Tycker du att en rykande het kopp kaffe är den bästa starten på dagen? Då är det dags att investera i en riktigt bra kaffebryggare. Problemet är bara att det finns ett så stort utbud att välja mellan.

Vi har därför granskat marknadens mest populära produkter för att utse vilken kaffebryggare som är bäst i test. Allt för att du ska kunna göra ett enkelt val och inspireras till att köpa en bryggare som du blir riktigt nöjd med. Oavsett om du föredrar en klassisk kaffebryggare eller en modern kapselmaskin så har vi något för dig på vår Topp 5-lista.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken kaffebryggare vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en kaffemaskin från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive bryggare
 • Svar på generella frågor inför köp av en kaffebryggare
 • Goda råd inför ditt köp

En välfungerande kaffebryggare är minst lika viktigt som goda, nymalda kaffebönor för att få till en perfekt, aromatisk kopp kaffe. Häng med så kikar vi på vilka bryggare som är bäst just nu!

Testvinnare – Moccamaster KB952 AO

Bästa kaffebryggaren i vårt test Moccamaster KB952 AO

Kapacitet: 10 koppar – 1,25 liter
Effekt: 1520 Watt
Bryggtid: 10 koppar på 6 minuter
Temperatur: 92-96 ˚C
Varmhållning: Ja
Mått (B*H*D) : 360 * 360 * 160 mm


 • Stryktålig konstruktion
 • Ger hett kaffe
 • Automatisk avstängning
 • Serverar kaffe utan spill
 • Saknar timer

Vi anser att Moccamaster KB952 AO är bäst i test tack vare bryggarens eleganta konstruktion, den förväntade livslängden och givetvis de många funktionerna och det goda kaffet. Det här är en testvinnare av rang och om du vill kunna brygga riktigt gott kaffe varje dag, då är den väl värd en investering.

Moccamaster KB952 AO har många bra funktioner som skulle göra vilken kaffebryggare som helst avundsjuk. Men låt oss först tala om den fina designen. Kaffebryggaren har en klassisk Moccamaster-design i rostfritt stil och med rena, fina linjer. Det här är helt enkelt en kaffemaskin som du stolt kan ställa fram på köksbänken.

Stilren design som andas kvalitet

Vattentanken rymmer 1,25 liter, vilket räcker till tio koppar. Vattentanken har mycket tydliga siffror så att du ser exakt hur mycket vatten du har hällt i. Även själva kaffekannan är riktigt snyggt designad, så den kan stå framme på köksbordet när du och dina gäster fikar utan att skämmas för sig.

Kannan har en mycket väl utformad pip, så du kan enkelt servera kaffe utan något kladdigt spill. Det är även något som många användare nämner som en fördel i de många fina recensionerna om kaffebryggare. Själva kannan är tillverkad i glas. Generellt är konstruktionen mycket stryktålig och den här kaffebryggaren kommer att finnas med dig i många år.

Brygger kaffe med den perfekta temperaturen

Kaffebryggarens bryggtemperatur är 92-96˚C och du får riktigt hett kaffe vid serveringen. En nackdel med bryggaren är att den saknar timer, du kan därför inte ställa in att den ska börja brygga kaffe när väckarklockan ringer. Den har dock andra smarta funktioner såsom automatisk avstängning och en smidig, manuell anti-dropp-funktion som verkligen fungerar.

Kaffebryggaren har vanliga proportioner och ryms därför på allas köksbänkar. Det är en mycket stabil kaffebryggare som står stadigt. Något som skulle kunna förbättras är till exempel att det saknas en kalkmätare. Men just nu, med denna designen och det smakrika resultatet, så är bryggaren mer än väl värd dina pengar.

Tack vare det faktum att kaffebryggaren har två element så värms vattnet i vattentanken snabbt upp till optimal temperatur för att brygga kaffet. Maskinen är dessutom snabb. Den behöver endast sex minuter på sig för att brygga tio koppar, alltså hela tankens kapacitet. Givetvis har kaffebryggaren en värmeplatta så att du kan dricka varmt kaffe även vid påtåren.

