Har du en slö och långsam laser- eller bläckstråleskrivare hemma som tar evigheter på sig att skriva ut papper? Då är det dags att uppgradera till en snabb och effektiv laserskrivare!

Laserskrivare är en riktigt bra investering för dig som använder din printer ofta. De kan skriva ut stora dokument på nolltid och presterar som bäst när du ska skriva ut text. De må vara dyra i inköp, men samtidigt är de billigare per utskrift. I vårt test hittar du en mängd singelfunktionsskrivare och multifunktionsskrivare från kvalitetsmärken som passar allas budget.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken laserskrivare vi anser vara den bästa på marknaden just nu
 • Specifikationer och funktioner
 • Noggrann genomgång av alla laserskrivares fördelar och nackdelar
 • Svar på generella frågor inför ditt köp av en ny printer
 • Goda råd inför ditt köp

De flesta hem och kontor behöver en riktigt bra skrivare. Vi har därför sammanställt ett stort test av laserskrivare där vi har utvärderat de bästa produkterna på marknaden just nu. Nu sätter vi igång!

Testvinnare – HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

Dokumentstorlekar: A4, A5, A5R, A6, B5, B6, C5, DL,  Executive, Legal, Letter
Högsta upplösning vid utskrift/kopiering: 600×600 dpi
Anslutningar: AirPrint, Ethernet, USB, Wi-Fi
Ljudnivå: 50 dB
Mått (BHD): 42,0 * 33,4 * 42.2 cm
Vikt: 18,7 kg
Funktioner: Fax, Kopiator, Scanner, Skrivare


 • Mycket användarvänlig
 • Stor pekskärm
 • Tillhörande app för utskrifter
 • Skriver ut 21 sidor per minut
 • Något hög ljudnivå

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw är ett riktigt bra val för dig som vill ha en multifunktionsskrivare till hemmet eller kontoret. Precis som vanligt så levererar HP en teknikpryl av riktigt hög kvalité och här får du en mängd rad smidiga funktioner. Printern är användarvänlig och skriver snabbt ut stora dokument.

Denna maskin är en bra investering för dig som är i behov av en stabil och smidig printer. Då det är en multifunktionsskrivare kan du både skriva ut, kopiera, skanna och faxa med denna maskin. På så sätt har den alla funktioner som du kan tänkas behöva i ditt arbete. Du sköter alla funktioner med hjälp av den smidiga pekskärmen. Den är hela 2,7” stor så det är enkelt att läsa och navigera på skärmen.

Du kan dessutom använda printern med hjälp av den tillhörande appen HP Smart. Om du laddar ner appen till din dator eller mobil så kan du snabbt och smidigt skriva ut dokument direkt via appen. Printern har en kapacitet på 250 ark vilket är mer än tillräckligt för dig som skriver ut mycket. Den kan skriva ut 21 sidor per minut vilket testpanelen anser är klart godkänt för en printer av denna kaliber.

Denna funktionsrika färglaserskrivare är ett solklart val som bäst i test. Användare ger genomgående HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw mycket höga betyg och bra recensioner. Den enda nackdelen är den något höga ljudnivån på 50 dB när maskinen arbetar för fullt. Det är dock något som de flesta printers i samma kategori dras med.

Maskinen är enkelt att installera och det går snabbt från uppackning till första utskrift. Den kan kopplas ihop med en dator med hjälp av en medföljande USB-sladd, men den även användas trådlöst genom Wi-Fi eller AirPrint. Du kan alltså koppla ihop printern med så många datorer som du önskar.

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw kan rekommenderas till såväl små som större företag som behöver en rejäl printer på kontoret. Om du har ett stort behov av att skriva ut dokument i hemmet så är det även ett bra köp för hemmakontoret. Såväl svartvita texter som färgutskrifter håller en riktigt hög kvalitet och upplösningen på 600×600 dpi är klart godkänd.

