Alla som drömmer om Hollywoodlockar bör investera i en riktigt bra locktång. Med ett professionellt stylingverktyg spelar det nämligen ingen roll hur platt ditt hår egentligen är, utan du kan skapa ett lockigt svall på bara några minuter.

Vi beskriver för- och nackdelar samt styrkor och svagheter hos de olika modellerna. På detta sätt kan du se vilka egenskaper de olika locktängerna har att erbjuda och vilken som bäst ger dig det du är ute efter. Vi går igenom utvalda locktänger där vi har utsett en testvinnare, det bästa budgetvalet och det bästa premiumvalet.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken locktång som är bäst på marknaden just nu
 • Vilka värmeinställningar som är bäst
 • Varför en locktång med Auto Curl-teknik ger dig mest symmetriska lockar
 • Varför roterande sladdfäste är ett måste
 • Vilka funktioner du bör fundera över

Vi har gått igenom och noggrant testat de populäraste locktängerna på marknaden för att utse den som är bäst i test. Vi har jämfört beläggningar, temperaturer, sladdlängder och viktiga funktioner. Allt för att du ska kunna få en lockig hårman varje dag.

Det finns en stor mängd av locktänger att välja mellan. Se därför till att jämföra alla olika funktioner för att hitta den bästa tången för just ditt hår. Vi har hjälpt dig på vägen genom att utse en topp 5-lista och samlat ihop de bästa råden inför ditt viktiga köp. Nu sätter vi igång!

Testvinnare -GHD Curve Creative Curl Wand

GHD Curve Creative Curl Wand


Storlek: 28 mm
Maxtemperatur: 185 grader
Uppvärmningstid: 20 sekunder
Automatisk avstängning: Ja, 30 min
Sladdlängd: 200 cm
Funktioner: Kall topp, snabbuppvärmning, roterande sladdfäste, universal spänning

 • Ingår en värmehandske
 • Konformad tång med tjock kon
 • Har en sval topp
 • Roterande sladd
 • Dumt placerad strömknapp

Vår testpanel har utsett GHD Curve Creative Curl Wand till den locktång som är bäst i test. Här får du en locktång som verkligen presterar på alla sorters hår och du får fantastiskt fina lockar. Med detta lättarbetade stylingverktyg kan du skapa Hollywoodlockar på nolltid och känna dig fin i håret varje dag.

GHD Curve Creative Curl Wand har en maxtemperatur på 185 grader. Det är tillräckligt varmt för att använda tången på både tjockt och tunt hår och skapa perfekta lockar som håller formen hela dagen. En riktigt bra funktion med stylingverktyget är att det har en sval topp. På så sätt riskerar du inte att bränna dig när du virar hårlocken runt staven. Det ingår dessutom en smidig värmehandske som du kan använda när du lockar ditt hår. Du minskar risken ännu mer att du bränner dig. 

Denna locktång kan du använda överallt i hemmet och på semestern. Den har nämligen en riktigt lång sladd så du får gott om rörelsefrihet om spegeln inte sitter direkt vid eluttaget. Sladden är 200 cm lång och dessutom är den roterande. På så sätt blir stylingverktyget extra lättmanövrerat när du snurrar på det för att skapa dina lockar. Dessutom är locktången utrustad med en universal spänning vilket även det är idealiskt för resan. 

Snabbuppvärmning har keramiska plattor vilket skapar vackra lockar utan friss. Det är dessutom extra skonsamt mot håret att använda ett stylingverktyg med keramiska plattor då värmespridningen blir bra. Storleken är 28 millimeter i diameter och staven är konformad, något som ger dig ett naturligt resultat med stora lockar. Frisyren blir lika fin oavsett om du vill ha fasta lockar eller om du väljer att kamma ut dem för en mer avslappnad look. Något som sticker ut med denna tång är att konen inte är allt för smal i änden. Utan lockarna blir mer jämnstora längs hela hårslingan. På så sätt får du ett fluffigare resultat och härliga beach waves liknande de du får med en plattång.

