Sjunger din gamla köksmaskin på sista versen? Vi har granskat, utvärderat och jämfört årets bästa köksmaskiner för att avgöra vilken som är bäst i test och väl värd dina pengar. En köksmaskin av hög kvalitet ska hålla under många år. Det är därmed en maskin som kan kosta lite extra, men samtidigt ska du inte behöva kompromissa med några detaljer eller väsentliga funktioner.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken köksmaskin som är bäst på marknaden just nu
 • Vilka olika funktioner köksmaskinerna har
 • För- och nackdelar för alla maskiner på topplistan
 • Hur du väljer den bästa maskinen för dig
 • Svar på vanliga frågor inför ditt köp.

Vi anser att en bra köksmaskin ska klara av att baka tunga bröddegar, vispa fluffig grädde och röra ihop en riktigt god sockerkaksmet. Det har vi utgått från när vi testkört och kikat närmare på de populäraste maskinerna på marknaden. I vårt test får du full koll på vilka produkter som är värda dina pengar och hur de skiljer sig åt. Häng med så kikar vi närmare!

Testvinnare – KitchenAid Artisan 5KSM125EER

KitchenAid Artisan 5KSM125EER

Motoreffekt: 300 W
Skålkapacitet: 4,8 liter
Tillbehör: Degkrok, Ballongvisp, Flatblandare
Antal skålar: 1 st
Vikt: 10,4 kg
Mått (BHD): 24 * 36 * 37 cm
Funktioner: Vispa, Blanda, Knåda

 • Hela 10 hastighetssteg
 • Enkel att använda direkt från start
 • Tystgående maskin
 • Elegant, klassisk KitchenAid-design
 • Det finns många tillbehör att köpa till
 • Låg motoreffekt

Om du vill unna dig en rejäl köksmaskin som är lika snygg framme på köksbänken som härlig att använda, då är det en KitchenAid Artisan 5KSM125EER du ska satsa på. Det är något visst med KitchenAids köksassistenter med den strömlinjeformade, rundade designen som får alla kök att kännas lyxiga och eleganta. Du känner alltid igen KitchenAids produkter på långt avstånd.

Köksmaskinen som får full pott

KitchenAid Artisan 5KSM125EER kammar gång på gång hem full pott på betygsskalan i olika tester och från dess användare. Konsumenter älskar maskinen och alla dess funktioner och tillbehör. Det här är en maskin som kan växa tillsammans med dig.

KitchenAid Artisan är den ultimata hjälpredan i köket om du vill vispa grädde, såser, smetar eller sätta en bulldeg. Maskinens planetariska rörelse där blandaren och vispen roterar åt olika håll gör att allt blir väl blandat och inga ingredienser hamnar på skålens kanter. Då skålen rymmer 4,8 liter kan du baka med 1 liter mjöl eller vispa 12 ägg samtidigt. Låt dig inte bli avskräckt av den låga motoreffekten på endast 300 W. Den här maskinen är nämligen både stark och solid. Vårt test visar att den klarar av allt från den fluffigaste grädden till de tyngsta bröddegarna.

Rejäl och tyst köksmaskin

Denna köksmaskin är mycket stabil och står stadigt på köksbänken. Det uppfällbara drivhuvudet gör det enkelt att byta tillbehör och skål. Det finns tio hastighetssteg att använda vilket gör att du verkligen kan anpassa farten beroende på vad du vispar. KitchenAid Artisan har inga märkliga funktioner utan är rättfram och enkel att använda.

Den här köksmaskinen är bäst i test då den är tystgående, enkel att använda och utgör en snygg detalj i köket. De tillbehör som ingår är relativt få och består endast av de grundläggande visparna och blandarna. KitchenAid erbjuder dock en lång rad produkter om du vill ta din köksmaskin till nästa nivå. Du kan bland annat köpa till fler skålar, en köttkvarnstillsats och en pastamaskinstillsats.

KitchenAid Artisan är tillverkad av rostfritt stål och är enkel att torka av mellan användningarna. Dessutom är alla tillbehör diskmaskinssäkra, vilket innebär att du slipper handdisk.

En köksmaskin från KitchenAid är en kvalitetssäkrad produkt som kommer att finnas med dig genom hela livet. Det är därför väl värt att investera lite extra pengar på en sådan ypperlig hjälpreda i köket.

