Det finns en stor mängd med olika trådlösa hörlurar på marknaden, alla med sina unika funktioner och finesser. Idag är kvaliteten på hörlurar minst lika bra som de med sladd så när du väl testat trådlösa hörlurar så är det svårt att gå tillbaka till hörlurar med sladd igen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom och kolla på de bästa trådlösa hörlurar som finns ute på marknaden just nu.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilka trådlösa hörlurar som vi anser är de bästa på marknaden just nu
 • Vi utser en testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval
 • Olika alternativ beroende på din budget
 • Råd om vad du ska tänka på när du väljer dina nya trådlösa hörlurar

Att kunna röra sig fritt och lyssna på sin favoritmusik eller favoritpodden utan sladdar som trasslar och är i vägen är något som fler och fler uppskattar. Har du väl testat trådlösa hörlurar så är det svårt att gå tillbaka till hörlurar med sladd igen. I artikeln så kommer vi redovisa vilka vi anser är testvinnaren, bästa budgetval samt bästa premiumval. Efter våra val så berättar vi också om två hörlurar som är bra alternativ utöver de vinnarna vi valt trots att de inte lyckats ta sig upp på pallplats. Vi kommer även att redogöra för de enskilda hörlurarnas för- och nackdelar, så att du kan hitta de som passar dig och dina behov bäst.

Testvinnare – Jabra Elite 85h

Jabra Elite 85h

Mikrofon: Ja
Brusreducering: Aktiv brusreducering
Kontroll: Play/pause, Svara/avsluta
Bluetooth: Ja, 5.0
Batteritid: 41 tim
Modell: Over-Ear
Aktivering av bakgrundsljud: Ja

 • Många parade enheter samtidigt
 • Aktivering av bakgrundsljud så du behöver inte ta av dig lurarna för att höra omgivningen
 • Vattenresistenta
 • Bra brusreducering

Testvinnande Jabra Elite 85h är ett par mycket bekväma on ear hörlurar med active noise cancelling som startar av sig själv när hörlurarna märker att det finns ljud i omgivningen som kan vara störande. Hörlurarna har även något som kallas active ear detection, det är en funktion som är vanlig hos true wireless hörlurar, men mindre vanlig hos on ear hörlurar som dessa, funktionen innebär att den pausar ljudet när du tar bort dem från öronen så att du sparar både batteri och inte missar något i poddar eller videor. Det finns också direkt tillgång till Siri, Amazon, Alexa samt Google assistenten via en knapp som finns på hörlurarna, så använder du ofta dessa tjänster är detta ett givet val för dig.

Stödjer många parade enheter

Om du har många enheter du skiftar mellan under dagen så är de här hörlurarna något för dig då den kan komma ihåg totalt 8 olika apparater, så inget mer krånglande när du behöver skifta mellan jobbdator, egen dator och telefonen.

Ett bra alternativ till vårt premiumval

Om du vill ha bra brusreducering, men inte vill lägga ut så mycket pengar som vårt premiumval, Sony WH-1000XM3, så är det här ett bra alternativ. Ljudkvalitén är dock inte riktigt lika bra, men brusreduceringen är bättre än många andra alternativ. Om du inte är kräsen när det kommer till ljudet så är det här därför ett riktigt bra alternativ med tanke på priset på de här hörlurarna.

Vattenresistenta

Komponenterna på insidan av dessa hörlurar har ett vattenresistent lager över sig som gör att de inte lätt kommer att kunna gå sönder av lite fukt. Det är inte rekommenderat att stoppa dem i en hink med vatten eller att bada med dem, men du behöver inte vara orolig ifall det kommer en regnskur när du är ute och går med dem. Under test har hörlurarna en batteritid på ca 35 timmar, även om Jabra själva hävdar att de ska hålla 41 timmar.

