Känner du dig trött och glåmig runt ögonen? Då kan det vara dags att börja använda en ögonkräm. Att applicera en behaglig kräm runt ögonen kan hjälpa dig att reducera allt från mörka ringar till kråksparkar. Man kan helt enkelt säga att en bra ögonkräm drar av några år från ditt utseende.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken ögonkräm vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Hur olika ögonkrämer skiljer sig från varandra
 • Fördelar och nackdelar med olika sorters ögonkräm
 • Svar på generella frågor inför köp av en ögonkräm
 • Goda råd inför ditt köp

Huden runt ögonen är tunn och därför mår de flesta bra av att använda en kräm där. Se dock till att inte använda din vanliga ansiktskräm, den är nämligen alldeles för fet.

Den bästa ögonkrämen ska vara vårdande och mjukgörande. Den ska få dina ögon att se pigga och alerta ut, samtidigt som huden blir fullproppad av viktiga vitaminer. Vi har granskat marknaden och sorterat bland de populäraste produkterna för att hitta den ögonkräm som är bäst i test.

Testvinnare – Dermalogica Total Eye Care SPF15

Dermalogica Total Eye Care SPF15

Förpackning: Tub
Mängd: 15 ml
Formula: Kräm
SPF: Ja, SPF 15
Ingredienser: Natrium, Mjölksyra, Titandioxid, Hydroxidsyror
Funktioner: Anti-Age, Utslätande, Vårdande, Återfuktande


 • Passar känslig hud
 • Smidig tub
 • Vegansk formula
 • Motverkar mörka ringar
 • Liten mängd

Vår testvinnare Dermalogica Total Eye Care är en multifunktionell ögonkräm som inte bara vårdar, inte även behandlar en rad olika åkommor runt ögonen. Tack vare dess aktiva ingredienser kan du snabbt få en mjuk och lystrig hud runt ögonen. Det här är helt enkelt en produkt för dig som vill få stora resultat.

Utslätande hydroxidsyror

Dermalogica Total Eye Care är den bästa ögonkrämen om du lider av mörka ringar under ögonen, påsar under ögonen eller rynkor. Tack vare utslätande hydroxidsyror kan du snabbt se hur fina linjer minskar och puffighet försvinner. Påsigheten under ögonen får även extra hjälp på traven av växtextrakt. Tack vare detta kommer du snabbt att se piggare ut och tröttheten runt ögonen kommer att minskas.

Vegansk och kemikaliefri kräm som inte är testad på djur

Förutom att krämen innehåller mängder med bra ingredienser så är den även vegansk. Den är bland annat certifierad av Leaping Bunny och PETA, så du kan använda den med gott samvete. Krämen är inte djurtestad och innehåller inte några skadliga parabener. Det är alltså en mild och vänlig ögonkräm som även passar dem som ställer höga krav på produkter.

Ögonkrämen Dermalogica Total Eye Care får ett extra plus i kanten eftersom den innehåller kemikaliefri SPF 15. Det är alltså en utmärkt produkt att smörja in dig med på morgonen på soliga dagar. Då får den tunna huden runt ögonen lite extra skydd mot solens skadliga strålar. Solskyddet kommer från ingrediensen titandioxid. Denna ingrediens ger ett bredspektrigt fysikaliskt solskydd som minskar pigmentering efter solskador.

Smart design

Tuben är mycket smidig och smart designad. Den är mycket fin och ser exklusiv ut, dessutom är det enkelt att få ut exakt rätt mängd för applicering runt ögonen. Krämen har en underbart skön konsistens som är enkel att klappa in runt ögonen utan att du behöver smörja in den med hårda rörelser. Den enda nackdelen är att tuben gärna hade fått vara större och innehålla en större mängd ögonkräm, för det är nämligen en riktigt bra produkt.

Krämen är utmärkt för dig som lider av känslig hud runt ögonen och som ofta får utslag. Den hjälper dig att reducera rödflammiga partier och ger dig en len hud runt ögonen. Användare har lämnat många fina recensioner om denna produkt. Bland annat anser de att krämen snabbt dämpar mörka ringar och att den är vårdande.