Bästa Budgetval – Electrolux EKF7700

Electrolux EKF7700

Kapacitet: 10 koppar – 1,38 liter
Effekt: 1080 Watt
Bryggtid: Ej uppgett
Temperatur: Ej uppgett
Varmhållning: Ja
Mått (B*H*D) : 180 * 322 * 203 mm

 • Perfekt kaffetemperatur
 • Har timer
 • Snyggt designad
 • Droppstopp utan spill
 • Locket är inte superstabilt

Vill du köpa en riktigt bra kaffebryggare utan att behöva spräcka din budget? Då ska du satsa på en Electrolux EKF7700. Här får du en enklare modell som ändå uppfyller de flesta krav gällande smidiga funktioner. Dessutom är det en självklarhet att vårt bästa budgetval serverar mycket gott kaffe.

Tillverkaren har tyvärr inte uppgett hur snabbt det går för Electrolux EKF7700 att brygga tio koppar kaffe, men tester visar att det är rykande hett när det serveras. Tio koppar är maxkapaciteten, vilket är standard för kaffebryggare. Givetvis har denna kaffemaskin en smidig värmeplatta i botten under glaskannan så att du alltid kan dricka varmt kaffe.

Kaffebryggaren som inte spiller

En stor fördel med denna billiga kaffebryggare är att den har ett droppstopp utan spill. På så sätt kan du njuta av en god kopp kaffe även under bryggprocessen utan att slabba ner hela köksbänken. Men den största fördelen kan nog vara att maskinen har en timer. På så sätt kan du ställa in exakt vilket klockslag som du vill att kaffebryggaren ska hoppa igång. Då kan du njuta av en varm kopp nybryggt kaffe när du vaknar eller kommer hem ifrån jobbet.

Det må vara en billigare kaffemaskin. Men det märks ändå att Electrolux stolt har lagt ner lite extra kärlek på designen och konstruktionen. Hela maskinen känns nämligen väldigt väldesignad och överraskande stryktålig. Alla knappar är smidiga och sitter på exakt rätt plats. Designen är mjuk och rund och passar väl in på köksbänken i alla sorters kök. Displayen är dessutom tillräckligt stor för att klockslaget ska synas på håll. Ett stort plus för sladden som är hela 1,5 meter lång.

Mycket prisvärd kaffebryggare

Det må vara en enklare maskin, men kaffe behöver inte vara avancerat. En uppskattad funktion av såväl vår testpanel som av användare är att du kan välja aromstyrka. På så sätt kan du få såväl optimal arom som smak på kaffet.

Det är enkelt att rengöra kaffemaskinen tack vare den löstagbara filterkorgen. På så sätt är det också enkelt att tömma ut ett använt filter efter bryggningen. Den vanliga modellen gör det enkelt att hitta rätt filter i mataffären.

Såväl bryggenheten som kaffekannan har en vattenindikator. Därför kan du alltid använda kannan för att fylla på exakt rätt mängd vatten. Du behöver aldrig oroa dig för att glömma maskinen på, för bryggaren har nämligen en automatisk avstängning efter 40 minuter.

Bästa premiumval – Moccamaster KBGT741-PS

Moccamaster KBGT741-PS

Kapacitet: 10 koppar – 1,25 liter
Effekt: 1450 Watt
Bryggtid: 10 koppar på 6 minuter
Temperatur: 92-96 ˚C
Varmhållning: Ja
Mått (B*H*D) : 170 * 375 * 300 mm

 • Toppmodell med tidlös design
 • Automatiskt droppsystem
 • Inbyggd termostat
 • Termoskanna
 • Hög modell – kräver utrymme

Om du vill stoltsera med en riktig värstingbryggare hemma på köksbänken, då är det en Moccamaster KBGT741-PS du ska satsa på. Denna kaffebryggare är vårt bästa premiumval tack vare en mängd olika anledningar. Dels brygger maskinen riktigt gott kaffe, men framförallt har Moccamaster med denna maskin visat att de verkligen kan kombinera form och design med avancerad teknologi och bra funktioner.