Bästa Budgetval – JBL Live 650BTNC

JBL Live 650BTNC

Mikrofon: Ja
Brusreducering: Aktiv brusreducering
Kontroll: Svara/avsluta, Volym
Bluetooth: Ja, 4.2
Batteritid: 30 tim
Modell: Over-Ear
Aktivering av bakgrundsljud: Nej

 •  Bra brusreducering för sin klass
 • Går att koppla upp två enheter samtidigt
 • Lång batteritid för on ear hörlurar
 • Sitter bra över öronen 
 • Många knappar på hörlurarna att hålla reda på

JBL har gjort det igen, de här trådlösa on ear hörlurarna med brusreducering vinner i kategorin bästa budgetval. De är prisvärda och har väldigt bra ljudkvalité med hänsyn till det låga priset. De klarar av att användaren rör sig 10 meter ifrån sin Bluetooth källa och sitter bekvämt över öronen. Det ingår också en sladd som du kan använda ifall batteriet efter 30 timmar användning tar slut, eller om du vill koppla dem till något utan att använda Bluetooth.

Lång batteritid trots sin prisklass

De här hörlurarnas batteritid håller i hela 18 timmar med brusreducering. De laddas sedan upp med quick charge så att du snabbt kan komma igång och lyssna på vad du vill igen. JBL valde att använda sig av Micro USB när de skapade dessa hörlurar för att pressa priset.

Aktiv brusreducering

Hörlurarna har aktiv brusreducering med transparens som hjälper till att ta bort en del av omgivningens ljud så att du kan koncentrera dig på det du vill lyssna på. Det är dock inte så pass brusreducerande att du inte kan höra omgivningen över huvud taget, så du behöver inte vara orolig att missa något viktigt som sker omkring dig. Är du ute efter hörlurar med effektivare brusreducering så finns det bättre alternativ, men för det här priset är det helt klart gångbart.

Ljud under samtal och musik

Hörlurarnas ljud är bra, men mikrofonen kan upplevas aningen burkig och den tar upp en del ljud från omgivningen. Detta är dock väldigt vanligt för den här modellen av trådlösa hörlurar då mikrofonen hamnar på en av kåporna snarare än vid munnen. När du lyssnar på musik så är det mycket bas som ibland kan ta över tal och sång i låtar, men ljudet är helt okej och brusreduceringen gör att du kommer uppleva att du hör musiken mycket bättre än annars utan att du behöver höja volymen lika högt som på hörlurar utan brusreduceringen.

Bästa premiumval – Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3

Mikrofon: Ja
Brusreducering: Aktiv brusreducering
Kontroll: Nästa/föregående låt, Play/pause, Svara/avsluta, Volym
Bluetooth: Ja, 4.2
Batteritid: 38 tim
Modell: Over-Ear
Aktivering av bakgrundsljud: Nej

 • Riktigt bra brusreducering som går att ändra med ett knapptryck
 • Lätt att ändra inställningar med hjälp av Sonys egna app
 • Fantastisk ljudkvalité
 • Batteriet laddas med USB-C
 • I kalla klimat kan touchkontrollen byta eller pausa låt av sig själv för vissa användare

De här on-ear hörlurarna har aktiv brusreducering i världsklass. De är enkla att koppla upp via Bluetooth till din enhet, men kommer även med en sladd ifall att batteritiden tar slut efter 30 timmars lyssnande. Det snygga, hårda fodralet skyddar dessutom dina hörlurar väl när du inte använder dem.

Brusreducering

Något av det bästa med hörlurarna, förutom ljudkvalitén, är den aktiva brusreduceringen. På sidan av ena hörluren finns det touchkontroller och ett par knappar som hjälper dig att byta mellan olika lägen av brusreducering och volym så att du kan hitta rätt reducering som fungerar bäst för den situationen du befinner dig i. För att höra din omgivning så kan du hålla en hand över ena hörluren för att koppla på mikrofonerna som tar upp omgivningens ljud, så att du inte missar några viktiga meddelanden i kollektivtrafiken eller om du snabbt behöver svara på en fråga från en kollega. Om du tycker att det är obehagligt att prata i samtal samtidigt som du har brusreducerande hörlurar på dig, då de ofta också gör att du inte hör dig själv ordentligt när du pratar, så ska du veta att de här hörlurarna har en funktion som släpper igenom din röst till dig själv genom mikrofonen så att du hör dig själv när du pratar lika bra som utan hörlurar.

