En personvåg är dig till både glädje och nytta. Moderna personvågar visar inte bara din vikt utan vissa ger även andel kroppsfett, puls, muskelmassa och en hel del mer. Idag kan du med hjälp av en personvåg se till att hålla dig i trim och inte bara fixera dig vid vikten.

Men är det bara är rusa iväg och köpa första bästa våg eller finns det något jag bör fundera på innan jag köper en personvåg? Vi hjälper dig med att ta fram de bästa personvågarna i olika kategorier samt lämnar lite allmänna köpråd.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken personvåg som är vår testvinnare, bästa budgetval samt bästa premiumval
 • Identifierade fördelar och nackdelar med utvalda produkter
 • Vad du bör tänka på när du väljer modell
 • Köpråd med frågor och svar inför köpet av en personvåg

Att ha en personvåg stående synligt på din toalett eller i ditt badrum ger dig trygghet i vardagen. Du kan med tillfredsställelse konstatera att du håller din idealvikt eller åtminstone börjat närma dig den. Men, du kanske tillhör gruppen som inte har någon personvåg eller har ställt den undanskymd. Du vägrar mer eller mindre att ställa dig på en sådan. Du misstänker att din personvåg kommer att ge ett utslag du inte gillar. Den får dig på dåligt humör. En sådan förnekelseprocess är ingen bra strategi. Åtminstone är den inte bra för din hälsa.

Om du börjat träna, kan du lugnt se att din vikt successivt börjat öka något. Genom en titt i spegeln ser du belåtet att muskelmassan har ökat på rätt ställe. Å andra sidan, din vikt kan ha ökat ofrivilligt. Du äter onyttigt eller till och med för mycket. Att minska din vikt oplanerat är inte heller bra. Din kropp får eller tar kanske inte upp tillräckligt med näring. Oavsett vilken vikt du har, ger din personvåg viktiga signaler. Den signalerar att du mår bra och håller önskad kroppsvikt.

Testvinnare – Withings Body Cardio V2

Withings Body Cardio V2


Mätområden:BMI, Benmassa, Kroppsfett, Kroppsvatten,  Muskelmassa
Maxvikt: 180 kg
Drift: Batteridriven
Material: Glas
Tillgängliga färger: Svart, Vit
Max användare: 8
Mått (B,D,H): 327 mm, 327 mm, 18 mm
Egenskaper: Appkompatibel, Babyvägning,  Minnesfunktion, USB-anslutning, Wi-Fi

 • Många intressanta och smarta funktioner
 • Tilltalande design
 • Inga krångliga inställningar
 • Pulse Wave Velocity

En personvåg med många funktioner

Detta är en personvåg som slår dig med häpnad. Inte nog med att du blir vägd. Du får på köpet en rad funktioner som du inte visste att du behövde. När du väl vant dig vid de nya mätvärdena vill du inte bli av med dem. Du får besked om fettmassa, andel vatten i kroppen, benmassa, muskelmassa och puls. Till detta kommer PWN som står för Pulse Wave Velocity och visar hur snabbt ditt blod transporteras runt i kroppen. Har du nytta av alla dessa värden? Kanske inte, men visst är det kul! De indikerar dessutom ditt hälsotillstånd.

Personvåg med med mätdata på individnivå

Denna personvåg håller även reda på dina familjemedlemmar. Den känner igen vem som står på den. I tester visar det sig att vågen identifierar person till 100 %. En förutsättning är att den som skall vägas skall ha lätt fuktade fötter. Personvågen kräver elektriska impulser för att avgöra vem som är vem. Om inte, vägrar den att lämna data. Respektive person skapar sin profil i Withings app. Därefter lagrar appen all mätdata. Naturligtvis förutsätts att personen har skapat en profil i Withings-appen där all vägning lagras. Värdena kan kollas via en smart telefon. Tillverkaren samarbetar med andra bolag med hälso- och träningsappar. Du får tips om lämpligt kaloriintag och hur mycket du skall röra dig. Allt för att uppnå bättre mätvärden och hälsa. 

Några väsentliga specifikationer

Bra att tänka på några data. Vågen klarar personer med kroppsvikter upp till 180 kilo och väger med en noggrannhet avseende vikt på 100 gram. En viktavvikelse som knappt är mätbar. Personvågen har mått i längd och bredd på knappt 33 cm. Personvågen klarar av att hantera upp till 8 olika användare. Batteriet i vågen behöver laddas cirka en gång per år och laddas via USB-kabel. .

