Intresset i Sverige för att spela padel är enormt och fortsätter bara att öka. För att spela padel behövs dock ett padelrack – och den stora knäckfrågan blir helt plötsligt vilket padelrack du bör köpa för att bäst gynna den padelspelare du är idag och kanske på sikt.

Racken har skiftande egenskaper och fungerar olika beroende på hur mycket erfarenhet den som håller i racket har. Därför är det mycket viktigt att vara noga med att veta vad man köper för rack. Risken är att du får en stor del av spelupplevelsen förstörd genom att helt enkelt använda fel rack. Med ett rack som däremot matchar vilken spelare du är kommer du att få en helt annan upplevelse.

I den här artikeln får du information om:

 • En sammanställning av flera olika typer av padelrack.
 • Vilken som är testvinnaren, bästa budgetval och bästa premiumval.
 • Alla racks fördelar och nackdelar.
 • Köpråd som förtydligar vad du bör tänka på innan du köper ett padelrack.

Padel som sport växer sig allt starkare och större i hela Sverige. Mellan 2014-2020 ökade antalet padelbanor i landet från 17 till 505 stycken. Antalet bokade padelbanor under samma period växte från 820 år 2014 till över en miljon under 2020.

I den här artikeln hjälper vi dig på traven i sökandet efter just rätt padelrack. Vi har sammanställt olika typer av rack. Produkterna vänder sig till allt från nybörjare till på gränsen till professionella padelspelare. Här finns en testvinnare, bästa budgetval och ett exklusivt premiumval. En av testaktörerna som ligger bakom en del av omdömena, Padel Magazine, finns refererad till längst ned i artikeln.

Testvinnare – Head Graphene 360+ Alpha Pro 2021

Head Graphene 360+ Alpha Pro 2021

Vikt: 375 g
Form: Droppformad
Balans: 270 mm
Ramprofil 38 mm
Kärna: 38 mm
Material: Karbon
Balanstyp: Medium

 • Att racket används av storstjärnan Sanyo Gutiérrez vittnar om hög kvalitet
 • Förbättrar både spelkänsla och precision i slagen
 • Material av kolfiber och glasfiber bidrar till en bra balans i träffytan
 • Kombinationen av tekniker som Optimized Sweet Spot och Smart Bridge ger en oslagbar spelupplevelse
 • Det är ett relativt tungt padelracket på 375 gram

Testvinnaren är ingen mindre än det rack som används av padelstjärnan Sanyo Gutiérrez. Head Graphene 360+ Alpha Pro 2021 beskrivs som ett lättspelat rack som matchar spelare med känsliga handleder. 

Mjukt material och god kontroll

Även om Gutiérrez på många sätt är frontfigur för detta padelrack behöver du inte vara proffsspelare för att hantera den här varianten. Även om den är fördelaktig för avancerade spelare fungerar den lika bra för dig som träningsspelar för att hålla igång motionen. Att slå bollen med Graphene 360+ ger en upplevelse av att det läggs in ytterligare en växel i slagkraften. Anledningen är Power Foam, ett mjukt material som karaktäriserar modellen. 

Flera tekniker i samma rack

Det finns fler exempel på tekniker som har integrerats i Head Graphene 360+ Alpha Pro 2021, och alla har en positiv effekt på ditt spel. Det är värt att nämna till exempel Optimized Sweet Spot, som ett tag försvann från en del av tillverkarens modeller, men som nu alltså finns åter. Framför allt kommer du dock som padelspelare vara tacksam över att Smart Bridge-tekniken har kommit tillbaka. Den sitter placerad mellan rackets huvud och handtag och bidrar till att samtliga av rackets egenskaper förstärks, inklusive precisionen.

Sist men inte minst går det inte heller att undgå att det finns ett så kallat Anti-Shock Skin på huvudets ovansida. Ramskyddet är också av god kaliber, och skyddar ditt rack från repor och slitage från golv och väggar. Det i sig kommer också gynna ditt spel eftersom du får möjlighet att behålla kvalitén i racket under en längre period.

