Den bästa kökskniven är en allround-kniv som du kan skära kött, fisk, frukt och grönsaker med. Det är helt enkelt den kniven som du alltid sträcker dig efter när det är dags att laga mat. Kniven har flera ändamål och är alltid lämplig.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken kockkniv vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en kockkniv från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive kockknivar
 • Svar på generella frågor inför köp av en kockkniv
 • Goda råd inför ditt köp

En riktigt bra kökskniv ska alltid vara redo – oavsett vad du vill skära. Därför bör du satsa på en klassisk kockkniv med ett skaft på 20-25 cm. För att hjälpa dig på traven har vi genomfört ett stort test av knivar för att utse vilken kockkniv som är bäst i test.

Vi har testat, hackat, skurit, jämfört specifikationer och läst användares recensioner för att kunna utse den bästa kockkniven. Häng med så kikar vi på resultatet!

Testvinnare – Fiskars Titanium Kockkniv 20 cm

Fiskars Titanium Kockkniv 20 cm

Full knivlängd: 34,5 cm
Knivbladets längd: 20 cm
Knivhandtagets material: Rostfritt stål, polypropen
Knivbladets material: Titan
HRC: 56
Vikt: 282 gram
Funktioner: Allround-funktion


 • Skarpt titanblad
 • Tredimensionellt mönstrat handtag
 • Mycket bra ergonomi
 • LZR-EDGE-teknik för skärpa
 • Något tung kniv

Vår testvinnare är den bästa kockkniven du kan hitta om du är på jakt efter en riktigt bra allroundkniv. Våra tester visar att den här kniven levererar perfekt resultat varje gång, oavsett om det hackas örter, skärs grönsaker, kött eller fisk.

Klassisk kökskniv

Fiskars har helt enkelt ännu en gång lyckats tillverka en kökskniv av otroligt hög kvalitet. Fiskars Titanium Kockkniv 20 cm är en kniv som kommer att kunna hänga med i många år om du bara tar väl hand om den.

Titanium är en klassisk kökskniv som passar för alla sorters matlagning. Det som utmärker just denna kniv är kombinationen av utsökt design med hög funktionalitet. Kniven har ett tredimensionellt mönstrat handtag som inte bara är som godis för ögonen, utan strukturen ger även ett bra grepp. Kniven ligger därför stadigt i handen när du använder den. Det gäller även om du har blöta händer. 

Framförallt är det vackert designade handtaget något som gör så att kniven verkligen sticker ut ur mängden och drar till sig blickar. Det här är därför den bästa kökskniven du kan köpa om du förvarar dina knivar synligt.

Håller skärpan länge

Kniven blev solklart utsedd till bäst i test i vår stora gallring. Den har ett 20 cm silverfärgat blad i titan som presterar på topp vid alla skäruppgifter. Tack vare Fiskars revolutionerande LZR-EDGE-teknik så kommer bladet dessutom att behålla sin skärpa under en fyra gånger längre tidsperiod än vad den annars hade lyckats med. 

Knivbladet är mycket kraftfullt och har en sylvass egg. Här får du en kniv som lyckas stå emot såväl rost som slitage. Det svarta skaftet är tillverkat av rostfritt stål och polypropen som hjälper dig att stadigt manövrera kniven. 

Genomgående goda recensioner

Den enda nackdelen vi kan hitta med kökskniven är att den är ganska tung och väger 282 gram. Det är dock inget man tänker på om man inte använder kniven till att hacka flera kilo grönsaker på en och samma gång. Om du har svaga handleder är det dock något att ha i åtanke. 

Det här är den bästa kökskniven för dig som vill investera i en pålitlig och hållbar kökskniv. För att den ska behålla sin långa livslängd bör du inte diska maskinen i diskmaskinen, utan istället tar du hand om den genom att handdiska den. Användare älskar Fiskars Titanium och har lämnat mängder av goda recensioner och höga betyg. Den recension som bäst sammanfattar testvinnaren är helt enkelt ”utmärkt”.

