Har det blivit lite mycket av det goda denna sommaren? Kanske har du fått rådet att ta kontroll över hälsan och hålla nere blodtrycket? Inte det lättaste att göra utan en blodtrycksmätare! 

Vi har testat de senaste blodtrycksmätare på marknaden, för att du ska kunna hitta en produkt som passar dig. I den här artikeln har vi valt ut våra fem favoriter och rankat dem efter funktionalitet och användningsbarhet. Dessutom kan du läsa mer om:

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken blodtrycksmätare vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en blodtrycksmätare från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive blodtrycksmätare
 • Svar på generella frågor inför köp av en blodtrycksmätare
 • Goda råd inför ditt köp

Har du inte någon i närheten som vet hur du tar blodtryck manuellt är det nästintill omöjligt att ta blodtrycket på sig själv. Tur att det finns pålitliga blodtrycksmätare på marknaden med den senaste tekniken som underlättar vid mätning. Blodtrycksmätare pumpar nämligen upp en manschett automatiskt och med hjälp av en inbyggd mikrofon mäts hjärtslagen. Enklare än så kan det väl knappast bli om du behöver hålla ett extra öga på blodtrycket!

Testvinnare – Omron M6 Comfort

Typ: Överarmsmanschett
Batteri: AA
Minneskapacitet: Ja, 200 minnesplatser
Avvikelse puls: 5%
Avvikelse blodtryck: 3mmHG
Medföljande väska: Ja
Vikt: 0,46 kg
Funktioner: Datumvisare, Mätning av systole, Mätning av diastole, Minnesfunktion, Klocka


 • Lågt ljud vid användning
 • Bra manschett
 • Tydlig display
 • Enkel användning
 • Tar lång tid att pumpa ut luften

Denna blodtrycksmätare från Omron är enligt oss bäst i sitt produktsegment. Anledningen till att Omron M6 Comfort blev vår testvinnare är tack vare dess tillförlitlighet och jämförelsevis exklusiva utförande.

Lättanvänd med fiffiga funktioner

Blodtrycksmätaren har en stor, lättavläst display med större typsnitt så att även den som har svårt att se kan läsa av den enkelt. Det vi tycker extra mycket om med M6 Comfort är att den har så många funktioner för användaren. Exempelvis kan du koppla upp den mot datorn för att analysera dina värden i olika program. Dessutom har den fantastiska analysfunktioner förinstallerat i enheten.  

Något som vi föll för när vi testade M6 Comfort  var att den efter några gångers användning räknar ut ett medelvärde. Det innebär att du kan få automatiska uppdateringar kring ditt veckomedelvärde för både morgon och kväll. På så vis kan du ännu enklare hålla koll på och jämföra ditt blodtryck. Det blir lätt för dig att veckovis läsa av hur och när ditt blodtryck har påverkats och varför.

Bra och bekväm manchett

Vid användning sker uppumpning av överarm manschetten med hjälp av IntelliSense teknologi. Det är en utvecklad teknik för att användaren ska slippa blåsa -eller pumpa upp manschetten manuellt för att uppnå ett tryck. Istället sköter enheten detta själv och om det är något som stör uppumpningen har den ett avancerat system som varnar för just detta. Det finns ingen ljudvolym att anmärka på utan uppumpning sker diskret. Själva manschetten är välkonstruerad och rejäl. Skulle den på något sätt sitta fel har den en inbyggd sensor som varnar. På så vis kan du känna dig säker med att allt går rätt till och du får ett så tillförlitligt svar på ditt blodtryck som möjligt. Passformen är universell och vi kan tydligt se att det passar både den med mindre och större överarmar. 

Praktisk väska

Det följer med en förvaringsväska med flera fack och en instruktionsbok som kan förvaras i väskan. 

Detta är en blodtrycksmätare som passar de flesta, med ny teknologi för pålitliga mätningar och analystekniska funktioner som gör det lättare för användaren att hålla koll på sitt blodtryck. Det enda vi har att anmärka på är att det tar något lång tid för enheten att släppa ut luften efter att blodtrycket har tagits.