Design, handhavande och pris

Denna personvåg är mycket stilren och levereras i vit färg. Den passar in i vilket badrum eller hemmagym som helst. Vågen är tunn och byggd med en stomme av aluminium.  Den har inga fötter som du måste ställa in. Personvågen kan stå antingen direkt på golvet eller på en tjock matta. Placeringen har ingen betydelse för mätnoggrannheten. Personvågen har en display med några extravaganta funktioner. Samtidigt som du väger dig får du en väderprognos för dagen. Dessutom får du veta hur många steg du sprang eller gick dagen innan.

Bästa Budgetval – Beurer BF 700

Beurer BF 700

Mätområden: BMI, Benmassa, Kaloribehov, Kroppsfett,  Kroppsvatten, Muskelmassa
Maxvikt: 180 kg
Drift: Batteridriven
Material:
Tillgängliga färger: Svart
Max användare: 8
Mått (B,D,H): 300 mm, 300 mm, 23 mm
Egenskaper: Appkompatibel, Automatisk avstängning  Bluetooth, Minnesfunktion, Överviktsvarning

 • Många mätvärden
 • Lätt att hantera och sköta
 • Bra pris i förhållande till prestanda
 • Inga uppenbara förutom vågens yta som gör att den kan se lite smutsig ut

Värdefulla mätdata med ekonomi

Denna personvåg rekommenderas som det bästa budgetvalet. Du får en bra våg som ger dig tillräckligt med information för att hålla din kropp och själ i trim. Den kostar inte heller “skjortan”. Den ger dig uppgift om parametrar som vikt, kroppsfett, kroppsvätska, muskelmassa och benmassa. Personvågen kopplas till Beurers app med hjälp av Bluetooth. Brukar du glömma att notera dina mätvärden? Oroa dig inte, appen håller koll och lagrar alla dina data. Du behöver inte själv syssla med att notera allting. Tänk istället på vilka åtgärder du skall vidta för att förbättra dina värden. 

Mätdata på individnivå

En personvåg är till för hela familjen. Beurer BF700 visar mätresultat för upp till 8 användare. Vågen vet alltid vem som ställts sig på den. Återigen, det krävs att personvågen är kopplad mot Beurers app för att alla funktioner skall fungera. För riktigt exakta mätningar kan varje användare knappa in information om sig själv som till exempel ålder, längd, kön och aktivitetsnivå. Bra för den individuella utvecklingen av hälsa och kondition. De personliga uppgifter som lämnas är nödvändiga för att bland annat räkna ut kroppsfett. Likt andra modeller av personvågar kan du följa dina data via en smart telefon. 

Några specifikationer att tänka på

Du får inte väga mer än 180 kg. Denna personvåg mäter dessutom med en noggrannhet på 100 gram. Vågen har snabbstart och stänger av sig själv automatiskt. Har du pacemaker eller är du gravid? Då skall du inte använda denna personvåg. Varför då? Tekniken bygger på att svagström skickas genom fotsulan upp i det ena benet och ner i det andra. Det gillar inte en pacemaker. Du bör också tänka på att lämna korrekta uppgifter till appen. Om inte, riskerar du att få ut missvisande och inte särskilt exakta mätuppgifter. 

Design, handhavande och pris

Beurer BF700 är en personvåg med stil, även om något test uppger att vågens yta lätt kan se lite smutsig ut. Den har en LCD-display som är klar och tydlig med vita siffror. Visar mätuppgifter uttryckt i enheter som kg/lb/st. Det är en personvåg som tar liten plats. När du kopplar upp din Beurer-app måste du dock se till att inga andra Bluetooth-enheter är aktiverade. Som tidigare antytts har denna personvåg ett lågt pris i förhållande till prestanda.

