Är du hemmakocken som gärna experimenterar? Börjar du dagen med en frisk smoothie? Stavmixern är en klassiker, en praktisk produkt som kan hjälpa till med alltifrån finhackade grönsaker till att mixa en slät soppa.

Vem du än är i köket så har du säkert dina favoritredskap som assisterar dig på din kulinariska resa. Kanske är stavmixern redan din bästa vän i köket men det är dags att köpa en ny? Det kan kännas som en djungel där ute och svårt att veta vad man ska gå efter. Därför har vi här listat våra favoriter bland stavmixerna på marknaden just nu, som fått högsta betyg i konsumentomdömen och oberoende tester – för att hjälpa dig ta rätt beslut.

I den här artikeln får du svar på:

 • Våra utvalda, högt rankade stavmixers på den svenska marknaden just nu
 • Testvinnare, budgetval, premiumval och några bra alternativ
 • Genomgång av för- och nackdelar med varje produkt
 • Några allmänna köpråd när du ska välja stavmixer

Den kompakta designen gör stavmixern så populär eftersom det blir som flera produkter i en. Det är också rätt mycket en fråga om smak med den här produktkategorin. Vad är viktigast för dig när du väljer stavmixer? Är det användarvänligheten, motorkapacitet eller ska den även vara snygg och passa in i köket?

En viktig aspekt med köksmaskiner är säkerheten. Det ska kännas tryggt och enkelt så därför är designen oerhört viktig. En maskin som är för tung och klumpig kan till exempel vara en säkerhetsrisk då den lätt kan tappas.

Nedan går vi igenom varje produkts egenskaper samt för- och nackdelar. Ta också en titt på våra köpråd i slutet av artikeln.

Testvinnare – Philips HR 2657/90

Philips HR 2657/90

Effekt: 800 W
Volym: 500 ml
Vikt: Uppgift saknas
Material: Rostfritt stål, plast
Färg: Svart, krom
Justerbar hastighet: Turboknapp för extra kraft
Inkluderade tillbehör: Multihackare, kanna, vispar, spiralizer, bärbar drickmugg

 • Kommer med många tillbehör
 • Bärbar mugg
 • Stilren design
 • Kraftfull motor
 • Endast ett hastighetsläge

Vår testvinnare från Philips får högsta betyg i flera test. Stavmixern kommer med multihackare, två sorters vispar, en spiralizer (grönsakssvarv), kanna och en bärbar mugg som rymmer 0,5 liter. Den har endast en hastighet plus en turbofunktion när det behövs extra kraft. Det som konsumenterna efterfrågar mest i denna produktkategori är att den ska vara smidig att använda och enkel att rengöra. Testvinnaren uppfyller verkligen de kraven. Med en stark motor och flera tillbehör kan man vara kreativ med den för olika användningsområden. Ett plus i kanten, som lyfts fram i omdömena, är den snygga designen. Foten där kniven sitter är i rostfritt stål och går att ta av från staven. Den rengörs enkelt genom att man sköljer av och torkar med trasa. Alla tillbehör i plast, förutom locket till behållaren, går att enkelt rengöra i diskmaskin.

Festligt med spiraler

Med specialverktyget spiralizer, eller grönsakssvarv på svenska, kan man göra festliga spiraler av till exempel morot, zucchini, gurka och potatis. Ett kul verktyg när man vill göra det där lilla extra till middagen. Grönsakssvarven har tre olika inlägg som skapar spiraler i olika bredd – spagetti, linguine och band. Kul för hemmakocken som vill testa på att göra zucchinipasta.

Praktisk mugg

När man är på språng är det skönt att kunna ta med sig smoothien direkt. Blanda innehållet med stavmixern direkt i behållaren och skruva sedan på locket. Klart. Fungerar bra att ta med sig i bilen eller i utflyktsväskan.