Bästa Budgetval – Beurer BM 45

Beurer BM 45

Typ: Överarmsmanschett
Batteri: AA, 4st
Minneskapacitet: Ja
Medföljande väska: Ja
Funktioner: Datumvisare, Minnesfunktion, Helautomatisk, Batteriindikator, Arytmi (IHB), Klocka

 • Stor och tydlig display
 • Lättanvänd
 • Kan spara upp till fyra olika användare
 • Varnar vid lågt batteri
 • Högljudd

Användarvänlig

Detta är en blodtrycksmätare som är väldigt användarvänlig. Vid mätning av blodtrycket fästs överarms manschetten smidigt och du kan lätt justera storlek efter behov. Något som gör denna modell så användarvänlig är dels de enkla funktionerna men även dess display. På en större skärm lyser nämligen värdena efter en mätning upp och det är lätt för den med sämre syn att se de stora siffrorna.

Själva enheten har endast en knapp, vilket gör det lätt att se vart du ska trycka för att starta mätningen. Enkelheten är speciellt uppskattat hos dem som inte har så stor koll på hur de ska använda alla funktioner.  

Många funktioner trots sin enkelhet

Den här blodtrycksmätaren har en automatisk avstängningsfunktion som gör att den sparar batteri. Dessutom har den en minnesfunktion som gör att du kan spara medelvärdet av en veckas mätningar bakåt i tiden. Detta är speciellt bra för den som gillar att hålla koll och föra statistik över sitt blodtryck. Dessutom varnar enheten för batteribyte i god tid.

 
Beurer BM 45 passar dig som tycker om att hålla det enkelt. Vi vill dock poängtera att trots modellens prisklass har den mycket att ge. Den håller vad den lovar och lite till, dess mätningar är pålitliga och vi uppskattar dess enkla användning.

Vi tycker dock att den är något högljudd vid användning och luften går ganska långsamt ur manschetten. Men förutom det har vi inget att klaga på. Det följer med en väska för förvaring.

Bästa premiumval – Withings BPM Core

Withings BPM Core

Typ: Överarmsmanschett
Batteri: Micro- USB för uppladdning
Minneskapacitet: Ja, via en app
Medföljande väska: Ja
Vikt: 0,43 kg
Funktioner: Batteriindikator, Mätning av systole, Mätning av diastole, Arytmi(IHB), Minnesfunktion, Mobilapp för styrning av funktioner

 • Stilfull design
 • Många tekniska funktioner
 • Tillhörande app
 • Pålitliga mätningar
 • Appen är ett måste för att använda blodtrycksmätaren

Whitings är en tillverkare som fokuserar på att leverera högkvalitativa produkter i exklusiv design och det märks tydligt på deras blodtrycksmätare.

Snygg design och många tekniska funktioner

Den unika designen gör att den skiljer sig utseendemässigt från sina konkurrenter men det är inte bara designen som imponerar. Denna modell är för den som gillar både design och tekniska funktioner, eftersom den ska startas igång med hjälp av en app första gången den används. Därför passar denna blodtrycksmätaren kanske inte den som ogillar att använda appar. 

Funktionaliteten är trots allt det viktigaste och det vi valt att fokusera på i våra tester. Withings BPM Core är en blodtrycksmaskin som till skillnad från sina konkurrenter visar ECG-värden och har inbyggt stetoskop. Väldigt användbart för den som tycker om att analysera, föra statistik och hålla koll på sina blodtrycksvärden. Dessa funktioner är en av anledningarna till att just denna modell hamnar i topp av vårt premiumval.

Kräver viss tillvänjning men därefter en fröjd att använda

Trots att vi verkligen uppskattar de varierande funktionerna och många mätningsmöjligheter är den lite krånglig att använda som kräver lite tillvänjning. Vid användning av stetoskopet upplevde vi att det var svårt att få till en pålitlig mätning eftersom det var svårt att inte spänna sig vid användning. Efter några försök förstod vi dock hur vi skulle göra för att lyckas, lite trixande och blodtrycket kunde mätas utan problem.

BPM Core har ingen display. Istället lyser resultatet av mätningen upp på den blanka ytan med hjälp av dioder. Trots den fräcka effekten och stilrena designen hade nog den äldre generationen uppskattat en display där du kan se resultatet av mätningen tydligt. Även vi tyckte nog att du gärna hade önskat en tydlig display.