Se priser på Head Graphene 360+ Alpha Pro 2021:

Visa priset
Visa priset
Visa priset

Bästa Budgetval – Babolat Storm 2021

Babolat Storm 2021

Vikt: 345 g
Form: Droppformad
Balans: 270 mm
Ramprofil 38 mm
Kärna: 38 mm
Material: Karbon
Balanstyp: Medium

 • Racket väger lätt och är enkelt att manövrera
 • Ett utmärkt alternativ för nybörjare på padel
 • Racket är droppformat vilket ger både kontroll och kraft
 • Glasfibret ger en mycket mjuk träffyta
 • Du som är en mer erfaren spelare kan känna att du inte får ut all din potential med detta rack

Alla är nybörjare någon gång och för dig som precis börjat spela padel är det förståelig att du inte på en gång vill köpa det dyraste alternativet. Babolat Storm från 2021 är ett bra och billigare nybörjaralternativ för dig som provat på padel och gärna vill lära känna spelet mer.

Ett mjukt och mindre padelrack

Flera faktorer insinuerar att det här är ett padelrack för dig som är precis i början av din padelkarriär. Med sina 345 gram är det ett litet lättare rack vilket också gör den enklare att hantera för en ny spelare. Detsamma gäller måtten, då rambredden stannar på 38 millimeter. Balansnivån är också hög vilket ökar motiveringen till varför det är ett bra rack att börja med innan du fördjupar dig i vilka egenskaper du som padelspelare vill utveckla så småningom.

När det gäller Babolat Storms träffyta och innersta kärna är den tillverkad av glasfiber vilket är den mjukare varianten av de alternativ man använder. Glasfibern bidrar både till mer elasticitet men också mindre motstånd i samband med slaget. Det, i kombination med en ovanligt stor “sweet spot”, gör att det är både skönare och enklare att träffa bollen. Dessa är egenskaper som brukar uppskattas bland de som nyligen upptäckt padelsporten. 

Det perfekta nybörjarracket

Babolat Storm 2021 är som sagt tacksamt att använda just för att få in känslan av att hålla i ett rack och lära dig hur du ska träffa bollen. Den här modellen är droppformad vilket ytterligare förstärker det syftet då denna typ av rack är mindre platt vid dess högsta topp. Droppformade padelrack erbjuder i regel en större variation i spelet när det kommer till att kombinera både offensivt och defensivt spel. 

Babolat Storm 2021 kan med andra ord fungera väl både för att kontrollera dina slag men är heller inte till någon nackdel när du vill smasha ut din motståndare. Du kommer garanterat upptäcka dina egna styrkor med svagheter genom Babolat Storm, och först efter dessa erfarenheter kommer det att underlätta för dig om du vill gå vidare till ett mer specialiserat rack. Det är med andra ord det perfekta inkörsracket för padelspelare.

Bästa premiumval – Bullpadel Vertex 03 Control 2021

Bullpadel Vertex 03 Control 2021

Vikt: 360-375 g
Form: Rund
Material: Kolfiber
Balanstyp: Kontroll, låg

 • Har förutsättningar och teknik för ett offensivt spel
 • Tillverkad av kolfiber vilket ger längre hållbarhet
 • Yttre och inre lager med olika grader av densitet
 • Flexibelt rack som på många sätt kan anpassas efter din individuella spelstil
 • Inget lämpligt rack för nybörjare 

Den argentinska stjärnspelaren Frederico Chingotto är tillsammans med bland annat landskompanjonen Maxi Sanchéz ansiktet utåt för Bullpadel Vertex 03 Control 2021. Listans bästa premiumval är ett padelrack som varken gör Chingotto, Sanchez eller dig som som spelat padel ett tag och vill ta nästa steg i din utveckling besviken. 

