Vill du njuta av silkeslena ben under långa perioder utan att behöva slita med rakhyveln? Då är det dags att investera i en epilator. Tack vare en epilator slipper du skära dig med en slö rakhyvel. Istället lyfter tiotals pincetter snabbt och enkelt upp dina hårstrån från roten och ger dig släta ben.

I den här artikeln får du information om:

 • Vilken epilator vi anser är den bästa på marknaden just nu
 • Vilka funktioner skiljer en epilator från en annan
 • Noggrann genomgång av varje hårborttagares fördelar och nackdelar
 • Svar på generella frågor inför köp av en epilator
 • Goda råd inför ditt köp

Det kan göra ont att använda en epilator innan du vänjer dig, men det är väl värt resultatet. Det finns gott om välutvecklade apparater på marknaden och vi har gått igenom utbudet för att välja ut de fem bästa.

Vi har läst recensioner, granskat betyg, specifikationer och funktioner samt noggrant klämt, känt och testat. Allt för att hitta den produkt som är bäst i test.

Testvinnare – Braun Silk-épil 7 7-561

Braun Silk-épil 7 7-561

Specifikationer:

Torr eller våt användning: Båda
Strömkälla: Uppladdningsbart batteri, 40 min
Hastighetsinställningar: 2 st
Pincetter: 40 st
Belysning: Ja
Funktioner: Massagefunktion, Lyftteknologi, Rengöringsborste


 • Vattentät
 • Hela 40 min drifttid
 • Tålig produkt
 • Tystlåten
 • Måste laddas innan användning

Braun Silk-épil 7 7-561 är en självklar testvinnare i vårt test. Denna hårborttagningsmaskin är inte bara riktigt snygg att titta på, utan den ger även ett silkeslent resultat där du inte behöver oroa dig för skadad hud eller inåtväxta hårstrån.

Torr & våt hud

Braun Silk-épil 7 7-561 ser ut som en riktig premiummaskin, men den har ett mer budgetvänligt pris. Epilatorn är vattentät, vilket innebär att du kan använda den på båda torr och våt hud. Därmed kan du epilera när du kliver ur duschen, vilket gör det till en mindre smärtsam upplevelse. Resultatet blir silkeslena ben i flera veckor.

Lång drifttid

Maskinen drivs av ett uppladdningsbart batteri. På så sätt kan du använda den var du vill och du behöver inte bekymra dig om vart närmsta eluttag finns. Batteriet tar ca 60 minuter att ladda upp och driftstiden är hela 40 minuter – vilket är riktigt bra. Det är en tålig produkt som du kan behålla i flera år. För att ladda maskinen placerar du den bara i det laddningsställ som ingår i köpet.

Braun Silk-épil 7 7-561 är riktigt populär bland användare som belönat den med fina betyg.

Smart teknik med många tillbehör

Apparaten drar snabbt upp alla hårstrån ur huden med hjälp av dess lyftteknologi. Genom att använda något av de fem olika tillbehören får du olika resultat. Själva epilatorhuvudet har hela 40 pincetter. På så sätt drar den snabbt upp en stor mängd hårstrån med hjälp av två olika hastigheter. Det ingår dock även ett ansiktshuvud, ett trimmerhuvud och en rakapparattillsatts.

Det är maskinens SoftLift Tips-system som gör den behaglig att använda så fort du har vant dig vidden smärta som alltid medföljer epileringen. Den har dessutom ett högeffektivt massagesystem som lugnar huden och ökar blodcirkulationen. Om du vill förbereda huden inför anspänningen ingår det smarta Olay/Olaz kylande våtservetter.

Tack vare det faktum att maskinen har ett svängbart huvud så blir det enklare att komma åt överallt, oavsett vilken kroppsdel du epilerar. Den har även en inbyggd lampa som gör det extra enkelt för dig att se alla små, tunna hårstrån. På så sätt missar du inget när du avlägsnar hår från kroppen.