Bästa Budgetval – HP LaserJet Pro M15w

HP LaserJet Pro M15w

Dokumentstorlekar: A4, A5, A6, B5, C5, DL
Högsta upplösning vid utskrift/kopiering: 600×600 dpi
Anslutningar: AirPrint, Google Cloud Print, USB, Wi-Fi
Ljudnivå: 51 dB
Mått (BHD): 34,6 * 15,9 * 19,9 cm
Vikt: 3,8 kg
Funktioner: Skrivare

 • Mycket smidig printer
 • Har en kompakt design
 • Lättviktig variant
 • Enkel att installera
 • Skriver inte ut i färg

HP LaserJet Pro M15w är ett utmärkt val för dig som behöver ha en snabb och effekt laserskrivare i hemmet som inte tar allt för stor plats. Den passar även bra för de mindre kontoren. Denna budgetvänliga variant blev en solklar vinnare i vår kategori bästa budgetval. Den klarar av 150 pappersark och har en kompakt design som är både snygg och smidig.

HP LaserJet Pro M15w väger endast 3,8 kilo och du kan enkelt flytta runt på den. Kanske vill du ha den gömd i ett skåp och bara ta fram den när den ska användas. Om inte så får den gärna stå framme på skrivbordet tack vare den eleganta designen. Att printern är liten nog för att få plats överallt är en stor fördel.

Denna singelfunktionsskrivare är budgetvänlig och funktionell. Laserkassetten räcker till cirka 1 000 utskrifter innan du behöver byta ut den och du kan skriva ut cirka 18 sidor per minut. Det är inte den snabbaste printern i vårt test, men det är en klart godkänd hastighet för en printer i denna mindre storlek. En nackdel med HP LaserJet Pro M15w är att du inte kan skriva ut i färg, men det är inte heller alla som behöver en färgfunktion.

Skrivaren är enkel att installera och du kommer snabbt igång med användningen. Den har få knappar vilket gör den mycket användarvänlig och enkel att förstå sig på. Du kan koppla ihop skrivaren med din dator med hjälp av en USB-kabel.

Dessutom kan du använda dig utav Wi-Fi, AirPrint och Google Cloud Print för att koppla ihop din enhet med printern. Du kan använda skrivaren för att skriva ut från mobil enhet vilket är en riktigt stor fördel för en printer i denna prisklass. Du väljer själv hur många mobiler eller surfplattor som du vill koppla ihop med skrivaren för att skriva ut på avstånd.

Upplösningen på 600×600 dpi ger klara och tydliga utskrifter även för mindre fonter. Du kan alltså få till professionella utskrifter med denna lilla och kompakta skrivare. Ljudnivån på 51 dB är något hög, men samtidigt är det något man får räkna med för printers. Den lilla storleken till trots kan du skriva ut i sex olika dokumentstorlekar, något som gör printern mycket versatil.

Bästa premiumval – Xerox VersaLink C500V/DN

Xerox VersaLink C500V/DN

Dokumentstorlekar: A4, Legal
Högsta upplösning utskrift/kopiering: 1200×2400 dpi
Anslutningar: Gigabit LAN, Ethernet, NFC, USB, AirPrint
Ljudnivå: 56,2 dB
Mått (BHD): 42,7 * 44,3 * 46,6 cm
Vikt: 27,6 kg
Funktioner: Scanner, Skrivare, Kopiator, Fax

 • Riktigt hög upplösning
 • Snabb utskrivningshastighet
 • Perfekt för medelstora arbetsgrupper
 • Skriv ut direkt ifrån mobilen
 • Hög ljudnivå

Multifunktionsskrivaren Xerox VersaLink C500V/DN är ett utmärkt val för ditt kontor om du vill investera i en rejäl skrivare med många funktioner. Denna maskin blev vårt bästa premiumval tack vare sin användarvänlighet och funktionalitet. Dessutom sticker den ut ur mängden med sin höga upplösning och snabba hastighet.

Att köpa Xerox VersaLink C500V/DN är en riktigt bra investering där du får en printer av hög kvalitet för pengarna. Printern klarar av att skriva ut dokument, skanna, kopiera och faxa samtidigt som den är molnansluten och mobilklar. Det är en pålitlig och stabil maskin som alltid är redo för utskrifter och den har en snabb uppstart.