GHD Curve Creative Curl Wand får höga betyg av användarna och testpanelen blev imponerad av hur bra den presterar. Locktången har dessutom en lång rad bra funktioner. Förutom den kalla toppen som förhindrar brännskador på fingrarna så är även den automatiska avstängningen en viktig funktion. På så sätt behöver du inte oroa dig för att glömma den igång när du lämnar huset.

Bästa Budgetval – OBH Nordica Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099

OBH Nordica Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099

Storlek: –
Maxtemperatur: 230 grader
Uppvärmningstid: 30 sekunder
Automatisk avstängning: Ja, 60 min
Sladdlängd: 280 cm
Funktioner: Snabbuppvärmning, roterande sladdfäste, universal spänning

 • Medföljande fodral att förvara locktången i
 • Plattång och locktång i ett
 • Medföljande frisyr-DVD
 • Lång sladd
 • Hårstrån kan fastna i skarvarna

Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099 från OBH Nordica är en riktigt bra locktång för dig som vill få fina lockar med hjälp av ett lätthanterligt stylingverktyg. Både användare och vår testpanel hyllar denna produkt och alla dess funktioner. Detta är dock inte bara en locktång, det är även en plattång. 


Detta stylingverktyg är nämligen två i en och du kan därför styla ditt hår exakt som du vill. Stylingverktyget är något långt och kräver därför lite extra utrymme i väskan, men med hjälp av det praktiska, medföljande värmetåliga fodralet har du koll på såväl tång som sladd. Även sladden är praktisk med sina 280 centimeter. En lång sladd innebär att du inte behöver ha eluttaget precis vid spegel för att kunna styla håret. Sladdfästet är dessutom roterande vilket gör det extra enkelt att hantera tången när du skapar fina lockar. 

En nackdel med Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099 är att många användare upplever att det kan fastna hårstrån mellan de keramiska plattorna och själva tången. De nano-keramiska plattorna gör dock att håret glider lätt i verktyget och att värmen skonsamt fördelas över hela håret. Dessutom ger den nano-keramiska beläggningen ökad glans och minskad friss och statisk elektricitet i håret. 

Plattorna kan nå en temperatur på mellan 120-230 grader, vilket innebär att du får stor flexibilitet att välja rätt värmeläge för just ditt hårs tjocklek. Tången har hela fem värmelägen vilket är mycket behändigt. Eftersom locktången är utformad som en plattång så får du stora, vackra korkskruvar med denna tång. Skillnaden från en klassisk plattång är dock att kanterna är rundade så att du slipper tråkiga kanter på dina fina lockar. Du får dessutom stora lockar ända ner till topparna.

Det tar endast 30 sekunder för tången att bli varm, det är alltså riktigt snabbt och effektivt om du har ont om tid för din styling. Tången har en automatisk avstängning efter 60 minuter. På så sätt behöver du inte åka hem igen om du misstänker att du har råkat glömma tången igång. 

Om du vill ha tips och inspiration för ditt hår så medföljer det en frisyr-DVD för hjälp på vägen mot en fantastisk frisyr när du köpet stylingverktyget. Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099 är vårt bästa budgetval för dig som vill ha en professionell locktång för en billig penning – och dessutom får du även en utmärkt plattång i samma stylingverktyg.

Bästa premiumval – Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler

Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler

Storlek: –
Maxtemperatur: 210 grader
Uppvärmningstid: 30 sekunder
Automatisk avstängning: Ja, 60 min
Sladdlängd: 200 cm
Funktioner: Roterande sladdfäste, upphängningsögla, universal spänning, joniseringsfunktion

 • Upphängningsögla för enkel förvaring
 • Ingen risk för brännskador
 • Utrustad med en joniseringsfunktion
 • Mycket smidigt lockverktyg
 • Ganska tung

Drömmer du om att få ett hår fullt av mjuka, förtrollande lockar? Då är det en Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler du ska investera i. Denna premiumlocktång är nämligen något utöver det extra och hjälper dig att skapa vackra, böljande lockar på nolltid. Det var därför ett lätt beslut för vår testpanel att utse detta stylingverktyg till det bästa premiumvalet. 

Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler är en locktång som automatiskt skapar lockar. Du behöver alltså inte själv vrida en hårslinga runt konen. Istället är konen inbyggd i locktången och den kan locka dubbelt så mycket hår på en gång som en vanlig locktång. 

Stylingverktyget har tre värmelägen och du kan välja mellan 170, 190 eller 210 grader. Därmed kan du välja rätt temperatur utefter hur tjockt hår du har. Locktången har ett smart locksystem som ger dig Hollywoodlockar på ett kick. Tången har en keramisk beläggning för ett glansigt och frissfritt resultat som skyddar hårets naturliga fuktighet. Den har dessutom en joniseringsfunktion så att du inte behöver oroa dig för någon statisk elektricitet i håret.

Något som ger detta stylingverktyg pluspoäng är att det är utrustad meden upphängningsögla. Det är få locktänger som är det, men med Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler slipper du oroa dig för var du ska förvara den medan den fortfarande är varm. Sladden är 200 cm lång vilket är klart godkänt och dessutom är sladdfästet roterande så att det blir enkelt att handskas med verktyget.

Med autolockfunktionen behöver du inte vara ett proffs på att locka ditt hår eftersom locktången gör hela jobbet åt dig. Det är därför en av de smidigaste locktängerna du kan införskaffa om du vill få symmetriska lockar som håller formen i flera dagar. Autolockfunktionen gör det dessutom lika enkelt att locka håret på bakhuvudet som på framhuvudet. Eftersom den uppvärmda konen är placerad inuti locktången så slipper du dessutom oroa dig för brännmärken. Det gör tången lämplig för användare i alla åldrar.

Den enda nackdelen med denna smarta locktång är att den väger 580 gram, vilket gör den ganska tung. Du får alltså akta handlederna om du använder den under en lång tid. Eftersom Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler lockar ditt hår dubbelt så snabbt som en vanlig locktång är det dock inget du kommer att märka av såvida du inte ska locka både ditt och dina vänners hår.

Bra alternativ – Babyliss Curl Secret 2 C1300E

Babyliss Curl Secret 2 C1300E

Storlek: 25-35 mm
Maxtemperatur: 230 grader
Uppvärmningstid: 30 sekunder
Automatisk avstängning: Ja, 45 min
Sladdlängd: 220 cm
Funktioner: Snabbuppvärmning, Joniseringsfunktion, Utbytbart huvud

 • Keramisk beläggning
 • Två olika lockhuvuden
 • Kraftfull effekt på några minuter
 • Auto Curling-teknik
 • Tungt stylingverktyg

Babyliss Curl Secret 2 C1300E är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en automatisk locktång utan att behöva spendera en smärre förmögenhet. Denna locktång får riktigt bra betyg av sina användare och imponerade stort på testpanelen med sin intelligenta funktion. 

Med en väl tilltagen sladd på 220 centimeter får du gott om utrymme när du ska locka håret, oavsett hur nära eluttaget sitter din spegel. 

Babyliss Curl Secret 2 C1300E har tre temperaturinställningar så att du kan anpassa värmen utefter ditt hårs tjocklek. På så sätt kan du skonsamt locka ditt hår utan att bränna sönder hårstråna. Med autolockfunktionen behöver du inte vara något proffs på att locka ditt hår eftersom den intelligenta locktången sköter allt jobb åt dig. Då blir det enkelt att locka håret både på bakhuvudet och på sidorna. 

Du får inte bara flexibilitet med värmen, utan även med storlekarna på dina lockar. Du kan nämligen byta ut huvudet för att byta storlek på lockarna. Lockarna blir fasta och kan kammas ut för en varierad och mjukare look. Diametern på de olika lockhuvudena är 25 mm och 35 mm i diameter så att du kan välja mellan smalare lockar och stora Hollywoodlockar. Oavsett vilken diameter du väljer så blir det ett professionellt resultat.