Stabil utan att förlora i smidighet

Redan innan denna modell släpptes år 2021 var Bullpadel Vertex ett av världens mest sålda padelrack. Vad man nu har gjort är att man vidareutvecklat en bra produkt och uppnått det närmaste som finns perfektion bland padelrack. En stor bidragande anledning är den revolutionerande Air React Channel-teknologin. Den påverkar främst rackethalsen i form av fler luftkanaler genom en mer aerodynamisk struktur.

Detta padelrack är utvecklat framför allt för attackerande spelegenskaper. Det faktum att Bullpadel Vertex 03 Control 2021 är stabilare samtidigt som den blivit både smidigare och lättare innebär att du svarar snabbare och offensivare när du möter motståndarens bollar. Att modellen är rund hjälper dig också att få spinn på dina slag samtidigt som det inte sker på bekostnad av kontrollen. 

Anpassningsbar och mångsidig

Bullpadel Vertex 03 Control 2021 består av kolfiber vilket är fördelaktigt för hållbarheten. Det är positivt eftersom det här är en typ av rack som är en investering och som du vill ska hålla över lång tid. Den här modellen har två lager varav det yttre består av en hög densitet. Det kommer gynna dig som vill slå snabba bollar med ordentlig fart. Samtidigt går inte det inre lagret, med lägre densitet, obemärkt förbi och gynnar dig vid långsammare spel i form av en stärkt känsla av kontroll.

Det är med andra ord flexibiliteten och anpassningen som är Bullpadel Vertex 03 Control 2021:s stora styrka. De egenskaperna förstärks ytterligare av möjligheten att kunna justera rackets vikt genom utbytbara bottenpluggar. Från början ingår dock det grepp som kallas Hesacore, vilket är ett färdigmonterat och ergonomiskt grepp som sägs dra ned på vibrationerna i samband med att du slår bollen. I längden är det skonsammare mot hela din slagarm.

RS z-Series Prime Control Edition

RS z-Series Prime Control Edition

Vikt: 375 g
Form: Droppformad
Ramprofil 38 mm
Material: Karbon
Balanstyp: Medium

 • Fungerar utmärkt både för kraft och precision
 • Hjälper erfarna spelare att utveckla sitt spel
 • Enkel att manövrera 
 • Vibrationsdämpande teknik som förebygger skador
 • Du bör ha byggt upp en del erfarenhet innan du använder racket

RS z-Series Control Edition är ett bra padelrack som används av vår egen svenska gamla tennisstjärna Robin Söderling. Racket är anpassat för att kunna nyttjas av både hobby- och tävlingsspelare, men du kommer ha störst glädje av racket om du redan har en viss erfarenhet och vana från padelhallen.

Balans mellan kraft och precision

Det blir fort ganska uppenbart att Z-Series Control Edition har lagt ned stor möda med att hitta en harmoni mellan kontroll, precision och kraft, egenskaper som här inte konkurrerar ut varandra. Att balansen ligger på en mellannivå och att produkten är droppformad är en av nycklarna till varför man lyckats just med detta. Detta padelrack är suveränt för dig som gillar att slå hårda bollar men samtidigt vill ha möjligheten att kunna spela ut din motståndare med välplacerade träffar. Även den mjuka kärnan bidrar i högsta grad till den kombinationen.

Racket är annars gjort av kolfiber, men träffytan består även av glasfiber vilket förstärker bollkänslan. Det är ett något tyngre rack än många nybörjarrack, vilket är ett tecken på att det rekommenderas till spelare med lite erfarenhet, men samtidigt är det med sina 360 gram ändå hyfsat enkelt att manövrera. Armen och handleden påverkas inte nämnvärt av rackets vikt i det här fallet.

Dämpar vibrationer

RS z-Series Control Edition konkurrerar på flera sätt både med listans testvinnare och premiumprodukten. Det gäller inte minst med anledning av vibrationstekniken. Racket är försett med någonting som kallas Vibrastop Tech, vilket kort sagt är en teknik som hjälper till att minska skakningarna på handtaget när du slår bollen. Överlag bidrar det mycket väl till helhetsintrycket av att RS z-Series Control Edition är ett mycket bekvämt rack att lira med. Vibrastop Tech förebygger också skador, inte minst tennisarmbåge.