Printern är bäst lämpad för mellanstora kontor där mellan 5 och 15 användare regelbundet skriver ut dokument. Du kan enkelt koppla upp dig med hjälp av mobilen, surfplattan eller datorn och ladda ner en app för att få åtkomst till printern. På så sätt kan alla på kontoret optimera arbetsflödet. Printern fungerar som en modern assistent och den är mycket användarvänlig och utför smidigt sina funktioner utan onödiga knapptryck eller krångel.

Printern har en rejäl hastighet som verkligen imponerade på testpanelen. Denna laserskrivare kan skriva ut upp till 43 sidor per minut och upp till 10 000 sidor per månad. Den är alltså mycket effektiv och klarar av en stor mängd dokumentsidor. Den kan dessutom skriva ut både i svartvitt och i färg.

En anledning till att just denna printer blev vårt bästa premiumval är den höga upplösningen på hela 1200×2400 dpi. Det är den högsta upplösningen av alla laserskrivare i vårt test och oavsett vad du skriver ut så får du knivskarpa dokument, texter och bilder. Om du väljer att skriva ut i färg så får du ett papper med mycket levande färger.

En nackdel med denna superskrivare är att den har den högsta ljudnivån i vårt test med sina 56,2 dB drift. Snabbheten och effektiviteten väger dock upp för denna nackdel. Något annat som väger upp den höga ljudnivån är den smarta pekskärmen som printern är utrustad med. Härifrån kan du enkelt styra över de funktioner du vill utnyttja. Printern är dessutom utrustad med Xeroxs ConnectKey-teknik för att skydda dina enheter för de hot som din skrivare och dator kan utsättas för.

Bra alternativ – HP Color LaserJet Pro M255dw

HP Color LaserJet Pro M255dw

Dokumentstorlekar: A4, A5, A6, B5, C5, DL,  Executive, Legal, Letter
Högsta upplösning vid utskrift/kopiering: 600×600 dpi
Anslutningar: AirPrint, Ethernet, Google Cloud Print, USB, Wi-Fi
Ljudnivå: 50 dB
Mått (BHD): 39,2 * 24,8 * 41,9 cm
Vikt: 14,8 kg
Funktioner: Skrivare

 • Klarar många dokumentstorlekar
 • Perfekt för hemmakontoret
 • Snabb uppstart
 • Inte allt för tung
 • Fotoutskrifterna lämnar lite att önska

HP Color LaserJet Pro M255dw är ett utmärkt alternativ och imponerade på vår testpanel med sin funktionalitet. Det här är en laserskrivare av hög kvalitet som är både snabb, rolig och enkel att använda. Använd den för ditt hemmakontor eller för ett mindre företag med liten utskrivningsmängd.

Trots sin ringa storlek är HP Color LaserJet Pro M255dw en snabb laserskrivare som fort startar upp när du vill använda den. Den behöver endast 10 sekunder på sig att bli redo för sin första utskrift. Innan den första användningen måste du installera den och även installationen är snabbt avklarad. Printern klarar av att skriva ut hela 21 sidor per minut, vilket är klart godkänt.

Detta är en singelfunktionsskrivare, något som innebär att du endast kan använda den för att skriva ut papper. Om du även vill kunna kopiera och skanna dokument bör du kika på en annan modell. Det gäller även om du vill skriva ut foton då fotoutskrifterna lämnar lite att önska om du är petig. Bilderna blir nämligen något gryniga och alla detaljer är inte synliga.

HP Color LaserJet Pro M255dw har en duplexfunktion, vilket innebär att den kan skriva ut på papprets båda sidor. Om du använder denna funktion får du ut hela 10 sidor per minut. Det är imponerande med tanke på hur liten denna printer är. Du får dessutom bra kvalitet i svartvitt och klara färger när du skriver ut i färg. Upplösningen är på vanliga 600×600 dpi, vilket ger tydliga och skarpa texter.