Lockkonen är täckt med keramisk beläggning så att du ska få ett lent och glansigt hår där värmen blir väl fördelad. Maxtemperaturen är på 230 grader vilket innebär att du kan locka grövre hårstrån med bra resultat. Den lägre temperaturen är 190 grader, vilket är något högt jämfört med andra locktänger i testet. Verktyget har en snabbuppvärmning på 30 sekunder så att du snabbt kommer igång med stylingen och dessutom har det en automatisk avstängning efter 45 sekunder.

En nackdel med Babyliss Curl Secret 2 C1300E är att stylingverktyget är ganska tungt med sina 617 gram, vilket kan vara påfrestande för handlederna. Tack vare den automatiska lockfunktionen går det dock snabbt att locka håret så du kommer inte att använda verktyget under en så pass lång tid att du märker av vikten. 

Babyliss Curl Secret 2 C1300E har en Auto Curl-teknik som verkligen imponerar på testpanelen och som kommer att ge ditt hår flera olika lockiga frisyrer att välja mellan. Verktyget lockar stora hårslingor på en och samma gång så att stylingen går snabbt. En stor fördel med detta verktyg är att alla lockar blir symmetriska och lika fina.

Bra alternativ – HH Simonsen ROD VS3

HH Simonsen ROD VS3

Storlek: 25 mm
Maxtemperatur: 200 grader
Uppvärmningstid: 5 sekunder
Automatisk avstängning: Ja, 90 min
Sladdlängd: 300 cm
Funktioner: Roterande sladdfäste, snabbuppvärmning, kall topp

 • Extremt snabb uppvärmning
 • Ergonomisk utformning
 • Medföljande värmehandske
 • Riktigt lång sladd
 • Den automatiska avstängningen dröjer

Med HH Simonsen ROD VS3 kan du få perfekta lockar med ett naturligt resultat på ett kick. Det här är en lätthanterlig locktång som gör att du får fasta lockar med bra stuns, oavsett hur grova eller tunna hårstrån du har. Att locktången dessutom är konformad gör att dina lockar får en varierande storlek vilket bidrar till det naturliga resultatet. 

Tången är helt slät och du virar själv hårslingorna runt konen. Därför är det mycket bra att det medföljer en värmehandske så att du inte riskerar att få brännmärken. Konen är täckt med en keramisk beläggning vilket fördelar värmen bra. Dessutom innebär det att tången är skonsam mot ditt hår och bevarar hårets egna oljor så att slutresultatet blir glansigt. 

Tången kan bli 120 till 200 grader varm, vilket ger dig stor flexibilitet i hur hög värme du vill ha till ditt hår. Med en varmare temperatur kan du dessutom få skarpare lockar. En funktion som verkligen imponerade på testpanelen var tångens snabbuppvärmning. Den behöver endast fem sekunder för att bli 200 grader varm, vilket slår de andra stylingverktygen i testet med hästlängder. Det är alltså den perfekta locktången för dig som har bråttom iväg eller som snabbt vill kunna styla ditt hår varje morgon. Oavsett hur varm tången är så har den en kall topp som hjälper dig att förhindra brännskador. 

Något som kan ses som en nackdel med HH Simonsen ROD VS3 är att locktångens automatiska avstängning dröjer hela 90 minuter. Det är alltså en klart längre tid än vad de andra locktängerna har i testet. 

En stor fördel däremot är att sladden är hela 300 cm lång, vilket är riktigt bra för dig som har monterat spegeln långt ifrån närmsta eluttag. Sladdfästet är dessutom roterande så att du enkelt kan snurra på locktången för att skapa dina fina lockar.

Konen på HH Simonsen ROD VS3 är 25 mm i diameter så du kan skapa perfekta Hollywoodlockar med tången. Längst ut mot toppen är den konformade tången dock 19 mm i diameter så du kan variera lockarnas utseende och storlek med en och samma tång. 

