Älskar du friterad mat men vill dra ner på allt ohälsosamt fett? Då ska du investera i en riktigt bra airfryer. Med hjälp av en varmluftsfritös kan du nämligen få mycket god mat som är krispig på utsidan och mör inuti. Istället för kokande olja använder köksmaskinen het varmluft som cirkulerar runt i maskinen och skapar den viktiga Maillard-effekten samtidigt som maten tillagas till perfektion.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken airfryer vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en airfryer från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive airfryer
 • Svar på generella frågor inför köp av en airfryer
 • Goda råd inför ditt köp

Det finns ett stort utbud av varmluftsfritöser att välja mellan. Vi har därför granskat marknadens stora utbud och genomfört ett ingående test av en mängd produkter. Med hjälp av vårt test blir det enklare för dig att hitta den ultimata airfryern för din familjs storlek och dina behov i köket.

Testvinnare – Philips HD9261/90

Bäst i test Airfryer Philips HD9260/90

Kapacitet: 7 liter, 1,2 kg, 5 portioner
Effekt: 1900 Watt
Temperatur: 60-200 grader
Vikt: 8,7 kg
Mått (B*H*D) : 300 * 305 * 420 mm
Funktioner: Friterar


 • Automatisk avstängning
 • Riktigt bra funktioner
 • Kan diskas i maskin
 • Smidig display
 • Kan upplevas som aningen tung

Philips HD9261/90 är vår solklara testvinnare och den här airfryern imponerade stort på vår testpanel. Trots att luftfritösen använder hela 90 % mindre fett när den friterar maten, så blir allt ifrån pommes till kyckling mycket krispigt och gott.

Snabb tillagning med liten mängd olja

När du använder Philips HD9261/90 så kommer du att imponeras över hur Rapid Air-tekniken friterar din mat med endast en liten mängd olja – eller ingen alls. Det krispiga resultatet får du tack vare ett 7 gånger snabbare luftflöde. Vår testvinnare har en botten formad som en sjöstjärna. Designen tillåter den varma luften att snabbt cirkulera i maskinen, vilket ger en optimal värmefördelning.

Köksmaskinen har stor kapacitet och i vårt test testade vi att laga mat till fem personer. Resultatet blev att maskinen håller det den lovar. Det blev fem normalstora portioner och all mat i hela korgen blev väl friterad. Korgen rymmer 7 liter, eller 1,2 kg, vilket är klart godkänt för dig som har en större familj.

Lättanvänd airfryer med många olika inställningar

Vårt test visade att det var extra enkelt att luftfritera maten tack vare de olika inställningarna du kan välja mellan. Du kan även spara din egen favoritinställning när det gäller tid och temperatur. Gällande temperaturen så kan du välja mellan 60 och 200 grader och effekten är på hela 1900 watt.

Philips HD9261/90 är även bäst i test när det gäller den otroligt snygga designen. Luftfritösen är stor, men vad gör det när den är så snygg att den gärna får stå framme på köksbänken. Det här är helt enkelt ingen köksmaskin du behöver skämmas över, snarare tvärt om. Oavsett var du vill förvara din köksmaskin så är det en stor fördel att maskinens sladd förvaras inne i själva maskinen. På så sätt får du ett trasselfritt och propert intryck av maskinen. Sladden är 0,8 meter lång, vilket gör det enkelt att placera den var du vill på köksbänken.

Prisvärd airfryer

Luftfritösen har ett bra pris sett till den kvalitet du får. Det här är det bästa valet för dig som planerar att fritera mycket mat och ofta. Användare ger ständigt Philips HD9261/90 högsta betyg. Deras recensioner innehåller beskrivningar såsom ”suverän köksmaskin” och ”utmärkt resultat och fettsnål mat.”

Maskinen är mycket enkel att rengöra, speciellt tack vare det faktum att vissa delar kan diskas i diskmaskinen. Ytterligare något som imponerar med denna bäst i test-vinnare är det faktum att köksmaskinen har så många bra funktioner. Den har bland annat en steglös temperaturinställning och en timerfunktion.