Laserskrivaren är smidiga att använda tack vara den lilla pekskärmen på 2,7”. Här kan du snabbt och enkelt få igång skrivaren. Du kan välja mellan att koppla ihop din dator med en USB-kabel eller via allt från Wi-Fi och AirPrint för att mobila utskrifter. Skrivaren rymmer 250 pappersark, vilket är perfekt för vardagsbruk, och den rekommenderas för 150-2 500 utskrivna sidor per månad.

Den höga ljudnivån på 50 dB kan vara lite för högt för det lilla hemmakontoret, men samtidigt väger snabbheten upp denna nackdel. Skrivaren kommer helt enkelt väsnas mindre då den används under en kortare period.

Printern har genomgående höga recensioner av sina användare som tycker om att den är lättinstallerad, enkel att använda och snygg.

Bra alternativ – Brother HL-L2350DW

Brother HL-L2350DW

Dokumentstorlekar: A4, A5, A6, Executive
Högsta upplösning utskrift/kopiering: 2400×600 dpi
Anslutningar: AirPrint, Google Cloud Print, USB, Wi-Fi
Ljudnivå: 44 dB
Mått (BHD): 35,6 * 18,3 * 36,0 cm
Vikt: 7,2 kg
Funktioner: Skrivare

 • Snabb uppstart på 8 sekunder
 • Låg ljudnivå
 • Hög upplösning för texter
 • Enkel att flytta på
 • Ingen färgutskrift

Här har vi en liten stilig singelfunktionsskrivare som testpanelen anser är ett bra alternativ om du vill ha en liten och smidig laserskrivare hemma. Den är snabb, effektiv och dessutom har den en mycket låg ljudnivå med sina 44 dB. På så sätt kan du skriva ut dokument och slippa störas av maskinens arbetsljud.

Skrivaren levererar allt som utlovas när man läser produktspecifikationen och har en av de högre upplösningarna i testet. Med hela 2400×600 dpi kommer du att få knivskarpa texter vid utskrifter med precisa fonter och skarpa kanter.

En nackdel är att printern inte skriver ut med färg, men om du endast ska skriva ut textdokument så är Brother HL-L2350DW utmärkt bra val. Laserkassetten håller för riktigt många utskrifter så du slipper hålla på att beställa nya, såsom du skulle ha behövt göra med en bläckpatronskrivare.

Brother HL-L2350DWs stora fördel är att den är så pass snabb, tillräckligt snabb för att imponera på testpanelen. Prestandan är helt enkelt något att hurra för. Skrivaren skriver ut hela 30 sidor per minut trots sin ringa storlek. Det tar endast 8,5 sekunder för den att bli redo för sin första utskrift. Den har dessutom ett stort pappersmagasin som rymmer 250 pappersark. Det är perfekt för vardagsbruk och om du inte vill behöva fylla på allt för ofta.

Skrivaren passar utmärkt för hemmakontoret och den rekommenderas för 2 000 utskrivna sidor per månad. Du kan koppla ihop skrivaren med din dator genom att använda en USB-kabel. Tyvärr så saknas det en Ethernet-koppling. Du kan även koppla ihop den med dina mobila enheter genom allt från Wi-Fi till AirPrint. På så sätt kan du skriva ut direkt från din mobil eller surfplatta.

Skrivaren har enormt många positiva recensioner online från användare, så detta är verkligen en omtyckt skrivare. Den är alltså välbeprövad och kvalitetssäkrad. Kanske är det den automatiska dubbelsidiga utskriftsfunktionen som bidrar till de nöjda åsikterna om skrivaren.

Skrivaren må inte ha den läckraste designen och kanske därför vill gömmas i ett skåp mellan användningarna, då är det bra att den bara väger 7,2 kilo och enkelt kan förflyttas. Det är en liten och smidig kompakt laserskrivare.

Köpråd

Ska jag välja en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare?

Det finns två sorters skrivare, laserskrivare och bläckstråleskrivare. En bläckstråleskrivare är ofta långsam när den skriver ut papper. Den är dock billig att köpa, samtidigt som underhållet är dyrt då de utbytbara bläckpatronerna kan vara dyra.

