Under sommarmånaderna grillar fler än hälften i Sverige varje vecka. På senare tid har det blivit något av en trend att grilla året om. Men för att grillstunden ska bli så bra som möjligt så är det ett måste att man har såväl rätt grill som pålitliga redskap. Och bra råvaror såklart.

Vi har granskat utbudet av gasolgrillar för att reda ut vilka som är bäst just nu. Vår förhoppning är att det ska hjälpa dig på vägen mot rätt val och att det ska reda ut skillnaderna mellan de bästa valen.

I den här artikeln får du svar på:

 • Vilken gasolgrill som är bäst och ger mest valuta för pengarna
 • Vad som gör en gasolgrill bättre än en annan
 • Vilka särskilda fördelar en viss gasolgrill har jämfört med övriga
 • Vad du bör tänka på inför köp och vid skötsel av en gasolgrill

Utbudet av olika typer av grillar har vuxit de senaste åren. Att välja gasolgrill blir alltmer vanligt. Det kanske allra främsta anledningen till varför de har börjat tränga bort traditionella kolgrillar är att man med gasol kan komma igång direkt. Helt utan uppvärmning eller någon planering i förväg. De ger även ett avsevärt jämnare resultat då grillförmågan inte är avhängig kolets kvalitet eller hur man placerar ut det.

Även om en gasolgrill i många fall innebär en högre inledande kostnad så jämnar det nästan alltid ut sig i längden. Särskilt då dessa grillar på många sätt är enklare att sköta och inte i samma utsträckning riskerar att drabbas av sotskador. Men då det finns en enorm mängd olika grillar att välja mellan så har vi sållat bland massan och valt ut fem gasolgrillar som vi vet kommer ge valuta för pengarna, även i det långa loppet.

Testvinnare – Bluegaz Z-3

Testvinnande gasolgrill Bluegaz Z-3

Typ: Gasolgrill
Brännare: Sidobrännare
Tändning: Elektrisk
Effekt: 12,6 kW
Material: Gjutjärn och rostfritt stål
Tillbehör: Hjul, Lock, Sidobord, Skåp/Lådor, Termometer
Dimensioner (BDH): 135 x 60 x 115 cm



 • Väldigt bra värmeisolering för hög effekt
 • Keramiska IR-brännare för snabb startvärme
 • Många goda kundomdömen
 • Aningen litet gasolskåp

För dig som vill ha en gasolgrill som täcker alla behov så är det svårt att gå fel med Bluegaz Z-3. Som en av Sveriges mest populära tillverkare av gasolgrillar vet de vilka höga krav svenska konsumenter har. Och detta avspeglas definitivt i deras produkter. Det som kännetecknar just denna modell är att den gör det oerhört enkelt att grilla precis när känslan faller på. Anledningen är den med sina keramiska och komplementbrännare gör att värmen nästan direkt stiger till grillnivåer.

Otroligt effektiv gasolgrill

Med tre keramiska brännare och en traditionell sidobrännare så bjuder Bluegaz Z-3 på riktigt bra effekt och snabb värme. Även i jämförelse med övriga högeffektiva gasolgrillar så är det tydligt att de har lagt extra krut på att man inte ska behöva vänta på att kunna tillaga maten.

Praktiska ytor

Med två sidobord, stor grillyta och ett förvaringsskåp så är blir det enkelt att ta hand om även de mest omfattande grillprojekt. Det gör att man utan problem kan hantera såväl huvud- som sidorätt på en och samma gång. Jämfört med många andra grillar så behöver man därför aldrig oroa sig för utrymmesbrist.

Full kontroll

Med två sidobord, stor grillyta och ett förvaringsskåp så är blir det enkelt att ta hand om även de mest krävande grillprojekten. Automatisk tändning och tydliga reglage gör att det är enkelt att reglera värme till den nivå som man själv önskar. Tack vare fristående reglage så kan man även finjustera värmen för hög precision. Om gasolgrillen köps omonterad så krävs en del arbete för att sätta ihop den. Men den medföljande manualen har tydliga instruktioner som gör det enkelt att komma igång.