Bästa Budgetval – Braun Silk-épil 3 3170

Braun Silk-épil 3 3170

Specifikationer:

Torr eller våt användning: Torr
Strömkälla: Strömsladd
Hastighetsinställningar: 2 st
Pincetter: 20 st
Belysning: Ja
Funktioner: Massagefunktion, Rengöringsborste, Smart Light

 • Kan användas på hela kroppen
 • Behöver inte laddas
 • Utrustad med en smart lampa
 • Avlägsnar även fina hårstrån
 • Endast 20 pincetter

Vill du få släta ben utan att behöva tömma hela plånboken? Då är Braun Silk-épil 3 3170 det bästa valet. Denna budgetvänliga hårborttagare ser till att snabbt och smidigt rycka upp alla hårstrån från roten och lämnar ett bra resultat. Om du sedan känner att du tycker om denna hårborttagningsmetod, då kan du uppgradera dig i framtiden. Det här är dock den bästa budgetvarianten för dig som vill kliva in i epilatorernas magiska värld.

Långvarigt resultat

Braun Silk-épil 3 3170 är en liten och nätt hårborttagare med rundad design som är ergonomiskt utformad och ligger lätt i handen. Eftersom den ligger stadigt behöver du inte oroa dig för att slinta med den. Maskinen tar skonsamt bort alla hårstrån tack vare dess lyftteknologi. Resultatet blir lena ben som varar i upp till fyra veckor.

Skonsam behandling

Att epilera benen kan göra ont, oavsett vilken apparat du använder. Det fina med just denna modell är dock att den har massagerullar som stimulerar huden medan du epilerar dig. Det ger en mer skonsam behandling. Maskinen är dessutom utrustad med Smart Light, vilket är lampor som ger dig koll på var de allra finaste hårstråna gömmer sig.

Ofta medföljer det ett extra huvud med pincetter. Därmed kan du byta ut det när pincetterna börjar bli slitna. Själva huvudet består av 20 pincetter, vilket är något lite i sammanhanget. Ju fler pincetter epilatorn har, desto snabbare går det nämligen att epilera benen.

Strömsladd

Eftersom det här är ett budgetalternativ så är hårborttagaren inte utrustad med något uppladdningsbart batteri. Istället drivs den med hjälp av en strömsladd. Nackdelen är att du alltid måste sitta på nära avstånd till ett eluttag. Fördelen är dock att den alltid är redo att användas, vilket är perfekt för dig som ofta glömmer att ladda dina apparater eller som vill använda den utan förberedelser. Braun Silk-épil 3 3170 avlägsnar även de finaste hårstråna.

Du kan använda den överallt på kroppen, såväl på benen som under armarna. Den har två hastighetsinställningar så att du kan välja vad du tycker känns bäst. Det ingår en rengöringsborste så att du alltid kan hålla apparatens huvud fräscht.

Bästa premiumval – Braun Silk-épil 9 Flex 9020

Braun Silk-épil 9 Flex 9020

Specifikationer:

Torr eller våt användning: Båda
Strömkälla: Uppladdningsbart batteri
Hastighetsinställningar: –
Pincetter: 40 st
Belysning: Ja
Funktioner: Massagefunktion, Rakhyvel, Trimmer, Rengöringsborste, Smart Light

 • Ergonomiskt grepp
 • Vattentät
 • Silkeslent resultat
 • Många tillbehör
 • Kan behöva flera drag för total hårborttagning

Med Braun Silk-épil 9 Flex 9020 får du en riktig premiumepilator med flexibelt huvud. Dessutom ingår det en skön massageborste för att underlätta smärtnivån när du epilerar benen. Den här hårborttagningsapparaten är helt enkelt för dig som vill göra din upplevelse så snabb och smärtfri som möjligt. Det flexibla huvudet gör det möjligt för dig att komma åt överallt på kroppen, oavsett hur kroppsdelen är utformad.

Flera finesser

Braun Silk-épil 9 Flex 9020 Är en vattentät epilator, det innebär att du kan använda den både på torra och våta ben. Det är en riktigt stor fördel eftersom smärtnivån minskar om huden och hårstråna är mjuka och fuktiga efter en lång, varm dusch.