Bästa Budgetval – Bosch MUM54A00

Bosch MUM54A00

Motoreffekt: 900 W
Skålkapacitet: 3,9 liter
Tillbehör: Degkrok, Degvisp, Ballongvisp
Antal skålar: 1 st
Vikt: 5,4kg
Mått (BHD): 28 * 28 * 27 cm
Funktioner: Blanda, Vispa, Knåda

 • Smidigt att byta tillbehören
 • Utrustad med en turbo/pulsfunktion
 • Smidigt stänkskydd håller köket rent
 • Liten modell som ryms i köksskåpet
 • Låg vikt gör den enkel att flytt• Liten skålkapacitet

Bosch MUM54A00 är bästa budgetval för dig som vill ha en riktigt bra köksmaskin utan att för den delen spendera allt för mycket pengar. Maskinen är enkel och lättanvänd och kommer bli din bästa hjälpreda inne i köket. Den är omtyckt av sina användare och får alltid höga betyg i tester.

En stor fördel med Bosch MUM54A00 är att köksmaskinen är relativt liten. Med sina mått ryms den enkelt i ditt köksskåp när du är färdig med den. Att den dessutom endast väger strax över fem kilo gör att du enkelt kan lyfta undan den. Trots sin mindre storlek står köksassistenten stadigt på köksbänken, delvis tack vare sina halksäkra gummifötter som ser till att maskinen inte glider runt när den använder sin fulla kraft.

Eftersom köksmaskinen har små mått så är även skålkapaciteten mindre än hos andra maskiner. Skålen rymmer 3,9 liter, men det är gott om utrymme för dig som vill baka kakor och vispa såser. Trots den mindre skålen passar maskinen till familjer av alla storlekar.

Tillbehör som räcker till

Det ingår de tre standarstillbehören, alltså en ballongvisp, en degkrok och en degvisp. Därmed kan du använda den här maskinen i all din matlagning och bakning där du behöver blanda och vispa.

Om du vill ta din Bosch MUM54A00 till nästa nivå så finns det en mängd smarta tillbehör som du kan köpa till. Bland extrautrustningen finns bland annat en rivskiva, en grönsaksskärare och en köttkvarn. Köksassistenten har alltså många fler användningsområden om du anpassar den efter dina behov.

Mångsidig hjälpreda

Den mångsidiga Bosch MUM54A00 är en praktiskt hjälpreda i ditt kök. Den har sju hastighetssteg så att du kan anpassa farten beroende på vad du använder den till. Den är dessutom utrustad med en turbo/pulsfunktion vilket ger extra kraft. Som tur är så har maskinen även ett stänkskydd så att du inte behöver oroa dig för skvätt när du använder turbofunktionen. Motoreffekten är på 900 W, vilket är fullt tillräckligt för att maskinen ska imponera på dig när du bakar tunga bröddegar. En fördel med maskinen är multifunktionsarmen som gör det enkelt att byta tillbehör. Allt du behöver göra är att trycka på en knapp för att fälla upp armen och sedan byta tillbehör.

Bästa premiumval – Kenwood Chef XL KVL8470S

Kenwood Chef XL KVL8470S

Motoreffekt: 1700 W
Skålkapacitet: 6,7 liter
Tillbehör: : Degkrok, Flatblandare, Ballongvisp, Spade, Matberedare, Minihackare, Kötthackare, Blender
Antal skålar: 1 st
Vikt: 10,4 kg
Mått (BHD): 38 * 35,6 * 28,5 cm
Funktioner: Vispa, Blanda, Knåda, Hacka, Mala, Skiva

 • Rejäl kraft i motorn
 • Stänkskydd ingår
 • Automatisk avstängning
 • Riktigt många tillbehör
 • Ingår igen mindre skål

Om du investerar i en Kenwood Chef XL KVL8470S får du en köksassistent av högsta kvalitet som kommer att vara en trogen följeslagare genom hela livet. Det här är nämligen en premiumprodukt av rang som imponerade i vårt test. Därmed har vi utsett den till vårt bästa premiumval.