Bästa Budgetval – La Roche-Posay Toleriane Ultra Eyes

La Roche-Posay Toleriane Ultra Eyes

Förpackning: Pump
Mängd: 20 ml
Formula: Kräm
SPF: Nej
Ingredienser: Thermaliskt källvatten från La Roche-Posay, Neurosensine + Niacinamid
Funktioner: Lugnande, Vårdande, Återfuktande

 • Smidigt pumplock
 • Intensivt vårdande
 • Lämplig för känslig hud med eksem
 • Sval och skön kräm
 • Inga uppenbara nackdelar

La Roche-Posay Toleriane Ultra Eyes är ett mycket bra budgetval för dig som vill vårda huden runt ögonen, samtidigt som du inte behöver tömma hela plånboken. Tack vare att den här produkten är oparfymerad så är den extra vänlig mot dig och din hud. Det är dessutom tacksamt med en oparfymerad kräm runt ögonen då det är ett känslig område.

Smidig pumpflaska

Det är en mycket smart liten pumpflaska som låter dig få ut exakt rätt mängd till båda ögonen. Tack vare pumpmunstycket behöver du inte heller bekymra dig för att få in bakterier i krämen. Det gäller dock att öppna burkens pumplock i slutet för att kunna få ut varenda droppe av den härliga krämen. En fördel är att förpackningen innehåller en något större mängd kräm jämfört med andra produkter. På så sätt blir den ännu mer prisvärd.

Bra mot eksem eller känslig hud

Denna ögonkräm är parabenfri och mycket snäll mot huden. Den hjälper dig bland annat lite extra om du lider av eksem eller påsar under ögonen. Den är intensivt fuktgivande och ger gott om fukt till torr hud. Om din hud är känslig så är den dessutom lugnande. Känslig hud med eksem kan därför må bättre när du regelbundet smörjer in den med denna kräm.

Krämens aktiva ingredienser lugnar huden runt ögonen och reducerar såväl obehag som rodnader. Den får ett extra plus i kanten för att den faktiskt är testad på hud som är känslig och har tendenser till allergi. På så sätt kan du testa krämen utan att bekymra dig för eventuella reaktioner.

Fri från konserveringsmedel

Användare älskar den här krämen och ger den genomgående högsta betyg. Det skvallrar om hur omtyckt denna budgetvinnare är. Användare har bland annat lämnat recensioner där de beskriver krämen som ”superbra” och beskriver hur den snabbt går in i huden och att den hjälper torr hud med rosacea.

Krämen är ganska tunn i konsistensen. Det är bra då huden runt ögonen är tunn, men om du är ute efter en lite tjockare kräm så är det här kanske inte rätt val för dig. En fördel med den tunna konsistensen är att den är enkel att snabbt dutta in i huden runt ögonen. Krämen är fri från parabener, konserveringsmedel och alkohol.

Bästa premiumval – Filorga NCEF-Reverse Eyes Supreme Multi-Correction Cream

Filorga NCEF-Reverse Eyes Supreme Multi-Correction Cream

Förpackning: Burk
Mängd: 15 ml
Formula: Kräm
SPF: Nej
Ingredienser: Hyaluronsyra, Kollagen A-, H- och E-vitamin
Funktioner: Utslätande, Återfuktande, Anti-Age, Vårdande, Regenererande

 • • Anti-age-effekt mot rynkor
 • • Utjämnande effekt på hudtonen
 • • Reducerar mörka ringar
 • • Härlig doft
 • • Att man får kladda med fingrarna i burken

Om du är ute efter en riktigt lyxig ögonkräm som snabbt går in i huden, då är det Filorga NCEF-Reverse Eyes Supreme Multi-Correction Cream du letar efter. Den här ögonkrämen kommer inte att göra dig besviken. Den har gott om höga betyg och fina recensioner av användare. Dessutom är den både dryg och behaglig att smörja in runt ögonen.

