Fixa rostmackor i världsklass med en bra brödrost 

Har det blivit dags att investera i en ny brödrost? Din nuvarande brödrost håller inte längre måttet, värmeelementen levererar ojämn grillning på brödskivorna och de blir inte sådär härligt frasiga längre. Tråkigt! Det som är bra är dock att det finns en hel uppsjö av riktigt fina brödrostar på marknaden 2023. 

I den här artikeln har vi testat oss fram till våra favoriter av brödrostar, allt för att du ska slippa investera i en brödrost som inte håller måttet. Här nedan kan du läsa mer om:

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken brödrost vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en brödrost från en annan
 • Noggrann produktgenomgång av fördelar och nackdelar av respektive brödrostar
 • Svar på generella frågor inför köp av en brödrost
 • Goda råd inför ditt köp

Att rosta bröd på morgonen är en vanlig aktivitet i många svenska hushåll. Men visste du att den första brödrosten uppfanns och användes första gången 1893, i Skottland? Dåtidens brödrost liknar dock inte dagens moderna ett dugg. Förr var brödrosten nämligen både brandfarlig och krånglig att använda. Men under åren har brödrosten kommit att utvecklas till en svårersättlig köksapparat som både är användarvänlig och säker att använda.

Testvinnare – Bosch TAT8613

Bosch TAT8613

Antal brödskivor: 2
Längd: 26,6 cm
Bredd: 16,5 cm
Egenskaper: Lyftfunktion, Löstagbar smulbricka, Manuell stoppfunktion, Svalt hölje, Upptiningsfunktion
Vikt: 2 kg


 • Genomtänkt placering av menypanel
 • Snabb rostning
 • Stilren design
 • Sladdvinda
 • Kräver högre temperatur vid rostning

Högkvalitativa produkter

Tillverkaren Bosch är välkänd inom segmentet köksredskap. De har levererat högkvalitativa produkter under flera decennier. Bosch TAT8613 är en brödrost som funnits med i deras sortiment ett bra tag men som fått funktionella uppdateringar genom åren. 

Det vi kan börja med att säga är att TAT8613 inte lämnar oss besvikna vare sig det gäller funktionalitet eller utförande. Den har en liten och smidig design som gör att den fungerar bra på olika platser i köket. Dessutom är den väldigt stilren och fin att titta på vilket gör att den även passar dig som tycker om design. 

Bosch har verkligen tänkt till när de utvecklat denna modell. De har nämligen placerat brödrostens knappar på ovansidan vilket gör att den kan stå tätt intill en skarv utan några problem att komma åt knapparna. Vi uppskattar tanken bakom detta eftersom det kan vara ont om plats i många kök. 

Snabb med jämnt resultat

Gällande dess funktioner upplever vi att den uppfyller det den lovar och fungerar fint i hushåll med en eller flera medlemmar. Den har en rosttid på 2 minuter och 15 sekunder vilket vi i jämförelse upplever som bra. Bröden blir varma och frasiga rakt igenom, även om vi kanske hade önskat en lite jämnare brun färg på bröden. 

Något vi uppskattar är att det finns en sladdvinda undertill brödrosten som gör att det är lätt att ställa undan och förvara brödrosten. Dessutom har TAT8613 en smulbricka undertill som är enkel att dra ut och rengöra vid behov. 

Vi kan inte annat än att säga att TAT8613 från Bosch är en väldigt prisvärd brödrost som håller vad den lovar och samtidigt har alla funktioner som behövs av en brödrost.

Bästa Budgetval – Emerio TO-122083

Emerio TO-122083

Antal brödskivor: 2
Längd: 26,5 cm
Bredd: 16 cm
Funktioner: Avfrostning, stoppfunktion, digital display, löstagbar smulbricka
Vikt: 2 kg

 • Liten och smidig
 • Bra rostning
 • Digital display
 • 7 nivåer på rostningen
 • Tar lång tid att rosta

Brödrosten för det lilla köket

Detta är den lite mindre brödrosten för dig som precis har flyttat hemifrån eller har begränsat med plats i ditt kök. Modellen är enkel men har en fin design som fungerar väl i moderna kök.  

Den digitala displayen på Emerio TO122083 är lokaliserad på framsidan av brödrosten. I displayen kan du se vilken nivå du rostar ditt bröd på, det finns hela 7 nivåer beroende på hur välrostade mackor du vill ha. Den är utrustad med de mest användbara funktionerna: avfrostning och stoppfunktion. Förutom den digitala displayen tycker vi att Emerio TO är ganska simpel, vilket fungerar bra när man inte vill göra så mycket mer än att rosta sitt bröd. 