Kenwood Chef XL KVL8470S är en rejäl köksassistent som står stabilt på din köksbänk. Maskinen har den högsta motoreffekten av alla köksmaskiner i vårt test. Hela 1700 W ser till att dina tunga degar blir väl blandade. Skålen rymmer dessutom 6,7 liter vilket gör maskinen till ett utmärkt val för större familjer eller om du vill bjuda släkten på fika. Något som sticker ut med skålen är att den har inre mått, vilket gör det enkelt att dosera dina ingredienser, samt att den är utrustad med handtag.

Helheten utgör skillnaden

Det som gör Kenwood Chef XL KVL8470S till ett premiumval är helheten. Köksassistenten är riktigt väldesignad med fina materialval. Den har helt enkelt Kenwoods klassiska design. Dessutom har den bra funktioner och tillbehör. Den uppfällbara armen gör det enkelt att snabbt och smidigt byta tillbehör.

När du köper den här köksmaskinen ingår de grundläggande tillbehören degkrok, flatblandare och ballongvisp. Det ingår dock dessutom en spade, en köttkvarnstillsats, en blender och en matberedare samt minihackare med lika funktioner. Du behöver alltså inte köpa till en massa extra tillbehör för att få en köksmaskin med en stor mängd användningsområden.

Belysning i skålen

Köksmaskinen har en steglös hastighetshöjning. Du ökar eller sänker hastigheten genom att snurra på en ratt på maskinens högra sida. Det finns dessutom en pulsfunktion som hjälper dig bearbeta tunga degar. För att undvika skvätt ingår det ett smidigt stänkskydd. Maskinen har dessutom en smidig bakgrundsbelysning så att du ser vad som händer i skålen. Då kan du hålla minutiös koll på färgen och konsistensen.

Att Kenwood Chef XL KVL8470S är testets bästa premiumval är det ingen tvekan om. Det enda som användare kan sakna är en mindre skål för dig som bara vill vispa lite grädde till fruktsalladen då 6,7 liters skålen är stor. De väldesignade tillbehören ser dock till att nå botten även när du endast vispar en liten mängd grädde eller blandar få ägg.

Smeg SMF02

Smeg SMF02

Motoreffekt: 800 W
Skålkapacitet: 4,8 liter
Tillbehör: Flatblandare, Ballongvisp, Degkrok
Antal skålar: 1 st
Vikt: 9 kg
Mått (BHD): 22 * 38 * 40 cm
Funktioner: Vispa, Blanda, Knåda

 • Säkerhetslås med automatiskt stopp
 • Estetiskt tilltalande i varierande färger
 • Smidig inbyggd laddhållare
 • Tystgående köksmaskin
 • Använder en planetär blandningsfunktion
 • Något tung uppfällbar arm

Smeg SMF02 är en ypperlig, klassisk Smegprodukt som kvalar in som en god trea i vårt bäst i test av köksmaskiner. Vi föll för både den klassiska Smegdesignen i 50-talsstil och den kraftfulla motorn när vi utvärderade årets bästa köksassistenter.

Det här är en köksmaskin som du verkligen kan vara stolt över och en liten pärla som mer än gärna får stå framme på köksbänken även när den inte används. Maskinen är nämligen inte bara riktigt funktionell, utan även estetiskt snygg att titta på. Om du vill ha köksmaskinen ståendes framme kommer du att tycka extra mycket om funktionen med den inbyggda sladdhållaren.

En köksmaskin som klarar jobbet

Smeg SMF02 har en motoreffekt på 800 W, vilket är starkt nog för att du ska kunna både knåda degar och vispa ihop smeten till din sockerkaka. Eftersom det här är en köksmaskin av rang så knådar och vispar den åt dig medan du kan pyssla med andra sysslor i köket eller mäta upp ingredienser. Maskinen har tio hastighetssteg, vilket innebär att du får full kontroll över hastigheten.

Något som är riktigt smart med köksassistenten är att den har ett inbyggt säkerhetslås. Det innebär att maskinen stannar om du eller någon annan lyfter upp armen. Det är alltså en maskin som passar perfekt om du vill baka tillsammans med dina barn eller barnbarn. En smärre nackdel med Smeg SMF02 är att motorn är placerad i den uppfällbara armen, vilket lett till att den är något tung att lyfta upp.

Funktioner som inte gör någon besviken

Under armen ryms en skål på 4,8 liter, vilket är fullt tillräckligt för en barnfamilj. Smeg har utvecklat tillbehören så att når skålens alla kanter. Köksmaskinen använder sig utav en så kallad planetär blandningsfunktion, vilket gör att ingen smet eller deg fastnar.