Nästan perfekt ljudkvalité

Tillsammans med Sonys app som du kan ladda ner till telefonen kan du bestämma exakt hur du vill att dina hörlurar ska låta. De har flera förinställningar som går att byta mellan och testa samt att du kan väldigt exakt ställa in vilka ljud som ska prioriteras i de små mikrofonerna på vardera hörlur som släpper in ljud till dina öron när du är ute och rör dig. Mikrofonkvalitén är riktigt bra för att vara on ear hörlurar.

Lätta att ha med sig

Det medföljer ett hårt fodral till hörlurarna som gör dem lätta att ha med sig i ryggsäcken utan att behöva oroa sig om de kommer gå sönder eller skadas på något sätt. De inkluderar också en ljudsladd ifall att batteriet tar slut. När det börjar vara lite batteri kvar så varnar hörlurarna så att du ska hinna ladda dem.

4 – Apple AirPods Pro

Apple AirPods Pro

Mikrofon: Ja
Brusreducering: Aktiv brusreducering
Kontroll: Nästa/föregående låt, Play/pause, Svara/avsluta
Bluetooth: Ja, 5.0
Batteritid: 4,5 tim
Modell: In-Ear, True Wireless
Aktivering av bakgrundsljud: Ja

 • 4.5 timmar batteritid i lurarna och hela 24 batteritid i fodralet som de laddas i
 • Bra ljud, både för dig och den du pratar med
 • Väldigt bekväma och fukttåliga
 • Aktivering av bakgrundsljud, dvs att du kan ta in ljud utifrån utan att ta av hörlurarna
 • Laddas med Apples Lightning kabel, inte USB-C

Det här är Apples stora satsning på trådlösa hörlurar, de är en mer utvecklad och bättre version av deras tidigare AirPods. De är både bättre när det kommer till ljudkvalité och brusreducering. De sitter bekvämt i öronen och har nu åtslutande gummipluppar istället för den platta designen som var så vanlig tidigare. Det innebär att de stänger ute ljud från omgivningen samt stoppar ljud från att läcka ut från dina hörlurar. Dessa hörlurar har i sig en batteritid på ca. 5 timmar. De laddas sedan lätt upp i sitt fodral, som i sin tur har 24 timmars batteritid och kan laddas trådlöst eller med en lightning kabel. Det betyder att du inte behöver oroa dig över din batteritid under långa resor eller ifall du missar att ladda upp dem en kväll. De har en design som självklart går i Apples synliga men minimalistiska anda.

Apples design av hörlurarna

Hörlurarna stoppas in i öronen och sitter fast med hjälp av gummipluppar som håller fast dem i hörselgången. De är även fukttåliga så de fungerar bra även dagar då det inte är så bra väder ute eller om du använder dem när du tränar. Mikrofonen är placerad ute på de små pinnarna som sticker ut från själva hörluren, det gör så att mikrofonen riktas mot din mun och samtalskvalitén blir riktigt bra jämfört med andra true wireless hörlurar som har mikrofonen monterad längre bort från din mun.

Brusreducering och automatisk equalizer

Hörlurarna är brusreducerande och stänger ute oönskade ljud så att du slipper störas av ljud som finns runt omkring dig när du sitter på tåg eller flyg. Tillsammans med att de nu också sitter tajt i hörselgången så reducerar de bort väldigt mycket oljud. Hörlurarna har nu också en automatisk equalizer som anpassar ljudet efter dina öron. Det betyder att de olika höga och låga frekvenserna balanseras för att skapa en så bra ljudupplevelse som möjligt för dig.

True Wireless hörlurar

Dessa hörlurar är så kallat true wireless. De kommunicerar alltså helt utan sladdar, samt kommunicerar osynligt med varandra. Du stoppar lätt in dem i sitt lilla fodral där de laddas och sedan är det bara att ta ut dem när du ska använda dem.