Bästa Budgetval – Bosch MSM66150

Bosch MSM66150

Effekt: 600 W
Volym: 500 ml
Vikt: 1,3 kg
Material: Rostfritt stål, BPA-fri plast
Färg: Vit
Justerbar hastighet: 12 lägen
Inkluderade tillbehör: Multihackare, kanna, vispar, spiralizer, bärbar drickmugg

 • Ergonomiskt grepp
 • 12 olika hastighetslägen
 • Tyst motor
 • Innovativ fyrbladig hackare
 • Lättviktig
 • Bägarens lock tål inte diskmaskin

Bra kvalitet behöver inte betyda en högre prislapp. Vårt budgetval är en lättviktig stavmixer med ergonomiskt gummigrepp som gör den extra bekväm att använda. Den kommer med färre tillbehör än testvinnaren men har en stark motor, och så mycket som 12 olika hastigheter. För ännu mer extra kraft finns en turbofunktion. Hacka grönsaker, mixa till såser, soppor och grädde med den innovativa fyrbladiga hackaren. Med så många olika hastighetslägen går det effektivt att hacka både mjukare och hårdare livsmedel.

Ergonomisk design

Mixers och blenders kan konsten att låta mycket men det har man tänkt på här. Produkten har en vibrationsfri, tystgående motor som gör den bekväm att använda. Tillsammans med gummigreppet på handtaget ger det extra komfort för handen. Passar den som har värk och kanske svårt att greppa ordentligt.

Lättviktare med många hastigheter

Med hela 12 olika hastigheter är den här stavmixern flexibel. Det går lättare att hacka olika livsmedel effektivt. Med en vikt på under 2 kg är den lätt i handen.

Mixerfoten och de flesta tillbehör går att rengöra i diskmaskin. Konsumenter tycker generellt att den här stavmixern är prisvärd, dessutom uppskattar man den tysta motorn och att den är så användarvänlig. En sak att tänka på kan vara att dubbelkolla hur de olika delarna ska rengöras på bästa sätt, vilka som tål maskindisk och vilka som bara ska sköljas och torkas av. Locket till hackaren bör inte köras i diskmaskin.

Bästa premiumval – Bamix SwissLine M200

Bamix SwissLine M200

Effekt: 200 W
Volym: 1000 ml
Vikt: 2,0 kg
Material: Rostfritt stål, plast
Färg: Handtag i nylon, fot och tillbehör i rostfritt stål, bägare i plast
Justerbar hastighet: 2 lägen
Inkluderade tillbehör: Hackare, multihackare, vispskiva, bägare, bordsställ

 • Kommer i flera färger
 • Ett praktiskt ställ ingår
 • Justerbara hastighetslägen
 • Ergonomiskt handtag
 • Vispskiva istället för ballongvisp

Premiumvalet faller på Schweiziska märket Bamix. Den kommer i flera trevliga färger och också med ett eget bordsställ. Om kökslådorna redan svämmar över av saker kan stavmixern istället få sin egen speciella plats på köksbänken. Med ett lite högre pris får du lite extra i form av bekvämlighet och antal tillbehör. Två hastigheter och en turboknapp gör den till ett stabilt val. Den här mixern sticker ut från konkurrenterna med sitt rustika utseende, som påminner lite mer om industri än hemmakök. Den medföljande bägaren rymmer en liter vilket är en av de större bland våra utvalda produkter.

Många färgval

Här finns något för alla. Ingen annan stavmixer erbjuder så många färgval. Om du föredrar en viss färgskala i köket hittar du säkert rätt färg för din stavmixer.

Ergonomi och motorkapacitet

Frågan är om designen överträffar kraften då det råder lite delade meningar om just motorkapaciteten. En del konsumenter verkar uppleva vårt premiumval som för svag vad den klarar av att hacka. Dock har den två lägen att skifta mellan. Motorn är designad att förbruka mindre ström och gå tystare. Värt att nämna i sammanhanget är att Bamix faktiskt erbjuder livstidsgaranti på just motorn.