Bästa Budgetval – Fiskars Norr Kockkniv 20 cm

Fiskars Norr Kockkniv 20 cm

Full knivlängd: 32,3 cm
Knivbladets längd: 20 cm
Knivhandtagets material: Lönn
Knivbladets material: Rostfritt stål
HRC: 54
Vikt: 162 gram
Funktioner: Allround-funktion

 • Stadigt handtag
 • Vacker, skandinavisk design
 • Presterar på topp
 • Tyskt kvalitetsstål
 • Handtagets naturnära design faller inte alla i smaken

Praktisk budgetvariant

Även vår bästa budgetfavorit kommer från kvalitetsmärket Fiskars, här i form utav den något billigare Fiskars Norr Kockkniv 20 cm. Kniven är mycket användarvänlig och passar för alla typer av köksbestyr. Det här är helt enkelt en bra budgetvariant för dig som vill köpa en stabil och pålitlig kniv som du kan hacka och skära vardagsmaten med. 

Fiskars Norr är den bästa kockkniven i vår budgetkategori tack vare att den är så pass praktisk – Vårt test visade att den kan skära såväl tjocka köttbitar som mjukare grönsaker galant. Den har en helt skärpa och med tanke på priset så är det en kvalitetskniv väl värd att investera i.

Fiskars Norr har ett stansat blad av rostfritt stål från Tyskland med en hårdhet på HRC 54, vilket gör kniven relativt mjuk och flexibel. 

Bekväm att hålla i

Det rostfria stålet innebär att kniven kommer att behålla sin skärpa under en lång tid. Se till att handdiska kniven för att den ska få en så lång livslängd som möjligt. Bladet är 20 cm långt, vilket är den ultimata längden för en bra kockkniv. Framförallt så är den mycket välbalanserad, vilket märks under användningen. 

Det praktiska trähandtaget är utformat i en skandinavisk stil som lyser elegans, hantverk och kvalitet. Handtaget är mycket bekvämt att hålla i och det ligger stadigt i handen. Därför behöver du inte bekymra dig för att slinta när du skär och hackar. Trähandtaget är tillverkat av vackert lönnträ från norska Kebony. Det är ett material som är vida känt för att vara slitstarkt och dessutom ger det knivarna ett naturnära utseende.

Väger endast 162 gram

Kökskniven Norr är mycket lätt och väger endast 162 gram. Den är ett måste för alla professionella hemmakockar som vet hur viktigt det är med vassa knivar för att briljera och trivas i köket. Den här kniven kan helt enkelt ta din matlagningsglädje till nästa nivå.

Användare är mycket förtjusta i Fiskars Norr, vilket märks på alla fina recensioner. De anser bland annat att Norr är en underbar kniv till ett mycket bra pris.

Bästa premiumval – Miyabi Mizu 5000MCT Kockkniv 20 cm

Miyabi Mizu 5000MCT Kockkniv 20 cm

Full knivlängd: 33,5 cm
Knivbladets längd: 20 cm
Knivhandtagets material: Micarta
Knivbladets material: Rostfritt stål
HRC: 63
Vikt: 210 gram
Funktioner: Allround-funktion

 • Vackert micarta-skaft
 • Tillverkad i Japan
 • Ojämförlig skärpa
 • Handtillverkad premiumkniv
 • Mycket speciell design

En kockkniv som andas premium

Vårt bästa premiumval är en 5000MCT från Miyabis MIZU-serie. Här får du en mycket fin premiumkniv som tar din matlagning till nästa nivå. Det är en utmärkt allround-kniv, men framförallt är det den bästa kockkniven om du vill skära fina skivor av kött eller om du vill skära fina strimlor av grönsaker. Kniven är helt enkelt som gjord för att användas för perfektion i köket och är mycket lätt att hantera för såväl äkta kockar som professionella hemmakockar. 

Kniven är mycket välbalanserad och tester visar hur smidig den är att hantera. Det silverfärgade bladet är tillverkat av SG-2 rostfritt stål och har en hårdhet på 63 HRC. Stålet behåller sin skärpa under en mycket lång tid och skärpan är ojämförlig redan från första början. 

