producerad av samma företag som vår testvinnare. Steba gör helt enkelt väldigt bra produkter varför de har två produkter som hamnar på vår topp 5 lista. Denna sous vide är en aning starkare version av Steba SV 50, men det kommer så klart med en högre prislapp på köpet. Skillnaden är att denna är något starkare samt har wi-fi-funktioner, så om det är något som är viktigt för dig så är det här ett riktigt bra val.

Köpråd

Det finns en del saker som man behöver tänka på när man köper och använder en sous vide. Här har vi samlat en del vanliga frågor och svar som kan vara bra att läsa igenom.

Hur förbereder jag råvarorna som jag ska tillaga?

Det finns två vanliga sätt som folk använder sig av när de lagar mat med en sous vide. Ett av de bästa och mest kvalitetssäkra sätten är att använda sig av en vakuumförpackare. På så vis är du säker på att maten får full kontakt med värmen från vattnet, men det läcker inte in något vatten i påsen. Det går också att använda sig av ziplock påsar. Dock måste man vara väldigt noggrann med att all luft från förpackningen är borta innan man stoppar ner den i vattnet. Det kan också vara en bra idé att på något sätt fästa den vid kanten på karet man använder då det annars kan komma in vatten i förpackningen om den råkar öppna sig under tillagningen.

Köttet jag lagat ser lite konstigt ut, är det något fel på det?

Tänk på att när du lagar saker i en sous vide så värmer du bara upp det utan att det har kontakt med någon stek-eller grillyta. Du bör därför i de flesta fall steka på ytan på köttet före eller efter tillagning.

Jag vill till mestadels tillaga grönsaker med min sous vide, ska jag tänka på något?

Du bör ha i åtanke att grönsaker ofta kräver lite högre värme än kött för att bli bra tillagade med en sous vide. Kolla på de sous vide som kommer upp i högre temperatur när du ska välja modell och överväg dessa.

Kan jag lämna min sous vide likt ett långkok?

Vi kan inte rekommendera att du lämnar hemmet när du använder din sous vide, du bör kolla till den då och då. Men det beror också på vilket kar du använder samt om detta har lock eller inte.

Är det normalt att det dunstar väldigt mycket vatten när jag använder sous vide?

Om du är uppe på höga temperaturer så dunstar det vatten. Men detta kan lätt fixas genom att införskaffa något slags lock att ha över vattnet, det går också bra att tillaga ett själv genom att helt enkelt göra en öppning för själva sous viden i ett lock du redan har.

Kan jag tillaga mer än kött, fisk och grönsaker i min sous vide?

Egentligen är det bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan laga till i din sous vide. Du kan göra pulled pork, grytor och ägg med perfektion, men även såser och annat som kräver en exakt temperatur eller koktid. Men tänk som sagt på att det inte blir någon stekyta på det du tillagar, utan det måste du göra i en stekpanna före eller efter. Ett tips är att du kan använda din sous vide för styckdelar som annars inte anses vara fina nog. Om de tillagas i en sous vide under lång tid så kommer de vara lika goda och möra som de finaste styckdelarna.

Varför finns det sous vide med Bluetooth och/eller Wi-Fi?

En del premiumvarianter av Sous Vide kommer med Bluetooth och Wi-Fi funktioner för att man ska kunna koppla upp sin telefon med en app. Ofta går det då att ställa in sous videns temperatur och timer samt att det går att hålla koll på den när man inte är i närheten. Detta kan vara väldigt smidigt när man lagar något som tar flera timmar. Det brukar till exempel gå att hålla koll på om temperaturen är stabil eller om man av någon anledning behöver höja eller sänka timern.

Vad ska jag tänka på när det kommer till karet med vatten?

För bästa resultat bör du använda ett kar som är specialutformat för användning tillsammans med en sous vide. De kommer ofta med lock och har en del i kanten som är utsågad specifikt för att du lätt ska kunna montera en sous vide. Du kan givetvis använda kastruller och dylikt som du har hemma, men du kommer mest troligt ha problem med locket. Tänk också på att det karet du använder dig av måste kunna klara av den höga temperaturen under en lång tid, så var vaksam ifall du använder något som är gjort av plast hemma.

Min sous vide gör ett gurglande ljud när den används, vad är fel?

Dubbelkolla så att vattennivån är rätt eller om det på något sätt kommit in luftbubblor i maskinen. Ibland när vattennivån blir för låg så kan vissa modeller ta in en del luft i cirkulationen och då kan det skapas ett gurglande ljud.

Källhänvisningar

Råd&Rön
DrKoch
SousVide20