Bästa premiumval – Garmin Index S2

Garmin Index S2

Mätområden: BMI, Benmassa, Kroppsfett, Kroppsvatten,  Muskelmassa
Maxvikt: 181,4 kg
Drift: Batteridriven
Material:
Tillgängliga färger: Svart, Vit
Max användare: 16
Mått (B,D,H): 320 mm, 310 mm, 28 mm
Egenskaper: Appkompatibel, Wi-Fi

 • Mätvärden för flera användare
 • Kan kopplas till andra Garmin-produkter
 • Går att välja mätparametrar
 • Högupplöst färgskärm

En uppgraderad och smart personvåg

Här har vi en version av Garmin Index som utvecklats med nya smarta funktioner. Inte oväntat mäter den fortfarande din vikt. Den registrerar dessutom en rad biometriska data. Du behöver inte vara idrottare för att gilla detta. Du kan ändå vara intresserad av att nörda ner dig i olika data gällande din kropp. Personvågen hjälper dig med att förutom vikt, hålla reda på kroppsfettprocent, BMI, skelettmuskelmassa, benmassa och andelen vatten i din kropp. Vill du inte få alla dessa data? Då kan du välja bort det som du inte tycker är relevanta för just dig.

Mätdata till flera personer

Den här vågen kan ha flera användare. Profiler kan skapas för upp till sexton personer. Enheten ansluts via Wi-Fi till ett så kallat Garmin Connect-konto. Från kontot kan du och din familj eller dina träningskompisar få ut en rad statistik som hjälper dig att hålla koll på din hälsostatus. Det finns även en app för mobiltelefoner som ger tillgång till statistiktjänsten. För att få ut värdefull data måste användarna registrera några data som längd, ålder och kön. Det finns även andra Garmin-produkter som kan kopplas till bolagets onlinetjänst, till exempel löparklocka eller aktivitetsarmband. 

Några specifikationer att tänka på

Du får inte väga mer än 182 kilo, om du skall använda denna personvåg. Oavsett vilken vikt du har väger den med en mycket god noggrannhet. Vågen tar inte stor plats. Den mäter trettio gånger trettio centimeter, och den väger bara 2 kg. Den är alltså lätt att flytta och får plats var som helst. Vill du veta vilket väder det blir när du tänker ut och löpträna? Genom denna personvåg får du en väderprognos. Det är bra för din planering av dagen. Liksom några andra personvågar av denna typ skall du inte använda den om du har pacemaker eller är gravid.

Design, handhavande och pris

Här får du en våg som är elegant. Den kan köpas i svart eller vit färg. Data visas på en högupplöst färgskärm. Din våg skall självklart inte utsättas för hårdhänt hantering eller extrema temperaturer. Den skall rengöras med milda rengöringsmedel. Du kan använda vågen länge utan att byta batteri. Du använder vanliga AA-batterier och byter efter cirka nio månader. Med hänsyn till prestanda har vågen ett bra pris.

Withings Body+

Withings Body+

Mätområden: BMI, Benmassa, Kaloribehov, Kroppsfett,  Kroppsvatten, Muskelmassa
Maxvikt: 180 kg
Drift: Batteridriven
Material: Glas
Tillgängliga färger: Svart, Vit
Max användare: 8
Mått (B,D,H): 327 mm, 327 mm, 23 mm
Egenskaper: Användarigenkänning, Appkompatibel,  Babyvägning, Bluetooth, Graviditetsvägning, Minnes-funktion, Start vid påstigning, Wi-Fi

 • Mätvärden för många användare
 • Kan kopplas till mer än hundra hälso- och fitnessappar
 • Går även att använda vid graviditet
 • Lång batteritid

En personvåg för att nå hälsomål

Denna våg skall ses som ett hjälpmedel för att uppnå flera olika hälsomål. Då tas hänsyn inte bara till vikt utan även till kroppssammansättning. Alltså – den ger dig upplysning om BMI, muskel- och benmassa, men också vatten- och fettprocent i din kropp. Genom dessa mätvärden skall vågen sporra dig att träna mer och äta hälsosammare mat. Om du varit oförsiktig och lämnat några nyårslöften kring vikt och hälsa kan denna våg komma till din undsättning. Den har dessutom en speciell och patenterad finess. Du får nämligen hjälp att centrera vikten på vågen, vilket gör att invägningarna blir mycket exakta och tillförlitliga.