Den mest nyttiga egenskapen för ditt spel i racket är troligtvis dock funktionen med namnet Shot-Max Control. Tillsammans med Total Sweetspot har de hittat en teknik som ger racket en grym effektivitet då du ges möjlighet att vinkla och placera dina bollträffar på ett helt annat sätt än många andra rack. Det krävs dock en del övning för att lära dig matcha ditt spel med den tekniken och få ut max av rackets potential.

Babolat Viper Technical

Babolat Viper Technical

Vikt: 365 g
Form: Diamantformad
Balans: 270 mm
Ramprofil 38 mm
Material: Karbon
Balanstyp: Hög

 • Enastående när det gäller kraft och precision
 • Ram av kolfiber vilket skyddar den mot yttre smällar
 • 3D Spin +-teknik och inbyggd vibrationsdämpare
 • Gynnar offensiva spelare
 • Kan vara svårt att anpassa racket efter en defensiv spelstil

Padel-Magazine har själva testat artikelns avslutade padelrack: Babolat Viper Technical. Det här är ett diamantformat rack som även detta kräver att du har en del padelvana sedan tidigare. Racket tar lite tid att vänja sig vid, men när du väl lärt dig manövrera det är dess kraft och precisionsförmåga svårslagen.

Kolfiberram och dämpade vibrationer

Viper-serien är generellt mycket populär bland padelspelare vilket gör att förväntningarna på Babolat Viper Technical är ganska höga. I en del avseenden lever produkten upp till förväntningarna, men den är också väldigt lik sina föregångare – vilket förstås inte behöver vara någon nackdel. Ramen är av hundra procent kolfiber vilket gör den stark mot slitage och smällar. Framför allt är dock kontrollen förbättrad i och med att man äntligen förändrat storleken på rackets hål.

Övriga förändringar, och förbättringar, består i tekniken 3D Spin + och vibrationssystemet. Det förstnämnda påstås öka kontrollkänslan upp tio gånger jämfört med sina föregångare, vilket såklart gynnar dig i spelet. Även vibrationssytemet bidrar till samma sak genom att du inte märker av vibrationerna i slagen på samma sätt. Det i sig är förstås ingenting unikt, utan snarare en egenskap som du bör förvänta dig av ett padelrack i den här prisklassen. 

Padelrack för offensiva spelare

Babolat Viper Technical väger 366 gram, vilket är något mindre än vad man kanske förväntat sig från ett diamantformat rack som ofta vänder sig till offensiva spelare som vill slå med kraft. Det måste dock inte vara en nackdel då det alltid går att addera ytterligare vikt till racket om du föredrar så. Vikten går emellertid inte ut över rackets balans och den fungerar bra att manövrera i spel. 

Greppet, det vill säg skaftet, är uppgraderat med stora fördelar. Dock tycks man ha bortprioriterat snöret på skaftet som är en billig variant och inte särskilt hållbar. Det är också möjligt att du bör överväga ett annat rack om du är en mer defensiv typ av spelare eftersom rackets “sweet-spot” är ganska liten. I kombination med kolfiberytan är det när du drar till med hårda bollar som Babolat Viper Technical verkligen kommer till sin rätt. 

Köpråd – att tänka på innan man köper ett padelrack

Beroende på om du är nybörjare på padel, aktiv motionär eller tävlingsspelare kan man resonera lite olika i val av padelrack. Nedan har vi samlat några grundläggande frågor som hjälper dig att orientera dig i djungeln av alla olika valmöjligheter.

Ska jag hyra eller köpa ett padelrack?

En del som enbart spelar för skoj och träningen skull brukar föredra att hyra rack av padelhallar vid de tillfällen de spelar. För dig som dock spelar relativt regelbundet kan det dock löna sig att köpa ett eget rack. Både ekonomiskt, men också för din utveckling. Med ett personligt rack får du bättre förutsättningar att lära känna sporten och identifiera egenskaperna som gör dig till en bättre spelare. 