Eftersom stålet behåller sin skärpa behöver du inte bekymra dig om att slipa bladet. Se bara till att ta väl hand om kniven genom att handdiska den. Då får du en egg men en vinkel på 19˚ som klarar vad som helst i köket.

Handslipad japansk kniv

Den japansktillverkade Miyabikniven är framtagen för vardagligt bruk. Den hamrade finishen på det handslipade bladet har en autentisk japansk bladprofil men en så kallad Tsuchime-finish. Det ger kniven en extra exklusiv premiumkänsla som verkligen känns när du använder den. Den hamrade finishen ser dessutom till att ingen mat fastnar på kniven när du använder den.

Handtaget ligger mycket stadigt i handen, mycket tack vare det D-formade handtaget som har en väl avvägd design. Kniven känns rejält och den japanska designen är mycket vacker, trots att den kanske inte faller alla i smaken. Handtaget är mycket ergonomiskt och tillverkat av micarta, vilket är en slags komposit.

Populär i Japan

En mindre nackdel med kniven är att den är ganska tung, men absolut inte tyngst i testet. Miyabikniven är en av de populäraste knivarna du kan köpa i Japan, så varför inte se till att ta med dig den japanska premiumkänslan in i ditt hem. Det går dessutom att komplettera med fler knivar i samma serie om du vill få ett komplett knivset.

Bra alternativ -Yaxell Zen 35500 Kockkniv 20 cm

Yaxell Zen 35500 Kockkniv 20 cm

Full knivlängd: –
Knivbladets längd: 20 cm
Knivhandtagets material: Micarta
Knivbladets material: Rostfritt stål
HRC: 61
Vikt: 212 gram
Funktioner: Allround-funktion

 • Damaskusmönstrat blad
 • 37 lager stål
 • Utmärkt allround-funktion
 • Kvalitetskniv från Japan
 • Tål inte maskindisk

Välbalanserad

Här får du en äkta japansk kockkniv som fungerar utmärkt som en allround-kniv i ditt kök. Knivens vassa egg klarar av att skära allt från frukt och grönsaker till tjocka köttbitar. Den här kniven kommer därför alltid att vara ditt favoritval när du ska ta fram en kökskniv. 

Yaxell Zen är en hållbar kniv som kommer att hålla under många år. Tack vare det faktum att bladet är tillverkat av rostfritt stål så har det en hög kvalitet. Dessutom bibehålls skärpan riktigt bra i knivar med rostfritt stål. Kniven har en bra tyngd och ligger stadigt i handen när du skär och hackar.

37 lager stål

Bladet är tillverkat av 37 lager stål, något som ger en mycket tålig kockkniv på 20 cm. Det vackra damaskusmönstret på bladet kommer tack vare att man har varvat mjukt och hårt stål vid tillverkningen och sedan bankat halva bladet. Själva kärnan i bladet består av VG10-stål. 

Det vackra bladet ger kniven ett konstnärligt utseende och det här är verkligen en kniv du vill visa upp i köket. Kniven har en hårdhet på 61 HRC och en slipvinkel på varje sida på 11˚.

Ledande knivtillverkare

Yaxell Zen har även ett mycket bekvämt handtag. Det är tillverkat av svart micarta som är polerat och fastsatt med två kraftiga nitar. Hela kniven har en mycket snygg design och finish och det märks att den är väl genomtänkt.

Yaxell är en av Japans ledande knivtillverkare och denna knivmodell är en av deras bästa köksknivar. Det rekommenderas att du handdiskar den för att den ska bibehålla sin skärpa. På så sätt försvinner inte heller den vackra, handstansade loggan. 

Användare älskar Zenkniven och har bland annat lämnat recensioner såsom att kniven ”har revolutionerat min matlagning” och att den är ”den vassaste kniven jag någonsin använt”.