5 – Sennheiser RS 175

Sennheiser RS 175

Mikrofon: Nej
Brusreducering: Passiv brusreducering
Kontroll: Volym
Bluetooth: Nej
Batteritid: 18 tim
Modell: Over-Ear
Aktivering av bakgrundsljud: Nej

 • Kopplas lätt till Tv:n
 • Komprimerar inte ljudet så ljudkvalitén blir riktigt bra och kommer höja din musik- och filmupplevelse
 • Hög bekvämlighet under lång tid
 • Bra alternativ till ett hemmabio system utan att störa omgivningen
 • Hörlurarna är inte skapade för att användas utanför hemmet då ljudet går via basstationen

Det här är hörlurarna för dig som vill lyssna på filmljud och annan media i ditt hem via hörlurar istället för att använda dig av till exempel tv:ns egna högtalare. Att skaffa sig ett hemmabiosystem kan vara dyrt, men med de här hörlurarna kan du få något som kan konkurrera. De här hörlurarna är som gjorda för musik- och filmälskaren som prioriterar bra ljud, så även om de här hörlurarna är extremt bra så är de riktade mot en specifik målgrupp. Det går också att koppla hörlurarna till en dator eller dylikt. Basstationen måste dock alltid vara inkopplad med sladd då hörlurarna inte använder Bluetooth för att vara trådlösa, utan det är basstationen som direkt sänder ljud som inte är komprimerat till hörlurarna.

Basstationen som gör hörlurarna trådlösa.

Hörlurarna kommer med en basstation som du installerar i rummet och sedan kopplar till en enhet så som din TV med en 3.5mm sladd eller Toslink digital input. Lurarna kopplas trådlöst till stationen och du kan sätta dig i tevesoffan och njuta. Hörlurarna laddas genom små kontakter uppe på basstationen, du placerar enkelt hörlurarnas båge vilandes ovanpå basstationen efter användande så är de laddade till nästa gång.

Ljudkvalité som höjer din filmupplevelse.

De här hörlurarna har extremt bra ljudkvalité på grund av att ljudet inte komprimeras för att skickas via Bluetooth. Tillsammans med bra surround och baseffekter så kan du få ett ljud som du vill ha när du spelar upp dina filmer eller din musik. Surroundinställningen har de lyckats bra med och den känns mer naturlig i jämförelse med många andra hörlurar med liknande inställningar. Med de här hörlurarna kommer du klart och tydligt att höra varenda detalj i diverse ljudspår du lyssnar på.

Det här är Apples stora satsning på trådlösa hörlurar, de är en mer utvecklad och bättre version av deras tidigare AirPods. De är både bättre när det kommer till ljudkvalité och brusreducering. De sitter bekvämt i öronen och har nu åtslutande gummipluppar istället för den platta designen som var så vanlig tidigare. Det innebär att de stänger ute ljud från omgivningen samt stoppar ljud från att läcka ut från dina hörlurar. Dessa hörlurar har i sig en batteritid på ca. 5 timmar. De laddas sedan lätt upp i sitt fodral, som i sin tur har 24 timmars batteritid och kan laddas trådlöst eller med en lightning kabel. Det betyder att du inte behöver oroa dig över din batteritid under långa resor eller ifall du missar att ladda upp dem en kväll. De har en design som självklart går i Apples synliga men minimalistiska anda.

Köpråd

Här har vi samlat lite köpråd i form av frågor och svar som kan komma upp när du funderar på att köpa nya trådlösa hörlurar. Det finns många begrepp som kommer och går i diskussioner kring hörlurar, och ifall du inte riktigt hunnit med i svängarna sedan du sist köpte hörlurar så  klarnar förhoppningsvis denna delen av texten upp det för dig.

Går det att använda true wireless hörlurar separat från varandra?

Du kan använda en av lurarna separat ifall du av någon anledning vill ha ett öra fritt. Med Apple AirPods Pro så kan du ta upp en lur och använda den själv. En sak som kan vara bra att veta är att du i princip fördubblar din batteritid då det bara är den luren du använder som är aktiv och drar batteri. Om du har musik igång och stoppar ner en av lurarna i fodralet kommer den media du spelar pausas, men det är bara att sätta igång den igen.

Kan jag använda mina hörlurar till en enhet utan Bluetooth?