Exklusiv burk

Filorgas kräm kommer i en liten burk med exklusivt utseende. Det här är en sådan burk som mer än gärna får stå framme på handfatskanten. Enda nackdelen med denna typ av förpackning är att det kan hamna bakterier i krämen om du inte har rena händer när du tar upp en klick. Se därför till att alltid noggrant tvätta händerna innan du applicerar ögonkrämen i ansiktet. Då slipper du dessutom smörja in bakterier på själva huden.

Full med vitaminer

Krämen har en utjämnande effekt på hudtonen, så du behöver inte längre bekymra dig för rödflammiga partier runt ögonen. Tester visar dessutom hur huden blir både fastare och slätare efter regelbunden användning av produkten. Huden blir återfuktad och dessutom får den gott om näring då krämen är fullproppad med vitaminer. Några vitaminer som finns i krämen är bland annat A, H och E.

Behaglig konsistens med bra anti-age effekt

Filorgas kräm är både regenererande och har en anti-age-effekt. Här hjälper ingredienser såsom hyaluronsyra och kollagen till att bevara hudens ungdomlighet och mjukhet. Tack vare anti-age-effekten reduceras även fina linjer och rynkor. Krämen hjälper även till att reducera mörka ringar under ögonen så att du ser piggare ut. Ålderstecken blir alltså ett minne blott efter några veckors användning.

Krämen har en mycket behaglig konsistens och den känns som en dröm att klappa in den runt ögonen. Den härliga konsistensen kommer bland annat av att krämen har berikats med sheasmör. Den ger direkt en fin lyster när du har klappat in den. Du får även en jämnare textur på huden. Användare beskriver bland annat Filorgas ögonkräm som lyxig och ger den mycket höga betyg. Det här är alltså en utmärkt anti-age-kräm för dig som vill få ett piggare utseende och vårda huden runt dina ögon. Dessutom är det en premiumprodukt som du inte kommer ångra att du testade.

Bra alternativ – Filorga OptimEyes Eye Contour Cream

Filorga OptimEyes Eye Contour Cream

Förpackning: Pumpflaska
Mängd: 15 ml
Formula: Kräm
SPF: Nej
Ingredienser: Peptider
Funktioner: Regenererande, Återfuktande, Utslätande, Lugnande

 • 3-i-1-kräm
 • Innehåller peptider
 • Regenererande för hudcellerna
 • Mycket prisvärd
 • Liten anti-age-effekt enligt användare

Här är ännu en ögonkräm från Filorga som ger mycket bra resultat vid regelbunden användning. Det är en trippelverkande ögonkräm som hjälper dig att reducera tre tråkiga åkommor runt ögonen. Därmed är den väl värd ett köp för dig som vill se frisk och pigg ut runt ögonen.

3-i-1-kräm

Filorga OptimEyes Eye Contour Cream hjälper dig att minska och motverka rynkor och fina linjer, mörka ringar under ögonen och svullnader. På så sätt får dina ögon stå i fokus och huden runt ögonen blir mjuk och len med en fin lyster istället för rödflammig och glåmig. Det här är alltså en 3-i-1-kräm som är väl värd sitt pris med tanke på hur mycket effekt du får för pengarna.

För bäst effekt bör du applicera den här krämen två gånger per dag, både morgon och kväll. Klappa försiktigt in den runt ögonen så att du inte skadar den tunna huden. Du kommer att kunna se ett synligt resultat inom bara några veckor, allt beroende på hud huden ser ut när du börjar använda krämen.

Mjuk och behaglig kräm med kylande effekt

Krämen är mycket mjuk och behaglig och konsistensen gör det enkelt att applicera den. Krämens textur är helt enkelt underbar att ha att göra med. Ett hett tips är att ställa in krämen i kylskåpet för att få maximal effekt på tröttna och svullna ögon.

Krämen har en speciell formula som ger en kylande effekt när du smörjer in den. Det är tack vare den som eventuell svullnad dämpas. Formulan är ett komplex vid namn melaton-eyes technology och finns endast hos Filorga. Formulan innehåller peptider som regenererar hudens celler och får dem att återhämta sig. Tack vare den regenererande effekten slipper du vakna upp och se trött ut runt ögonen.