Köksmaskinen står stabilt på diskbänken tack vare sina gummiben. Bland tillbehören syns en degkrok, en flatblandare och en ballongvisp. Dessutom ingår det ett smidigt stänkskydd vilket är tacksamt vid bakning.

Precis som med så många andra smarta köksmaskiner så erbjuder även Smeg en rad olika tillbehör som du kan köpa till för att skapa fler användningsområden för din maskin. Du kan bland annat kombinera med en köttkvarn, en fettuciniskärare, ett pastaset eller en grönsaksskärare.

Ankarsrum Assistent AKM 6230

Ankarsrum Assistent AKM 6230

Motoreffekt: 1500W
Skålkapacitet: 7 liter resp 3,5 liter
Tillbehör: Degkrok, Degrulle, Degskrapa, Ballongvisp, Mördegsvisp, Jäslock
Antal skålar: 2 st
Vikt: 8,6 kg
Mått (BHD): 26,8 * 36 * 26,8 cm
Funktioner: Blanda, Vispa, Knåda

 • 2 skålar av olika storlek
 • Steglös hastighetsökning via vred
 • Diskmaskinståliga delar
 • Riktigt stark motor
 • Timerfunktion
 • Ingen tystgående motor

Ankarsrum Assistent AKM 6230 är den ultimata köksmaskinen för dig som ofta bakar tunga degar för bröd och bullar. Det är ett riktigt kraftpaket som en rejäl motor som inte viker sig för något. Maskinen kan upplevas som något klumpig, men det här är ingen maskin som du drar fram i tid och otid, utan användningsområdena är just vid större bak.

Om du är en inbiten bagare så känner du säkert igen märket Ankarsrum. Det är nämligen ett bra kvalitetsmärke för bakmaskiner. Denna köksassistent är riktigt väldesignad och snygg att titta på när den står framme på köksbänken. Den har en tidlös design som kommer att var lika fin även om tio år. Denna kvalitetsprodukt har nämligen en lång förväntad livstid.

Rejäl skålkapacitet

Köksmaskinens skålkapacitet är sju liter, vilket innebär 5 kg jäsdeg och 1,5 liter degvätska. Du får alltså gott om utrymme att sätta stora degar med denna maskin. Eftersom fokuset ligger på bak så ingår det en degrulle, degkniv, degskrapa och degkrok. Det ingår även ballongvispar, mördegsvispar och ett jäslock.

En stor fördel med Ankarsrum Assistent AKM 6230 är den två meter långa sladden som ger dig en stor rörelsefrihet. Att sladden dessutom är avtagbar ger ett extra plus i kanten. Köksassistenten väger över åtta kilo och står stabilt på köksbänken även vid full effekt. Det är riktigt imponerande med tanke på den kraftfulla motorn på 1500 W.

Motorn är inte direkt tystgående, utan det brummar om den när den arbetar. Det är dock något man får räkna med när det gäller en rejäl köksmaskin av denna kaliber. Det är inget störande ljud, utan snarare ett mysigt bakgrundsljud.

Köksmaskin som är enkel att hantera – intuitiv

Köksmaskinen har två stycken vreden som är smart placerade på framsidan. På ena vredet kan du starta maskinen på ett konstant PÅ-läge, eller använda den inbygga timern på 1-12 minuter. På det andra vredet bestämmer du hur fort maskinen ska snurra.

Du kan köra de flesta av köksassistentens delar i diskmaskinen vilket underlättar för dig vid rengöringen. Själva maskinen torkar du enkelt av med en fuktig trasa.

Om du vill kan du skämma bort denna värstingmaskin med fler tillbehör för att göra den mer versatil. Du kan bland annat köpa tillbehör såsom pastavals, grönsaksskärare och köttkvarn.

Funderar du på att investera i en ny köksmaskin? Det finns ett stort utbud av maskiner och förhoppningsvis har du fått lite hjälp på vägen av vårt test. För att kunna välja den bästa köksmaskinen för just dig kommer här lite viktiga köpråd.