Samtidigt har mycket jobb lagts på form för att skapa en trevlig, ergonomisk produkt. En del konsumenter tycker att en ballongvisp hade varit att föredra framför vispskiva. Här är det helt enkelt en fråga om smak.

Bra alternativ – Smeg Retro HBF 02

Smeg Retro HBF 02

Effekt: 700 W
Volym: 1,4 l
Vikt: 2,1 kg
Material: Rostfritt stål, BPA-fri plast
Färg: Creme, svart, pastellblå, röd
Justerbar hastighet: 3 lägen
Inkluderade tillbehör: Kanna, hackare, ballongvisp, mosare

 • Snygg retrodesign
 • Mosverktyg ingår
 • Tillbehör i BPA-fri plast
 • Stor bägare
 • Ett något sämre ergonomiskt handtag

För den stilkänslige är Smeg en svårslagen konkurrent när det kommer till design. Den här stavmixern är en del av 50’s Style-serien som sätter en trevlig retroprägel på hemmet. Det här är ett bra alternativ med högsta betyg som är mycket populär hos konsumenterna. Man får ganska mycket för pengarna och så är den klassiskt snygg. Produkten har tre hastigheter samt en turbofunktion för livsmedel med lite hårdare konsistens såsom ost eller kött. Det viktigaste är ju att stavmixern gör jobbet. Den ska vara säker och lätt att använda. Vårt val gör jobbet med en stark motor, har olika hastigheter, en stor behållare att mixa i, finns i flera retroinspirerade färger och foten skruvas enkelt av när man ska rengöra.

Unikt mosverktyg

Barnfamiljer kan nog gilla den här stavmixern eftersom den har ett verktyg för att göra mos. Smeg Retro HBF 02 är den enda modellen i den här artikeln som har ett mosverktyg. Mosaren kan till exempel användas för att göra potatismos eller till att mosa grönsaker till barnmat. Den har även den största mixerbehållaren på 1,4 liter.

BPA-fri plast

Att hålla utkik efter BPA-märkning kan vara en god idé. Vad betyder det då? Många plastprodukter innehåller ämnet Bisfenol A, ett ämne som härdar plast för att det ska tåla mer. Plasttillbehören hos denna mixer är tillverkade i plast utan BPA. Märkningen visar att plastprodukter är säkrare att använda till livsmedel. Smeg är ett av de märken som tydligt skriver ut detta i produktspecifikationen. Läs mer om BPA i köpråden nedan. Om man ska hitta någon nackdel med den här modellen kan det vara ergonomi, eftersom den kanske inte har ett riktigt lika ergonomiskt grepp som de övriga märkena.

Bra alternativ – Philips Viva HR 2652

Philips Viva HR 2652

Effekt: 800 W
Volym: 500 ml
Vikt: Uppgift saknas
Material: Rostfritt stål, plast, gummi
Färg: Svart
Justerbar hastighet: Endast turboknapp för extra kraft
Inkluderade tillbehör: Bägare, hackare, ballongvisp, bärbar mugg

 • Smidig känsla
 • Kraftfull motor
 • Bärbar mugg
 • Stänkskydd
 • Endast en färg att välja på

Den här stavmixern kommer också från Philips och är i flera avseenden identisk med testvinnaren. Skillnaden är antalet tillbehör och priset. Till exempel får man en visp istället för två och grönsakssvarven ingår inte här. Men för ett lägre pris får man fortfarande ett stabilt budgetalternativ som erbjuder mångsidighet i matlagningen.

Mindre kladd med stänkskydd

Det kan vara en konst att undvika kladd när man använder en mixer. Få saker är väl så irriterande som att upptäcka stänkfläckar på kläderna efter att man vispat färdigt grädden. Därför är den här mixerstaven utrustad med ett vågformat knivskydd för att minimera risken för just detta. Till skillnad mot en mer öppen design som eventuellt är mer benägen att stänka.