Jämn rostning med bra frasighet

Något vi uppmärksammat dock är att denna brödrost tar lite längre tid på sig till att rosta brödet. På ungefär samma nivå inställningar tar det Emerio en hel minut extra, vilket vi kan tycka är lite väl mycket. Dock blir brödet jämnt rostat på båda sidorna och det finns inget att klaga på när det kommer till frasighet. 

Undertill finns en utdragbar smulbricka som gör det lätt för användaren att rengöra brödrosten. Eftersom den är tillverkad i rostfritt stål kan det lätt bli märken efter fingrar på brödrosten. Det går dock lätt att tvätta av med hjälp av en trasa. 

Denna enkla brödrost från Emerio är allt du behöver om du bara ska rosta bröd. Dessutom passar den fint i ett mindre kök eller i ett hushåll på en till två personer. Den är enkel att använda, men har en modern design till skillnad från många av sina konkurrenter. Vi tror att denna brödrost passar dig som uppskattar simpel men högfungerande rostning.

Bästa premiumval – Dualit Lite Gloss 4 Slot

Dualit Lite Gloss 4 Slot

Antal brödskivor: 4
Längd: 31 cm
Bredd: 28 cm
Funktioner: Uppvärmning, avfrostning, bagelfunktion, löstagbar smulbricka
Vikt: 2,6 kg

 • Plats för 4 brödskivor
 • Går att rosta enbart två bröd åt gången
 • Retrodesign
 • Bra rostresultat
 • Kräver utrymme

Retro design med plats för 4 skivor

Den brittiska tillverkaren Dualit lämnar ingen besviken med sin brödrost, Dualit Lite gloss 4 slot. Detta är en brödrost som passar den lite större familjen perfekt eftersom den har plats för fyra brödskivor i en sittning. 

Förutom sin höga rostkapacitet erbjuder Lite Gloss 4 Slot hög kvalité i en smakfull design. Detta är ett riktigt praktexemplar jämförelsevis, vilket inte bara syns på dess design utan även dess storlek. Den här modellen behöver både gott om plats och utrymme för att komma till sin rätt i köket.

Något vi vill lyfta fram är Dualits känsla för design. De har hämtat inspiration från 50-talets England och integrerat det i en brödrost med rundade kanter och spakar. Det här är definitivt något för den som tycker om retrodesign! 

För en normal rostning tar det brödrosten 2 minuter och 20 sekunder att rosta fyra brödskivor. Bröden blir jämnt rostade på båda sidor vilket vi uppskattar, dessutom är de perfekt frasiga. 

Bagel-funktion

Brödrosten har förutom rostning andra funktioner: upptining, värme och att enbart rosta på en sida av brödet (bagelfunktion). Vi tycker att det är funktioner som både är lite roliga och funktionella om du gillar variation på dina rostbröd. Knapparna med inställningar går att komma åt på den nedre sidan av brödrosten. 

Dualit har verkligen tänkt till när de designade Lite Gloss 4 Slot. De har satsat på att göra den mångsidig och funktionell för små och stora familjer. Den är nämligen två brödrostar i en. Det finns två spakar som ska pressas ned vid rostning, så behöver du bara rösta två bröd kan du välja att dra ned en spak istället för två. Förutom att vara praktiskt är det även hållbart eftersom de tomma facken inte värms upp och du sparar el och värme.  

Detta är en brödrost för dig som vill ha det där lilla extra när du rostar bröd. Eftersom den är så pass stor rekommenderar vi den till dig som har ett större kök och behovet av att rosta fler än två bröd åt gången.

Bra alternativ – Electrolux EAT7800

Electrolux EAT7800

Antal brödskivor: 2
Längd: 20,2 cm
Bredd: 31,3 cm
Funktioner: Uppvärmning, avfrostning, pausfunktion, digital display, löstagbar smulbricka
Vikt: 2,3 kg

 • Fördelaktig pausfunktion
 • Digital display
 • Jämn rostning
 • Perfekt frasighet på bröden
 • Det rostfria stålet tenderar att bli flottigt

Lättavläst digital display

Electrolux är ansvarig för att ha tillverkat nästa modell på vår lista: EAT7800. Det är en brödrost i rostfritt stål med rundad form och hög höjd i jämförelse med sina konkurrenter. Den här modellen har kapacitet för att rosta 2 bröd i taget och lämpar sig både för små och stora hushåll. 