Bästa Budgetval – Severin FR 2430

Severin FR 2430

Kapacitet: 3,2 liter
Effekt: 1500 Watt
Temperatur: 80-200 grader
Vikt: 4,6 kg
Mått (B*H*D) : 400 * 340 * 290 mm
Funktioner: Friterar, Bakar

 • Stor bredd i temperaturinställningarna
 • 6 automatiska program
 • Luktfri användning
 • Frityrkorg med keramisk beläggning
 • Saknar receptbok

Om du vill fritera mat till familjen utan att använda litervis med olja, då ska du satsa på en Severin FR 2430. Denna luftfritös blev ett självklart val när vi skulle utse det bästa budgetvalet. Köksmaskinen har nämligen ett riktigt förmånligt pris, speciellt med tanke på hur mycket maskin du får för pengarna.

Severin FR 2430 är en ny, förbättrad varmluftsfritös som kan laga mat till flera personer samtidigt. Kapaciteten är på hela 3,2 liter och det ger gott om såväl pommes som grönsaker. När du friterar kan du välja en temperatur mellan 80 till 200 grader. På så sätt kan du fritera allt från pommes och kyckling till skaldjur med ett perfekt resultat. Värmen är mycket jämnt fördelad och du får därför ett resultat där all mat är jämnt friterad.

Airfryern som friterar utan olja

Du kan fritera maten utan olja, vilket ger ett flottfritt resultat och krispig mat. Tack vare de sex förinställda programmen är det enkelt att få ett bra resultat redan vid den första friteringen. Du väljer snabbt program och på den tydliga LCD-displayen ser du bland annat hur lång tid som kvarstår. Köksmaskinen har även en 60 minuters timer med en hög och tydlig signal som meddelar när maten är klar.

Inget irriterande matos

Om du inte vill använda ett förinställt program utan själv välja ut den perfekta kombinationen av värme och tid så är det också möjligt. Maskinen har nämligen separata tids- och temperaturinställningar.

En riktigt stor fördel med detta budgetalternativ är att du får en luktfri matlagning. Severin FR 2430 ser nämligen till all luftfritera din mat utan vare sig lukt eller matos.

Frityrkorgen har en keramisk beläggning och tack vare denna så fastnar ingen mat i korgen. Det gör den enkel att rengöra och diska. Du kan även diska själva fritöskorgen i diskmaskinen, något som är extra tacksamt i barnfamiljer.

Denna airfryer har en enkel och slät design. Kanske inte den snyggaste du kan hitta, men absolut värdig att få förvaras såväl på köksbänken som inne i köksskåpet. Användare ger riktigt fina betyg och beskriver bland annat varmluftsfritösen som ”jättebra” och ”smidig och snabb.” Framförallt är det en utmärkt all round-fritös för dig som vill testa att fritera en rad olika sorters livsmedel, samtidigt som du inte behöver tömma hela plånboken.

Bästa premiumval – Philips Airfryer XXL HD9867

Philips Airfryer XXL HD9867/90

Kapacitet: 7,3 liter, 1,4 kg, 6 portioner
Effekt: 2200 Watt
Temperatur: 40-200 grader
Vikt: 8,0 kg
Mått (B*H*D) : 320 * 315 * 430 mm
Funktioner: Friterar, bakar

 • Rymlig med stor kapacitet
 • Smidig display
 • Håller maten varm
 • Har ett rengöringsprogram
 • Kan uppfattas som aningen tung

Philips Airfryer XXL HD9867 är vår testvinnare i kategorin bästa premiumval. Den här maskinen imponerade stort på testpanelen och dessutom har den fått massvis med fina recensioner från sina användare. Användare anser bland annat att varmluftsfritösen uppfyller alla deras förväntningar och att den ger ett bättre resultat än en fritös med olja.

Vi måste börja med att kommentera på hur otroligt snyggt designad Philips Airfryer XXL HD9867 är. Det här är en riktig premiumfritös som absolut är värd att förvaras framme på köksbänken. Den utgör helt enkelt ett inslag som får köket att upplevas både snyggt och exklusivt.