Bästa Budgetval – Broil King Gem 320

Broil King Gem 320

Typ: Gasolgrill
Brännare: Bottenbrännare
Tändning: Elektrisk
Effekt: 2,3 kW
Material: Gjutjärn och rostfritt stål
Tillbehör: Hjul, Lock, Sidobord, Skåp/Lådor, Termometer, Varmhållningsyta
Dimensioner (BDH): 115 x 54 x 109 cm

 • Stilrent utförande
 • Lättanvänd med tydliga reglage
 • Nedfällbara sidobord för utrymmesoptimering
 • Patenterade system för optimal ventilering och snabb tändning
 • Det finns gasolgrillar som är mer lättmonterade

Om du letar efter en kvalitetsgrill som inte kostar mer än nödvändigt så är Broil King Gem 320 valet för dig. Trots det blygsamma priset har den ett flertal funktioner som gör att den utan problem konkurrerar med avsevärt mycket dyrare alternativ. Särskild då de patenterade Flav-R-Wave- och Linear-Flow-systemen säkerställer riktigt jämn värme och enkel tändning. Med uppfällbara sidobord så har man alltid det utrymme som krävs för att resultatet ska bli bra.

Tre fristående reglage

Med tre fristående reglage blir det enkelt att justera värmen på sådant sätt att allt går att tillaga utifrån enskilda önskemål utan att det tar längre tid än nödvändigt. De kraftfulla brännarna gör att man utan problem växlar från låg till riktigt hög värme.

Unikt jämn värme

Med grillgaller i gjutjärn, isolerad kåpa och god luftgenomströmning så säkerställs väldigt jämn värme. Detta är ofta en förutsättning för att man ska få ett konsekvent resultat varje gång man grillar. Det gör även att grillen per automatik på sikt kompenserar för eventuell effektförsämring som kan drabba brännarna.

Optimera utrymmet

Då det är väldigt enkelt att fälla upp och ned sidoborden så får man stor kontroll över hur mycket utrymme som grillen ska ta. Därför är den väl lämpad för såväl dig som har det trångt, som dig som vill ha så mycket förvaringsutrymme som möjligt. Även om man skulle kunna önska att sidoborden var lite mer robusta så är de tillräckligt praktiska för att man inte ska störas av det.

Bästa premiumval – Weber Genesis II E-310 GBS

Weber Genesis II E-310 GBS

Typ: Gasolgrill
Brännare: Bottenbrännare och Sidobrännare
Tändning: Elektrisk
Effekt: 11 kW
Material: Gjutjärn och rostfritt stål
Tillbehör:
Fettuppsamlare, Hjul, Lock, Sidobord, Termometer
Dimensioner (BDH): 137 x 740 x 114 cm

 • Tre kraftfulla brännare för optimal effekt
 • Beprövad Weber-kvalitet 
 • Väldigt robust
 • Porslinsemaljerat gjutjärn 
 • Tar upp mycket plats

Vill du ha en gasolgrill som kvalitets- och prestandamässigt ligger på högsta nivå så är det svårt att inte rekommendera Weber Genesis II E-310 GBS. Det är en grill som helt och hållet kännetecknas av kvalitet. Och med Webers välkända hantverk och garanti så kommer den definitivt att ge valuta för pengarna under överskådlig framtid. Men vad är det som får den att sticka ut ur mängden?

Effekt och jämn värme

Med tre kraftfulla brännare och separata reglage så är det enkelt att justera värmen utifrån eget tycke. Men vad som särskiljer den från övriga gasolgrillar är dels att den har ett grillgaller täckt av porslinsemalj, och en kåpa med väl tilltagen isolering. Vad detta innebär i praktiken är att det inte bara är enkelt att justera värmen, utan att värmenivån hålls jämn. Det skapar även rätt förutsättningar för värmehållning.

Kvalitet rakt igenom

Weber har gjord sig kända för att värdesätta kvalitet. Och med tio års garanti på komponenter så har de verkligen visat sig stå bakom sina produkter. Det märks även på reglagen som är vad som i närmast utsträckning skulle kunna beskrivas som lättreglerade. Medan många andra grillar har reglage som känns plastiga så är dessa helt enkelt robusta.

Gasolgrill gjord för att användas

Med rostfritt utförande och pålitliga allvädershjul så är det här en grill som även klarar av lite hårdare tag och förutsättningar. Samtidigt är den väldigt precisionsinriktad. Då den är kompatibel med Webers iGrill3-system så är den även enkel att ansluta till en smartphone för dig som vill ha full kontroll var du än befinner dig.