Fantastisk kvalitet

Med det sagt är detta en blodtrycksmaskin som är pålitlig, håller hög kvalitet och har en stilren design. Den är full av tekniska specifikationer och annorlunda funktioner i jämförelse med sina konkurrenter. Därför passar den kanske inte alla användare, men samtidigt är det en blodtrycksmätare som håller vad den lovar.

Bra alternativ – Omron M7 Intelli IT

Omron M7 Intelli IT

Typ: Överarmsmanschett
Batteri: fyra stycken AA-batterier
Minneskapacitet: Ja
Avvikelse puls: 5%
Avvikelse blodtryck: 3mmHG
Medföljande väska: Ja
Funktioner: Appkompatibel, Minnesfunktion
Vikt: 0,39 kg

 • Genomtänkta funktioner
 • Enkel att använda
 • Tydlig display
 • Tekniskt utvecklade funktioner
 • Manschetten passar inte alla

För dig som gillar många tekniska funktioner

Detta är en lite mer tekniskt avancerade blodtrycksmätare från Omron. Tillverkaren har fokuserat på att utveckla flera smarta funktioner som gör att det enkelt går att koppla blodtrycksmätaren till olika appar. Dessutom har Omron utvecklat en egen app som gör att mätningarna som görs i blodtrycksmätaren överförs enkelt vid användning.

Via appen kan du visualisera blodtrycksmätningarna i kurvor och diagram vilket är väldigt praktiskt. Därför är Omron M7 Intelli IT något för dig som gillar mer tekniskt avancerade blodtrycksmätare.  

Även mätaren i manschetten är tekniskt utvecklad då den är konstruerad för största möjliga komfort för användaren. När den pumpar in luft tar den nämligen automatiskt hänsyn till storlek på användarens arm. Skulle något bli fel under mätningen varnar maskinen så att du slipper få felvärden.

Manchettmått 22-42 cm

För övrigt känns maskinen väldigt genomtänkt och speciellt mätningsdelen. Längden på sladden är perfekt och manschetten som skall användas på överarmen är tillverkad av högkvalitativt material som inte känns det minsta plastigt. Dock bör man känna till att manschetten passar den med en överarm som mäter 22 – 42 cm. Har du mindre eller större överarm passar inte just denna blodtrycksmätare dig. Efter varje mätning syns resultatet på den lite större displayen. Den lyser dock inte upp vilket hade varit önskvärt.

Kan lagra 2+1 användare

M7 Intelli IT är definitivt en intelligent blodtrycksmätare. Den kan nämligen spara och lagra upp till två användares data och det är enkelt att få fram de sparade resultaten. Maskinen har dessutom en gästfunktion som gör det möjligt för en tredje, oberoende, användare att göra en blodtrycksmätning. Dessa mätningar sparas dock inte.

Batterisnål

När du köper en M7 Intelli får du med dig en väska för förvaring, en väl utarbetad och lättförståelig bruksanvisning samt batterier. Blodtrycksmätaren är extremt batterisnål och enligt tillverkaren ska batterierna hålla för 1000 mätningar innan de behöver bytas.

Detta är blodtrycksmätaren för dig som vill göra en investering i en bra produkt med hög standard.

Bra alternativ – Beurer BM 57

Beurer BM 57

Typ: Överarmsmanschett
Batteri: Två medföljande AA-batterier
Minneskapacitet: Ja
Medföljande väska: Ja
Funktioner: Appkompatibel, Datumvisare, Minnesfunktion, Arytmi (IHB), Automatisk avstängning, Klocka

 • Bluetoothanslutning
 • Möjlighet att föra över data till andra enheter
 • Stor, upplyst skärm
 • Väl utvecklad app som analyserar mätningar
 • Kort sladd

Appkompatibel

Beurer BM 57 är blodtrycksmätaren med snygg och enkel design som gör det lätt att läsa av dina värden. Dock har den flera tekniska funktioner som gör att det går att använda den till mycket. Den går nämligen att koppla till en app för att sedan para ihop med smarta hälsomätare, aktivitetsarmband och glukosmätare. Appen, Health Manager, som kan användas har godkänt certifikat gällande dataintegritet. Det är dock inget måste att använda appen för att bruka blodtrycksmätaren, men valmöjligheten finns. 