Hela familjens personvåg

Withings Body + känner igen en familj eller en grupp med åtta personer. I en gratis app kallad Health Mate skapas profiler för de olika användarna. På vågens display och i appen visas samtliga mätningar, BMI och en trendanalys över de senaste åtta invägningarna. Förhoppningsvis kommer du att se att du är på väg att nå dina hälsomål. Du kan få ytterligare hjälp av Health Mate, som kan kopplas ihop med över 100 andra hälso- och fitnessappar. Även vid graviditet kan denna våg användas. Med hjälp av “Pregnancy Tracker” och “Baby Mode” kan moderns graviditet och barnets viktutveckling följas,

Specifikationer att tänka på

Du får väga upp till 180 kg på denna våg. Vikten vägs med hög noggrannhet och med en avvikelse på max 100 gram. Mätningarna uppges i kg/lb/st. Trådlös synkronisering till WiFi och Bluetooth är en självklarhet. Det finns gratis och obegränsad lagring av viktmätningar online. Vågen levereras med möbeltassar och går att ställa på olika typer av golv. 

Design, handhavande och pris

Vågen har härdad plattform i glas. Den har en slimmad design och pryder sin plats var den än står. Den är aldrig i vägen, eftersom den bara tar upp en yta på 33 gånger 33 centimeter. Vågens display är stor och lättläslig. På den kan du för övrigt läsa av en väderprognos. Dessutom kan du se hur många steg du gick föregående dag. Detta förutsatt den är kopplad till ett aktivitetsarmband. Vågens batteritid är lång, cirka 18 månader. Priset är fördelaktigt jämfört med andra vågar.

Fitbit Aria Air

Fitbit Aria Air

Mätområden: BMI
Maxvikt: 181 kg
Drift: Batteridriven
Material: Glas, Plast
Tillgängliga färger: Svart, Vit
Max användare:
Mått (B,D,H): 300 mm, 300 mm, 25 mm
Egenskaper: Appkompatibel, Bluetooth

 • Enkel modell
 • Kan nyttjas av flera personer
 • Tilltalande design
 • Lågt pris
 • Begränsat antal mätuppgifter

En personvåg som väger – inget annat

För dig som bara vill ha en personvåg för att kunna väga sig kan detta vara ett lämpligt alternativ. Du kan själv räkna ut BMI med hjälp av måttband, viktuppgift och beräkningsformel. Kroppsfett och muskelmassa bekymrar dig inte. Aria Air är dock utrustad med bluetooth och WiFi. Varje gång du väger dig skall du öppna och koppla till en Fitbit-app. Du ställer dig på vågen och ser mätresultatet. Du klickar på OK och vikten sparas. Du kan även jämföra med de senaste resultaten och se din vikttrend. 

Kan användas av flera

Flera personer i ett hushåll kan använda Aria Air. Om vågen är kopplad till Fitbit-appen, kan de olika användarna logga in sig. Alla får besked om sina individuella mätningar. Något behov av att registrera uppgifter om längd, kön mm finns inte. 

Några få specifikationer

Som nästan alla andra personvågar kan personer upp till 180 kg ställa sig på vågen. Samma noggrannhet som andra vågar, dvs. med en tolerans på 100 gram. Vågen i sig väger knappt två kilo och tar upp en plats på 30 gånger 30 centimeter. 

Design, handhavande och pris

Vad gäller design har vågen fått goda omdömen. Den är slimmad till det yttre och har en lätt och stilren design. Måtten gör sitt till att den lätt går att förvara. I tester kommer handhavandet väl ut. Den har en användarvänlig app och det är inga problem att installera Aria Air. Klara och tydliga instruktioner finns. Eftersom denna personvåg inte har särskilt många smarta funktioner har den också jämförelsevis ett lågt pris.

Köpråd

När du funderar på att köpa en personvåg finns det några saker du måste fråga dig. Vill du enbart väga dig eller vill du ha ut ytterligare mätvärden? Du vill kanske också se hur vikt och andra faktorer ändrar sig över tiden? Vill du få råd hur du kan utveckla och förbättra dina värden genom att ändra din livsstil eller åtminstone dina kostvanor? Hur enkelt är det att komma igång och jobba med en smart personvåg? Hur viktigt är priset vid jämförelse mellan olika produktalternativ? 

Varför köpa ny personvåg?

Det finns många motiv. Du har märkt att din egen personvåg inte är helt överens med de vågar du ställt dig på vid en vårdcentral eller på gymmet. Vikten på din befintliga våg skiftar beroende på hur du står på den. Du väger olika om du är lutad framåt,  står rak eller är lätt bakåtlutad. I värsta fall kan du inte ens avläsa vikten för att kroppen kommer i vägen. Visar vågen olika vikt beroende på om den står direkt på golvet eller en matta? Det kan bli lite godtycklig vikt beroende på hur vågen placeras. Om din gamla våg dessutom är ful och sliten, då är det dags att köpa en ny våg.