Den har en smidig touchfunktion och är riktigt snyggt designad. Touchdisplayen har en dold temperaturindikator som bara lyser när du rör vid den. Du kan ta med dig HH Simonsen ROD VS3 på resor eftersom den fungerar både med 100V och 240V.

Köpråd – Locktång

Hur varm behöver locktången vara?

Hur varm locktång du behöver beror bland annat på hur tjocka hårstrån du har samt hur mycket hår du har. En varmare locktång är bra för grova hårstrån och för dig som vill ha riktigt skarpa lockar. Om du däremot har tunnare hår eller vill ha lösa lockar så är en lägre temperatur att föredra.

Om du vill kunna skapa olika resultat kan du med fördel välja en tång med flera olika värmeinställningar att välja mellan.

Vad skiljer en Auto Curl-teknik från en vanlig locktång?

På senare tid har det släppts en rad locktänger med Auto Curl-teknik, bland annat vårt premiumval Philips StyleCare Prestige MoistureProtect Auto Curler. Med en autolocktång behöver du inte själv vira hårlocken runt tången för att skapa lockar, utan istället sköter tången allt jobb åt dig. Den virar in håret och skapar lockarna på bara några minuter.

Fördelen med en tång som använder en Auto Curl-teknik är att du får asymmetriska lockar med perfekt resultat för varje hårslinga. Dessa tänger brukar dock vara lite dyrare än en vanlig locktång.

Vad är en konformad locktång?

En konformad tång är tjockare i basen och smalare i toppen. Dina lockar blir därför inte lika tjocka längs med hela hårslingan, utan lockarna blir smalare närmare hårtopparna. En konformad locktång kan därför hjälpa dig att skapa ett mer naturligt resultat med lockiga toppar och vågigare hårbotten.

En konformad locktång är därför inte det ultimata valet om du vill skapa skarpa skruvlockar med samma storlek ända från hårbotten.

Är ett roterande sladdfäste nödvändig?

När du köper en locktång bör du absolut kika efter en locktång som har ett roterande sladdfäste. Idag har de flesta stylingverktyg denna funktion. Ett roterande sladdfäste gör det enklare för dig att locka håret.

När du arbetar dig igenom håret så kommer du att vända och vrida en hel del på tången, speciellt när du lockar håret på bakhuvudet. Med ett roterande sladdhuvud behöver du aldrig bekymra dig för var sladden är eftersom den automatiskt roterar och håller sig ur vägen.

De viktigaste funktionerna för en locktång

När du köper en locktång finns det vissa funktioner som du bör kika på för att kunna göra ett bra val. Det är trots allt mycket som skiljer sig mellan olika locktänger. 

Kika efter följande funktioner:

 • Temperaturen – Vilka temperaturer kan locktången nå och hur många värmesteg har den?
 • Diameter – Hur bred diameter har locktången och hur stora lockar kan den skapa. Denna funktion är viktig eftersom olika tänger skapar olika stora lockar och därmed olika utseende.
 • Automatisk avstängning – Det är viktigt att din locktång har en automatisk avstängning. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att du har glömt stänga av den. Den stänger nämligen av sig själv efter ett tag.
 • Sval topp – Den svala toppen är en viktig och behändig funktion. Då behöver du inte oroa dig för att bränna dig på toppen utav locktången.
 • Lång sladd – Köp gärna en locktång med lång sladd. Då kan du stå upp och locka håret trots att eluttaget befinner sig en bit ifrån spegel. 
 • Extra tillbehör – Vilka extra tillbehör medföljer när du köper din locktång? Två riktiga bra tillbehör är ett värmetåligt fodral att lägga tången i och en värmehandske som skyddar den hand som du lockar håret med.

Det är bl a ovanstående funktioner vår testpanel har utgått från när de har utsett de tänger som är bäst på marknaden. Ett hett tips är att först fundera på vilken typ av frisyr du vill uppnå och hur du vill att dina lockar ska se ut, sedan kan du kika efter den bästa tången för att uppnå ditt drömresultat.