Stor kapacitet

Tack vare den rejäla kapaciteten på 1,4 kg så ryms det en hel kyckling i fritöskorgen. Du kan alltså mata en hel familj med en enda frityromgång. Korgen rymmer även gott om såväl pommes som fisk och oavsett hur mycket mat du lägger i så blir allting väl friterat. Apparaten använder nämligen Philips klassiska Raid Airflow-teknologi som ger en jämn värmefördelning. Något annat som är mycket tacksamt med denna maskin är att den har en omedelbar uppvärmning. Därmed behöver du inte vänta allt för länge på att tillaga maten.

Tack vare det snabba och varma luftflödet kan du tillaga perfekt och krispig mat med 90 % mindre fett. Krispig utsida men mör insida är extra eftertraktat när du till exempel tillagar kyckling. En stor fördel med köksmaskinen är även att den knappt bidrar med någon lukt när den tillreder maten. Du slipper alltså den jobbiga lukt och det enorma matos som en klassisk fritös skapar.

Hjälper dig att hålla maten varm

Du väljer själv vilken temperatur och tid du vill att varmluftsfritösen ska använda. När du har fått till en perfekt måltid så kan du spara dina inställningar så att du kan använda dem även nästa gång. Om du upplever att tillagningen gick lite för snabbt så är det perfekt att Philips Airfryer XXL HD9867 varmhåller maten i upp till 30 minuter efter att den är färdiglagad, helt utan att tumma på matens krispighet.

Philips Airfryer XXL HD9867 har en nonstick-beläggning och alla delar som är löstagbara kan du diska i diskmaskinen. På så sätt är den extra enkel att rengöra. Fritösen får extra pluspoäng för att den inte bara kan fritera, den kan nämligen även användas för att baka allt från kladdkaka till muffins.

Bra alternativ – Philips Essential Air Fryer HD9252/70

Philips Essential Air Fryer HD9252/70

Kapacitet: 4,1 liter, 0,8 kg
Effekt: 1400 Watt
Temperatur: max 200 grader
Vikt: 4,6 kg
Mått (B*H*D) : 260 * 295 * 360 mm
Funktioner: Friterar, Grillar, Rostar, Bakar

 • Smidig varmhållningsfunktion
 • Perfekt längd på sladden
 • Massor av recept via appen
 • Sju förinställda program
 • Något kantig design

Oavsett om du vill fritera, grilla eller rosta din mat så är Philips Essential Air Fryer HD9252/70 det ultimata valet för dig som vill ha en bra kombination mellan pris, funktion och utseende. Denna airfryer utlovar en snabbt och effektiv matlagning, något som testpanelen kan skriva under på att den ger. Något som de tyckte extra mycket om var den varmhållningsfunktion som håller maten varm åt dig i 30 minuter medan du tillbereder alla sidorätter och dukar bordet.

Med Philips Essential Air Fryer HD9252/70 kan du verkligen anpassa matlagningen så att du får exakt sådan krispighet, sprödhet och smak som du tycker om. Du kan nämligen välja mellan en rad olika inställningar när det gäller tid och temperatur. Dessutom har maskinen sju förinställda program för dig som snabbt vill komma igång med matlagningen. Maskinen kan nå upp till 200 grader. Bland de förinställda programmen finns bland annat funktioner för färska pommes frites, kycklingben, grillade grönsaker och fisk.

Friterar utan att maten fastnar

Philips Essential Air Fryer HD9252/70 har en non stick-beläggning vilket gör det enkelt att fritera maten i höga temperaturer utan att den fastnar på botten. Därmed slipper du trasslet med fastbränd mat och frityrkorgen blir istället enkel att diska. Du kan dessutom diska alla löstagbara delar i diskmaskinen.

Köksmaskinen använder sig av Philips Rapid Air-teknik med sjöstjärneformad botten och all varmluft cirkulerar snabbt och effektivt. Tack vare denna funktion kan du tillaga maten med 90 % mindre fett, samtidigt som tester visar att maten blir riktigt krispig och god.