Varför välja en modern och smart våg?

Har du en gammaldags personvåg med streck? Då kan du förstås välja den kilovikt du tycker passar dig bäst. En modern personvåg visar din vikt per hundra gram. Måste du nollställa eller tarera vågen inför varje vägning? Då blir dina mätvärden inte särskilt precisa och de ger dig inte den vägledning du behöver. En modern och smart våg mäter din exakta vikt och kombinerar detta med andra uppgifter för att beräkna BMI, kroppsfett, andel vatten i kroppen och muskelmassa. Personvågar är kopplade till hälsoappar och räknar och ritar grafer åt dig.   

Vilka mätvärden går att lita på?

Det mätvärde som är mest att lita på är vikten. Samtliga vågar mäter med en tolerans på cirka 100 gram. En mer noggrann viktuppgift behövs knappast. Träffsäkerheten i övriga mätvärden beror till viss del på vilka grunduppgifter du själv matat in i de olika apparna. Matar du in rätt längd får du naturligtvis ut korrekt BMI. Övriga mätdata räknas ut med viss approximation och med utgångspunkt från hur en “standardperson” är byggd och med hänsyn till ålder och kön. Du får alltså inte ut några absoluta och exakta värden, men om du inte ändrar på inmatade grunddata kan du kontinuerligt avläsa trenden i dina egna värden. I detta ligger värdet av att ha smarta funktioner.

Hur har smarta personvågar testats?

I ett jämförande prov har drygt tjugo personer med olika kroppsformer, ålder och kön testats för att mäta kroppsfett. Resultaten från vågarna i denna artikel har jämförts med resultat från en mer avancerad diagnostisk våg. Inte oväntat, mäter en personvåg bäst om du liknar en “genomsnittsperson” med din kroppsform i din egen ålder. De olika apparna bygger sina beräkningar på statistik och det finns mest statistik från personer med genomsnittligt utseende. Utöver den statistik de olika apparna förser dig med måste du naturligtvis vara noga med den användarprofil du själv loggar in. Du skall inte ändra profilen i onödan, eftersom du då påverkar eventuella beskrivningar av trender. Begreppet “skräp in – skräp ut” passar väl in i detta sammanhang.

Behövs alla funktioner?

Om du bara vill mäta din vikt, skall du självklart köpa en enkel personvåg. Med hjälp av penna och rutat papper kan du själv göra de beräkningar du vill. Det är väl i och för sig mer ovisst om du själv vill föra statistik och rita kurvor över din utveckling. Utvecklade personvågar med smarta funktioner har ju inte kommit till av en slump. Intresset för att följa upp sin hälsa på egen hand blir allt större. Arbetslivet förändras ständigt med mer stillasittande jobb. Behovet att röra sig på sin fritid blir allt större. Vi vet också att medelSvensson blir allt tyngre till följd av brist på motion och för många kalorier. 

Kan en personvåg ge inspiration?

En smart personvåg kan vara ett sätt att ge dig inspiration till att träna och mäta faktorer som indikerar ditt hälsotillstånd. Det blir helt enkelt kul att följa upp dig själv. Om flera familjemedlemmar nyttjar vågen på samma sätt blir det lite av en tävling och inte lika lätt att du bara lägger av med din träning. 

Är det inte jobbigt med alla appar och funktioner?

Detta kan möjligen vara en åldersfråga. För yngre personer ingår olika appar i det vanliga vardagslivet. Att lägga upp en användarprofil i en app är inte särskilt svårt. Om du inte vill ha en enskild ingående funktion, går den oftast att välja bort. Självklart kan uppkoppling via WiFi och Bluetooth ibland krångla till det, men det får anses som ett överkomligt och temporärt problem. 

Är smarta personvågar värda sitt pris?

Ett köp av en personvåg med lite smarta funktioner är knappast ett stort ekonomiskt beslut för de flesta personer. En personvåg som enbart visar vikt behöver alla. Om du lägger till några kronor får du en våg till både nytta och nöje.

Källhänvisningar

Råd&Rön