Något lite annorlunda med Electrolux EAT7800 i jämförelse med sina konkurrenter är den digitala displayen som visar när rostningen är färdig. Detta är en funktion som passar sig väl för dig som är otålig eftersom du lätt kan räkna ner tiden tills dina bröd är färdigrostade. Det tar inte avsevärt lång tid för att rosta bröden till perfektion utan har ungefär samma tillagningstid som liknande modeller. Vid rostning blir brödskivorna jämnt rostade och resultatet blir krispigt och frasigt. 

Smarta funktioner

Dessutom har EAT7800 en smart pausfunktion som är mer användbar än man kan tro. I displayen finns det en knapp som går att trycka på för att pausa rostningen och få upp bröden för inspektion. Trycker du sedan ned bröden inom 10 sekunder återtas rostningen där den var från början. På så sätt slipper du vidbrända bröd! Väldigt uppskattat. 

Vid köp av EAT7800 får du ett medföljande ställ för att kunna tina bröden i värmen ovanför brödrosten. Vi uppskattar den extra funktionen, men den känns inte så praktisk. Vi använder hellre den inbyggda upptiningen. 

Trots att vi tycker att designen i rostfritt stål är fin, är det inte särskilt praktiskt för den som har barn eller flottiga fingrar. Den är svår att hålla ren eftersom minsta lilla smuts syns i stålet. Detta åtgärdas dock relativt lätt genom att torka av brödrosten. 

Vi rekommenderar denna brödrost till den som vill ha en brödrost med lite speciella funktioner och bra resultat på rostningen. Definitivt en brödrost som håller vad den lovar och har en snygg design som passar in i de flesta kök.

Bra alternativ – SMEG TSF01

SMEG TSF01

Antal brödskivor: 2
Längd: 30,6 cm
Bredd: 19,7 cm
Funktioner: Avfrostning, stoppfunktion, bagelfunktion, automatisk avstängning, löstagbar smulbricka
Vikt: 2,4 kg

 • Praktfull
 • Finns i flera pastellfärger 
 • Bra rostning
 • Automatisk avstängning
 • Tar något lång tid att rosta  

Kvalité och Design

SMEG är en välkänd tillverkare av köksprodukter och kommer ursprungligen från italien. SMEGS köksprodukter har en karaktäristisk design som gör att de lätt känns igen, vilket även gäller denna brödrost. De har ett brett utbud av produkter med färger i pastell, därför är det lätt att hitta något som passar för alla. 

Denna brödrost från SMEG TSF07 köper du både för kvalitén men även för designen. Brödrosten är nämligen otroligt praktfull, både med tanke på storleken och utförandet. Den är ganska stor och passar i ett kök där det finns gott om plats. Med det sagt är den väldigt fin att titta på, varför den kan fungera bra som en detalj i inredningen. 

Smarta funktioner och perfekt rost-resultat

Funktionerna får du tillgång till genom att snurra på en knapp som sitter på brödrostens kortsida. Vid användning lyser knappen upp i en blå färg. Med hjälp av vredet ställer du in tid och nivå för rostningen. Spaken för att sätta ner bröden i rosten är stabil och det märks att produkten är tillverkad i högkvalitativt material, inget känns plastigt. Dess funktioner är detsamma som många andra i samma prisklass, men en uppskattad detalj är ändå att den har automatisk avstängning. Sen har den även bagel-funktion, vilket innebär att den kan rosta på enbart en sida av brödet om du skulle vilja ha det. 

Trots sin snygga design och höga prislapp imponerar inte rosttiden. Med vredet inställt på medelnivå tar det ungefär 2,5 minuter för brödrosten att rosta klart två skivor bröd. Dock tar brödrosten inte längre på sig vid första rostningen, vilket vi uppskattar. Dessutom blir bröden jämnt grillade och frasigheten är på topp. 

Detta är en brödrost som håller hög kvalité och är fin att ha framme på köksbänken. Det tar några sekunder längre tid att rosta bröden, men det är definitivt inget fel på rostningen. Den är något stor och kan bli otymplig i ett mindre kök, men för den med plats är det en fantastiskt fin inredningsdetalj att ha.

Köpråd – att tänka på innan du köper en brödrost

Här ger vi dig allt du behöver tänka på inför ditt inköp av en ny brödrost. Eftersom det finns otroligt många varianter och leverantörer att välja mellan på marknaden, kan det vara en bra idé att se över specifikationerna. Vi uppmanar alltid konsumenter till att köpa en produkt som möter deras behov. Idag är det enkelt att göra eftersom det finns så många olika varianter. Men då behöver du ha koll på vad det är du ska titta efter. Här nedan ger vi dig en komplett guide över vilka aspekter du bör ta ställning till innan ditt inköp av brödrost.  