Användbar app med 100-tals recept

Genom att ladda ner den tillhörande appen kan du få hundratals recept som är både näringsrika och enkla att följa. På så sätt kan du använda din airfryer för att tillaga både god och hälsosam mat.

I vårt test uppskattades den lilla LED-skärmen som underlättade hanteringen av köksmaskinen. Det är alltid bäst när du kan se vilka inställningar du gör. Något annat som uppskattades var den 0,8 meter långa sladden som gjorde det möjligt att placera fritösen en bit ifrån eluttaget, till exempel under köksfläkten. Användare är mycket nöjda med sitt köp och har lämnat många fina recensioner. Bland annat beskriver användare att de ”aldrig har varit så nöjda med sitt köp” och att varmluftsfritösen är ”årets bästa köp.”

Bra alternativ – Fritel SnackTastic 4202

Fritel SnackTastic 4202

Kapacitet: 2 liter
Effekt: 1000 Watt
Temperatur: 80-200 grader
Vikt: 3 kg
Mått (B*H*D) : 210 * 320 * 260 mm
Funktioner: Friterar, Barkar, Grillar

 • Använder 80 % mindre fett
 • Justerbar tid
 • Enkel att rengöra efter användning
 • Liten kapacitet för små hushåll
 • Saknar LED-skärm

Fritel SnackTastic 4202 är ett utmärkt val för dig som vill ha friterade godbitar till ett riktigt bra pris. Denna airfryer är nämligen ännu ett bra budgetalternativ för dig som vill utrusta köket med en köksmaskin att luftfritera med.

Bra om du vill kunna göra små portioner

En riktigt stor fördel med Fritel SnackTastic 4202 är att den gör små portioner. På så sätt kan du fritera till en eller två personer. Kapaciteten är två liter och det är mer än nog för det lilla hushållet. Tack vare den cirkulerande varmluften så behöver du knappt använda något fett för att få till perfekt krispig mat. Fritösen använder nämligen 80 % mindre fett än en vanlig fritös men ger ändå samma goda resultat. På så sätt kan du tillaga hälsosam mat under veckans alla dagar.

Tack vare att denna airfryer använder så pass lite fett så blir det också minimalt med både matos och tråkig lukt i köket. En annan fördel är att fritöskorgen är beklädd med en non stick-beläggning. Det är mycket bra då maten inte fastnar och det är enkelt att rengöra den i diskmaskinen.

Minimalt med lukt i köket

Airfryern är mycket kompakt och har små mått. Därför är det enkelt att förvara den i vilket köksskåp som helst. Dock är den också väldesignad, så den kan lika gärna stå framme på köksbänken.

Smarta funktioner

Varmluftsfritösen har många smarta funktioner som i vårt test visade sig vara oumbärliga för en perfekt tillagning. Bland annat finns det en mycket praktisk timerfunktion som hjälper dig att anpassa tiden. Timern kan ställas in på max 60 minuter. Även värmen kan anpassas beroende på vilken mat du vill fritera. Värmeinställningarna är på mellan 80 till 200 grader.

Eftersom Fritel SnackTastic 4202 är en enklare varmluftsfritös så saknar den LED-skärm. Den har dock smidiga vred som gör det enkelt att ställa in tid och temperatur.

Köpråd – att tänka på innan du köper en airfryer

För att välja rätt airfryer gäller det att undersöka marknadens utbud och jämföra olika köksmaskiner mot varandra. På så sätt blir det enklare att hitta den bästa airfryern för just dig och din familj. Fundera därför på vilka behov du har och vilka funktioner du vill att din varmluftsfritös ska ha.

Vad är en airfryer?

En airfryer är en ny slags fritös. Skillnaden mot en klassisk fritös är att du inte friterar din mat i kokade olja, istället friterar du din mat med hjälp av snabbt cirkulerande varmluft. Eftersom du kan använda mycket lite eller ingen olja så blir din mat hälsosammare.