Stor och tydlig display

Vi gillar att enheten är vit med en stor och tydlig display. Det är lätt för användaren att se sina värden eftersom den lyser upp i ett blått ljus efter mätning. BM 57 har en minneskapacitet som gör att det går att spara upp till 60 mätningar i enheten. Använder du appen kan du givetvis spara flera. 

När det är dags att byta batterier varnar blodtrycksmätaren. För övrigt är den utrustad med Bluetooth, vilket gör det möjligt att föra över data till externa användare. Det innebär att det är lättare för anhöriga att följa och hålla koll på blodtrycket hos användaren. Tillverkaren för BM 57 har verkligen lagt användaren och dennes behov i fokus när de utvecklat funktionerna. Den är otroligt användarvänlig och enkel.

Överarmsmanchett med storleksanvisning

Precis som de flesta andra blodtrycksmätarna, mäts blodtrycket även för denna modell med hjälp av en överarmsmanschett. Det är enligt många det mest pålitliga sättet till att ta ett blodtryck. Manschetten till BM 57 har dock en storleksanvisning. Den passar nämligen bäst till överarmar som har 23-43 cm i omkrets. Något vi tycker är lite synd eftersom man hade önskat en anpassningsbar passform. Det tar ganska lång tid att pumpa upp manschetten och sladden är lite kort. Men så länge resultatet är pålitligt tycker vi att det är överkomligt. 

Passar alla åldrar

Detta är blodtrycksmätaren för dig som vill ha en enkel, tydlig mätning som ger pålitliga värden. Eftersom den har så bra tekniska funktioner som är valfria och lätta att använda skulle vi säga att den funkar för både den äldre och yngre generationen. Kort sagt en blodtrycksmätare som har det lilla extra. Dessutom följer det med en robust väska för förvaring.

Köpråd – att tänka på innan du köper en blodtrycksmätare

Det kan vara svårt att veta vad du ska tänka på inför ditt inköp av blodtrycksmätare. Därför har vi svarat på de mest vanliga frågorna här nedan.

Hur fungerar en blodtrycksmätare? 

Det finns flera olika typer av blodtrycksmätare. Dels finns de som används på sjukhus och vårdcentraler av utbildad medicinsk personal, dels finns det de för hemmabruk.

I vården är det mer vanligt med manuella blodtrycksmätningar. Då pumpar en sköterska eller läkare upp ett tryck i en överarmsmanschett för hand och använder sig av ett stetoskop för att lyssna på hjärtat.

I vårt test har vi testat blodtrycksmätare som används för hemmabruk med hjälp av en automatisk överarmsmanschett. Det finns även blodtrycksmätare som mäter blodtrycket vid andra kroppsdelar. 

Men i den här artikeln har vi som sagt endast testat blodtrycksmätare för hemmabruk som har automatisk överarmsmanschett. Enkelt förklarat fylls manschetten automatiskt upp med luft vid användning och blodtrycket räknas sedan ut med hjälp av oscillometermetoden. När manschetten fylls med luft bildas ett tryck i armen som stryper blodtillförseln, när manschetten sedan släpper ut luft uppfattar den inbyggda mikrofonen hjärtslag, det första (systoliska) och det sista (diastoliska).

Det systoliska hjärtslaget kallas också för det övre trycket, det är när hjärtat drar ihop sig för att pumpa ut blod i kroppen. Det diastoliska trycket är det undre trycket som kännetecknar när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod för att återigen pumpa runt det i kroppen. Genom en mikrofon som finns placerad i manschetten kan blodtrycksmätaren sedan få fram ett siffervärde som kännetecknar användarens blodtryck.

Hur gör du för att använda en blodtrycksmätare? 

Ska du göra som proffsen, alltså sjukvårdspersonal, är den bästa metoden att ta blodtrycket på en regelbunden tid varje dag. Dessutom ska du ha varit stilla i vila i minst 15 minuter innan du tar blodtrycket.

När du gör mätningen ska du även använda samma arm för att få ett så precist resultat som möjligt. En blodtrycksmätare för hemmabruk är väldigt bra för att hålla koll på sitt blodtryck. Upplever du dock att blodtrycket är oregelbundet ska du genast kontakta en läkare för en professionell bedömning. Även om de flesta blodtrycksmätare som finns på marknaden idag går att lita på, kan det vara bra att underbygga med mätningar av sjukvårdspersonal om du märker att du har problem med blodtrycket. 