Design som sticker ut

Här får du en toppmodell i tidlös design som aldrig kommer att kännas omodern. Och det är tur, för en sån här kaffebryggare har en riktigt lång förväntad livslängd. Om vi börjar med att kika på själva bryggaren så är den extra hög, se därför till att ha gott om utrymme under köksskåpet. Kaffebryggaren är mycket stabil och har tunna, fina linjer. Vattentanken rymmer 1,25 liter, vilket brygger tio koppar kaffe. Tanken har tydliga indikatorer och siffror som visar hur mycket vatten som finns i den.

Kannan är en så kallad termoskanna i rostfritt stål. Låt dig dock inte luras av namnet, för den här kannan är inte lika duktig på att hålla kaffet varmt som en klassisk termos. Om du vill hålla kaffet varmt framme på köksbordet när ni fikar så kan du förvärma den robusta kannan innan bryggning. Designen är modern och inbjudande.

Kaffebryggare med alla funktioner som behövs

Kaffebryggaren har en inbyggd termostat som håller optimal temperatur på vatten vid den okomplicerade bryggprocessen. Dessutom håller den kaffet varmt och gott efter bryggningen. Själva bryggningen är snabb. Det tar endast sex minuter att brygga tio koppar. Bryggtemperaturen ligger på 92-96˚C, vilket är precis som det ska vara. En stor fördel är att tester visar att bryggtemperaturen är mycket konstant, vilket ger kaffet en jämn smak.

Ett automatiskt droppsystem och en automatisk avstängning av bryggelementet räknas till några av kaffemaskinens smarta funktioner. Tack vare dessa slipper du oroa dig för att spilla kaffe på köksbänken och för att glömma att stänga av maskinen.

En liten nackdel med denna toppmodell är att den saknar timer. Det skulle enkelt gå att fixa, men tyvärr har Moccamaster valt bort en timer för just denna modell. En fördel som väger upp denna nackdel är dock att kaffebryggaren har en värmeplatta som håller kaffet varmt.

Bra alternativ – Melitta Aroma Signature DeLuxe

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Kapacitet: 10 koppar – 1,25 liter
Effekt: 1520 Watt
Bryggtid: 1 liter på 6:05 minuter
Temperatur: 92-96 ˚C
Varmhållning: Ja
Mått (B*H*D) : 373 * 365 * 203 mm

 • Snygg retrodesign
 • Konstruktion för optimal vattentemperatur
 • Inbyggd aromakontroll
 • Valbar varmhållningstid
 • Nivåindikatorn på vattenbehållaren kunde varit tydligare

Drömmer du om en kaffebryggare i retrodesign som både brygger gott kaffe och ser snygg ut hemma på köksbänken? Då får vi lov att presentera Melitta Aroma Signature DeLuxe som grabbade åt sig en plats på vår Topp 5-lista. Denna kaffebryggare imponerade stort i vårt test och får dessutom ständigt höga betyg av användare.

Underbar retrodesign

Det är framförallt den snygga retrodesignen som gör att bryggaren drar uppmärksamheten åt sig. Designen gör så att man vill testa vad kaffebryggaren går för och den presterar verkligen på topp. Det är inte alla som vill ha en retrobryggare hemma, men dem som vill det kommer inte att bli besvikna.

Kaffebryggaren är tillverkad i slitstarkt rostfritt stål och glaskannan har ett snyggt utformat handtag som är bekvämt att hålla i. Den extra breda bottenplattan gör dessutom att kaffemaskinen stadigt och den riskerar därför inte att vippa. Något som skulle kunna förbättras designmässigt är att skapa tydligare siffror på vattentanken så att du enkelt ser hur mycket vatten du häller i.

Kaffebryggaren har konstruerats för att skapa en optimal vattentemperatur för bryggprocessen. Detta gör den med hjälp av två element. Tester visar att det endast tar sex minuter och fem sekunder att brygga hela vattentanken, alltså tio koppar. Bryggtemperaturen är mycket jämn mellan 92-96˚C.

Smart och flexibel varmhållning av kaffet

När bryggningen är över kan du alltid låta kaffet stå kvar i kaffebryggaren. Den har nämligen en varmhållningsplatta som håller kaffet varmt ända tills dess att det är dags för påtår. Du kan välja mellan en varmhållning i 30, 60 eller 90 minuter.

