Har du tröttnat på att skrapa inbrända rester från stekpannan? Kanske har beläggningen lossnat eller så använder du fel sorts stekpanna till din matlagning. 

Oavsett varför du behöver en stekpanna tycker vi att du bör skaffa en som fyller dina behov. Därför har vi testat flera typer av stekpannor från olika tillverkare och kommit fram till de vi gillar allra bäst. 

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken stekpanna vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en stekpanna från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive stekpanna
 • Svar på generella frågor inför köp av en stekpanna
 • Goda råd inför ditt köp

Eftersom det finns fler än ett utförande av stekpannor är det bra att känna till de olika fördelarna och nackdelarna som finns med respektive produkt. Vissa stekpannor kräver mer matfett vid stekning, medan andra inte kräver något alls. Vissa kan maskindiskas och andra får inte ens diskas för hand med diskmedel. 

Som sagt, det finns stekpannor för alla matlagningsbehov och nivå av kunskaper i köket. I den här artikeln har vi samlat de bästa stekpannor som finns på marknaden. Vi har testat och utsett våra favoriter i de olika utförandena, för att du ska kunna hitta en stekpanna som passar dig.

Testvinnare – Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna

Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna

Material: Rostfritt stål
Vikt: –
Ugnssäker: Upp till 175 grader
Passar värmekälla: Induktionshäll
Egenskaper: Värmeavskärmande handtag, Tål maskindisk, Hängögla, Non-Stick yta, Värmeindikator, Sandwich-botten, Ugnsfast


 • Enkel att använda
 • Jämn värme och fin stekyta
 • Inbyggd termostat
 • Tål diskmaskin
 • Lite tung att använda

“Red dot”

Tefals stekpannor är kända för sin röda, runda markering i mitten. Det är lätt att tro att den endast är där för designens skull, men faktum är att den fyller en funktion. Den röda färgen blir nämligen mer intensiv när pannan är varm och det är dags att börja steka. Detta är definitivt bra för dig som vanligtvis steker i smör eftersom det kan vara svårt att avgöra om pannan är tillräckligt varm.

Själva kroppen har en rund form och vi skulle säga att den är mellantung att hålla i. Det lyxiga handtaget sitter fast i kroppen med hjälp av två bultar och är i krom, precis som stekkroppens kanter. Överlag får vi en lyxig känsla vid användning av Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna och vi gillar stekpannans design.

Jämn värme

Vid upphettning på spisen blir stekpannan jämnt varm över stekytan. Det gör att stekningen underlättas och du behöver inte oroa dig för ojämna resultat. Stekpannan har en non-stick beläggning av typen teflon och vi tycker att den fungerar över förväntan.

I princip behövdes det inte användas matfett till stekning överhuvudtaget. Det gällde även när vi stekte pannkakor som i vanliga fall kräver en hel del fett vid tillagning, Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna klarade jobbet galant. För övrigt klarar den av att användas i ugnen för tillagning, i upp till 175 grader. 

Något vi tyckte extra mycket om med denna stekpanna var att det fungerar bra att diska den i diskmaskin. Alla stekpannor klarar nämligen inte av att maskindiskas, utan de flesta bör diskas för hand för en ökad livslängd. Enligt tillverkaren behöver du inte vara orolig för att den ska släppa ifrån sig farliga ämnen vid maskindisk. Det tycker vi låter bra! 

Vi fann att Jamie Oliver Premium var en stekpanna av rang. Vi tyckte mycket om att titta på den, men det bästa var att använda den. Den fyller sin funktion och mer därtill! En perfekt stekpanna för dig som tycker om att spendera tid i köket med enkla köksredskap.