Bra alternativ – Weber Q3200

Weber Q3200

Typ: Gasolgrill
Brännare: Bottenbrännare
Tändning: Elektrisk
Effekt: 6,35 kW
Material: Gjutjärn, aluminium och rostfritt stål
Tillbehör: Hjul, Lock, Sidobord, Skåp/Lådor, Termometer
Dimensioner (BDH): 128 x 53 x 111 cm

 • Liten i utförandet med stor i kapacitet
 • Uppfällbara sidobord
 • En av de smidigaste grillarna på marknaden
 • Inget för storgrillaren

Precis som med de flesta Weber grillar så vet man redan i förväg att man kan förvänta sig kvalitet. Men vad som får Weber Q3200 att sticka ut ur mängden är att det är en väldigt liten grill som samtidigt bjuder på stor kapacitet. Med särskild fokus på den lite mindre uteplatsen så presenterar Weber här en grill för dig som vill optimera utrymmet utan att låta det få en negativ inverkan på grillupplevelsen.

Oerhört smidig

Detta är en grill där fokus helt och hållet ligger på det väsentliga. Därför har Weber bantat ned den till vad som är helt och hållet väsentlig. Grillen kan på sätt och sammanfattas med de tre begreppen grillyta, kåpa och sidobord. Men trots detta kan den mycket väl mäta sig med såväl gasolgrillar från andra tillverkare, som med Webers egna övriga sortiment.

Pålitlighet i miniformat

Med två brännare, fristående reglage och väl tilltaget aluminiumlock med termometer är det här en gasolgrill som trots det nätta utförandet bjuder på en riktigt bra grillupplevelse. Ramen är stabil och hjulen gör den enkel att förflytta. Även om den saknar ett förvaringsskåp så har den en praktisk hylla nedtill, som kan användas för att förvara de mest väsentliga grilltillbehören.

Optimerat utrymme

De två sidoborden går att såväl fälla ned som att haka bort. Därför behöver man aldrig oroa sig för huruvida grillen ska få plats. Konstruktionen är även tillräckligt robust för att klara hårda tag. Och eftersom ramen är tillverkad i glasfiberförstärkt nylon, och kåpan i aluminium så är grillen i sin natur väldigt beständig mot rost och slitage.

Bra alternativ – Ooni Ooni Koda

Ooni Ooni Koda

Typ: Gasolgrill
Brännare: Bottenbrännare
Tändning: Elektrisk
Effekt: 6 kW
Material: Rostfritt stål
Tillbehör: Stativ, Portabel
Dimensioner (BDH): 40 x 62 x 30 cm

 • Unik design som verkligen sticker ut
 • Kanske den i särklass mest smidiga pizzaugnen
 • Främst lämpad för pizza

Den senaste tiden så har utbudet av nischade grillar vuxit sig stort. Och när det kommer till pizzaugnar så är de få som är så lämpade för ändamålet som Ooni Ooni Koda. Trots att dess utförande gör att det ibland känns som en bänkgrill i miniformat så är konstruktionen tillräckligt kvalitativ för att resultatet ska bli riktigt bra. Har du någonsin känt att du vill kunna ordna köpepizza på egen hand så är det här grillen för dig.

Unikt effektiv pizzaugn

Då användningsområdet på sätt och vis är väldigt begränsat är det egentligen inte rätt att jämföra denna produkt med övriga grillar. Men om du däremot verkligen brinner för pizza så är den på många sätt ett måste. Den pålitliga effekten gör att den kan tillaga en pizza på en tid som understiger en minut. Och med självtändning och värmereglage är den oerhört enkelt att använda.

Bra värmefördelning

Med stenbord och isolerad kåpa så säkerställer den jämn värmefördelning. Därför blir pizzorna avsevärt mycket bättre gräddade än vad man kan förvänta sig av en traditionell ugn eller grill. Särskilt då den med ett mindre utrymme blir en garanti för högre effekt. Detta är förmodligen så nära man kommer en professionell pizzaugn i hemmet.

Väldigt smidig

Utöver att vara marknadens kanske mest praktiska pizzaugn så är det definitivt marknadens mest storleksoptimerade pizzaugn. Den är inte större än en helt vanlig bordsgrill, men har en kapacitet som är svår att jämföra med något annat. Gasoldriften säkerställer att den är billig i längden och att värmen alltid är så hög som man önskar.

Köpråd – tänk på detta innan du köper en gasolgrill

Traditionellt sett har en grill varit något man köper utan närmare eftertanke. Anledningen har mycket att göra med att klotgrillar varit den förhärskande varianten på marknaden. Men då det numera dykt upp ett stort antal olika grillar så är det inte längre lika självklart vad man ska välja. Och just gasolgrillar har sina särskilda egenheter som gör att det är en bra idé att fundera lite extra noggrant på vilken grill man egentligen väljer. Så vad bör man tänka på i samband med att man köper gasolgrill?

Vad har du för matrutiner?

