Letar du efter ett effektfullt proteinpulver inför träningssäsongen? Precis som många andra har du säkert börjat träna för att nå nya mål inför nästa sommar. Kanske har du precis kommit igång på gymmet eller kanske har du flera års erfarenhet. 

Proteinpulver gör att du kan få maximal effekt av din träning eftersom den hjälper musklerna med återuppbyggnaden. Dessutom innehåller många proteinpulver även aminosyrorna BCAA som underlättar vid återhämtning. 

Oavsett din träningsnivå kan ett proteinpulver hjälpa dig mot din drömkropp.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilket proteinpulver vi anser är det bästa på marknaden just nu
 • Proteinpulvrets egenskaper och innehåll
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar
 • Svar på vanliga frågor
 • Goda råd inför ditt köp

Protein fungerar som kroppens byggstenar och du får vanligtvis i dig tillräckligt i din dagliga kost. Men vid tyngre styrketräning får kroppen ett högre behov av protein för att kunna bygga muskler i samma takt som de bryts ned och därför kan det vara en bra idé att komplettera med ett proteinpulver. 

I den här artikeln har vi testat och betygsatt olika proteinpulver som är populära på marknaden idag. 

Testvinnare – Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Proteinbas: Vassle
Smaker: Flera olika alternativ
Protein per portion: 24 gram
Kalorier per portion: 113 kalorier
Fett per portion: Olika beroende på smak men ungefär 1 gram


 • Välkänd tillverkare inom body building
 • Går att köpa i storpack
 • Högt innehåll av BCAA
 • Smakar gott med både vatten och mjölk
 • Ej för laktosintoleranta

Detta är proteinpulvret som kanske är det mest kända i fitness kretsar. Det har varit med sedan långt tillbaka och tillverkaren Optimum Nutrition har flera produkter inom träningssegmentet. Tillverkaren är mest känd inom body-building och är väldigt populära i branschen. Oavsett om du är en inbiten träningsfantast eller nybörjare kan vi varmt rekommendera Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Vassleprotein med många smaker

100% Whey Gold Standard är ett vassleprotein som utvinns vid tillverkning av ost och kommer alltså från mjölk. Därför är detta inte ett protein för dig som är laktosintolerant eller känslig för mjölkprotein. Vi gillar den lena smaken som vassleprotein får när den blandas med mjölk, dessutom har Optimum Nutrition definitivt lyckats med smaksättaren på sina proteinpulver.

Det finns i smakerna: Banan, Chocolate Peanut Butter, Choklad, Cookie & Cream, Extreme Milk Chocolate, French Vanilla, Jordgubb, Mintchoklad, Rocky Road och Vanilj.

Hög andel protein med få kolhydrater

I en portion får du i dig 24 gram protein vilket är en bra mängd i jämförelse med liknande proteinpulver. Dessutom innehåller vassleprotein BCAA-syror som är toppen för att bygga muskler. Enligt innehållsförteckningen finns det 5,5 gram BCAA i varje portion och 74 mg natrium.

Något som vi uppmärksammade vid vårt test var att 100% Whey Gold Standard endast innehåller 1,6 gram kolhydrater. Det är alltså perfekt för dig som vill få i dig så lite kolhydrater som möjligt men samtidigt ha ett högt proteinintag. Energiinnehållet i en portion är 113 kalorier, då enbart inräknat pulver.

Föredrar du att blanda ditt proteinpulver med mjölk behöver du även räkna in kalorierna för mjölken.

0,9 kg – Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard:

2,2 kg – Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard:

4,5 kg – Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard:

Bästa Budgetval – Star Nutrition Ultimate Whey Protein

Star Nutrition Ultimate Whey Protein Chocolate 1kg 1 st

Proteinbas: Vassle
Smaker: Flera olika
Protein per portion: 26 gram
Kalorier per portion: 111 kalorier
Fett per portion: 1,1 gram

 • Väldigt god chokladsmak
 • Skonsam för magen
 • Hög proteinhalt
 • Krämig konsistens
 • Ganska många tillsatser

Detta är proteinpulvret som håller premiumkvalité till ett lägre pris och ett måste att ha med på vår lista. Star Nutrition Ultimate Whey Protein levererar ett högt proteininnehåll i varje portion och smaken är lyxig i jämförelse med sina konkurrenter. 