Passar även känslig hud

Den här ögonkrämen passar på alla hudtyper. Den är dessutom oftalmologiskt testad och passar även för dig som har känsliga ögon och känslig hud.

Många användare anger att det här är den bästa ögonkrämen de någonsin har testat, speciellt när det kommer till att ge lagom med fukt och reducera mörka ringar.

Bra alternativ – Clarins Total Eye Lift

Clarins Total Eye Lift

Förpackning: Pumpflaska
Mängd: 15 ml
Formula: Kräm
SPF: Nej
Ingredienser: Harungana-extrakt, Escin från Hästkastanj, Koffein, Extrakt från Silkesträd
Funktioner: Utslätande, Anti-age, Vårdande, Lystere

 • Bäst anti-age-effekt i testet
 • Lugnar huden
 • Många spännande ingredienser
 • Mycket bra pumpflaska
 • Kunde varit mer kräm

Clarins Total Eye Lift är en dermatologiskt testad ögonkräm som snabbt ger en fin och synbar effekt på huden runt ögonen. Den här produkten är utmärkt för dig som letar efter den bästa anti-age-produkten för att lugna hudens åldrande runt ögonen.

Härlig lyster och vårdande egenskaper

Krämen har en utslätande effekt, vilket gör så att dina fina linjer reduceras. Dessutom ger den gott om lyster, något som ger dig ett piggt utseende. Det här är alltså den optimala produkten för dig som letar efter en kräm med rejält anti-age-effekt.

Direkt efter insmörjningen kommer du att märka hur huden blir mer utslätad och får mer lyster. Allt detta leder till piggare ögon. Krämen minskar dock inte bara fina linjer, utan även svullna ögon, påsar och mörka ringar under ögonen.

Krämen har även vårdande egenskaper och ser till så att huden blir lagom återfuktad och får rätt näring. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att bli torr runt ögonen.

Smidig och hygienisk pumpflaska

Clarins har utvecklad en mycket smidig pumpflaska som ger extra plus i kanten till produkten. Tack vare pumplocket behöver du inte stoppa i ett finger i krämen och det kan därmed inte komma i smuts eller bakterier. Det är alltså en mycket hygienisk förpackning som dessutom har en lufttät teknologi.

Eftersom det inte kommer in någon luft till krämen så förvaras formulans kvaliteter under en längre tid. Du kommer dock snabbt att använda upp krämen när du inser hur bra den är. Flaskan innehåller endast 15 ml, men krämen är mycket dryg.

Den vänliga formulan är utmärkt för känslig hud. Den är inte bara dermatologiskt testad utan även oftalmologiskt. Därmed passar den både linsbärare och alla som har känsliga ögon.

Spännande ingredienser

Krämen innehåller många spännande ingredienser som hjälper huden att må bra. Bland annat ekologiskt Harungana-extrakt, escin från Hästkastanj, koffein och extrakt från Silkesträd. Tack vare att krämen innehåller sheasmör är den dessutom extra behaglig att smörja in i huden. Sheasmöret tillsammans med D-Panthenol ger dessutom gott om näring till såväl huden som ögonfransarna.

Användare ger Clarins Total Eye Lift höga betyg. Recensioner beskriver bland annat hur krämens förpackning är mycket lyxig och att själva krämen minskar svullnad och torrhet under ögonen. Många skulle dock önska att det var ännu mer i flaskan för att göra produkten till ett mer prisvärt alternativ.

Köpråd

5 åkommor en bra ögonkräm kan hjälpa dig med

De allra flesta mår bra av att använda en vårdande kräm runt ögonen. Den tunna huden behöver mycket fukt, men i rätt form. Det finns dock gott om olika krämer att välja mellan. Se därför till att använda en kräm som är anpassad för just det du vill behandla. Fem vanliga åkommor runt ögonen kan nämligen behöva olika sorters krämer.

1. Ögonkräm mot rynkor, fina linjer och kråksparkar

Om du har fina linjer, rynkor eller kråksparkar runt ögonen så är din hud ofta i behov av retinol. Då ska du satsa på en bra anti-age-kräm. Det retinol gör är att det mjukar upp huden runt ögonen och förebygger att de fina linjerna bildas. Du kan även satsa på en produkt med peptider i.