Själva huvudet består utav 40 pincetter, därmed går det riktigt fort för hårborttagaren att snabbt och smidigt rycka upp alla hårstrån från roten. Tester visar att maskinen får med alla strån, även de mjukaste och finaste. En annan stor fördel är att maskinen avlägsnar hår som endast är 0,5 mm långa. Du behöver alltså inte vänta i flera dagar på att hårstråna ska växa sig långa innan du epilerar.

Smarta tillbehör

Epilatorn har ett uppladdningsbart batteri med en lång driftstid. Den har dessutom sex smarta tillbehör. Här ingår bland annat ett rakhuvud, ett ansiktshuvud, ett massagehuvud, ett trimmerskydd och en rengöringsborste för enkel rengöring. Genom att sätta på massagehuvudet efter epileringen så förbättrar du hudens utseende och ökar blodcirkulationen. Om du istället sätter på rakhuvudet kan du snabbt avlägsna hår på känsliga områden utan att behöva ta till en klassisk rakhyvel.

Braun Silk-épil 9 Flex 9020 har ett ergonomiskt grepp som gör att den ligger stadigt i handen. Det bästa är dock den smidiga funktionen SensoSmart. Denna teknologi består av en sensor som hjälper dig att få rätt tryck när du epilerar. På så sätt tar du väl hand om huden samtidigt som alla hårstrån försvinner. SensoSmart visar med en röd lampa om ditt tryck är för hårt.

Omdöme

Denna hårborttagningsmaskin har gott om recensioner och fina betyg av användare. Maskinens användare anser bland annat att denna epilator är helt fantastisk och att det bästa är det flexibla huvudet så att man verkligen kommer åt ordentligt. Andra användare anser att apparaten är mycket effektiv.

Bra alternativ – Panasonic ES-EL9A-S503

Panasonic ES-EL9A-S503

Specifikationer:

Torr eller våt användning: Båda
Strömkälla: Uppladdningsbart batteri, 30 min
Hastighetsinställningar: 3 st
Pincetter: 60 st
Belysning: Ja
Funktioner: Ansiktsborste, Rengöringsborste, Massagehuvud, Trimmerhuvud

 • Flera hastighetsinställningar
 • 60 pincetter
 • Utbytbart huvud
 • 30 minuters drifttid
 • Kan behöva flera drag för total hårborttagning

Panasonic ES-EL9A-S503 är en mycket väldesignad epilator som du absolut inte behöver skämmas för när den ligger framme i badrummet. Det här är en Wet & Dry-maskin som du kan använda både på torr och våt hud. Därmed kan du använda den efter duschen när huden fortfarande är varm och fuktig. Det minskar nämligen smärtan när du epilerar. Tack vare att maskinen är vattentät kan du till och med använda den i badet eller i duschen.

Rörligt huvud med flera hastigheter

Epilatorn har tre olika hastighetslägen, vilket gör att du kan styra över hårborttagningen. Tack vare att huvudet består av hela 60 pincetter indelade i två skivor går hårborttagningen mycket snabbt och effektivt. Det här huvudet är dessutom 30 % bredare, något som gör det ännu effektivare jämfört med andra maskiner.

Eftersom huvudet är rörligt till 90 % kan det följa hunden oavsett hur kroppen är formad. Du får därför bort alla hårstrån. Det är också enkelt att rengöra huvudet med alla pincetter tack vare den rengöringsborste som ingår. Det ingår totalt tio delar som hjälper dig att variera din epilering och komma riktigt nära huden. Det som ingår är bland annat en ansiktsborste och ett rakhuvud.

Bekväm att använda

Apparaten ligger stadigt i handen tack vare den ergonomiska utformningen. Du kan använda den i hela 30 minuter innan den behöver laddas. En laddning tar endast 60 minuter. Det här är den perfekta hårborttagningsmaskinen för dig som vill epilera ofta och som vill ha en krångelfri hårborttagning.

Användare älskar Panasonic ES-EL9A-S503 och ger den ständigt högsta betyg. Något som gör apparaten extra populär är givetvis massagehuvudet. Du kan använda massagehuvudet efter epileringen för att lugna huden och öka blodcirkulationen. Det ger huden en fin färg. Men du kan även använda massagehuvudet när som helst för att massera huden. En annan funktion är att apparaten har en lampa som gör det enklare för dig att se var du epilerar.