Olika typer av proteiner

Proteinpulvret består av vassle och innehåller tre typer av proteiner: koncentrat, isolat och hydrolsat. Sett till antalet gram i varje portion håller detta proteinpulver samma standard som sina konkurrenter. Tillverkaren har dock tillfört matsmältningsenzymer som skall hjälpa magen att lättare bryta ner proteinet. Det gör att detta protein lättare skall tas upp av kroppen än övriga proteinpulver. Tydligen skall matsmältningsenzymerna även vara skonsamma för magen. 

Något vi uppmärksammat är proteinpulvrets långa innehållsförteckning. Vi vet inte om vi tycker att det är något upplyftande egentligen, men det beror väl på vad man själv känner. Produkten innehåller förutom proteiner, kolhydrater och fett, även två olika slags sötningsmedel. Tillverkaren har använt riktig kakao till chokladsmaken vilket vi uppskattar, vi känner tydligt att den inte blivit ersatt med konstgjorda aromer. För övrigt är proteinpulvret väldigt len i smaken och det blandas ut fint i shakern. 

Bra smak och konstistens

Pulvret går fint att blanda ut med valfri mjölk eller vatten. Vi tycker faktiskt att det smakar bra med enbart vatten, smaken blir trots allt krämig. 

I en portion av Ultimate Whey får du hela 26 gram protein. Dessutom får du i dig ungefär 1,1 gram fett och 111 kalorier. Jämförelsevis har denna produkt liknande energiinnehåll som andra proteinpulver i samma prisklass. 

Ultimate Whey är proteinpulvret för dig som vill öka ditt intag av högkvalitativt protein för en lägre peng. Tillverkaren har definitivt lyckats med smak och konsistens och trots sin långa innehållslista förtjänar den sin plats på listan.

Bästa premiumval – Self Omninutrition Micro Whey Active Stevia

Self Omninutrition Micro Whey Active Stevia

Proteinbas: Vassle
Smaker: Flera olika smaker
Protein per portion: 25,2 gram
Kalorier per portion: 120 kalorier
Fett per portion: ca 1 gram

 • Sötad med stevia
 • Skonsam mot magen
 • Hög proteinandel
 • Bra balans av innehåll
 • Få smaker att välja mellan

Här är något för dig som letar efter ett välbalanserat proteinpulver.

Viktiga aminosyror

Self Omninutrition Micro Whey Active Stevia innehåller två viktiga aminosyror som heter L-lysine och glysin. Dessa aminosyror kan kroppen inte själv producera och därför behöver du få i dig dessa genom kost eller kosttillskott. L-lysine och glysin är naturligt förekommande i animaliska livsmedel, exempelvis kött, och har en stor inverkan på kroppens vävnad.

Proteinpulvret är baserat på vassle som är en biprodukt vid tillverkning av ost. Därför är det även berikat med vitaminer och mineraler som är väsentliga vid muskeluppbyggnad. 

Naturligt sötningsmedel

Tillverkaren heter Self Omninutrition och är en välkänd aktör inom fitness-kretsar. Deras proteinpulver Micro Whey Active kommer i flera smaker och i två olika utföranden: med eller utan stevia.

Stevia är ett naturligt sötningsmedel och är något för den som gärna undviker kemiska tillsatser och socker, men ändå tycker om den söta smaken. Dessutom finns proteinpulvret i flera olika smaker, som exempelvis choklad/jordnöt, kaffe latte, persika och banan. Vi tycker smakerna känns lyxiga och lite annorlunda. Vid testet prövade vi endast smaken som var sötad med stevia och vi gillar möjligheten att välja bort kemiska sötningsmedel. Definitivt ett pulver för dig som vill minska på tillsatta ämnen och socker. 

Detta proteinpulver har en väldigt låg halt av både kolhydrater och fett per portion. I en skopa pulver får du i dig 120 kalorier varav 25,2 gram protein när det blandas med vatten. Dock smakar det, precis som många andra proteinpulver, bättre om det blandas med mjölk. Detta proteinpulver är dessutom glutenfritt.