Melitta Aroma Signature DeLuxe är tillverkad av ett klassiskt märke. Denna maskin blev utsedd till bäst i test av Råd & Rön. Den har ett inbyggt automatiskt droppstopp när du flyttar på kannan. Dessutom har den smarta funktioner såsom programmerbar vattenhårdhetsgrad och inbyggd aromakontroll. Tack vare aromakontrollen kan du själv ställa in maskinen för att få en god smakupplevelse vid varje bryggning.

Bryggaren får ett extra plus i kanten för den enkla avkalkningen tack vare ett 3-i-1 kalkskydd. Maskinen har ett enkelt avkalkningsprogram som du kan använda för att säkerställa kaffets goda smak. Den här bryggaren är helt enkelt en mycket värdig kaffemaskin för dig som uppskattar kvalitet.

Bra alternativ – Nespresso Vertuo Plus

Nespresso Vertuo Plus

Kapacitet: 5 koppar – 1,2 liter
Effekt: 1260 Watt
Bryggtid: Ej uppgett
Temperatur: Ej uppgett
Varmhållning: Nej
Mått (B*H*D) : 232 * 325 * 335 mm

 • Revolutionerande bryggsystem
 • Redo att brygga på 30 sekunder
 • Automatisk avstängning
 • 80 cm sladd
 • Saknar mjölkskummare

Om du vill investera i en smart kaffemaskin med ett revolutionerande bryggsystem, då ska du köpa en Nespresso Vertuo Plus. Det här är en kapselmaskin för dig som uppskattar snabbt och enkelt kaffe med många goda smaker. Designen är så vacker att den nästan gör ont att titta på. Det är därför den optimala kaffemaskinen för dig som har ett modernt designkök. Som tur är så passar den dock minst lika väl hemma hos dig som har ett gammalt kök. För kaffet är nämligen för gott för att du inte ska köpa denna maskin.

Tar tillvara på alla aromerna

Om du skaffar en Nespresso Vertuo Plus så ingår det ett startpaket med kapslar från Nespresso så att du kan hitta dina favoritsmaker. Alla kapslar skapar en fyllig crema tack vare trycket på 19 bar och det faktum att kapseln spinner 7 000 varv per minut under bryggningen. På så sätt extraheras alla aromer ur kaffepulvret. När du sedan vill köpa fler Nespressokapslar så finns det 25 aromatiska smaker att välja mellan.

Kaffemaskinen är absolut vackert designad, men den har även många bra funktioner. Den har alltså mer än bara ett fint utseende. Det bästa med denna maskin är att det endast krävs ett enda tryck för att bryggningen ska starta. Lägg i kapseln, tryck på start och sedan sköter maskinen resten. Ingen risk att spilla kaffepulver på köksbänken.

De förbrukade kapslarna hamnar tack vare en automatisk utmaning i en behållare som rymmer tio kapslar. Själva vattentanken rymmer 1,2 liter, något som ger dig minst tio koppar kaffe. Allt beroende på hur stora koppar du brygger.

När du inte har tid att vänta på ditt kaffe

Maskinen behöver endast 30 sekunder på sig för att värma upp vattnet till en optimal temperatur innan den börjar brygga. Den har en automatisk avstängning efter 9 minuter så att maskinen inte blir överhettad.

Något som skulle kunna förflytta Nespresso Vertuo Plus ännu högre upp på vår topplista är om kaffebryggaren även hade en mjölkskummare. Om du vill ha den funktionen så finns det dock andra modeller att kika på. Sladden är 80 cm lång, tillräckligt lång för att ställa kaffebryggaren där du vill ha den. Den har en justerbar droppbricka som du snabbt och enkelt kan dra ut för att tömma. Se bara till att inte göra det för sent när den redan är överfull.

Köpråd – att tänka på innan du köper en kaffebryggare

Ska du investera i en ny kaffebryggare? Då finns det gott om tips och råd att få. Marknaden är nämligen fullproppad med kaffemaskiner som har olika designer och funktioner. Så hur ska man egentligen veta vilken den bästa kaffebryggaren är? Här kommer våra bästa råd i en komplett köpguide.