Bra alternativ – Philips Satinelle Essential BRE275

Philips Satinelle Essential BRE275

Specifikationer:

Torr eller våt användning: Torr
Strömkälla: Strömsladd
Hastighetsinställningar: 2 st
Pincetter: 20 st
Belysning: Ja
Funktioner: Massagefunktion, Rengöringsborste, Smart Light

 • • Massagefunktion
 • • Klarar 0,5 mm hår
 • • Inbyggd lampa
 • • 4 tillbehör
 • Få pincetter

Philips Satinelle Essential BRE275 är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha ett budgetvänligt alternativ att epilera benen med. Den här maskinen kan ta bort hårstrån som är så korta som 0,5 mm. Du kan alltså epilera benen bara några dagar efter det att hårstråna har börjat växa ut igen. När du har epilerat så håller sig resultatet i flera veckor.

Bra grepp

En riktigt stor fördel med just Philips Satinelle Essential BRE275 är att denna apparat har en ergonomisk design. Den är alltså skön att hålla i och du behöver inte oroa dig för att tappa. Apparaten har en strömsladd, så du behöver inte heller bekymra dig för att den är oladdad när du behöver den. Den är istället alltid redo att användas.

Smidig att ha med på resa

Det medföljer en reseficka när du köper maskinen, så du kan enkelt packa ner den när du ska iväg på semester. Oavsett var du befinner dig så är det alltid enkelt att rengöra den. Epilatorn är nämligen tvättbar. På så sätt behöver du aldrig bekymra dig för hygien eller bakterier.

Massage

Förutom ett huvud med pincetter så ingår det en massagekåpa. Med hjälp av den kan du massera huden, vilket är extra skönt när du har epilerat benen och det gör ont. På själva huvudet finns det 20 pincetter. Du väljer själv hur fort du vill att de ska arbeta, det finns nämligen två hastighetslägen. Med de olika hastighetslägena blir det dessutom enklare för maskinen att ta både grova och tunna hårstrån.

Philips Satinelle Essential BRE275 är mycket väl designad. Apparaten har en platt design och kräver inte mycket utrymme, varken i badrumsskåpet eller i resväskan. Den är dessutom mycket snygg och därför lite extra rolig att använda. Hårborttagningsmaskinen har en inbyggd lampa, ett så kallat Smart Light. Tack vare denna lyses huden upp och du kan se att alla hårstrån försvinner. Lampan gör helt enkelt så att epileringen blir effektivare.

Köpråd

Olika hårborttagningsmetoder

Det finns generellt tre tillvägagångssätt om du vill ta bort hår på benen eller andra delar av kroppen. Du kan välja mellan att raka, vaxa eller epilera.

Att raka är enkelt, men du kan lätt skada huden genom att skära dig. Resultatet är dessutom kortvarigt. Att vaxa gör ont, men du får ett långvarigt resultat. Nackdelen är att det är kladdigt och krångligt. Även att epilera gör ont, men resultatet håller i flera veckor och du slipper både kladd och skärsår. Dessutom går det relativt snabbt.

Epilator för att raka vått eller torrt

Det finns två sorters hårborttagningsmaskiner – de som kan epilera torr hud och de som kan epilera torr och våt hud. De senare kallas ofta för Wet & Dry.

En epilator för torr hud drivs av el och har därför en strömkabel. En epilator för våt hud drivs däremot av ett uppladdningsbart batteri. Denna är vattentät och kan användas i badet eller i duschen.

Vilken epilator gör minst ont?

Det finns generellt ingen epilator som gör minst ont. Det brukar dock göra mindre ont ju mer du använder hårbortagningsmaskinen. Anledningen till detta är helt enkelt att du vänjer dig vid smärtan och börjar tolerera den bättre.

Det finns dock vissa knep att ta till för att minska smärtan. Du kan till exempel använda kylande våtservetter innan användningen eller massera med det massagehuvud som ofta tillhör apparaten.