En airfryer kallas ofta för varmluftsfritös tack vare att köksmaskinen använder varmluft för att fritera maten. Många varmluftsfritöser kan även användas för att steka, grilla och baka olika sorters livsmedel. För att tillaga maten placerar du den i en liten utdragbar låda och sedan cirkulerar varm luft runt maten med hjälp av en fläkt.

4 saker att tänka på när du köper en airfryer

När du ska köpa en ny airfryer finns det många saker att ha i åtanke. Vi har därför listat de fyra viktigaste punkterna som du inte får missa att kika på när du jämför köksmaskiner.

1. Kapacitet

Det första du ska kika på är airfryerns kapacitet. Den anges oftast i kilo eller liter. Det är ingen idé att köpa en alldeles för stor fritös om du bor ensam i hushållet, samtidigt som en fembarnsfamilj inte vill köpa en för liten fritös. Se därför till att köpa rätt storlek redan från början.

2. Timer

Det är viktigt att köksmaskinen har en timer så att du får en bra översikt över hur mycket tid som är kvar. Då kan du anpassa friteringen till din övriga matlagning.

3. Temperatur

Temperaturen är såklart en av de viktigaste faktorerna vid köp av en airfryer. De flesta varmluftsfritöserna når en maxtemperatur om 200 grader. Genom att kunna ställa in en låg temperatur och många temperaturintervaller kan du verkligen finjustera din matlagning.

4. Funktioner

Alla fritöser har en lång rad olika funktioner. Fundera därför på vilka funktioner som är viktigast för dig. Bland de funktioner som finns med i vårt test kan du bland annat hitta automatisk avstängning, tillhörande appar och förinställda program för smidig matlagning.

Vilken airfryer är bäst?

I vårt test utsåg vi Philips HD9260/90 till den bästa airfryern. Denna maskin har den perfekta kombinationen av design, funktion, kvalitet och pris. Vilken som är den bästa varmluftsfritösen för just dig och ditt hushåll kan dock variera beroende på dina behov och den budget du har att röra dig med. Alla fritöser på vår topplista är riktigt bra val att investera i.

Vad kan jag tillaga i en varmluftsfritös?

Du kan tillaga det mesta i en varmluftsfritös. Du kan bland annat tillaga grönsaker, kött, kyckling och fisk. Många fritöser kan göra mycket mer än fritera tack vare att dem använder varmluft som tillagningsmetod istället för kokande olja. Vissa maskiner kan du till och med baka muffins och kladdkaka i. Det gäller bara att följa ett bra recept och välja rätt tid och värme för att få till ett bra resultat.

Hur stor airfryer behöver jag?

Hur stor airfryer du behöver är en av de viktigaste frågorna när du ska köpa en varmluftsfritös. Du vill nämligen varken köpa en för liten eller en för stor fritös.

Som nybörjare kan det vara svårt att veta exakt hur mycket mat du kan tillaga i en varmluftsfritös. Vi har därför sammanställt en enkel lista som hjälper dig att välja rätt storlek och kapacitet.

 • 1-2 personer: 2-3 liter
 • 1-3 personer: 3-5 liter
 • 3-5 personer: 5-6 liter
 • 6 liter och uppåt: Större familjer

Vilka funktioner har en airfryer?

En airfryer har oftast en rad olika funktioner. Generellt kan man säga att ju dyrare fritösen är, desto mer påkostad är den med ett stort utbud av funktioner. Billigare fritöser har oftast enkla vred för att ställa in basfunktioner medan dyrare fritöser har touchknappar och en LED-display.

Något som är populärt är förinställda lägen som hjälper dig att tillaga maten. De viktigaste funktionerna är dock att du kan ställa in tid och temperatur samt att maskinen har en automatisk avstängningsfunktion. Det sistnämnda är särskilt viktigt för säkerheten.

En populär funktion som finns hos vissa fritöser är en tillhörande app där du kan hitta många goda recept. Då kan du snabbare bli ett proffs på att använda din fritös. Bland annat Philips airfryers har en tillhörande app med recept.