Hur görs kalibreringen av en blodtrycksmätare? 

För att en blodtrycksmätare ska kunna fungera korrekt och leverera pålitliga värden behöver den kalibreras regelbundet. Dock är det inget du behöver tänka på vid inköp, den levereras kalibrerad. Men de flesta tillverkarna rekommenderar att du får den kontrollerad och kalibrerad i alla fall en gång om året för att kunna säkerställa så precisa mätningar som möjligt. 

Hur kalibreringen ska göras skiljer sig åt bland de olika modellerna och tillverkarna, men det följer alltid med instruktioner för hur du går tillväga. Vissa tillverkare har publicerat användarmanualen online, så att du kommer åt instruktionerna via din dator. 

Hur gör du för att läsa av värdena på en blodtrycksmätare? 

När du tar blodtrycket med hjälp av en blodtrycksmätare syns värden i form av två siffror på displayen, exempelvis 120/70. Den första siffran i detta värde visar det systoliska trycket, vilket är det tryck som hjärtat har när det dras ihop för att pumpa ut blodet i kroppen. Det andra värdet är det diastoliska trycket, vilket också kallas för det undre trycket, det är när hjärtat åter fylls med blod.

Alla människor har olika blodtryck, vilket gör att vissa värden kan vara normala för en del medan de kan vara onormala för andra. Har du frågor gällande ditt blodtryck ska du alltid konsultera en läkare eller annan sjukvårdspersonal som vet mer. 

Hur pålitliga är blodtrycksmätare? 

Faktum är att de blodtrycksmätare som finns på marknaden idag fungerar väldigt bra. Så länge de är kliniskt testade och godkända skulle vi säga att det är ett pålitligt sätt att hålla koll på blodtrycket hemifrån. Det är inte ofta de diffar i värde och skulle det göra det någon gång kan det bero på att du använt blodtrycksmätaren felaktigt.

Det är alltid viktigt att följa instruktionerna vid användning för att få ett så sanningsenligt resultat som möjligt. Tänk på att alltid vila minst 15 minuter innan du mäter blodtrycket. Det kan även vara bra att avstå från koffeinhaltiga drycker och nikotin minst en halvtimme innan du gör en mätning för att få ett så pålitligt resultat av blodtrycket som möjligt. 

Hur vet jag vilken blodtrycksmätare som är bäst för mig? 

Vi hoppas att våra tester har kunnat hjälpa dig att få en överskådlig bild över de bästa blodtrycksmätare som finns på marknaden just nu. Det råd vi kan ge till dig som sitter i valet och kvalet att införskaffa en blodtrycksmätare för hemmabruk, är egentligen att se över vilka modeller och tillverkare som möter de krav du har. Har du till exempel behovet av att mäta blodtrycket varje morgon och kväll och är beroende av att resultaten blir pålitliga, då kanske du ska kosta på dig med en ordentlig maskin. Vill du bara ta blodtrycket lite då och då för skojs skull kanske du inte behöver den mest avancerade. 

De blodtrycksmätare som vi har testat och redogjort för i denna artikel har samtliga haft automatisk uppumpning och mätning med hjälp av en överarmsmanschett. Men sen finns det även blodtrycksapparater som mäter med hjälp av andra kroppsdelar, till exempel handleden. Välj därför en blodtrycksmätare som fungerar för dig. 

Något vi uppmärksammade genom våra tester var att de tekniska funktionerna skiljer sig mycket mellan de olika blodtrycksmätare. Vissa var mer tekniskt avancerade, med tillhörande appar, medan andra endast visade värden via displayen.

Vi tror att möjligheten till att välja hur och var du redovisar dina värden kan vara en bra funktion. Speciellt om en nära anhörig ska hjälpa till att hålla koll på blodtrycket. Samtidigt får inte blodtrycksmätaren bli allt för avancerad för att använda. Därför kan det vara bra om du kan välja till eller välja bort just den funktionen. Som sagt finns det blodtrycksmätare med diverse olika funktioner, men det viktigaste är i alla fall att titta på en modell som kan möta de egna behoven.