1 kg – Self Omninutrition Micro Whey Active Stevia:

4 kg – Self Omninutrition Micro Whey Active Stevia:

Bra alternativ – Better You Ärt- & Havreprotein

Better You Ärt- & Havreprotein

Proteinbas: Ärtor och havre
Smaker: Flera olika smaker
Protein per portion: 14 gram
Kalorier per portion: 67 kalorier
Fett per portion: 0,5 gram

 • Lågt kaloriinnehåll
 • Laktosfritt
 • Få kolhydrater
 • Skonsamt mot magen
 • Behöver skakas ett tag för att blandas ordentligt

Veganskt

Detta veganska alternativ är en spännande kandidat i vårt test av proteinpulver. För även om du gillar att träna och vill se resultat, är det inte säkert att du äter och dricker animaliska produkter. I så fall är Better You Ärt- & Havreprotein något för dig!

Tillverkaren Better You har tagit fram ett proteinpulver som även inkluderar den som äter växtbaserat. De som inte äter kött kan ha svårt att få i sig tillräcklig mängd med protein och därför kan detta proteinpulver användas som ett komplement.

Till skillnad från många andra veganska alternativ kommer proteinet i Better You från ärtor och havre. Detta är toppen för dig med känslig mage eftersom det annars är vanligt att proteinet utvinns från sojabönan. Ärtprotein är vanligtvis mer skonsamt mot magen än soja.

Laktosfritt

På grund av att proteinpulvret är veganskt är det som sagt fritt från animaliska ingredienser och laktos. Men på grund av att det innehåller havre är det dessvärre inte glutenfritt (man kan inte få allt). Dessvärre är proteininnehållet inte lika stort som vid kasein- och vassleprotein. I en skopa med proteinpulver får du i dig 14 gram protein, vilket visserligen är mer än om du inte hade tagit något alls. Dock är energiinnehållet lägre eftersom det växtbaserade pulvret inte innehåller några fetter, så därför får du i dig 67 kalorier i en portion, hälften av vad du får i dig i ett vanligt proteinpulver.

Tack vare dess ingredienser är den lite annorlunda i konsistensen och i smaken, men fortfarande god jämförelsevis. Vid tillredning behöver den skakas lite längre än vanliga vassle- och kaseinpulver men när den väl har blandats ut har den en bra konsistens. För dig som är vegan finns inte möjligheten att blanda ut den med vanlig mjölk, men det går lika bra att blanda med valfritt veganskt substitut, exempelvis havremjölk eller mandelmjölk. 

Better You´s Ärt- och havreproteinpulver kommer i flera smaker, bland annat: päron, vanilj och choklad.

Bra alternativ – Tyngre Kasein Protein Vanilla Dreams

Tyngre Kasein Protein Vanilla Dreams

Proteinbas: Kasein
Smaker: Vanilj och kladdkaka
Protein per portion: 23,7 gram
Kalorier per portion: 106 kalorier
Fett per portion: 0,36 gram

 • Bra smak
 • Hög mängd protein
 • Innehåller viktiga aminosyror
 • Mjuk och len konsistens
 • Hade önskat fler smaker att välja på

Självklart kände vi att vi även behövde testa proteinpulver som är baserat på kasein för att ge dig en så bra variation som möjligt. 

Annorlunda mjölkprotein

Kasein Protein Vanilla Dreams från Tyngre är till största delen baserat på kasein. Kasein är precis som vassle ett mjölkprotein och därför är inte detta proteinpulver laktosfritt. En av de stora skillnaderna mellan proteinpulver baserade på kasein respektive vassle är hur kroppen tar upp proteinet. Kasein är nämligen ett protein som kroppen tar upp långsamt i jämförelse med vassle. Det innehåller dock en hel massa nödvändiga vitaminer och aminosyror för att stärka och bygga kroppens muskler. 

Som en milkshake med extremt lite fett

Detta proteinpulver från Tyngre lämnade oss inte besvikna. Tillverkaren lovar vaniljdrömmar och det var vad vi fick vid vårt test. Kaseinpulver är lite tjockare i konsistensen och vi upplevde att drycken blev mer som en milkshake. Det är definitivt gott men kan bli lite mastigt efter ett tag och speciellt om man dricker mer än en portion under en dag. 

En portion innehåller 30 gram pulver och i denna får du med dig 0,36 gram fett, 2 gram kolhydrater och 23,7 gram protein. Energiinnehållet per portion är 106 kalorier. Detta är alltså ett proteinpulver för dig som vill undvika hög fetthalt och hålla ett lågt kaloriintag men samtidigt få i dig så mycket protein som möjligt. Tyngre har två kända smaker på sitt kaseinbaserade proteinpulver: vaniljdrömmar och kladdkaka. 