Bästa Budgetval – Tefal Jamie Oliver Everyday SS

Tefal Jamie Oliver Everyday SS

Material: Teflon i rostfritt stål
Vikt: 1,25 kg
Ugnssäker: Upp till 175 grader
Passar värmekälla: Induktionshäll
Egenskaper: Hängögla, Tål maskindisk, Non-stick

 • Inbyggd termostat
 • Tål metallredskap
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Bra non-stick beläggning
 • Klarar inte så hög ugnstemperatur

Non-stick beläggning

Detta är en stekpanna från Tefal som mästerkocken Jamie Oliver varit med och tagit fram. Det som kännetecknar Tefals stekpannor är den röda ringen i mitten av stekkroppens yta. Precis som på deras andra modeller indikerar färgen på ringen när den är tillräckligt varmt för att börja steka.

För övrigt är stekpannan tillverkad i rostfritt stål och har en non-stick beläggning som förhindrar att mat bränner fast vid tillagning. Precis som många andra stekpannor från Tefal fungerar non-stick beläggningen utmärkt, vi behövde knappt använda något matfett alls under vårt test. Det gör den väldigt enkel att använda och ännu lättare att rengöra. Det gillar vi! 

Behagligt handtag

Stekpannan är dessutom väldigt bekväm att hålla i. Det svarta handtaget med rundade sidor gör att den ligger fint i handflatan. Handtaget är, precis som resten av pannan, tillverkat av rostfritt stål, men med ett överdrag av silikon. Det gör att du aldrig behöver vara orolig för att bränna dig vid användning.

Stekpannan blir väldigt varm och det går bra att steka diverse livsmedel till en jämn yta. Enligt tillverkaren ska det gå bra att använda metallredskap vid användning, något som vi tycker om. Dessutom är det ofarligt att diska den i diskmaskinen, vilket underlättar rengöringen efter användning. 

Tefal Jamie Oliver Everyday SS klarar av det mesta, trots att det är en stekpanna som tillhör budgetsegmentet. Om du vill går den att använda för tillagning i ugnen, den har dock en begränsad värmenivå på 175 grader. Vi tror att det bland annat beror på handtaget i silikon. 

Med tanke på sitt låga pris är Jamie Oliver Everyday SS en fantastisk kandidat på marknaden. Vi tycker att den levererar bra resultat vid användning och vi är överlag mycket nöjda med utförandet.

Bästa premiumval – Scanpan CTX

Scanpan CTX

Material: Rostfritt stål med keramisk beläggning
Vikt: 1,4 kg
Ugnssäker: Upp till 260 grader
Passar värmekälla: Gasspis, Gjutjärnshäll, Glaskeramikhäll, Induktionshäll
Egenskaper: Handdisk, Hängögla, PFOA-fritt, Tål maskindisk, Ugnssäker

 • Jämn stekyta
 • Lång garanti
 • Tål hög värme
 • Bra non-stick beläggning
 • Tar lite tid att bli varm

Det är en dansk tillverkare som ligger bakom Scanpan CTX. Stekpannan har tillverkats med minimalistisk inspiration där enkelhet möter stilfull design. Kanterna på stekpannan är välvda vilket gör det enkelt att använda vid tillagning av såser och liknande rätter. Stekpannans yta är väldigt reptålig och det fungerar fint att använda metallverktyg vid stekning. Perfekt att slippa oroa sig för att skada ytan i stekpannan!

Jämn värme

Handtaget sitter i stekpannans kropp med hjälp av tre bultar. Dessutom har de rundade kanter och ligger skönt i handflatan vid användning. I änden av handtaget finns ett litet hål för att kunna hänga upp den på en krok om så önskas. 

Det tog en stund att få upp värme i stekpannan vid användning, men när den väl blivit varm fanns det inget att klaga på. Stekpannans botten håller jämn temperatur genom hela tillagningen, vilket bidrar till en fin och jämn stekyta. Vid tillagning av kött behöver du inte tänka på att placera det utefter kanterna för att undvika att det bränns vid, detsamma gäller tillagning med andra livsmedel.

Stekpannan bränner sällan vid maten. Tillverkaren har nämligen utvecklat en egen non-stick beläggning: stratanium. Vi kan inte annat än att gratulera, den fungerar utmärkt. Stekpannan är lätt att använda och lika lätt att rengöra tack vare non-stick beläggningen. 