Bra alternativ – Kai Shun Classic DM-0706L Kockkniv 20 cm

Kai Shun Classic DM-0706L Kockkniv 20 cm

Full knivlängd: 32 cm
Knivbladets längd:
20 cm
Knivhandtagets material:
Pakkaträ
Knivbladets material:
Rostfritt stål
HRC:
61
Vikt:
215 gram
Funktioner:
Allround-funktion

 • Manuellt slipad
 • Underbart damaskusmönster på bladet
 • Bra hårdhet i stålet
 • D-format skaft
 • Kan aldrig få samma vassa egg som vid köpet

Tålig kniv med skarp egg

Ytterligare ännu en suverän japansk kockkniv som fungerar för kökets alla uppgifter. Kai Shun Classic är utmärkt för kött, fisk och grönsaker. Om du bara ska köpa en enda kniv från Kai Shun så är det just denna kockkniv som är det bästa valet. Kniven väger endast 215 gram och ligger bra i handen. Se dock upp så att inga barn får tag i den här handslipade kniven, för den är extremt vass när du köper den!

Kniven har 65 lager stål med en hård VG-10-kärna, det ger en mycket tålig kniv. Det rostfria stålet av hög kvalitet är alltid blankt nog för kocken att spegla sig i. Knivbladet är 20 cm långt, precis som det ska vara på en perfekt kökskniv, och stålet har en hårdhet på 61 HRC. 

Tack vare att det är just rostfritt stål i bladet så kommer kniven att behålla sin vassa egg även efter mycket användning. Kniven är overkligt skarp redan när du får den och kommer därför att revolutionera din matlagning. Det blir dock svårt för en hemmakock att slipa till kniven så att den blir lika otroligt vass som när den köptes, men den kommer ändå alltid att behålla en riktigt bra skärpa.

Ergonomiskt utformat skaft

Kai Shuns klassiska kockkniv har ett D-format skaft som är ergonomiskt utformat. Det är en mycket klassisk design för just japanska knivar. Skaftet ligger bra i handen även när du är blöt om händerna, vilket gör det tryggt om du ska hacka avsköljda grönsaker. Eftersom kniven är välbalanserad behöver du inte oroa dig för att slinta och skära dig. Det D-formade skaftet lutar in mot handen om du är högerhänt och därmed får du ett bra grepp.

Skaftet är tillverkat av laminerat pakkaträ och precis som alla andra knivar från Kai Shun så är även denna modell handtillverkad och manuellt slipad. Därför har varje kniv ett unikt damaskusmönster i bladet. Det som framförallt imponerar med denna japanska kökskniv är hur otroligt vacker design den har.

Här får du en premiumdesign till ett bättre pris och en kniv som du absolut kommer att vilja förvara framme i köket.

Köpråd – att tänka på innan du köper en kockkniv

Är du trött på dina gamla och slöa knivar? Då är det dags att köpa en riktigt bra kökskniv. Det bästa är att satsa på en allround-kniv som du kan skära alla sorters livsmedel med.

Vad är en kockkniv?

En kockkniv har oftast ett knivblad på 20-25 cm. Det är en multifunktionell kniv med en rad olika ändamål. Du kan bland annat använda den till att:

 • Skära grönsaker
 • Hacka örter
 • Skära frukt
 • Skära kött
 • Skära fisk

En kockkniv kan helt enkelt användas till alla köksuppgifter. Tack vare den vassa eggen och den höga kvalitén får du en kniv som passar all matlagning.

Välj den bästa kockkniven

För att välja ut den bästa kökskniven finns det flera delar du bör kika på. Knivar skiljer sig nämligen mer åt än vad man kanske tror.

 • Material – Det är viktigt att kniven är tillverkad i slittåliga och beständiga material. Då får du en kniv med en längre livslängd. Bra material är rostfritt stål och kolstål för bladet, samt olika trämaterial och mikarta för skaftet. Om du vill ha en riktigt fin premiumkniv så ska du inte köpa en kniv med ett skaft i plast.
 • Greppvänlighet – Det är viktigt att kniven är greppvänlig och ligger bekvämt och stadigt i handen. Du ska kunna ha ett fast grepp om den utan att den slinker, det gäller även med blöta händer.
 • Skärpa – Kniven ska vara så vass som möjligt, det underlättar din matlagning. Knivar i kolstål är oftast extra vassa.
 • Din användning – Fundera på hur och när du ska använda kniven. Vilka livsmedel ska du skära och hur ofta ska du använda kniven? För daglig användning är det extra viktigt med slitstarka material och en hållbar kniv.
 • Pris – Vilken budget har du för din kniv? Riktiga premiumknivar kan användas i många, långa år. Ju mer du får användning för den, desto mer pengar är det därför värt att lägga på kniven.