Välj rätt sorts kaffemaskin

När du ska köpa en ny kaffemaskin så bör du börja med att fundera på vilken sorts kaffebryggare du vill ha. Det finns nämligen flera olika modeller att välja mellan. Oavsett vilken sorts kaffebryggare du vill ha så är det bra att köpa en maskin från en välkänd och etablerad tillverkare. Då vet du att du får den kvalité som du betalar för.

Bryggmaskin

En bryggmaskin är den klassiska filterbryggaren som har funnits i de svenska hemmen i princip ända sedan elektriciteten uppfanns. Denna kaffebryggare är snabb, smidig och pålitlig. Den levererar alltid gott kaffe och bryggaren har en bra livslängd. Denna variant finns dessutom i alla olika prisklasser.

Kapselmaskin

En lite nyare modell när det kommer till kaffemaskiner är kapselmaskinen. Här lägger du i en kapsel innehållandes olika smaksatta kaffepulver för att snabbt och smidigt brygga en kopp kaffe. Denna maskin kan enbart brygga en kopp kaffe åt gången. Den kräver dessutom att du köper kapslar ifrån tillverkarens eget varumärke. Idag finns dock dessa kapslar även i välsorterade livsmedelsbutiker.

Espressomaskin

En avancerad espressomaskin kan brygga dig en mycket god espresso på nolltid. Dessa maskiner är något dyrare än en vanlig kaffebryggare, men resultatet är väldigt gott när du lär dig att hantera espressons ädla konst. Du får ofta olika varianter av espressokaffe på kaféer.

5 saker att tänka på när du väljer kaffebryggare

1. Smarta funktioner

När du väljer vilken kaffebryggare du ska köpa så gäller det att kika på olika bryggares funktioner för att komma fram till vilka du vill ha. Några av de vanligaste funktionerna som de flesta bryggare har är ett droppstopp för att slippa spill och en timer. Värmehållning och automatisk avstängning är andra funktioner som många bryggare har.

2. Kort bryggtid

Vissa har gott om tid för att vänta på att morgonkaffet ska brygga färdigt, medan andra är stressade och snabbt vill komma iväg. Kika därför på hur snabbt din blivande bryggare kan brygga kaffe. De flesta maskiner behöver runt sex minuter för att brygga tio koppar. Att brygga enbart två koppar kräver alltid lite extra tid eftersom bryggningen går snabbt, men maskinen och vattnet måste ändå värmas upp.

3. Budget

Fundera på vilken budget du har när du ska köpa en ny kaffemaskin. Vill du köpa en billig variant för klassiskt filterkaffe, eller känner du att du vill investera lite extra för att satsa både på design, funktion och smak? För ett riktigt toppenkaffe ska du kika på en klassisk espressomaskin som serverar dig kafékaffe hemma.

4. Design och konstruktion

Designen är inte bara viktig för att din nya kaffebryggare ska vara fin att titta på. Den är även viktig eftersom knapparnas placering påverkar bryggarens användarvänlighet. En rejäl, stabil konstruktion och smarta, genomtänka val i designen är alltid viktigt. Att maskinen sen är fin att titta på är givetvis ett plus i kanten.

5. Kapacitet

En kapselkaffe brygger endast en kopp kaffe åt gången. Det kan snabbt bli jobbigt om du har bjudit hem hela släkten på fika. Däremot är det perfekt om du bara vill brygga en god kopp kaffe åt dig själv. Det samma gäller för en espressomaskin som kan brygga 1-2 koppar åt gången.

De flesta kaffebryggare har annars en kapacitet på tio koppar, vilket är perfekt om du bjuder hem många vänner. För sådana maskiner brukar dock den minsta kapaciteten vara minst två koppar per gång.

Förläng livslängden på din bryggare

Har du investerat i en fin kaffebryggare som du nu känner inte riktigt är i toppform? För att kaffebryggaren ska ha en lång livslängd och alltid brygga gott kaffe måste du avkalka den regelbundet.

Om du inte avkalkar maskinen så kan kaffet få en tråkig bismak. Vissa bryggare har ett särskilt avkalkningsprogram som du kan använda. Det finns även speciella avkalkningsmedel som du kan avkalka bryggaren med. Det är annars populärt att avkalka med hjälp av ättika. Se bara till så att din bryggare inte tar skada av ättikan om du vill använda detta naturliga medel.

Källor

Råd&Rön