Kasein Protein passar dig som vill variera ditt proteinpulver. Protein- och energiinnehållet är ungefär detsamma men beroende på vad du har för träningsmål kan det vara mer eller mindre fördelbart med kasein. Själva pulvret smakar dock gott och är lätt att blanda ut och har en självklar plats på vår lista. 

Köpråd – att tänka på innan du köper proteinpulver

Det finns mycket som en novis kan behöva veta innan hon köper ett proteinpulver. Nedan listar vi en rad vanliga frågor om proteinpulver och användning. 

Får man bättre träningsresultat av proteinpulver?

I studier där man undersökt människors träningsresultat har man funnit att intag av protein har en avsevärt större effekt än om du inte får i dig det. Det man kunnat påvisa är att extra proteinintag har mätbar effekt på muskelmassan över tid. Det är dock oklart när och hur proteinet bör intas, om det ger bäst resultat i samband med träning, efteråt eller före. Men de som inte åt något extra protein alls hade inte samma uppbyggnad av muskelmassa, trots att deras träning var densamma. 

Med det sagt är det inte omöjligt att få bra träningsresultat utan att äta proteinpulver. Det du behöver tänka på i så fall är att du får i dig tillräckligt med protein i din dagliga kost. Tänk på att äta kött och animaliska produkter, gärna innan och efter träning, om du inte tar proteinpulver. 

Varför ska man äta proteinpulver? 

Proteinpulver kan komplettera en redan bra diet om du vill få i dig extra protein för att stödja kroppens uppbyggnad av muskelmassa. Proteinpulver är ett vanligt komplement bland både body builders och elitidrottare för att optimera träningsresultaten. 

Anledningen är att protein fungerar som kroppens byggstenar. Vid hög träningsbelastning är kroppen i behov av extra byggstenar för att kunna bygga upp musklerna. Saknas byggstenar har kroppen inte möjlighet att bygga muskler som matchar den tid och energi du lägger ner på din träning. Därför är det viktigt att tillföra extra protein när du tränar hårt. 

Hur mycket protein ska jag få i mig? 

Det finns ingen gräns eller gyllene regel som gäller för alla. Det vi vet är att om du inte har några specifika mål med din träning och äter enligt kostcirkeln har du inte några fördelar med att äta proteinpulver. Så länge du inte vill bygga muskler räcker det dagliga intaget av protein gott och väl. 

Tränar du mycket och vill bygga dina muskler finns det dock fördelar med att äta mer protein än normalt. Det beror på att om du tränar mycket har kroppen ett högre behov av protein och bör därför få i dig mer. 

Enligt livsmedelsverket skall en person som tränar hårt få i sig mellan 1,4-1,8 gram protein per kilo kroppsvikt. För många är detta dock inte några svårigheter att få i sig via maten. Men det finns undantag där vissa kanske äter mindre animaliska livsmedel och då kan proteinpulver fungera som ett bra komplement. Det generella intaget av protein bland befolkningen ligger på 72 gram för kvinnor och 92 gram för män, per dag. 

Tränar du hård styrketräning med målet att få större muskler är det definitivt en bra ide att komplettera med proteinpulver. Oavsett om du befinner dig i en ”bulk” eller ”deff” understödjer proteinet kroppens uppbyggnad av muskler och förhindrar nedbrytning. Se till att ligga inom rekommendationerna, antingen via din kost eller med hjälp av proteinpulver. För mycket protein gör nämligen varken till eller från eftersom kroppen gör sig av med överflödet via urinen. 

Vilket proteinpulver är bäst? 

Beroende på dina mål med din träning finns det olika typer av proteinpulver att välja mellan: Vassle-, kasein -och växtbaserade proteinpulver. Generellt sätt så menar de som kan att vasslebaserade proteinpulver är de mest effektiva för dig som vill bygga muskler och optimera dina träningsresultat snabbt. Det beror på att vassle tas upp snabbt av kroppen, vilket kan vara en fördel efter ett intensivt träningspass. Kasein är också ett mycket användbart och bra alternativ men det tas upp mer långsamt av kroppen och över en längre tid. Därför menar vissa på att det inte är lika effektivt vid intensiv träning. 