Storlek

Det är inte bara storleken rent platsmässigt du behöver ta ställning till vid köp av en brödrost utan du får även tänka på hur många skivor bröd du kommer att rosta åt gången. Bor du i ett hushåll med flera personer kanske en brödrost som rymmer fyra eller fler brödskivor åt gången är optimalt. Det finns dessutom en uppsjö av varianter med olika rostningskapacitet. Vissa brödrostar har även kapacitet för att rösta större eller mindre brödskivor. Kanske något att fundera på om du gillar att rosta baguetter. 

Design

Gillar du design och har koll på inredning kan en brödrost höja eller sänka nivån. Brödrosten är ett köksredskap som vanligtvis står framme, eftersom den används dagligen. Därför är brödrosten sällan något som du plockar fram eller ställer undan vid varje användning. På så sätt kan det vara bra att välja en brödrost som du tycker om och passar in i ditt kök. 

Inställningar

Många av de enklare brödrostarna har inte fler än tre inställningar: ljus, medium och mörk. Men de som är lite mer påkostade kan ha flera olika rostningsnivåer. Det kan vara användbart, speciellt för dig som har stor variation på brödet du rostar. 

Funktioner 

De mest vanliga funktionerna på en brödrost är upptining och stopp. Sedan finns det vissa modeller som även har bagel-funktion som innebär att brödet enbart rostas på en sida. Denna funktion kan vara användbar om du äter den typen av mackor emellanåt. Vissa brödrostar har även värmehållnings-funktion, då kan brödet hållas varmt efter rostning. Det finns flera olika funktioner som kan vara praktiska beroende på dina behov. 

Rengöring

Vi alla gillar ju lösningar som är smidiga och enkla, inte minst när det kommer till rengöring av köksmaskiner. Brödrosten är inget undantag. Här är det uppskattat att brödrosten har en utdragbar smulbricka som underlättar vid rengöring eftersom brödet gärna smular ner mellan brödrostens galler. De allra flesta brödrostar är utrustade med smulbricka, men vissa saknar den funktionen. 

Tillbehör 

Till vissa brödrostar ingår det användbara tillbehör. En del har till exempel galler som du kan använda för att hålla brödet varmt ovanför rosten. Till andra kan du ansluta speciella hållare som gör att du kan rosta bröd med pålägg i och så vidare. Det finns flera olika utföranden och därför kan det vara en bra idé att skaffa en brödrost med tillbehör som fyller dina behov. 

Vanliga frågor 

Det finns säkerligen flera frågor som du som konsument har kring ditt inköp av brödrost. Här nedan har vi försökt besvara de allra vanligaste frågorna som dykt upp. 

Hur fungerar en brödrost? 

En brödrost är utrustad med två eller fler luckor för brödskivor. I dessa luckor finns värmeelement som hettas upp till en valfri temperatur för att ge brödet önskad rostning. Vanligast är att värmeelementet värmer brödet från båda sidor, men vissa brödrostar kan även ställas in för att endast värma från en sida. 

Alla brödrostar har en inbyggd timer och pop-up funktion för att du ska kunna rosta brödet till perfektion. Sedan finns det flera olika användbara funktioner beroende på hur avancerad brödrosten är. En vanlig funktion är upptining, då kan du rosta fryst bröd utan några konstigheter. En mer ovanlig funktion är bagelfunktionen, då brödet enbart rostas på ena sidan. Denna funktion är vanligare bland de lite dyrare brödrostarna. 

Hur gör man rent en brödrost? 

En brödrost ska aldrig göras rent genom att diskas eller utsättas för vatten. De allra flesta brödrostar är utrustade med en så kallad smulbricka. Denna sitter vanligtvis placerad på undersidan brödrosten och dras försiktigt ut vid rengöring. Du tömmer enkelt de smulor som blivit över på botten av brödrosten och kan skölja av brickan. Men resten av brödrosten ska aldrig tvättas eller rengöras med annat än en fuktig trasa. 

Kan man rosta bröd utan en brödrost? 

Det allra vanligaste idag är att du rostar brödet i en brödrost. Men har du inte plats för en brödrost eller inte medel för att investera i en, kan du även rosta brödet i en stekpanna eller i din ugn. Det enklaste sättet är att hetta upp stekpannan eller ugnen och sedan placera önskat antal brödskivor. Detta tar dock längre tid än för en brödrost att rosta brödet, det blir inte lika frasigt samt får inte lika jämn rostning. Men allt går om man vill.