Så väljer du den bästa köksmaskinen

För att välja den bästa köksmaskinen bör du fundera på vad du har för behov av den. Maskinerna är nämligen utrustade med olika tillbehör och kan behöva kompletteras. De är dessutom olika starka och skiljer sig när det gäller såväl design som funktioner.

Vilka tillbehör behöver du?

De flesta maskiner i vårt test är utrustade med en ballongvisp för lätta smetar, en flatblandare för medeltunga smetar och en degkrok för tunga degar.

Om du däremot vill använda maskinen till att mala kött, skära grönsaker, skapa pasta och liknande så behöver du köpa till olika tillbehör, något som du bör räkna med i din budget. De flesta maskiner kan dock byggas på och kombineras med tillbehör för att få fler användningsområden.

Hur ofta ska du baka?

Ska du baka varje dag eller någon gång i månaden? Om du regelbundet vill använda din maskin kan det vara värt att lägga en extra peng på en estetiskt tilltalande maskin som du mer än gärna visar upp på köksbänken.

Om du hellre ställer undan köksmaskinen efter användningen är måtten viktiga så att den ryms i ditt köksskåp. Då blir dessutom vikten väsentlig eftersom en maskin som du ofta flyttar fram och tillbaka inte bör vara allt för tung.

En tyngre köksassistent är dock en fördel om du bakar tyngre degar då en tyngre maskins tår stadigare på köksbänken. Välj därför en maskin som väger minst fyra kilo.

Vilka funktioner vill du ha?

Vilka funktioner är viktigast för dig när du ska köpa en köksmaskin? Alla maskiner i vårt test har nämligen sina egna karakteristiska funktioner.

Vad behöver du för funktioner:

 • Bakgrundsbelysning
 • Inbyggd sladdhållare
 • Jäsningslock eller stänkskydd
 • Timer
 • Säkerhetsfunktion
 • Steglös hastighetsmätare
 • Turbo/pulsfunktion.

Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och vilka du kan tänka dig att kompromissa med. Du är chansen större att du blir nöjd med ditt val av maskin.

Missa inte dessa två viktiga funktioner

En funktion som är viktig är säkerhetsfunktionen. Denna funktion bör du inte välja bort om du ska baka med barn. Säkerhetsfunktionen stoppar nämligen maskinen om någon lyfter på den uppfällbara armen. Med en säkerhetsfunktion behöver du inte oroa dig för eventuella klämolyckor.

En annan viktig funktion är hastighetsstegen. En köksassistent får gärna ha många hastighetssteg så att du verkligen kan kontrollera den när du vispar grädde och såser som är känsliga för snabb fart. Om du föredrar att justera hastigheten med ett vred eller en ratt är en smaksak.

Hur viktig är motorns effekt?

Den köksmaskin som blev bäst i test, KitchenAid Artisan 5KSM125EER, är den maskin som har lägst motoreffekt med sina 300 W. Därför kan man fråga sig hur viktig en hög motoreffekt egentligen är.

När du köper en köksmaskin är det viktigt att fundera på vad du primärt ska använda den till. Om du framförallt är ute efter en bakmaskin för rejäla degar så är en Ankarsrum Assistent AKM 6230 ett riktigt bra val med sin kraftfulla motor på 1500 W.

Om du däremot ska vara mer versatil med din köksmaskin så kan du nöja dig med en mindre kraftfull motor. Antalet watt visar dessutom endast på strömförbrukningen och olika maskiner är olika duktiga på att utnyttja sina watt beroende på hur de är konstruerade innanför skalet.

Välj rätt volymkapacitet

När du väljer köksmaskin är det viktigt att kika på volymkapaciteten, vilket också innebär själva skålkapaciteten.

Ankarsrum Assistent AKM 6230 rymmer hela sju liter vilket är viktigt för dig som vill baka stora satser. Den medföljande mindre skålen är utmärkt för att vispa grädde och mindre smetar. Ju större volymkapacitet en maskin har, desto mer robust blir den. En större skål kräver nämligen både en större maskin och mer robusta tillbehör.

De flesta köksmaskiner i vårt test har en skålkapacitet runt fyra liter. Det passar för att baka kakor från en vanlig kokbok och knåda en enkel sats bulldeg. Det är därför en bra skålkapacitet för såväl par som barnfamiljer.

Källhänvisningar

Smegs köksmaskiner

Alla Kitchenaids köksmaskiner