Smidig och lätt

Det här är en lätt och smidig stavmixer. Skruva isär handtaget och foten efter användning och torka av dem med trasa. I övrigt är det samma starka motor och stilrena design som konsumenterna ger högt betyg. Ska man hitta någon nackdel så hade det varit kul med fler färger att välja mellan. I likhet med testvinnaren kan man lätt ta med sig sin nymixade hummus eller dryck i den praktiska bärbara muggen med lock. Det är ett superpraktiskt tillbehör. Kort sagt är den här stavmixern en allroundprodukt som har det man vill ha hos en stavmixer.

Köpråd – tänk på detta innan du köper en stavmixer

Hur håller man stavmixern ren?

De allra flesta stavmixers har en avtagbar fot där kniven sitter, som rengörs genom att sköljas av och torkas med trasa. Är det rostfritt stål kan den oftast köras i diskmaskin men läs alltid bruksanvisningen för att vara på den säkra sidan. Motordelen där elektroniken sitter ska endast torkas av och får aldrig komma i kontakt med vatten. Övriga löstagbara delar kan generellt rengöras i diskmaskin.

Hur lång är köpgarantin?

Många märken har 2 års garanti på produkterna. Bland våra utvalda produkter här sticker Bamix ut med livstidsgaranti på själva motorn. En del märken erbjuder reparation på sina produkter. Det kan vara värt att kolla in.

Hur länge håller en stavmixer?

Livslängden ökar om man tar väl hand om sin stavmixer. Tänk på att handdisk sliter mindre på produkten än maskindisk, även om alla delar tål maskindisk. En kraftig motor kostar mer men håller längre och kan göra mycket mer. Ett hett tips är att titta på wattstyrka och varvtal för att få en uppfattning om hur kraftfull motorn är, sedan göra en bedömning utifrån det.

Material är en annan faktor. Generellt sett är en stavmixer av rostfritt stål betydligt hållbarare än en i plast. Oftast kan själva mixerfoten vara av rostfritt stål och övriga komponenter i plast. Rostfritt stål kan köras i diskmaskin och är lätt att rengöra. Plast är benäget att missfärgas och en mixerfot i plast slits betydligt fortare. Samtliga produkter i den här artikeln är tillverkade av rostfritt stål och plast. I slutänden handlar det om vad du tänker använda stavmixern till och hur ofta du använder den.

Kan man köpa extra tillbehör?

Ja, i stort sett alla tillverkare säljer tillbehör och verktyg till stavmixern separat. Skulle du råka ut för att bara ett verktyg går sönder så kan du köpa ett nytt, utan att behöva byta ut allting.

Hur tung är en stavmixer?

Stavmixerns vikt är bra att känna till för att den ska vara lätt för dig att använda. Tänk på att metall väger mer än plast men metall har längre hållbarhet. Även design spelar roll för hur stavmixern känns i handen och inte nödvändigtvis bara vikt. Vikten anges i specifikationerna för stavmixern. Lättviktaren som vi valt i den här artikeln väger 1,3 kg.

Vad menas med BPA-fri plast?

BPA står för Bisfenol A (eng. Bisphenol) vilket är ett härdande ämne som används i plastprodukter i syfte att göra dem tåligare. Det finns i bland annat matlådor och liknande. På senare år har användandet av BPA blivit mer omdiskuterat på grund av eventuella hälsoeffekter som ämnet kan medföra. Det finns redan regleringar för användandet av ämnet i exempelvis nappflaskor, och det blir vanligare med plast utan BPA. Ingen vet säkert hur mycket säkrare plast utan BPA är men forskningen pågår.

Sladd eller batteri?

En detalj som kan göra stor skillnad är sladdlängden eller ingen sladd alls. En längre sladd är användarvänligt och gör att du kan röra dig mer fritt. Med stavmixers som går på batteri kan du stå var som helst i köket utan sladdar som snor ihop sig. Nackdelen är att man behöver hålla reda på om batteriet är laddat eller inte. Sladdlängden står oftast i produktspecifikationerna.