Tål hög värme

Stekpannan tål värme på upp till 260 grader vilket gör att du med fördel kan använda den även i ugnen. Med det som bakgrund måste vi säga att Scanpan CTX är en mångsidig stekpanna som lämpar sig bra i ett hushåll med mycket matlagning. 

Denna stekpanna får toppbetyg på både utförande och användning. Ytterligare ett plus är att tillverkaren lämnar 10 års garanti på stekpannan, förutsatt att den sköts efter anvisningar. Vi uppskattar verkligen dess hållbarhet och den långa garantitiden, eftersom det inte är vanligt för stekpannor tillverkade i stål. 

Detta är en stekpanna som kommer användas ofta och väl i köket på grund av sin höga prestation och enkla användning.

Bra alternativ – Skeppshult Professional Stekpanna

Skeppshult Professional Stekpanna 28 cm

Material: Gjutjärn
Vikt: 2,65 kg
Ugnssäker: Nej
Passar värmekälla: Gasspis, Gjutjärnshäll, Glaskeramikhäll, Induktionshäll
Egenskaper: Handdisk, Hängögla, Ugnssäker

 • Förinbränd med rapsolja
 • Bra värmefördelning i pannan
 • Lång hållbarhet
 • Lång garanti
 • Tål inte ugn

Robust

Skeppshult är en känd tillverkare av köksredskap, därför var vi bara tvungna att testa deras gjutjärnspanna. Vi blev inte besvikna, gjutjärnet är gediget och känns robust i handen. Det är verkligen skillnad på gjutjärn och en stekpanna tillverkad i stål. 

Stekpannan har utrustats med ett handtag i valnötsträ vilket ser väldigt vackert ut, dessutom är det bekvämt att hålla i. Dock är det inte särskilt praktiskt vid användning av stekpannan i ugnen. Står stekpannan i ugnen för länge och på för höga grader finns nämligen risk för att trät spricker vilket påverkar stekpannans livslängd. 

Gjutjärn skiljer sig från stekpannor som är tillverkade i stål. Stekytan har nämligen ingen non-stick beläggning och den skall skötas på ett sätt som kräver mer av användaren.

Förinbränning

Alla gjutjärnspannor måste brännas in innan användning med hjälp av matfett. Skeppshult Professional Stekpanna levereras dock förinbränd vilket innebär att du inte behöver göra det på egen hand innan användning. Gjutjärnspannor kräver förinbränning för att få liknande funktion som non-stick på stekpannor i stål. Dock behövs det fortfarande en större del matfett vid tillagning för att maten inte ska fastna och brännas vid. 

Värmefördelningen i stekpannan är jämn vilket vi märker vid tillagning, maten får en härlig stekyta. Som vi tidigare nämnt behövs dock mer matfett än vid tillagning i stålpannor för att maten inte ska fastna i stekkroppen. 

Fin stekyta

På grund av att stekpannan är tillverkad i gjutjärn är den tung och otymplig att bära på. Även om tillverkaren har designat ett litet stödhandtag i själva stekkroppen för att det ska vara lättare för användaren att lyfta den av spisen. Den är lite otymplig att diska och den kräver mer omvårdnad än en stekpanna i stål. Gjutjärnspannor får varken diskas i diskmaskin eller med diskmedel eftersom det får stekpannan att rosta.

Vi måste ändå säga att stekning med Skeppshult gjutjärnspanna gav fina resultat. Något vi tycker om är att hållbarheten är väldigt lång för gjutjärnspannor. Om du sköter den korrekt kan du ha den i flera decennier. Tillverkaren skickar med en garanti på hela 25 år.