För dig som är vegetarian eller vegan finns det inte lika många alternativ. Det vanligaste är att proteinpulvren är baserade på ärtor, havre, soja och hampa. Inte lika smakfulla som vassle- eller kasein men definitivt ett bra komplement. De innehåller inte lika hög proteinhalt dock, vilket kan vara en nackdel. Men det är absolut bättre än ingenting om du är vegan och har som mål att bygga muskler. 

Vad är skillnaden på Vassle och kasein? 

Protein som kommer från kasein tas långsamt upp av kroppen. Vid intag bildar kaseinet en klump i magsäcken som tar längre tid för tarmen att bryta ner och ta upp och ut i blodet. Både nedbrytningen av själva proteinet och viktiga aminosyror tenderar att ta längre tid än om du äter proteinpulver baserat på vassle. 

Aminosyrorna är väsentliga för att kroppen ska tillgodogöra sig proteinet. När upptaget sker mer långsamt blir inte effekten lika kraftfull som vid intag av vassleprotein. Men å andra sidan får kroppen tillgång till aminosyror längre vid användning av proteinpulver baserat på kasein än vid vassle. Därav kan kaseinpulver stimulera muskeluppbyggnad under längre tid än vad vasselprotein kan. 

Hur vet jag vilket proteinpulver jag ska välja? 

Det kan vara svårt att navigera i den stora djungeln av olika typer av proteinpulver. Eftersom det finns så många varianter och utföranden kan det för det första vara svårt att veta vad du gillar och för det andra vad som är bäst utefter dina egna mål. Det viktiga är att välja ett proteinpulver som fungerar ihop med din livsstil och som du faktiskt klarar av att dricka. Här nedan listar vi några aspekter att ta ställning till innan du köper ett proteinpulver: 

 • Proteinbas

Vilken typ av protein är pulvret baserat på? Detta är viktigt att ta reda på utifrån två aspekter: dina mål med din träning och din dagliga kost. Beroende på vilka mål du har är de proteinpulver som finns på marknaden mer eller mindre hjälpsamma. Söker du efter ett protein som kan hjälpa dig med snabb muskeluppbyggnad är proteinpulver baserat på vassle något för dig, söker du ett pulver som kan hjälpa dig att bli starkare över tid kanske kasein passar dig bättre. 

Är du vegan och har uteslutit animaliska livsmedel funkar varken vassle eller kaseinpulver för dig, båda dessa är nämligen baserade på mjölkproteiner. Det kan vara bra att veta även om du är laktosintolerant. Det alternativ som finns för dig är i så fall växtbaserade proteinpulver. Dessa har något annorlunda konsistens och smak, innehåller mindre proteiner, men är ändå ett bra komplement för att få i dig extra protein. 

 • Smak 

Det är inte alla pulver som faller dig i smaken. Vi vet. Alla tillverkare har olika smaker men många är återkommande så vet du med dig att du över lag inte gillar smaken av päron bör du inte välja ett pulver med den smaken. Vi har upplevt att det skiljer sig väldigt lite mellan tillverkare och de klassiska smakerna: vanilj, jordgubb och choklad.

 • Konsistens 

Beroende på tillverkare och proteinbas kan konsistensen skilja sig något. För dig som gillar när konsistensen är mer tunn är proteinpulver baserade på vassle ett bra alternativ. Kasein har en tendens att bli mer fluffig och tjock i konsistensen, nästan milkshake-liknande.

Proteinpulver baserade på växter kan ha svårt för att nå samma konsistens som vassle och kasein. De är gärna mer blaskiga i smaken och kan behöva en stund på sig för att blandas ut i shakern. 

Effekt 

Beroende på vilken effekt du vill få ut av proteinpulvret behöver du välja ett alternativ som matchar ditt behov. Som tidigare nämnt är vassleprotein mest användbart vid direkt och kraftfull frisättning av protein till musklerna, medan kasein verkar mer långsamt. Se över hur båda dessa proteintyper kan hjälpa dig i din träning på bästa sätt. 

Växtbaserade proteinpulver tenderar att innehålla hälften av proteinet i vassle -eller kaseinpulver. Därför är det viktigt att komplettera med proteinrik mat i din dagliga kost för att kunna nå samma effekt.

Vårt råd är att du testar dig fram och ser vad som fungerar bäst för dig och dina mål med din träning.