Vi har alla våra egna preferenser och rutiner när det kommer till grillning. Medan vissa av oss föredrar en enkel stek med få tillbehör så tycker andra att det är ett måste med en bred arsenal av grillade grönsaker, rotfrukter och ett flertal köttsorter i olika nivåer av grillat. Och möjligheten att välja är en av de stora förmånerna med en grill. Men för att du ska kunna tillaga allt i enlighet med dina önskemål så är det viktigt att välja en grill som är tillräckligt utrustad.

Om du värdesätter tillbehör så är det viktigt med sidobord eller sidobrickor som gör att du får enkel tillgång till allt som ska grillas. För dig som föredrar att på en och samma gång kunna grillar med olika temperaturer så är det minst lika viktigt att grillen har grillytor på olika nivåer i förhållande till värmekällan.

Därför rekommenderar vi att du spenderar lite extra tid på att noggrant fundera på hur du tillagar din mat. Därefter kan du välja en grill som har rätt förutsättningar för att du ska få ett så bra resultat som du förväntar dig.

Se till att det är en grill du kan hålla ren

Man bör definitivt inte underskatta vikten av att sköta sin grill. Allt ifrån fett till rost kan leda till att grillen inte får så lång livslängd som den skulle fått om den hade hanterats lite varsamt. Däremot kräver inte alla grillar samma mått av skötsel och underhåll. Vet du redan i förväg att du inte kommer vilja spendera tid på att rengöra den gör du se till att välja en gasolgrill med så få springer och skarvar som möjligt. Då har du redan från början sett till att den inte riskerar att drabbas negativt av fettansamlingar.

Något som är oerhört viktigt, särskilt för de som bor i närheten av havet eller i fuktiga områden, är att inte utsätta grillen för väderelementen annat än när den faktiskt används. Hur noggrann man behöver vara varierar i stor utsträckning utifrån förutsättningarna där man bor. Men man bör som minst se till att inte låta den stå ute i det öppna. Dels för att undvika fukt och kondens, men även för att minimera risken att den lämnas ute i regnet.

Hur sköter jag min gasolgrill?

Även om en gasolgrill inte kräver så avsevärt mycket skötsel utöver rätt förvaring och regelbunden avfettning så är det en del saker man bör tänka på då de kräver en lite annorlunda skötsel än traditionella kolgrillar. Först och främst så bör man se till att då och då torka av den med vatten och mild tvål för att säkerställa att det inte finns en överflödig mängd fettrester. Men vad som kan behöva lite extra omsorg är gasolgrillens brännare. Ofta rekommenderas att man låter grillen brinna av sig själv i några minuter för att hålla brännaren fri från ansamlingar. Som en del av detta bör du även komma ihåg att kontrollera anslutningar och slangar så det inte finns några läckor. Byt slangar var och vartannat år om du vill vara helt säker på att säkerhet och effekt ligger på högsta nivå.

Hur länge håller en gasolgrill?

En modern gasolgrill kommer med rätt nivå av skötsel att hålla under överskådlig framtid. Det är en investering som definitivt kommer att löna sig då de är kända för att år efter år ge samma höga effekt och pålitlighet. Nu för tiden är gasolgrillarna i de flesta fall även konstruerade på så sätt att de kan uppgraderas och repareras med ersättningskomponenter. Därför är det på sikt inte hela världen om man behöver byta brännare. Vill du göra ett långsiktigt köp så är en gasolgrill alltid rätt val.

Vilka fördelar har gasol jämfört med kol?

I grund och botten så handlar mycket om åsikter och egna preferenser. Men något som väldigt få kommer att neka till är att gasolgrillar är snabbare och enklare att använda. De ger även bättre effekt och genererar inget os, vilket gör att många har kommit att se dem som ett lite mer trevligt alternativ. Att de har större effektivitet gör även att de blir billigare på lång sikt då det inte går åt lika mycket drivmedel som vid användandet av kol. De flesta är även överens om att det är mycket enklare att reglera värme med en gasolgrill, vilket gör att det är enklare att få bra resultat även för den som inte är så van med att använda grill.

Är det någon skillnad i smak med en gasolgrill?

Detta är en fråga som verkar vara väldigt återkommande. Och i slutändan så är det nog något man på egen hand får ta ställning till. Men vad vi kan säga är att det har genomförts ett flertal smaktester där personer inte har kunnat särskilja smaken på mat tillagad med gasol- och kolgrill. En anledningen att folk däremot upplever skillnad kan vara att många förknippar grillupplevelsen med just lukten av kol.