Bra alternativ – De Buyer Mineral B Element Stekpanna

De Buyer Mineral B Element Stekpanna

Material: Kolstål
Vikt: 2,15 kg
Ugnssäker: Upp till 230 grader
Passar värmekälla: Gasspis, Gjutjärnshäll, Glaskeramikhäll, Induktionshäll
Egenskaper: Handdisk, Hängögla, Non-stick

 • Lång hållbarhet
 • Robust
 • Bra värmefördelning i pannan
 • Hög kvalité
 • Något svår att få ren

Denna stekpanna är tillverkad i kolstål vilket är ett alternativ till gjutjärn. Den kräver ungefär lika mycket underhåll av användaren som en gjutjärnspanna. Innan användning behöver du till exempel bränna in den med hjälp av valfritt matfett, vi rekommenderar rapsolja. 

Kolstål som ger silveraktig färg

Stekkroppen är robust och kanterna är lätt rundade. Handtaget är aningen för brett för att vi ska kunna hålla det på ett bekvämt sätt i handen. Dessutom upplever vi att handtaget sitter för högt upp på själva stekkroppen. På grund av att den har ett handtag som är mindre ergonomiskt, upplever vi att den är svårare att flytta runt och verkar därför tyngre än vad den faktiskt är. 

Innan du har stekt in denna stekpanna kommer den vara silvrig i färgen. När du använt den några gånger kommer den skifta färg i botten mot en mer bränd nyans. Efter ett tag övergår färgen i en mer rödbrun nyans eftersom den oxiderar vid användning. Något du behöver tänka på med denna stekpanna är att du inte bör steka sura ingredienser eftersom det kan få den att rosta. 

Varm väldigt snabbt

Trots vårt försök att bränna in De Buyer Mineral B Element Stekpanna lyckades vi inte med stekningen. Stekpannan blir varm väldigt fort vilket gjorde att maten brändes vid och fastnade i botten ganska snabbt. Trots att vi använde en extra mängd matfett var det ändå svårt att få loss både färsbiffar och pannkakor, även om det blev bättre efter en stunds användning. Det blev mycket arbete för lite matlagning. 

Precis som med andra gjutjärnspannor ska du undvika diskmedel vid diskning. Det är på grund av att man vill ha kvar fettet i botten. Eftersom maten brände fast så pass hårt i botten vid vårt test blev det svårt att diska den utan att använda diskmedel.

Även om det var lite mer jobb med denna stekpanna än övriga måste vi ändå säga att den är robust och det känns på själva stekpannan att det är hög kvalité på materialet. Den kanske inte är så lättanvänd, men för den som gillar att fixa i köket kan den fungera utmärkt.

Köpråd – att tänka på innan du köper en stekpanna

Stekpannan är inte bara ett viktigt redskap i köket, det är ett av det mest vanliga också! Därför är det bra att hitta en stekpanna som känns rätt för dig och dina behov. Eftersom det finns så många olika utföranden på stekpannor har vi satt ihop en liten köpguide så du vet vad du ska titta efter innan ett inköp. Här nedan går vi igenom de olika materialen som finns. 

Non-stick stekpanna

Det är vanligt att stekpannor har non-stick beläggning idag, den allra vanligaste typen kallas för Teflon och är populära bland konsumenterna. Anledningen är att teflonpannor med non-stick beläggning är så lätta att använda, det fastnar sällan matrester och du behöver inte använda matlagningsfett om du inte vill. 

Denna typ av stekpanna har haft lite skriverier om sig i närtid. Anledningen var att non-stick beläggningen innehöll det giftiga ämnet PFOA som utsöndrades vid maskindisk. Idag produceras dock teflonpannor utan PFOA, men du bör fortfarande vara försiktig med att skada beläggningen. 

För att få stekpannan att hålla längre och spara beläggningen bör du undvika att diska stekpannan i diskmaskinen och inte utsätta den för värme över 300 grader. Skulle beläggningen ändå skadas kan du fundera på om du bör införskaffa en ny stekpanna för att vara på den säkra sidan. 

Keramiska stekpannor 

Detta är ett alternativ till dig som inte gillar teflonpannor. Den keramiska stekpannan har nämligen också en liknande non-stick beläggning, men som sägs vara mindre giftigt. Beläggning gör dessutom stekpannan extra hård och tålig och mindre benägen att släppa ifrån sig gifter. 