Vad är det för skillnader på olika padelrack?

Det finns ett par avgörande skillnader bland padelrack som påverkar dem i en eller annan riktning. Skillnaden består framför allt i padelrackens huvudform: det finns diamantformade, runda och droppformade rack (läs mer om dessa nedan). 

Vad innebär ett diamantformat rack?

Standard är att balanspunkten sitter högre upp på diamantformade rack. Det innebär att de ofta upplevs som mer framtunga än övriga racktyper. Fart är egenskapen som främst kommer fram med dessa rack. Kontrollen brukar anses att upplevas något mindre med dessa rack vilket gör att du själv gärna bör ha en del erfarenhet om du ska spela med ett diamantformat rack.

Vad innebär ett runt rack?

När det gäller runda rack är balansen centrerad på racket eller i närmare anslutning till handtaget. Runda rack är populära bland nybörjare eftersom fokus ligger på kontroll snarare än fart. Den har också en större sweetspot vilket ger en större tolerans för att felträffar trots allt hålls i spel.

Vad innebär ett droppformat rack?

Som namnet antyder påminner rackethuvudet om en droppe. Toppen av racket är aningen plattare än andra typer och en del skulle påstå att droppformade rack är lite som en blandning mellan diamantformade och runda padelrack. Droppformade rack rekommenderas sällan till nybörjare utan används av mer frekventa motionärer eller tävlingsspelare.

Vad spelar vikten på racket för roll?

De flesta padelrack väger mellan 340-395 gram. Skillnaden kan tyckas liten, men är väldigt avgörande för bland annat kontrollen. Rack under 355 gram brukar kategoriseras som lätta. De rekommenderas i synnerhet för nybörjare, hobbyspelare och juniorer. Det är först när du bekantat dig med spelet och utvecklat en starkare spelstyrka som det är lämpligt att gå över till ett tyngre rack. 

Vad spelar tjockleken för roll?

Även padelracks tjocklek varierar, om än variationen är liten och brukar vara antingen 36 eller 38 millimeter. De tunnare varianterna är i regel mer lättspelade, framför allt i “svingen”. Ett rack med 38 millimeter i tjocklek träffar dock bollen med fart och levererar snabbare bollar åt motståndaren. Båda varianterna kan användas av nybörjare.

Vad spelar träffytan för roll?

Det finns två typer av träffytor på padelrack: hårda och mjuka. Den förstnämnda bidrar till en känsla av mer kontroll över racket samtidigt som det går ut över själva farten. När det gäller en mjuk träffyta är egenskaperna vice versa: mindre kontroll men snabbare slag. Vad man föredrar är helt och hållet en personlig fråga för varje padelspelare. Det finns dock även en tredje variant hos somliga padelrack och det är rack med sträv yta. Grejen med dem är att få mer av ett “bett” och kunna slå bättre spinnbollar.

Vad innebär det att ett padelrack är tillverkat av kolfiber?

Generellt brukar padelrack av kolfiber vara förenat med högre kvalité, men framför allt en längre hållbarhet. Racken har en högre grad av styvhet och är fördelaktigt för kraftfullare och snabbare slag. Det är med andra ord rack som framför allt gynnar en offensiv spelstil snarare än en avvaktande och defensiv.

Vad innebär det att ett padelrack är tillverkat av glasfiber?

Värt att komma ihåg är att glasfiber alltid i någon utsträckning används i kombination med kolfiber. På det stora hela innebär glasfibertillverkade padelrack ofta en större elasticitet tillsammans med lägre motståndskraft. Du får en mjukare träffyta och kommer uppleva att du har en större kontroll över ditt rack. Glasfiber används i synnerhet i rack ämnade för nybörjare just av den anledningen.

Källhänvisningar

Padel Magaznie