Med batteri eller strömsladd

En epilator med batteri är ofta smidig att använda eftersom du inte behöver vara närheten av ett eluttag. Den kan dessutom ofta användas i duschen och i badet.

En epilator med strömkabel kräver att du har tillgång till ett eluttag där du vill epilera benen. Den är smidig eftersom du slipper bekymra dig för att batteriet måste vara laddat. Denna sort är dock mindre smidig om du ska åka på semester utanför Europa där det finns en annan spänning i eluttagen.

Öka livslängden på din epilator

För att öka livslängden på din epilator måste du ta hand om den på rätt sätt. Annars kan den bli alldeles för smutsig med allt från hårstrån och hudflagor till bakterier. Se därför till att alltid rengöra den efter användning.

De flesta epilatorer har en medföljande rengöringsborste som du bör använda. De apparater som är vattentäta kan du dessutom skölja av under varmt rinnande vatten.

Vilken epilator är bäst?

I vårt test utsåg vi Braun Silk-épil 7 7-561 till den epilator som är bäst i test. Vilken som är bäst kan dock vara en smaksak.

Generellt kan man säga att ju fler pincetter en epilator har, desto bättre är den. Ju fler pincetter den har, desto snabbare och effektivare är nämligen apparaten. En effektiv apparat är tacksamt eftersom det då går fortare och smärtan blir mer kortvarig.

Hur länge håller en epilering?

Hur länge resultatet kvarstår är väldigt individuellt och beror på hur snabbt ditt kroppshår växer. Det brukar dock hålla i sig i cirka fyra veckor eftersom epilatorn drar ut hårstråna med roten.

Det tacksamma med en epilator är att du kan epilera kroppen riktigt snart efter att hårstråna har börjat växa ut igen. Om du ska vaxa måste du vänta tills hårstråna är ca en centimeter långa. När du epilerar behöver hårstråna dock inte vara mer än 0,5 mm långa.

Att tänka på när du väljer epilator

När du ska välja epilator finns det många saker som är bra att tänka på. Ju mer du läser på och jämför olika apparater, desto större är chansen att du blir nöjd med ditt val. Här är därför de sex viktigaste sakerna att överväga och ha i åtanke.

 1. Epilatorhuvudet – Kika på hur epilatorhuvudet ser ut. Det bästa är om huvudet har så många pincetter som möjligt. Det får gärna vara avtagbart så att du kan rengöra det och kanske till och med byta ut det till ett nytt. Med noggrann rengöring blir du av med damm och bakterier.
 2. Tillbehör – Vilka tillbehör har den epilator du är intresserad av? Budgetvarianter består ofta bara av själva epilatorn och ett massagetillbehör. Dyrare apparater däremot har ofta 8-10 tillbehör av olika format. Det kan vara allt från trimmers till rakhyvelhuvud.
 3. Rengöring – Undersök hur enkelt det är att rengöra epilatorn. Kan du skölja den i rinnande vatten för att få bort bakterier? Ingår det en rengöringsborste som du kan borsta av hår med?
 4. Inbyggt ljus – Ett inbyggt ljus kanske kan låta överflödigt, men oavsett hur upplyst det är i ditt badrum så hjälper det verkligen. Tack vare ett inbyggt ljus kan du se till så att även de minsta och ljusaste hårstråna försvinner när du epilerar benen.
 5. Vattentålighet – Är epilatorn vattentålig? Kan du skölja av den och använda den inne i duschen? Eller drivs den av ström och ska hållas långt borta från vatten?
 6. Ergonomiskt handtag – Hur ergonomiskt är handtaget? Ligger det stadigt i handen även om du är blöt?

Det finns som sagt mycket att tänka på när du ska köpa en ny hårborttagningsmaskin. Om du är ny på området kan det vara vettigt att börja med en budgetvariant för att testa om du tycker om denna hårborttagningsmetod. Det är dock större chans att du gillar den om du investerar i en något dyrare apparat. De har nämligen fler pincetter, vilket gör epileringen snabbare och effektivare. Kom dock ihåg att jämföra olika maskiner. Du kan alltid byta upp dig nästa gång du köper en epilator.