En laserskrivare däremot jobbar fort och kan snabbt skriva ut en stor mängd papper. Medan de är dyra i inköp så är de billigare att underhålla då laserkassetterna räcker till en stor mängd utskrifter. En laserkassett räcker vanligtvis till 20 000 utskrifter.

Så väljer du den bästa laserskrivaren

När du ska välja vilken laserskrivare du ska köpa bör du kika på en mängd olika alternativ för att kunna jämföra olika printers och hitta det bästa valet för just dig. Du bör även läsa recensioner och andra användares åsikter.

Börja med att fundera på vilka funktioner du behöver:

 • Ska du skriva ut foton eller text?
 • Vill du skriva ut i svartvitt eller färg?
 • Hur stor är din budget
 • Vilken anslutning vill du ha?

När du vet vilken sorts skrivare du är ute efter så är det enklare att göra rätt val. I vårt test finner du skrivare för alla behov.

Den bästa skrivaren till hemmet

Den bästa laserskrivaren för ditt hem behöver ofta inte kunna göra mer än att skriva ut papper. Många vill dock även ha scanner och kopiator i sin printer. Du kan hitta enklare laserskrivare för hemmet med dessa funktioner. Om du vill ha en riktigt billig variant som även kan skriva ut snygga bilder är en bläckstråleskrivare ett bättre alternativ.

Den bästa skrivaren till kontoret

Den bästa laserskrivaren för ditt kontor är ofta en multifunktionsskrivare med duplexfunktion. Med en sådan kan du snabbt skriva ut stora mängder dokument och både scanna, kopiera och ibland faxa. Större skrivare är dyra i inköp, men en bra investering för arbetsplatsen.

Därför är prestandan viktig

En viktig del av alla skrivare som du inte får missa är prestandan. För laserskrivare kan prestandan skilja sig mycket åt beroende på om de är till för hemmanavändaren eller stora kontor.

Skrivare med en rejäl prestanda startar snabbt upp och gör sig redo för den första utskriften på några sekunder. Därefter kan den skriva ut 30-40 ark per minut.

En skrivare med lägre prestanda tar längre tid på sig att starta upp och kan skriva ut upp emot 20 ark per minut. En sådan laserskrivare är ofta mindre och billigare, men ett utmärkt val för hemmet eller de små kontoren som inte har så stor utskriftsmängder varje månad.

Få full koll på en skrivares alla funktioner

När du ska köpa en skrivare är det bra att ha koll på alla olika funktioner och specifikationer som skrivaren har. Då blir det enklare för dig att göra rätt val. I vårt test har vi bland annat kikat på följande detaljer:

Singelfunktion och multifunktion

Det finns två sorters skrivare, singelfunktionsskrivare och multifunktionsskrivare. En singelfunktionsskrivare har enbart möjlighet att skriva ut i svartvitt och färg. Denna skrivare är bra för hemmet.

En multifunktionsskrivare däremot har fler funktioner. Utskrivningsfunktionen kan då vara kombinerad med kopiator, scanner och fax. Denna skrivare är ett bra val för kontoret.

DPI

DPI står för dots per inch och innebär den upplösning som printern kan skriva ut. Ju högre DPI en printer har, desto tydligare blir utskrifterna.

Duplex

Duplex är en funktion som innebär att printern kan skriva ut på båda sidorna av ett papper på samma gång. Det är både snabbare och mer miljövänligt när du ska skriva ut stora dokument.

Anslutningsalternativ

Anslutningsalternativen är viktiga när du väljer skrivare. Ofta kan du ansluta via USB och Wi-Fi och vissa printers erbjuder fler alternativ såsom AirPrint och Google Cloud Print. De senare två alternativen och Wi-Fi är bra val om du inte vill behöva ansluta med en sladd.

Kassett

Om du köper en bläckstråleskrivare så måste du köpa nya färgpatroner när färgen tar slut, något som händer rätt fort. Med en laserskrivare köper du istället nya kassetter och en kassett kan räcka för allt ifrån 800 – 20 000 utskrifter.

Avslutningsvis

Vi hoppas testet har varit till nytta och önskar dig lycka till när du köper din nästa skrivare.