Tack vare att den keramiska beläggningen fungerar som non-stick så blir stekpannan enkel att använda. Du slipper att använda matfett och maten bränner sällan fast vid matlagning. 

Det är viktigt att stekytan är fri från repor. En keramisk stekpanna tål i regel inte matlagning med redskap tillverkade i stål. Det går dock bra att maskindiska en keramisk stekpanna även om det till största mån bör undvikas för att öka livslängden. Det kan finnas risk för att den keramiska beläggningen skadas i diskmaskinen. 

Gjutjärnspannor

Denna typ av stekpanna har funnits i köket sedan långt tillbaka i tiden och fram till för ett tag sedan varit den mest vanliga att ha. Idag har den dock ersatts av stålpannor som är lite lättare att hantera.

Gjutjärnspannor tål hög värme och går att använda på både spis, ugn och vid öppen eld. De har flera användningsområden och är otroligt tåliga och stabila vid matlagning. Dock är de väldigt tunga och svåra att hantera. De får nämligen inte diskas i diskmaskin eller med diskmedel, då rostar stekpannan. Därför kan det vara svårt att få den helt ren. 

Du behöver också använda en större mängd stekfett vid matlagning för att maten inte ska bränna fast. Vid ett nyköp av en gjutjärnspanna ska den alltid ”brännas in” med matolja innan användning. Annars finns en risk för att maten bränner vid direkt. 

Gjutjärnspanna passar dig som inte har något emot att stå i köket och gillar att pyssla. Den kräver mer omvårdnad men sköts den rätt kan den hålla i decennier. Det är den absolut mest hållbara stekpanna som går att hitta. Gjutgärn består inte av några giftiga ämnen, det enda du kan få i dig ifall stekpannan skulle utsöndra något är järn.  

Stekpannor i rostfritt stål 

Denna typ av stekpanna är mycket tålig. Stekpannor av rostfritt stål går bra att maskindiska och du kan använda redskap i metall vid matlagning. Den har en lång livslängd om den sköts korrekt och den kräver inte mycket omvårdnad. 

Stekpannor i rostfritt stål har ingen non-stick beläggning. Det innebär att du behöver använda en större mängd matfett vid matlagning i denna typ av stekpanna. 

Trots att stålet är tåligt, är det jämförelsevis mindre bra på att skapa en jämn värmefördelning i stekpannan. Den tål inte heller lika hög värme som en gjutjärnspanna. 

Fem saker att ta ställning till: 

 • Vikt – klarar du av en tyngre stekpanna, eller föredrar du hellre en som är lättare? De olika materialen spelar in. Gjutjärn är det tyngsta alternativet medan teflonpannan är det lättaste. 
 • Rengöring – Vill du ha en stekpanna som är enkel att rengöra? I så fall bör du fundera på om inte någon av stekpannorna med non-stick beläggning är ett alternativ för dig. Beläggningen gör det nämligen lättare för matrester att lossna och bränner sällan vid maten. Vill du gärna ha en stekpanna som går att diska i diskmaskin bör du välja en i rostfritt stål, de tål maskindisk utmärkt. 
 • Omvårdnad – Alla stekpannor kräver olika nivåer av omvårdnad. Den typ som kräver mest är gjutjärnspannan och den med minst behov av omvårdnad är stekpannor i rostfritt stål. 
 • Spis – Se över om du har en induktionshäll eller traditionell spis. 
 • Användning av matlagningsredskap – Gillar du att använda en vis typ av redskap när du steka din mat kan det vara bra att ta hänsyn till detta vid inköp av stekpanna. Stekpannor i rostfritt stål klarar av redskap av metall, så även gjutjärnspannan. Men för stekpannorna med beläggning bör du vara försiktig med att använda metallredskap. Det kan nämligen skada beläggningen och repa pannan.