Om hörlurarna är true wireless så kommer du inte att kunna göra det, men har de en sladd inkluderad så kan du använda den för att koppla mellan din enhet och hörlurarna på samma sätt som du skulle göra med ett par hörlurar som inte är trådlösa. För on ear hörlurar så kan det ingå en 3.5mm sladd som används just för detta. Kom dock ihåg att många nya telefoner inte längre har en 3.5mm hörlurskontakt då Bluetooth tar över mer och mer. Då måste man istället ha en adapter som kopplas in i samma uttag som du laddar telefonen.

Vad är True Wireless hörlurar?

True Wireless hörlurar är de hörlurarna som kommunicerar helt och hållet trådlöst mellan varandra. Det är alltså de små in-ear hörlurarna som man sätter i vardera öra och har ett fodral som de laddas inuti, ett populärt exempel på detta är AirPods.

Ska jag använda true wireless hörlurar eller on ear hörlurar?

Det här är en lite klurig fråga då det verkligen beror på dina behov. True wireless hörlurar är oftast väldigt små och får plats i en byxficka eller innerficka på jackan medan on ear hörlurar tar upp mer plats och kräver ofta att du har dem i någon sorts fodral för att skydda dem från skador. Dock brukar on ear hörlurar generellt ha lite bättre ljudkvalité samt att de inte blir lika obekväma efter lång användning som in ear hörlurar kan bli efter långt användande. Till stor del handlar det om din egen smak.

Hur kopplar man trådlösa hörlurar till sin telefon?

Om de använder Bluetooth för att vara trådlösa så parar du ihop din telefon eller dator med hörlurarna vi inställningarna i telefonen. När du sedan vill sluta lyssna så stänger du av hörlurarna eller sätt ner dem i sitt fodral så sätts de automatiskt i viloläge. När hörlurarna är aktiva igen kommer de automatiskt kopplas upp mot din enhet och det är bara att fortsätta lyssna igen. I den här listan finns det bara ett par hörlurar som inte använder Bluetooth, detta är Sennheiser RS 175. Dessa hörlurar använder en basstation som kopplas med sladd till din enhet.

Kan jag inte fortsätta lyssna om batteriet tar slut?

Trådlösa hörlurar brukar alltid varna användaren i god tid innan batteriet är helt slut så att du får en chans att avbryta lyssnandet för att ladda upp dem när det passar. Om det är in ear hörlurar med ett fodral som de laddas i kan du bara stoppa ner dina hörlurar några minuter så kommer du ha batteri nog att fortsätta en liten stund till. Många on ear hörlurar kommer med en 3.5mm sladd du enkelt kopplar till mobilen eller datorn när batteriet är slut mellan laddningarna. Oftast fungerar dock inte brusreduceringsfunktionen när batteriet är slut utan man får lyssna som normala hörlurar.

Vad innebär active noise cancelling?

Det handlar det om en avancerad teknik som gör att hörlurarna slår ut ljudvågor från omgivningen med andra ljudvågor, som du inte hör, så att ljuden från omgivningen inte når dina öron. Denna brusreducering fungerar aningen olika på olika hörlurar och har lite olika sätt att kontrollera dem, till exempel kan Sonys hörlurar stänga av brusreduceringen tillfälligt genom att du håller en hand över luren med touchkontroller medan Jabras hörlurar sätter på brusreduceringen beroende på hur mycket ljud som finns omkring dig. Att ha brusreducering gör att du inte behöver ha lika hög volym för att utesluta ljudet från din omgivning. Det skyddar både dina öron från att bli skadade samt gör att du kan njuta av din musik utan att höra bullret från exempelvis tunnelbanevagnen.

Kan jag ladda mina hörlurar med samma sladd som min telefon?

Även om USB-C håller på att bli standarden för både hörlurar och telefoner så finns det många tillverkare som inte riktigt är där ännu. Som exempel laddas Apple Airpods Pro fortfarande med Lightning kabel och Micro USB är fortfarande vanligt bland modeller. Det beror med andra ord helt på vilken telefon man har och vilka hörlurar man väljer. USB-C laddar generellt sett mycket snabbare än vad en Micro USB eller Lightning kabel gör och är därför i regel något att föredra.

Källhänvisningar

Techradar

Soundguys

Sony

Sennheiser

Jabra