2. Ögonkräm mot påsar under ögonen

Om du lider av svullna ögon eller påsar under ögonen så kan du vara lugn. Det är nämligen vanligt. Här ska du satsa på en svalkande ögonkräm, eller varför inte en kräm med koffein i.

3. Ögonkräm mot torr hud

Om du lider av torr hud runt ögonen så ska du satsa på en kräm som är mycket vårdande. Här kan du med fördel välja en kräm med hyaluronsyra som återfuktar huden rejält.

4. Ögonkräm mot mörka ringar

Om du har mörka ringar under ögonen ska du satsa på en ögonkräm som förslagsvis innehåller vitamin K och antioxidanter. Dessa ingredienser kan nämligen motverka mörka ringar. Det finns även ögonkrämer med en viss tonande effekt för att minska ringarnas synlighet.

5. Ögonkräm mot känslig hud

Har du känslig hud runt ögonen? Välj då en ögonkräm som är framtagen för just känslig hud. En känslig hud är ofta i behov av en kräm med lugnande egenskaper. Här är aloe vera en lugn och vårdande ingrediens att kika efter.

Hur applicerar man en ögonkräm?

En tub med ögonkräm är ofta mycket liten. Det beror på att du bara ska applicera en mycket liten klick varje dag. Det gäller nämligen att inte ge huden allt för mycket fukt.

Ta en klick stor som en ärta och dutta försiktiga in den i huden runt ögonen. Tänk på att vara varsam eftersom huden är tunn. Det räcker med att använda krämen en gång per dag. Krämen ska appliceras sist, efter andra produkter såsom ansiktskrämen.

Vem ska använda en ögonkräm?

Funderar du på om du behöver använda en ögonkräm runt dina ögon? Det rekommenderas att man ska börja smörja in huden runt ögonen i 20-årsåldern. Det gäller för såväl män som kvinnor. Om du börjar i denna ålder så är det enklast att förebygga fina linjer och torr hud. Det är dock aldrig för sent att börja vårda huden runt ögonen.

Vad är skillnaden mellan en vanlig hudkräm och en ögonkräm?

För att inse att du behöver olika sorters kräm till olika områden i ansiktet, så gäller det att kika på hur huden ser ut. På kinderna och i pannan är huden ganska tjock, medan den runt ögonen är mycket tunn.

När du blir äldre bryts hudens keratin och elastin ner. Det samma gäller för hudens kollagen. Allt detta leder till att huden åldras, blir slapp och får rynkor. Om du smörjer in den tunna huden runt ögonen med en fet ansiktskräm så blir den alldeles för återfuktad och kan inte andas. Då kan du drabbas av tråkiga utslag och få motsatt effekt mot det du vill uppnå.

Den tunna huden runt ögonen behöver istället en mjuk och len kräm som försiktigt vårdar huden.

Välj rätt kräm för din ålder

Du bör inte bara välja rätt kräm beroende på hur huden runt dina ögon ser ut, utan du bör även tänka på din ålder när du väljer kräm. Det gäller speciellt om du inte har någon särskild åkomma du vill motverka med krämen.

 • Ögonkräm för 20+ – I 20 -årsåldern bör du börja använda en kräm runt ögonen. Välj en kräm som återfuktar och får dig att se fräsch ut. Det är för tidigt att börja med en anti-age-produkt. Använd gärna en kräm med hyaluronsyra som återfuktar.
 • Ögonkräm för 30+ – Nu är det dags att använda en kräm som har en lite uppstramande effekt. Motverka fina linjer med retinol och en kräm som ger fukt.
 • Ögonkräm för 40+ – Nu är det dags att börja med en anti-age-kräm för att motverka rynkor och hålla huden ung. En kräm med C-vitamin främjar dessutom kollagenproduktionen i huden.
 • Ögonkräm för 50+ – Huden blir nu ännu tunnare och därför skörare. Vårda noggrant huden runt ögonen och använd rejält med fukt. Om du känner dig torr, så använd en kräm med E-vitamin i.