Det är även bra att läsa tester som detta för att få bra tips på riktigt bra knivar. Läs även användares recensioner och gör en jämförelse för att få en bra uppfattning om vilken kniv du vill ha.

Vilken kockkniv är bäst i test?

Vi utsåg Fiskars Titanium med 20 cm långt knivblad till den bästa kockkniven. Det är en riktigt bra allround-kniv med supervass egg och greppvänligt handtag. Framförallt är det en klassisk kökskniv som passar för alla sorters matlagning. Du kommer alltså att få stor användning för den.

Därför är köksknivens material viktigt

När du köper en ny kniv är det viktigt att välja en med bra material. Det är nämligen så att tillverkningsmaterialet bestämmer hur bra kniven presterar, hur länge den håller sig vass och därmed hur lång livslängden blir. Knivblad är framförallt tillverkade av tre olika material. Dels finns det knivar i kolstål och rostfritt stål, och dels finns det keramiska knivar.

Rostfritt stål är bra på så sätt att knivbladet behåller sin skärpa väldigt länge. Det är helt enkelt en pålitlig kniv som inte blir slö i första taget. Många premiumknivar är tillverkade i rostfritt stål. 

Kolstål däremot gör knivbladet riktigt vasst när du köper kniven, men det går fortare för kniven att bli slö eftersom materialet är mjukare. Kolstål är en ypperlig kniv för att skära mjuka grönsaker och frukter då eggen är så vass

Keramiska knivar kan maskindiskas och håller sig vassa länge. De kan dock inte användas till frysta råvaror och generellt håller de en lägre kvalitet. 

När det gäller materialet i skaftet så har premiumknivar ofta micarta eller olika träslag. Björk, valnöt och bambu är populära val.

Japanska knivar eller europeiska knivar?

I vår topplista hittar du både japanska knivar och europeiska knivar. Japanska knivar är kända för sin höga kvalitet och därför är det inte konstigt att de alltid gör bra ifrån sig i test.

Det finns en viss skillnad mellan europeiska och japanska knivar och den sitter främst i själva knivbladet. Europeiska knivar har vanligtvis ett tjockare blad, medan japanska knivar har en tunnare egg. Ofta är det en smakfråga vilket man föredrar att laga mat med. Det japanska bladet ger dock ett finare snitt när du skär.

Så viktigt är det med knivens HRC

Kika alltid på knivens HRC när du köper en ny kockkniv. HRC berättar för dig hur mjukt eller hårt stålet är i knivbladet. HRC kommer från Rockwellskalan som används för att mäta hårdhet hos metaller.

Ju högre HRC en kniv har, desto hårdare och mer slitstark är den. Det innebär att högre HRC kan likställas med längre livslängd. En riktig kvalitetskniv bör ha en HRC på mellan 55 och 65. 

Ta väl hand om dina bästa köksknivar

För att öka livslängden på dina köksknivar gäller det att du tar väl hand om dem. Fina premiumknivar bör du aldrig köra i diskmaskinen. Istället bör du varsamt diska dem för hand. Det gäller dessutom att förvara knivarna på rätt sätt så att de inte tappar sin skärpa.

Skölj alltid av kniven direkt efter användning, diska den och torka av den så att den blir helt torr. Förvara sen dina knivar uppsatta på en knivmagnet eller i ett knivblock. Knivarna bör aldrig ligga lösa i en kökslåda. Då kan de skavas mot varandra och bli slöa i förtid.

Kom ihåg att aldrig skära i plast, för det gör kniven slö. Även att skära i frysta råvaror kan göra kniven slö i förtid.